Aantal Corona besmettingen Letland

Op het moment van publiceren (24-06-2021) zijn er in Letland, 137,077 inwoners positief getest op corona (covid-19). Dit zijn +102 meer dan gisteren. 40 corona patiënten zijn in kritische toestand. Er zijn ook 2,497 overleden in Letland aan het coronavirus. Gelukkig zijn er ook al 132,721 inwoners hersteld van het coronavirus. Corona cijfers worden ververst op 25 juni

Online Testen via Corona-teller.nl
☝15% korting op Coronatest met reisdocument☝

Laatste Statistieken COVID-19 aantal besmettingen in Letland 24 juni:

Land Letland
Positief getest 137,077
Aantal Doden 2,497
Hersteld 132,721
Actieve gevallen 1,859
Kritische toestand 40
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 24 juni 2021

Kaart corona (covid-19) in Letland vandaag

Opzoek naar een kaart van Letland? Wij bieden hieronder realtime plattegronden aan van Letland, met daarop mooie vakantie bestemmingen in Letland, nationaal nieuws en meer!

Live Covid-19 Kaart Letland rode zones

Hieronder vind u een landkaart van het aantal coronavirus (covid-19) besmettingen, doden en departementen in Letland:

Corona-teller.nl

Letland Kaart gebieden

Kaart Letland aantal inwoners besmet, Corona Doden, Reisadvies Letland en actueel nieuws

Vakantie naar Letland mogelijk?

Op vakantie naar Letland coronavirus

Door de epidemie van het coronavirus was op vakantie gaan naar Letland geen optie. Sinds kort zijn de maatregelen in Letland versoepeld. En is vakantie in 2021 tijdens de corona epidemie in de meeste landen weer mogelijk. Houd wel rekening met de corona maatregelen in Letland. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Letland of een ander land.

Online Testen via Corona-teller.nl
☝15% korting op Coronatest met reisdocument☝

Reisadvies Letland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 31-05-2021 | Nog steeds geldig op: 24-06-2021

De kleurcode voor Letland is oranje, want het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Letland als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Letland naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en gaat u bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine. Meer informatie over de in Letland en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Corona-teller.nl
Kaart bij reisadvies Letland.

Coronavirus

Inreisbeperkingen 

Alle reizigers moeten uiterlijk 48 uur voor binnenkomst in Letland, een elektronisch formulier invullen en indienen. De actuele informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van de Letse autoriteiten (informatie in het Engels).

Voor inkomende reizigers uit een EU-lidstaat, Engeland of een Schengen-land waar de infectiegraad hoger is dan in Letland, geldt 10 dagen verplichte thuisquarantaine. Doordat de besmettingsgraad in Nederland hoger is dan in Letland, moeten alle reizigers die uit Nederland in Letland arriveren, verplicht 10 dagen in thuisquarantaine. Toeristische reizen worden afgeraden.

De situatie wordt wekelijks opnieuw beoordeeld door de Letse autoriteiten. Via bovengenoemde website kunt u elke vrijdagmiddag/avond checken of reizigers uit Nederland (nog) rekening moeten houden met thuisquarantaine na aankomst in Letland.

Coronavirus

Letland heeft maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) op een stabiel laag niveau te houden. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van de Letse autoriteiten.

Er kunnen in Letland andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes (welke soort is verplicht en wanneer moet ik het dragen), hoeveel afstand u moet houden of over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. U kunt deze informatie vragen aan uw reisorganisatie, de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of B&B). Ook kunt u informeren bij de plaatselijke VVV.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Letland vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Letland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Na een verblijf in Letland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. Doe de Quarantaine Reischeck om te zien of u in quarantaine gaat, en zodat u weet wat u moet regelen als u vanuit het buitenland Nederland wilt inreizen.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Letland

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Letland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).  

Reischecklist Letland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Letland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar het Letland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Letland is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Letland heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Letland een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Letland een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Letland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
Gezondheid
Corona maatregelen
 • Er kunnen in Letland andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes, afstand houden of de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera.
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Letland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen.

Door het hoge aantal besmettingen met het coronavirus in heel Letland is er een verhoogd risico. Reis alleen naar Letland als het noodzakelijk is. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.

Zolang het coronavirus er is, blijven er risico’s in Letland. De Letse overheid kan opnieuw maatregelen nemen die gevolgen hebben voor het dagelijkse leven of voor de mogelijkheid het land per vliegtuig te verlaten. Houd hier rekening mee. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg het plaatselijke nieuws via de media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de lokale overheid op.

Verder zijn in Letland de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet.

Criminaliteit

In de hoofdstad Riga zijn zakkenrollers actief, vooral ’s avonds en ‘s nachts in de toeristische delen van de Oude Stad. Vaak in de buurt van het centraal station en de centrale markt. Door de (video)bewaking verplaatst deze criminaliteit zich ook naar de directe omgeving.

Neem voor uw veiligheid de volgende maatregel:

 • Bewaar persoonlijke bezittingen en reisdocumenten op een veilige plek. Bijvoorbeeld op uw lichaam of in een money belt.
Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Letland en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96  of via Twitter @247BZ.

Verkeer

Luchtverkeer

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie voor mogelijke gevolgen. Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Er zijn weinig autosnelwegen in Letland. Op secundaire wegen rijdt ook zwaar vrachtverkeer. Fietsers moeten dan ook alert zijn. Er wordt ook op lokale onverharde wegen gereden. Deze wegen zijn vooral in het donker, bij regen en bij sneeuw minder veilig. Pas uw snelheid aan. Er zijn regelmatig verkeerscontroles.

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Letland bijvoorbeeld op de website van de ANWB.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Letland.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van militaire objecten in Letland. Sommige overheidsgebouwen en –infrastructuur mogen niet worden gefotografeerd. Dit kan worden aangegeven met borden.

Alcohol en drugs

De politie treedt streng op tegen openbare dronkenschap. Regelmatig worden mensen hiervoor aangehouden en krijgen een boete. Bezit en gebruik van drugs is verboden en strafbaar.

Taxi’s

Als u een taxi neemt, kies voor een erkende firma met een meter zoals:

 • Air Baltic Taxi – telefoonnummer: +371 8500
 • Red Cab – telefoonnummer: +371 8383
 • Lady Taxi (alleen vrouwelijke chauffeurs) – telefoonnummer: +371 27800900

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Letland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 112
Toeristenpolitie: 00 371 67181818

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Riga

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Riga.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Lees meer over Letland op nederlandwereldwijd.nl

FAQ over COVID-19 in Letland

Er zijn nog erg veel vragen over het coronavirus hieronder proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden:

⛱️ Kan ik een vakantie boeken naar Letland?

Door corona was op vakantie naar Letland in 2021 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Letland mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Klik door naar Vakantieadvies Letland en vind daar ook direct reisorganisaties die deze ‘corona vakanties’ organiseren volgens de veiligheidsvoorschriften.

🗺️ Hoeveel besmettingen met coronavirus zijn er gemeld in Letland

Op onze corona kaart kunt u exact zien hoeveel besmettingen er zijn met COVID-19 Letland:

Klik hier voor coronavirus kaart van Letland

😪 Waar kan ik me voor een corona test aanmelden in Letland?

Wanneer je opreis gaat naar Letland heb je een negatieve coronatest nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR coronavirustest nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve coronavirus testuitslag. Dit is in de vorm van een reisverklaring ondertekend door een arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een Corona PCR Test Letland incl. reisverklaring. Deze kaart heeft meer dan 80+ pcr en snelteststraten door het hele land!

🤲 Hoe bescherm ik mezelf tegen corona in Letland

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization (WHO)

Andere maatregelen die je kunt nemen zijn:

 • Schud geen handen
 • Niezen en hoesten in de elleboog
 • Blijf zoveel mogelijk thuis; werk vanuit huis als dit mogelijk is
 • Maak enkel gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg na gebruik
 • Moet je toch naar buiten? Houd dan 150 cm afstand van andere personen
 • Blijf helemaal thuis als je één van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, lichte hoest, verhoging tot 38 graden C of keelpijn

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Online Testen via Corona-teller.nl
☝15% korting op Coronatest met reisdocument☝

Laat hieronder uw mening weten