Symptomen Coronavirus

Er zijn op het moment zoveel coronavirus besmettingen dat er wordt gesproken over een epidemie. Daarom is het begrijpelijk dat je bang bent dat je besmet bent met het covid-19 virus. Op deze pagina leggen we de coronavirus symptomen uit. Zodat je weet of je corona hebt of hebt gehad.

Update: Symptomen Omikron-variant uit Zuid-afrika

Overzicht symptomen

Hieronder een overzicht met symptomen en hoeveel procent van de corona patiënten last hebben van deze symptomen. Gemaakt op basis van onderzoek van de WereldGezondheidsOrganisatie (WHO).

SymptoomPercentage aanwezig bij corona patiënten
Koorts (> 38 graden)87,9%
Droge hoest67,7%
Vermoeidheid38,1%
Opgehoest (kleverig) slijm33,4%
Benauwdheid en kortademigheid18,6%
Gewrichtspijn14,8%
Keelpijn13,9%
Hoofdpijn13,6%
Koude rillingen11,4%
Misselijkheid of overgeven5,0%
Verstopte neus4,8%
Diarree3,7%
Bloed ophoesten0,9%
Let op: Als u één van de bovenstaande symptomen heeft betekent dit niet perse dat u corona heeft. Aangezien deze symptomen ook afkomstig kunnen zijn van bijvoorbeeld griep of hooikoorts.

Testen op het coronavirus?

Als je denk het coronavirus te hebben raden we je aan om dit aan je huisarts te melden. Je kunt ook onze online test op corona doen, deze is van de startup mybingli en gemaakt op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Verloop besmetting COVID-19

Eerste symptomen coronavirus:

Het begint met milde klachten. Je kunt last hebben van koorts, droge hoest en eventueel kortademigheid. Sommige patiënten hebben ook last van spierpijn, misselijkheid en diarree.

Kritischere klachten coronavirus

In kritische gevallen gebeurt het dat na 5 tot 8 dagen de symptomen verslechteren. Je kunt moeite krijgen met ademen voornamelijk wanneer je al een aandoening hebt die de longcapaciteit verslechterd.

Na 8 dagen hebben de meeste kritische gevallen moeite met ademen, een longontsteking of Acute respiratory distress syndrome. Deze laatste aandoening vereist beademingsapparatuur om te zorgen dat je kunt blijven ademen. Daarom raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts wanneer u denkt te zijn geïnfecteerd met het covid-19 virus.

Als na 10 dagen de klachten nogsteeds verslechteren is de kans groot dat je op de IC beland. Patiënten in deze fase ervaren hevige buikpijn en verlies van de eetlust.

Reukverlies

Reuk en/of smaakverlies staat op dit moment nog niet in de richtlijnen van het RIVM. Wel wordt er momenteel veel onderzoek naar gedaan. Het RIVM geeft wel aan dat je smaak en/of reukverlies moet melden aan uw huisarts.

Er zijn uit het buitenland wel vele gevallen bekend dat het coronavirus het reukvermogen beïnvloed. Zo blijkt uit cijfers in Duitsland dat 2 op de drie mensen die positief is getest op corona een gebrek hebben aan reukzin.

Verschil Coronavirus of Griep?

De symptomen van griep het coronavirus lijken op elkaar. Zeker doordat corona een epedemie is in Nederland zul je met griep al snel denken aan het coranavirus. Wij hopen uw verwarring weg te nemen door hieronder de verschillen te noemen tussen de griep en het coronavirus:

verschillen symptomen coronavirus en griepvirus
Verschillen tussen symptomen coronavirus, verkoudheid, griepvirus en allergie

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie