Een avondklok om corona tegen te gaan?

Het invoeren van een avondklok is sinds het begin van de coronacrisis al meerdere keren ter sprake gekomen. Wanneer je een avondklok zou invoeren, zou dat er volgens veel mensen voor zorgen dat er minder mensen besmet raken met corona.

Over de effectiviteit van het invoeren van deze maatregel zijn de meningen erg verdeeld. Zo zijn er mensen die de avondklok liever vandaag dan morgen ingevoerd zien worden. Dat kan onder andere komen doordat zij hopen dat dit een einde maakt aan illegale feesten. Deze feesten worden eigenlijk altijd in de avond of in de nacht gegeven. Daarom zou een avondklok het veel moeilijker maken om nog feesten te geven. 

Advies van het OMT over corona en de avondklok

Het Outbreak Management Team geeft advies aan het kabinet. De meeste beslissingen die genomen worden zijn gebaseerd op het advies van het OMT. Op dit moment liggen er een aantal adviezen van het OMT op tafel. Het gaat bijvoorbeeld al een tijd lang veel over de heropening van de basisscholen. Doordat het OMT adviseert om de scholen sowieso niet te openen tot het einde van de lockdown, lijkt de kans klein dat dit gebeurt. Het OMT adviseert het kabinet om een avondklok in te voeren. Dit is volgen het OMT de maatregel die op dit moment het meeste effect zou hebben op het aantal nieuwe besmettingen.

Avondklok corona

Wanneer er een avondklok wordt ingevoerd, zou dat er voor kunnen zorgen dat er minder nieuwe besmettingen bijkomen. Op dit moment is het kabinet nog niet overtuigd van de werking van een avondklok. Daarom heeft het kabinet het OMT gevraagd om te onderzoeken hoe effectief het invoeren van een avondklok zou zijn in de strijd tegen corona. Wanneer het OMT met cijfers komt die laten zien dat een avondklok er effectief voor zorgt dat er minder nieuwe besmettingen met het coronavirus bij komen, is de kans dus groot dat we binnenkort een avondklok hebben. 

Kritiek op de avondklok

Niet iedereen is een voorstander van het invoeren van een avondklok in de strijd tegen corona. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die een avondklok associëren met de Tweede Wereldoorlog. Dat was de laatste keer dat er in Nederland een avondklok van kracht was. Het kabinet stuit ook op veel weerstand in de Tweede Kamer.

Verschillende politici vinden dat deze maatregel toch echt te heftig is om op dit moment in te voeren. Bovendien is het kabinet zelf ook nog niet volledig overtuigd. Er zijn namelijk een aantal zaken die voor problemen zouden kunnen zorgen wanneer een avondklok wordt ingevoerd om nieuwe gevallen van corona te voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld lastig om zo’n avondklok te handhaven in Nederland. Daarom moet door het OMT worden gekeken naar een manier om deze maatregel zo effectief mogelijk te maken in de strijd tegen het coronavirus. 

Of er inderdaad een avondklok komt, zullen we hoogstwaarschijnlijk in een van de eerstkomende persconferenties te horen krijgen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie