Het is gebleken dat de gevolgen van het coronavirus bij iedereen verschillend zijn. De één raakt zijn smaak en geur kwijt. De ander heeft flinke hoofdpijn, sommige mensen hebben nergens last van en andere mensen zijn er zo erg aan toe dat ze op de intensive care van het ziekenhuis belanden. Maar wist je dat sommige mensen ook last krijgen van haaruitval na corona? We vertellen je er hier alles over.
Haaruitval en COVID
Veel mensen merken dat ze last krijgen van haaruitval in de maanden nadat ze corona hebben gehad. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 20% van de mensen die met corona in het ziekenhuis zijn opgenomen, in de 2 tot 6 maanden na het verlaten van het ziekenhuis, haaruitval krijgen. Over mensen met een mildere vorm van COVID, die niet opgenomen worden in het ziekenhuis, zijn geen specifieke studies naar haaruitval bekend. Desondanks lijkt het erop dat veel van deze mensen na de COVID infectie ook last krijgen van haarverlies.
Er zijn veel redenen waarom mensen hun haar kunnen verliezen, en stress is een veel voorkomende oorzaak. De klinische term voor haaruitval die verband houdt met stress is telogeen effluvium. Mensen krijgen hier meestal ongeveer 3 maanden na een stressvolle gebeurtenis last van, en het tot wel 6 maanden aanhouden. Voorheen zagen we deze aandoening met name bij mensen die een zware operatie, heftig ongeluk, of moeilijke bevalling hebben gehad, waarbij ze veel stress hebben ervaren.
Hoewel we niet precies weten waarom dit gebeurd, wordt gedacht dat het te maken heeft met de stress van het hebben van een corona infectie. Er is nog geen bewijs dat het coronavirus deze haarverlies rechtstreeks veroorzaakt. Ondertussen is wel bekend dat de haaruitval in ieder geval niet wordt veroorzaakt door de bijwerking van een behandeling voor COVID.
Auto-immuunziekten en COVID-19
Hoewel we ondertussen weten dat er een verband is tussen COVID-19 en auto-immuunziekten, zijn er nog niet genoeg onderzoeken gedaan naar COVID-19 en auto-immuniteit. Soms kan vlekkerige haaruitval het gevolg zijn van een auto-immuunziekte, maar het is nog niet bekend of dit door COVID-19 wordt veroorzaakt.
De symptomen van telogeen effluvium
Als je merkt dat je haar verliest, hoef je je niet direct zorgen te maken. Het is namelijk heel normaal om tot wel 100 haren per dag te verliezen. Maar Als je telogeen effluvium hebt dan kan het haarverlies oplopen tot wel 300 haren per dag, en dit kan bovendien maanden duren. Je merkt dit onder andere doordat er meer haar uitvalt bij het borstelen of bij het wassen van je haar onder de douche. Je kunt ook merken dat je haar dunner wordt.
Als je telogeen effluvium hebt, betekent dat niet dat je haar niet groeit. Je haren worden alleen vroeger de telogene fase in geduwt. Om dit te begrijpen is het goed om te weten welke fases haren doormaken:
Anagen: Dit is de groeifase waarin de haarfollikel groeit.
Catagen: Dit is de overgangsfase waarin het haarzakje stopt met groeien.
Telogeen: Dit is de rustfase waarin het haar 2 tot 3 maanden blijft tot het uitvalt. Ongeveer 10% tot 15% van het haar bevindt zich op elk moment in de telogene fase. Telogeen effluvium zorgt ervoor dat haren eerder in dit stadium komen.
Telogeen effluvium gaat meestal vanzelf weer weg het haar groeit daarna gewoon weer aan dit duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden.
Haaruitval na corona besmetting stoppen of voorkomen
We willen niet dat je je nog meer zorgen gaat maken over het krijgen van corona door de kans op haarverlies. Door goede voeding en verzorging kun je hier haarverlies, ook met het coronavirus, voorkomen of beperken. Het is belangrijk om goed op je voeding te letten, je haar goed te verzorgen, en de beste manier te vinden om om te gaan met stress.
Goede voeding
Haar heeft goede voeding nodig om te groeien en gezond te zijn. Vooral eiwitten, vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor een gezonde haargroei. Je kunt die eiwitten, vitaminen en mineralen binnen krijgen door uitgebalanceerd en gezond te eten. Of je kunt ze aanvullen met supplementen. Hoe je het ook doet, zorg er in ieder geval voor dat je genoeg van het volgende binnenkrijgt:
- Eiwit
- IJzer
- Vitamine D
- Vitamine C
- Zink
- Foliumzuur
- Vitamine B12
Lees ook: Vitamine D tegen corona besmetting
Omgaan met stress
Stress kan veel lichamelijke en emotionele symptomen veroorzaken, het kan alleen heel lastig zijn om te leren omgaan met stress. Sommige mensen lezen een goed boek, anderen gaan wandelen In het bos of doen aan yoga om hiermee om te gaan. De volgende dingen kunnen jou helpen om je stressniveau te verlagen:
- Volg een mindfulness cursus.
- Zorg voor gezonde relaties.
- Zorg voor een goede nachtrust, slaap 7 tot 8 uur per nacht.
- Zorg voor een goede balans tussen werk en privé.
- Zorg dat je voldoende beweegt. Hiermee houd je de bloedsomloop op gang. Dit heeft een positief effect op je haargroei. Je hoeft er niet direct een marathon te lopen. Dagelijks 30 minuten wandelen of fietsen is voldoende.
- Gebruik stressverlagende middelen zoals kamille, lavendelolie, citroen, wierook, bergamot en Ylang Ylang.
- Praat met je arts of therapeut over andere manieren om je stressniveaus onder controle te krijgen.
Zorg goed voor je haar
Ook goede zorg voor je haar kan haaruitval tegengaan. Houd hierbij rekening met het volgende:
- Vermijd bepaalde ‘strakke’ kapsels, zoals paardenstaarten of vlechten.
- Gebruik geen te hete föhn of stijltang op het haar.
- Onderga geen chemische haarbehandelingen.
- Verf het haar niet.
- Probeer overmatig zonlicht te vermijden of gebruik een beschermende spray.
- Gebruik een milde shampoo of een shampoo met cafeïne. De cafeïne zorgt ervoor dat je haar sterker wordt en dus langer gezond blijft.
- Gebruik een voedende conditioner of hydraterend haarmasker.
Hoewel het moeilijk kan zijn, is het belangrijk om geduldig te zijn en te beseffen dat je haar zal teruggroeien ook al zal het enige tijd duren.
Wanneer moet ik naar de dokter voor mijn haaruitval?
Het is een goed idee om naar de dokter te gaan als je haarverlies langer dan 6 maanden duurt of als je andere symptomen hebt zoals, jeuk of andere irritatie. Het is mogelijk dat je een aanvullend onderzoek nodig hebt om te bepalen of de haaruitval een andere oorzaak heeft, zoals hormonale oorzaken, bloedarmoede, gewichtsverlies, een voedingstekort of een auto-immuun ziekte. Er zijn ook een aantal behandelingen die je kunt ondergaan, terwijl je wacht tot het haar weer aangroeit.
Ook dit gaat voorbij
Uiteraard wil je er alles aan doen om te voorkomen dat je corona krijgt en daarmee last krijgt van haaruitval. Helaas ligt dat niet geheel in onze handen, er is altijd een kans dat je besmet raakt. Gelukkig weet je nu wat je moet doen om haaruitval na herstel van corona zoveel mogelijk te beperken. En mocht het toch gebeuren dan is het belangrijk om te weten dat je haar uiteindelijk gewoon weer aangroeit. En mocht het te lang duren, of heb je het idee dat er iets anders aan de hand is, neem dan contact op met je huisarts.