Reukverlies door corona? Probeer dit

Smaak, Geur en/of reukverlies door corona? Op socialmedia gaan de gekste trucjes rond om je smaak terug te krijgen na corona. Zo wordt er in populaire tiktok video’s geclaimt dat je je smaak na corona terug kunt krijgen door een verbrande sinaasappel te eten. Maar wat raden expert aan om geur te herstellen na corona? Alles over smaak verlies en herstellen na corona besmettingen leggen we in dit artikel uit!

Smaak terug door een sinaasappel met suiker

Smaak terug na corona sinaasappel

In de video hieronder legt tiktokker @katie.kotlowski uit dat ze haar smaak en reuk is verloren door corona. Veel mensen die die besmet raken met het coronavirus verliezen reuk en/of smaak, tot zover geloofwaardig. Om haar smaak terug te krijgen doet katie een sinaasappel recht op het gasfornuis. Wanneer de sinaasappel helemaal zwart is, pelt ze de sinaasappel, stampt deze fijn en voegt bruine suiker toe. Nadat ze dit mengsel van verbrande sinaasappel en bruine zuiker heeft gegeten, gaat ze een aardbei eten. Tot haar verbazing proeft ze de aardbei, op haar kamergenoot die hetzelfde trucje probeerde na besmet te zijn met corona ervaart hetzelfde effect, hun smaak is terug.

Een Expert regeert op de tiktok video dat het puur anekdotisch bewijs is. Hij kan niet ontkennen dat een sinaasappel werkt tegen smaakverlies door corona. Maar hij kan het ook niet bevestigen.

Na hoelang komt reuk en smaak terug?

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 38% van de mensen besmet met corona hun smaak verliezen of verminderde smaak en/of geur hebben. Dit onderzoek werd uitgevoerd in 13 verschillende landen bij meer dan 8000 verschillende corona patiënten. Hiervan krijgt 82% hun smaak terug binnen een maand na het herstel van het coronavirus. Bij deze studie werd het eten van een verbande sinaasappel helaas niet meegenomen.

Het feit dat verlies van smaak en geur voor de meeste mensen een tijdelijke bijwerking is kan een verklaring zijn voor waarom dit trucjes werkt om je smaak terug te krijgen. Het zal recept kan dit herstel van smaak en geur namelijk versnellen.

Aromatherapie na coronavirus

Een Facebook-bericht spoort sceptici aan om “het gewoon te proberen” het kan namelijk geen kwaad of schade aanbrengen. Volgens een expert zou de sterke geur die vrijkomt bij het malen van een sinaasappel sterk genoeg kunnen zijn voor iemand met zwakke geur om toch te kunnen ruiken. Bekende geuren gebruiken voor genezing is vergelijkbaar met een aromatherapie behandeling. In deze therapie gebruikt je krachtige geuren om de zintuigen te herontwikkelen, na bijvoorbeeld besmet te zijn met het coronavirus.

Aromatherapie coronavirus

Aromatherapie is een stuk uitgebreider als deze simpele sinaasappeltruc. In een aromatherapie-praktijk worden patiënten weken of maanden lang, meerdere keren per dag blootgesteld aan verschillende geuren. Dit zijn sterke geuren als: rozen, citroen, kruidnagel, eucalyptus, etc. en zo proberen ze geur opnieuw te activeren.

Het is ook benoemingswaardig dat een aantal TikTok-gebruikers het recept zonder succes probeerden. Gebruiker @anniedeschamps2 zei dat hij “meer dan een maand geleden” zijn smaak en reuk verloor door COVID en plaatste een video waarin hij de verbrande sinaasappel-truc probeerde, maar bevestigde later dat hij helemaal geen smaakprobleem had.

Waarom geur en smaakverlies door corona?

Er zijn niet veel sluitende studies over waarom COVID-patiënten hun smaak en geur verliezen, maar het is zeker dat de ziekte de smaakpapillen niet echt “verliest” en niet goed functioneert. Een studie gepubliceerd in ACS Chemical Neuroscience suggereert dat de ontsteking veroorzaakt door corona de werking van de smaakpapillen beïnvloedt. Zodra de ontsteking afneemt, keert de geur en smaak terug.

Zonder reuk, ook minder smaak

Verlies van smaak en reukverlies kan ook in verband worden gebracht met reukverlies. Aangezien smaak een combinatie is van drie verschillende mechanismen, heeft verlies van reukvermogen een directe invloed op smaak.

Als we iets ‘ruiken’, inhaleren we eigenlijk een klein molecuul dat het zintuiglijke centrum activeert. Dit is een klein deel van de zenuwuiteinden in de neus die de reukzin doorgeven aan de hersenen. Bij veel virale infecties, niet alleen bij het coronavirus, zorgt een zwelling ervoor dat het voor deze kleine moleculen moeilijk is om het sensorische centrum te bereiken. Onderzoekers van het Harvard Medical College ontdekten ook dat het COVID19-virus cellen infecteert die de nasale olfactorische neuronen ondersteunen (cellen die geur doorgeven aan de hersenen). Schade aan deze sustentaculaire cellen, de zogenaamde sustentaculaire cellen, kan voorkomen dat neuronen hun werk goed doen.

Angst en depressie door geurverlies

Aanhoudend geur en smaakverlies, is voor veel corona-patiënten verontrustend en kan in verband worden gebracht met depressie en angst. Maar misschien is er in plaats van een verbrande sinaasappel eten, ook wetenschappelijk bewezen hulp. Wetenschappelijke behandelingen om geur terug te krijgen zijn aromatherapie, vitamine A druppels en omega-olie. Al deze methoden zijn wetenschappelijk bewezen om je geur en smaak en reuk te herstellen.

corona depressie

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie