Met de nieuwe coronamaatregelen sporten

Velen van ons hebben er de afgelopen maanden hard aan gewerkt om de corona kilootjes weer kwijt te raken. Tijdens de lockdown was het niet mogelijk om naar de sportschool of vereniging te gaan waardoor veel mensen een paar pondjes zijn aangekomen. Sinds de heropening van de sportscholen en verenigingen zijn veel mensen dan ook hard aan de slag gegaan om weer fit en gezond te worden. Helaas zien velen door de nieuwe coronamaatregelen hun work-out in de sportschool of training op de vereniging weer in het water vallen. Lees hier alle nieuwe regels en creatieve tips om er het beste van te maken!

Maatregelen vanaf 28 november 2021

Vanaf 28 november moeten sportgelegenheden in Nederland om 17:00 uur ’s middags dicht en mogen ze pas om  5:00 uur ’s ochtends weer open. Dit geldt ook voor sportscholen, sportverenigingen en amateursport. Voor de trainingen en wedstrijden van de topsport geldt een uitzondering. Die mogen zonder publiek ook na 17:00 uur nog trainen of wedstrijden houden. Daarnaast geld op veel plekken dat een coronatoegangsbewijs nodig is. We zetten de maatregelen hier op een rijtje:

corona sport
  • Binnen- en buitensportlocaties zijn gesloten tussen 17:00 uur en 5:00 uur. Hierop gelden uitzonderingen voor de topsport. Bekijk hier de lijst van de topcompetities die hiervoor in aanmerking komen
  • Sporten in de openbare buitenruimte is na 17:00 uur toegestaan. Mits dit met maximaal 4 personen is (exclusief instructeur) en iedereen 1,5 meter afstand houdt. Denk hierbij aan yoga, wandelen of hardlopen. 
  • Sporters hoeven tijdens het trainen of wedstrijden niet verplicht 1,5 meter afstand te bewaren.
  • Sporters moeten verplicht een mondkapje dragen in de binnenfaciliteiten op sportlocaties zoals in de kleedkamers, gangen, receptie en kantine. 
  • Kinderen tot 18 jaar kunnen zwemles volgen zonder coronatoegangsbewijs.
  • Ouders mogen kinderen helpen omkleden voor de zwemles. Ze hebben hiervoor een coronatoegangsbewijs nodig.
  • Ouders en begeleiders mogen de zwemles niet bijwonen als publiek. 
  • Op binnen en buitensportlocaties is een coronatoegangbewijs verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. 

Coronatoegangsbewijs 

Zoals we hierboven vermeld hebben, is het voor iedereen van 18 jaar en ouder verplicht om een coronatoegangsbewijs te hebben op binnen en buitensport locaties. Die regels zien er als volgt uit:

QR-code is verplicht op de binnen en buiten sportlocatie:

  • Bij sportbeoefening op binnen sportlocaties zoals zwembaden, sportwedstrijden, sportscholen, amateursport en recreatieve sporten.
  • Voor amateursporters vanaf 18 jaar die gebruikmaken van de faciliteiten op de sportlocaties, zoals de kantine en de kleedkamers.

CoronaCheck-App is niet verplicht voor:

  • Voor mensen die werkzaamheden verrichten op de sportlocatie. Het gaat hierbij om zowel vrijwilligers als beroepsmedewerkers. Begeleiders van sporters met een handicap mogen ook zonder toegangsbewijs assistentie verlenen tijdens het sporten.
  • Professionele sporters hebben geen corona toegangsbewijs nodig. 

Creatieve oplossingen

hardlopen

Gelukkig zijn er al heel veel mensen in Nederland die een vaccin hebben. Het coronatoegangsbewijs is dan ook niet zozeer het probleem voor het bezoeken van de sportschool of vereniging. Wat wel voor problemen kan zorgen, is het feit dat de sportschool alleen tussen 5:00 uur ’s ochtends en 17:00 uur ’s middags open mag zijn. Veel mensen sporten normaal gesproken namelijk na hun werk.

Direct met de komst van de nieuwe maatregelen zien we ook overal nieuwe creatieve oplossingen voor dit probleem. Zo zijn er bedrijven die hun medewerkers toestaan om overdag naar de sportschool te gaan, en sportscholen kiezen ervoor om al vanaf 5:00 uur open te gaan. Dus als je het geen probleem vindt om je wekker een uurtje (of twee) eerder te zetten kun je toch blijven sporten. Een andere oplossing is om weer terug te gaan naar wandelen of hardlopen in de buitenlucht, zoals veel mensen tijdens de lockdown ook deden. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie