Onvruchtbaar na coronavaccin, fabel of feit?

Er zijn sinds het begin van de coronacrisis veel geruchten die zich de ronde doen over de vaccins die op dit moment al aan mensen worden toegediend. Dat komt doordat er steeds meer mensen zijn die de vaccins wantrouwen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die bang zijn dat ze ziek worden van één van de vaccins omdat deze veel sneller zijn ontwikkeld dan veel andere vaccins. Dit is voor veel mensen één van de voornaamste redenen waarom zij wantrouwig zijn voor het nemen van één van de drie coronavaccins die in Nederland worden toegediend.

Bijwerkingen

corona

Ook voor de coronacrisis waren er al mensen die zich liever niet wilden laten vaccineren. Dat had veelal dezelfde reden. Zij waren bang dat de vaccins die je krijgt er voor zorgen dat je vervelende bijwerkingen krijgt. Zo zijn er mensen die geloven dat kinderen die een vaccinatie hebben gekregen een grotere kans hebben om autisme te ontwikkelen. Hier is echter nooit echt concreet bewijs voor gevonden, maar er zijn wel een aantal redenen waarom mensen dit denken. Zo worden de meeste kinderen ongeveer op het moment gevaccineerd dat autisme vaak wordt vastgesteld. 

Niet vaccineren

Doordat er veel mensen zijn die bang zijn voor de bijwerkingen van een vaccin willen zij zich liever niet laten vaccineren. Op dit moment worden er over de hele wereld allerlei onderzoeken gedaan naar de mogelijke bijwerkingen van de coronavaccins. Tot nu toe zijn er alleen bijwerkingen ontdekt die al werden verwacht. Je kunt hierbij denken aan koorts en verkoudheidsklachten. Dit was te verwachten aangezien het vaccin een reactie van je immuunsysteem opwekt waardoor je lichaam een beetje ziek kan worden. Deze reactie zorgt er echter wel voor dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen het coronavirus. 

Onvruchtbaar door vaccin

Er zijn mensen die beweren dat het coronavaccin er voor zou kunnen zorgen dat je onvruchtbaar wordt. Als dit zo is, betekent dat dat er veel mensen in Nederland zijn die het gevaar lopen om onvruchtbaar te worden. Daarom is het van belang dat er duidelijk wordt of het echt zo is dat de kans op onvruchtbaarheid groter wordt wanneer je een vaccin neemt. Het vaccin richt zich op het spike eiwit wat een onderdeel is van het coronavirus. Volgens de website van Viruswaarheid richt het vaccin zich niet alleen op dit eiwit, maar ook op een soortgelijk eiwit in de placenta waardoor je onvruchtbaar zou kunnen worden. 

corona test

Onjuiste informatie

Immunoloog Marjolein van Egmond legt uit dat het spike eiwit van het coronavirus wel een aantal overeenkomsten vertoond met het eiwit in de placenta, maar dit is niet meer dan normaal. Als je het spike eiwit vergelijkt met een willekeurig ander eiwit in het menselijk lichaam zie je dat deze overeenkomsten soortgelijk zijn als de overeenkomsten tussen het spike eiwit en het eiwit in de placenta.

One Response

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie