Klant betaald niet wegens Corona, wat nu?

COVID-19 heeft ontzettend veel invloed gehad op de economie. Sommige bedrijven hebben gouden zaken gedaan, andere totaal niet. Het kan dus best zijn dat een van jouw klanten waarvoor je services hebt uitgevoerd of goederen voor hebt geleverd, in zwaar weer zit en jou niet betaalt.

Dat is natuurlijk heel erg voor hen, maar ook voor jou: als ondernemer heb je liquide middelen nodig om zelf niet over kop te gaan. In dit artikel geven we je tips over wat je kunt doen om toch je openstaande geldbedrag snel te kunnen innen.

Ga er even zelf achterna

Als je normaal een goede relatie hebt met je klant, dan is het een aanrader om zelf altijd eerst te bellen of mailen. Er is altijd een kans dat het niet betalen van de rekening een foutje was, en voor je het ergste denkt en een deurwaarder op hen afstuurt, kun je even bellen om te vragen wat er aan de hand is. 

Kun je enkele dagen na elkaar niemand telefonisch bereiken en bouncen al je e-mails? Dan is dat een teken aan de wand en een signaal voor jou om een incassobureau in te schakelen. 

Stuur een incassobureau op je debiteur af

Als ondernemer heb je genoeg te doen en dus helemaal geen tijd om zelf je debiteur te stalken – of in het ergste geval te moeten speuren naar wie er nu eigenlijk eigenaar is van een organisatie of besloten vennootschap. 

Gelukkig kan een incassobureau je helpen. Deze bureaus zijn gespecialiseerd in geld terughalen op alle mogelijke manieren. Denk aan sommatiebrieven schrijven, beslaglegging van goederen of een faillissementsaanvraag indienen. Ook hebben ze allerlei tools om te achterhalen wie er precies achter een bv zit. Wie weet had je enkel contact met een contactpersoon, maar je wil natuurlijk de eigenaar te pakken krijgen! Incassobureaus werken ook vaak samen met incasso-advocaten, omdat deurwaarders niet alles kunnen doen. Zo kunnen ze elke stap zetten die nodig is om jouw geld veilig te stellen. 

Kies een goed incassobureau

Heb je nog nooit met een incassobureau samengewerkt? Dan is het uiteraard belangrijk om een goed bureau te kiezen. Wij raden altijd aan om eerst en vooral de reviews op Google te bekijken voor de bureaus in jouw buurt. Maar omdat we natuurlijk 2022 zijn, kun je ook gewoon samenwerken met een bureau die wat verder bij je vandaan is of helemaal online werkt. Handig, toch?

Als je een eerste afspraak hebt met het incassobureau, raden we ook aan om altijd hun slagingspercentage na te vragen als je dit nog niet had gezien op hun website. Een goed incassobureau is hier heel transparant over.

Lees ook: OMT wil werkgroep voor langetermijn coronabeleid

Daarnaast is het belangrijk dat je weet welke facturatiemethode het bureau hanteert. “No cure, no pay” is een interessante methode. Dit betekent dat het incassobureau enkel wordt betaald als ze erin slagen om je geld te recupereren. Je hoeft dit bijna nooit zelf te betalen, dit wordt over het algemeen verhaald op de debiteur. Succes met je geld innen! 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie