Coronatest afzeggen

Sinds het begin van de pandemie heeft iedereen geleerd dat je jezelf moet laten testen bij corona-klachten. Maar wat als de klachten verdwijnen voor jouw testafspraak bij GGD, kun je dan je coronatest afzeggen? Hier vind je het antwoord op die vraag. 

Wanneer doe ik een coronatest?

corona ggd

Om te bepalen of het in orde is om een coronatest af te zeggen is het allereerst van belang om te bepalen of je überhaupt een test zou moeten doen. Daarom hier kort een opsommingen van de klachten.

Regelmatig voorkomende klachten bij besmetting met het coronavirus: 

 • Verkoudheid, waaronder niezen, keelpijn, neusverkouden en een loopneus
 • Hoesten
 • Benauwd of kortademig
 • Verhoogde lichaamstemperatuur ( tot 38 graden) 
 • Koorts ( vanaf 38 graden) 
 • Verlies van reuk en smaak 

Bovenstaande symptomen gelden zowel voor volwassenen als kinderen. Ook wanneer je gevaccineerd bent tegen het coronavirus.

Wanneer zeg ik een testafspraak af

Als na het maken van je coronatest afspraak je klachten afnemen raden we alsnog aan om de test te laten doen. Je coronatest afzeggen wordt afgeraden door de GGD. Momenteel zijn er veel mensen die geen symptomen hebben, maar toch corona hebben. Als je corona hebt zonder de gebruikelijke verschijnselen kun je alsnog mensen besmetten. Doe bij twijfel dus altijd een test. 

Zo kun jij je coronatest afzeggen via coronatest.nl

Mocht je er toch voor kiezen om je testafspraak af te zeggen dan kun je dat zowel telefonisch als online doen. Voor online afmelden ga je naar www.coronatest.nl, hiervoor heb je een DigiD nodig. Telefonisch afzeggen kan via; 0800-1202. 

Quarantaine

Mocht het voorkomen dat je één of meerdere van bovenstaande klachten hebt dan is het dringende advies om een coronatest te doen en in thuisquarantaine te gaan. Doe dit totdat je zeker weet dat je geen corona hebt. Je kunt dit bepalen door op de eerste dag van de quarantaine en de vijfde dag een coronatest te laten doen. Totdat de uitslag van die laatste test bekend is blijf je in thuisquarantaine. Ook als je geen klachten meer hebt doe je toch de test aan het einde. 

Veiligheidsregio Haaglanden per gemeenten en regio

Wanneer ga je in quarantaine 

Je gaat in quarantaine als je coronaklachten hebt, maar ook als je langer dan 15 minuten contact hebt gehad met iemand die corona heeft, of langere periode dichter dan 1,5 meter bij iemand met corona bent geweest. Als het niet gaat om bekenden kan het zijn dat je hiervan een melding krijgt op de CoronaMelder app, als je die hebt geïnstalleerd. Als je volledig gevaccineerd bent of in de afgelopen 180 dagen corona hebt gehad is een test en quarantaine niet nodig. Dit geldt alleen als je contact hebt gehad met iemand met corona. Heb je zelf klachten dan doe je wel de testen en ga je in quarantaine. 

Regels thuisquarantaine 

Zoals gezegd moet je in thuisquarantaine als je het idee hebt dat je besmet bent of voor langere tijd in aanraking bent geweest met iemand met corona. De regels hiervoor zijn als volgt:

 • Alleen contact met mensen die bij jou in huis wonen.
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand.
 • Ontvang geen bezoek anders dan medisch personeel. 
 • Laat anderen boodschappen doen of laat boodschappen thuis bezorgen.
 • Het is in orde om in de tuin of op je balkon te zitten.
 • Werk thuis. Alleen voor mensen in de zorg kunnen uitzonderingen gelden. Bespreek dit met de GGD of bedrijfsarts.
 • Blijf zoveel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten voor een medische afspraak of testafspraak. Ga hier niet naartoe met het openbaar vervoer of een taxi. 

3 Comments

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie