Boosterprik Oostenrijk

Oostenrijk is sinds het begin van de Covid-pandemie misschien wel het land dat de strengste aanpak gekozen heeft binnen Europa, niet alleen bij de lockdowns maar ook bij de vaccinaties. Wederom verstrengt Oostenrijk nu ook de regels voor zijn eigen burgers maar ook voor reizigers, zowel zakenreizen als toeristische reizen. Dit alles heeft natuurlijk te maken met die derde prik die recent in heel Europa in de media verscheen. Laten we even de feiten opsommen en kijken wat er veranderd is sinds kort.

 • De meeste mensen zijn tegenwoordig 2x gevaccineerd of wel 1x met het J&J vaccin. Tot nu toe zorgde dit ervoor dat je simpelweg via de app in je eigen land een QR-code kon aanmaken waardoor je kon reizen en in sommige landen op restaurant gaan en dergelijke. In Oostenrijk is dit nu niet meer het geval. In dit geval moet je nu een negatieve PCR-test kunnen voorleggen van maximaal 72 uur oud om Oostenrijk in te reizen.
 • Wanneer je je derde vaccin, de zogenaamde ‘boosterprik’ gehad hebt kan je wel zonder test naar Oostenrijk reizen.
 • Zwangere vrouwen en mensen die om medische redenen geen vaccin mogen krijgen zijn vrijgesteld van deze regels.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar zijn ook vrijgesteld van deze regels.
 • Wanneer je niet voldoet aan de regels moet je in quarantaine gaan, deze kan slechts worden beëindigd na een negatieve PCR-test.
 • Let er ook op dat voor het reizen naar Oostenrijk extra documenten dienen te worden ingevuld.

Deze nieuwe regels kwamen er nauwelijks enkele uren nadat de het Oostenrijkse Nationale Toerismebureau vorige vrijdag te kennen gaf dat er simpele en duidelijke regels waren voor het wintersportseizoen.

Verder zijn er nog enkele andere belangrijke wijzigingen, namelijk:

 • Het testen om een restaurant of skilift binnen te kunnen is afgeschaft, wie nu geen 2 vaccins gekregen heeft of 1 vaccin in geval van J&J kan gewoon niet meer in een restaurant of museum binnen of gebruik maken van de skilift om enkele voorbeelden te noemen.
 • De enige uitzondering op deze regel is het herstelbewijs dat wel nog steeds van kracht blijft.
 • Er zit echter een klein addertje onder het gras, namelijk dat vanaf 3 januari 1 de Jansen prik niet meer geldig zal zijn en je dus een bewijs moet kunnen voorleggen dat je minstens een tweede J&K prik gekregen hebt.
 • Voor de andere vaccins is er een geldigheid van 270 dagen die telt vanaf de dag van het laatste vaccin, indien je dus na 3 januari nog wil genieten van je reis naar Oostenrijk kan je best zorgen dat je laatste vaccinatie dus niet te lang geleden was.

Bizarre extra regel? Er werd echter door de Oostenrijkse overheid nog een kleine ietwat bizar genoemde regel ingevoerd, de zogenaamde Holiday Ninja Pass! Nu hoor ik je al denken, wat is dat nou weer voor iets raars? Dus bij deze even de uitleg:

 • De Holiday Ninja Pass is enkel geldig voor 12 tot 15 jarigen, deze groep werd initieel namelijk niet gevaccineerd.
 • De pass houdt in dat deze groep mensen kan gebruik maken van 3 testen per week waardoor ook zij skiliften en restaurants of musea binnen kunnen.

Indien je toch in quarantaine zou moeten dan duurt deze doorgaans 10 dagen en je moet vooraf je verblijfplaats boeken en doorgeven, vanaf dag 5 kan je echter een test laten doen, is deze negatief dan mag je alsnog je quarantaine stopzetten.

Enkele onduidelijkheden? Wat er niet zo duidelijk gecommuniceerd werd is het volgende:

 • Zijn de testen voor de Ninja Pass gratis of niet en indien niet, hoeveel kosten deze?
 • Wat als je van buiten Europa naar Oostenrijk reist of in Oostenrijk slechts passeert als transit?
 • Welke extra documenten dienen te worden ingevuld?

Al deze vragen zullen waarschijnlijk nog duidelijk worden wanneer de regels van start gaan op 20 december en op 3 januari.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie