Situatie India wordt alleen maar slechtiger

De corona-cijfers in India zullen de komende weken ernstig toenemen, geven deskundigen aan. Deze stijging zal worden aangevoerd door de dominante Omikron-variant. De deskundigen kwamen erachter dat, in de gemeenschap waar de variant werd overgedragen, er meer ziekenhuisopnames waren, ondanks een daling van het aantal gevallen.

India gaf aan dat er in de laatste 24 uur 306.064 nieuwe gevallen werden gemeld, wat een daling is van 8% ten opzichte van het dagelijks gemiddelde in de laatste vier dagen. Dit geven gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid aan. Het aantal sterfgevallen was ook het laagste van de afgelopen vijf dagen, namelijk 439 gevallen.

De cijfers van het wekelijkse aantal positieve gevallen is ook gestegen tot 17,03% ten opzichte van 0,63% een maand geleden. “Omikron is nu in gemeenschapstransmissie in India en is dominant geworden in meerdere gemeentes,” gaf een rapport aan van het Indiase SARS-CoV-2 Genomics Consortium (INSACOG).

Daling in aantal gevallen

Van alle corona-gevallen zijn de meeste mild geweest met de Omikron-variant. Terwijl het wel opvallend is dat het aantal opnames in de ziekenhuizen en corona-gevallen op de intensive care zijn toegenomen. In de afgelopen twee weken hebben de grote steden zoals Delhi en Mumbai een sterke daling in het aantal corona-gevallen gemeld, na het moment dat ze de pieken bereikt hadden.

Volgens Dr. Subhash Salunke zou dit kunnen veranderen. Salunke is lid van het Indian Council of Medical Research en lid van de National Taskforce for COVID. Volgens haar kan dit veranderen omdat de variant zich steeds meer verspreid richting de semi-stedelijke en plattelandsgebieden. In deze westelijke deelstaat-gebieden verwacht de staat meerdere pieken in een periode tussen de 8 en 10 weken.

Het aantal gevallen in steden als Mumbai en Pune is het topje van de ijsberg,” vertelde Salunke aan het persbureau van Reuters. Salunke voegde er aan toe dat de dominante variant, Delta, van de vorige golf ook nog in de rondte ging.

Huidige situatie India

In totaal zijn er 39,54 miljoen besmettingen geweest in India. Dit aantal is het op één na hoogste aantal ter wereld, met de Verenigde Staten op 1. In India zijn 489.848 mensen verleden aan het corona-virus.

Onze modellen en die van anderen suggereren dat het aantal gevallen in de grote Indiase steden rond 20 januari zal pieken, terwijl de algemene piek in India iets later, begin februari, zou kunnen vallen,” zei Gautam Menon. Hij is professor in fysica en biologie aan Ashoka Universiteit.

In de grote stad Mumbai werden afgelopen vrijdag 20.971 nieuwe gevallen geconstateerd. Dit blijkt een piek te zijn. De regering van Mumbai geven aan dat het aantal nieuwe infecties daalt, waarbij nu bijna 80% van de ziekenhuisbedden leeg is.

In de andere grote stad, Delhi, werden meer dan 27.500 corona-gevallen gemerkt, het hoogste aantal ooit. De Minister van Volksgezondheid gaf aan dat het aantal gevallen in de komende dagen kan beginnen af te nemen.

Gezondheidsfunctionarissen van de overheid geven aan dat de meeste corona-gevallen mild zijn, waarbij er een daling in ziekenhuisopnames is en sterfgevallen, vergeleken met de vorige golf april en mei. Bij deze derde golf zijn meer dan 100.000 mensen overleden.

De Indische autoriteiten geven aan dat mensen met corona-gerelateerde koorts het beste gewone pijnstillers als paracetamol kunnen gebruiken. Toch wordt er gewaarschuwd voor zelfgenoegzaamheid, waaronder het aantal besmettingen in 300 districten begint toe te nemen. Vorige week spraken we over 80 districten met stijgend aantal besmettingen.

De ervaring van andere landen leert ons dat het praktischer is om ziekenhuisopnames te volgen in plaats van nieuwe gevallen,” zei Rajib Dasgupta. Hij is hoofd van het Centrum voor Sociale Geneeskunde en Gemeenschapsgezondheid aan, in New Delhi gevestigde, Jawaharlal Nehru Universiteit.

Niet-farmaceutische interventies – lockdowns, enz. – verliezen steeds meer hun relevantie door de snelle en onverbiddelijke overdracht binnen de gemeenschap.”

Huidige maatregelen

In veel steden is de avondklok ingesteld. De hoofdstad, Delhi, is weer volledig dicht gegaan in het weekend en scholen, kantoren en restaurants zijn op slot gegaan.

De toename is het aantal infecties komt niet in de goede timing. In vijf verschillende deelstaten beginnen op 10 februari. Onder andere in Uttar Predesh, waar meer dan 220 miljoen mensen wonen.

Vaccinatie situatie

Bijna 70% van de Indische bevolking heeft haar twee doses vaccinaties gekregen. Dit betekend dat 30% van de 939 miljoen volwassen inwoners nog geen vaccinatie heeft gehad, waarvan sommigen alleen hun eerste vaccinatie heeft gehad. Dit baart toch zorgen bij de ambtenaren in de 5 deelstaten, waar de regionale verkiezingen gehouden worden.

Afgelopen donderdag meldde India 380 corona-gevallen, waarvan iets minder dan de helft in de zuidelijke deelstaat Kerala waren. Het totale aantal sterfgevallen in India zijn opgelopen tot 485.035, waardoor het op plek drie staat in totaal aantal sterfgevallen, achter de VS en Brazilië.

Om de druk op testinfrastructuur te verlichten, heeft de Indian Council of Medical Research afgelopen maandag verplichte testrichtsnoeren aangepast. Gezonde contacten van mensen die positief zijn getest op corona, hoeven niet langer verplicht te worden getest.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie