Aantal Coronavirus besmettingen Bosnië en Herzegovina
Inhoudsopgave Toon

Op het moment van publiceren (03-08-2021) zijn er in Bosnië en Herzegovina, 205,785 mensen positief getest op het coronavirus. Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. onbekend aantal corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 9,689 overleden in Bosnië en Herzegovina aan het coronavirus (covid-19). Gelukkig zijn er ook al 189,677 inwoners hersteld van corona (covid-19). Corona statistieken worden ververst op 04 augustus

Statistieken corona virus aantal besmettingen in Bosnië en Herzegovina 03 augustus:

Land Bosnië en Herzegovina
Positief getest 205,785
Aantal Doden 9,689
Hersteld 189,677
Actieve gevallen 6,419
Kritische toestand onbekend aantal
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 03 augustus 2021

Kaart corona virus in Bosnië en Herzegovina vandaag

U zoekt een landkaart van Bosnië en Herzegovina? Corona Teller bied u relevante plattegronden aan van Bosnië en Herzegovina, met daarop toeristische bezienswaardigheden in Bosnië en Herzegovina, laatste nieuws en meer!

Realtime Corona Kaart Bosnië en Herzegovina zones

Je vind hieronder een overzicht van de aantallen coronavirus besmettingen, doden en departementen in Bosnië en Herzegovina:

departementen landkaart Bosnië en Herzegovina

Kaart Bosnië en Herzegovina aantal inwoners besmet, Corona Aantal overledenen, Reisadvies Bosnië en Herzegovina en overzicht

Vakantie naar Bosnië en Herzegovina mogelijk?

Op vakantie naar Bosnië en Herzegovina coronavirus

Door de epidemie van corona was op vakantie gaan naar Bosnië en Herzegovina niet mogelijk. Gelukkig zijn de maatregelen in Bosnië en Herzegovina versoepeld. Hierdoor is vakantie in 2021 ondanks het coronavirus in veel landen weer mogelijk. Houd wel rekening met de lokale corona maatregelen in Bosnië en Herzegovina. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Bosnië en Herzegovina of een andere vakantiebestemming.

Reisadvies Bosnië en Herzegovina | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-07-2021 | Nog steeds geldig op: 03-08-2021

De kleurcode voor Bosnië en Herzegovina is geel. Na een verblijf in Bosnië en Herzegovina hoeft u voor terugkeer in Nederland geen coronabewijs te laten zien en bij thuiskomst ook niet in (thuis)quarantaine te gaan. Reizen naar Bosnië en Herzegovina is mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. Let op, vanaf 8 augustus 2021 moet u een coronabewijs laten zien als u terugkomt uit Bosnië en Herzegovina. Meer informatie over de in Bosnië en Herzegovina en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Bosnië en Herzegovina

Reischecklist Bosnië en Herzegovina

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Bosnië en Herzegovina favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Bosnië en Herzegovina is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Bosnië en Herzegovina in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Bosnië en Herzegovina een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Bosnië en Herzegovina een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Bosnië en Herzegovina. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Bosnië en Herzegovina. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Algemeen

Er zijn in Bosnië en Herzegovina veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Landmijnen

In sommige gebieden in Bosnië en Herzegovina liggen landmijnen. Deze gebieden zijn niet altijd goed aangegeven. De markeringen kunnen door bijvoorbeeld overstromingen zijn verdwenen. In de meeste gebieden is vastgesteld dat er geen landmijnen (meer) liggen. Op de website van het Bosnia and Herzegovina Mine  Action Center kunt u nagaan waar in het land mijnen liggen.

Wilt u in de natuur wandelen? Dan kunt u dat het beste doen onder begeleiding van iemand die kennis heeft van het betreffende gebied. Blijf verder altijd op de wegen en op de gemarkeerde wandelpaden.

Criminaliteit

Pas op voor zakkenrollers en berovingen in Bosnië en Herzegovina. Beroving komt onder andere voor op campings. Ook op parkeerplaatsen waar weinig mensen zijn zoals in natuurgebieden. Soms gebeurt dit met dreiging van geweld.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Let goed op dat u geen waardevolle spullen in uw auto of caravan laat liggen. Tassen en andere voorwerpen kunt u het beste uit het zicht opbergen.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Natuurgeweld
Sneeuwval en lawines

In de wintersportgebieden komen lawines voor. Houdt u altijd aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Hierdoor kunt u veel vertraging oplopen. Houd hier rekening mee als u op pad gaat.

Aardbevingen

Bosnië en Herzegovina ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er komen vaak lichte aardbevingen voor. Zware aardbevingen zijn zeldzaam.

Overstromingen en aardverschuivingen

Bij zware en langdurige regenval kunnen er overstromingen en aardverschuivingen plaatsvinden.

Bent u in Bosnië en Herzegovina en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Reizigers uit alle landen mogen het land inreizen als zij in het bezit zijn van een negatieve PCR-test. De test moet zijn afgenomen in een geautoriseerd laboratorium en mag niet ouder zijn dan 48 uur, geteld vanaf het moment van afgifte (tijdstip van bezorging/ophaal) tot het tijdstip van aankomst aan de grens.

De volgende reizigers hoeven niet in het bezit te zijn van een negatieve PCR-test:

 • Burgers van Montenegro, Kroatië, Servië als zij direct vanuit deze landen Bosnië en Herzegovina binnenkomen. Ook meereizende partners en minderjarige kinderen die burgers zijn van andere landen zijn uitgesloten.
 • Vlieg- en cabinepersoneel met eindbestemming Bosnië en Herzegovina.
 • Bestuurders en medebestuurders van vrachtverkeer die goederen internationaal over de weg vervoeren, als het verblijf in Bosnië en Herzegovina niet langer is dan 12 uur. 
 • Personeel van treinen en schepen die internationaal goederen vervoeren.
 • Diplomaten en medewerkers van internationale organisaties die in het kader van werk reizen en in het bezit zijn van een geldig paspoort.
 • Civiele beschermingsteams die met urgentie  Bosnië en Herzegovina in moeten reizen.
 • Strijdkrachten van NAVO-lidstaten en overige staten die deelnemen aan ‘Oartnership for Peace’ en leden van NAVO en EUFOR hoofdkwartier in Bosnië en Herzegovina.
 • Staats- en regeringshoofden en leden van hun delegaties, waarvan aankomst aangekondigd is bij de grenspolities via diplomatieke kanalen.
 • Buitenlanders op doorreis naar het land van herkomst, zonder in Bosnië en Herzegovina te verblijven.
 • Minderjarigen van wie een ouder onderdaan van Bosnië en Herzegovina is. En ook buitenlanders die met een burger van Bosnië en Herzegovina getrouwd zijn.
 • Minderjarigen jonger dan 7 jaar die reizen met (een) ouder(s) of voogd die voldoet aan de inreisvoorwaarden.
 • Mensen met een Bosnisch paspoort.

U mag Bosnië en Herzegovina ook inreizen als:

 • U in het bezit bent van een negatieve PCR-test of een snelle antigeentest. Deze test mag niet ouder zijn dan 48 uur bij aankomst als u uit een Europees land komt. Als u uit een ander land komt, mag de test bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur.
 • U een certificaat heeft waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent. Bij aankomst op een grensdoorlaatpost van Bosnië en Herzegovina moet de tweede vaccinatie meer dan 14 dagen eerder zijn gedaan. Dit geldt ook als u een vaccin heeft gekregen waarvoor één dosis nodig is, zoals het Janssen-vaccin. Deze moet ook meer dan 14 dagen eerder zijn ontvangen.
 • U bij aankomst op een grensdoorlaatpost van Bosnië en Herzegovina een certificaat kunt laten zien waarop is aangegeven dat u hersteld bent van COVID-19 in de 14 tot 180 dagen voorafgaand aan de reis.

Let op: u kunt niet met uw CoronaCheck app (DCC) Bosnië en Herzegovina inreizen, dit is alleen geldig binnen de EU.

Coronamaatregelen (COVID-19 in Bosnië en Herzegovina

Om verspreiding van het coronavirus in Bosnië en Herzegovina stabiel te houden hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.

Volg de aanwijzingen op van de Bosnische overheid op de website van de Council of Ministers of Bosnia and Herzegovina en volg het lokale nieuws of ander lokaal Engelstalig nieuws.

Terugkeer naar Nederland

Wilt u Nederland inreizen vanuit Bosnië en Herzegovina? Dan hoeft u geen coronabewijs te laten zien. Na een verblijf in Bosnië en Herzegovina hoeft u bij terugkeer in Nederland ook niet in thuisquarantaine te gaan. Bosnië en Herzegovina  staat op de lijst van landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Let op, vanaf 8 augustus 2021 moet u een testbewijs of vaccinatiebewijs laten zien als u terugkomt uit Bosnië en Herzegovina.

Vanaf 8 augustus 2021 mag een NAAT(PCR)-test maximaal 48 uur voor vertrek zijn afgenomen.
Een antigeen-test mag maximaal 24 uur oud zijn bij vertrek. Gebruik de checklist bij (terug)reizen naar Nederland voor uw voorbereiding. Ook voor reizigers die terugkomen uit Bosnië en Herzegovina geldt; test uzelf na aankomst in Nederland.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat.

Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst bij de GGD, of met een zelftest. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.   

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Bosnië en Herzegovina

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Bosnië en Herzegovina de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Medische zorg

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën (informatie in het Engels).

Verkeer

Maatregelen coronavirus

Er zijn extra controles bij grensovergangen en alle grensovergangen zijn open.

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

Nederlanders die vanuit Bosnië en Herzegovina Kroatië willen inreizen, worden alleen toegelaten met een negatieve PCR-test, die niet ouder is dan 48 uur. Doorreizen, met maximaal 12 uur oponthoud in Kroatië mag zonder een PCR-test. De volgende reizigers hoeven niet in het bezit te zijn van een negatieve PCR-test:

 • Diplomaten
 • Personeel van internationale organisaties en personen die zijn uitgenodigd door internationale organisaties, waarbij aanwezigheid in persoon noodzakelijk is voor het functioneren van die organisaties.
 • Militairen en politiefunctionarissen
 • Humanitair personeel
 • Personeel voor civiele bescherming bij de uitvoering van hun taken.

Als u met de auto reist, kunt u Bosnië en Herzegovina via Kroatië en Servië uitreizen.

Grensovergangen met Montenegro zijn open, maar afhankelijk van het land waaruit u Montenegro inreist kan een negatieve PCR-test gevraagd worden. Lees de laatste informatie over grensovergangen op de website van de Grenspolitie van Bosnië en Herzegovina.

Kijk voor meer informatie over de verkeersveiligheid in Bosnië en Herzegovina op de website van de ANWB.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Bosnië en Herzegovina.

Niet altijd vreemde talen

In Bosnië en Herzegovina spreekt men buiten de grote steden en toeristische locaties niet altijd vreemde talen. Dat geldt ook voor de lokale autoriteiten, politie en ziekenhuizen. Houd hier rekening mee.

Verplichte registratie bij verblijf in Bosnië en Herzegovina bij lokale autoriteiten

Als u logeert bij vrienden, in een appartement of in een Airbnb, moet u zich binnen 48 uur registreren bij het lokale politiebureau. Doet u dit niet, dan kunt u bij het verlaten van het land een flinke boete krijgen wegens illegaal verblijf. Bij verblijf in een hotel of op een camping wordt u automatisch geregistreerd.

Wild kamperen

Let op: ‘wild’ kamperen is in Bosnië en Herzegovina niet toegestaan.

LHBTI is niet algemeen geaccepteerd

LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse) wordt niet algemeen geaccepteerd in Bosnië en Herzegovina. Houd daar rekening mee.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Bosnië en Herzegovina en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 122
Ambulance: 124
Brandweer: 123

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Bosnië en Herzegovina

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Sarajevo.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade/het consulaat.

Lees meer over Bosnië en Herzegovina op nederlandwereldwijd.nl

Veel gestelde vragen over COVID-19 in Bosnië en Herzegovina

Er zijn in Bosnië en Herzegovina enorm veel vragen rondom het coronavirus hieronder beantwoorden we enkele vragen:

⛱️ Kan ik een vakantie boeken naar Bosnië en Herzegovina?

Door COVID-19 was op vakantie naar Bosnië en Herzegovina in 2021 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Bosnië en Herzegovina mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Lees rustig het Vakantieadvies Bosnië en Herzegovina en bekijk ook direct organisaties die deze vakanties tijdens corona organiseren met de juiste maatregelen.

🗺️ Hoeveel besmettingen met corona zijn er gemeld in Bosnië en Herzegovina

Op onze coronavirus kaart kunt u exact zien hoeveel mensen er positief getest zijn met coronavirus in Bosnië en Herzegovina:

Klik hier voor coronabesmettingen kaart van Bosnië en Herzegovina

😪 Hoe kan ik me laten testen op het corona virus in Bosnië en Herzegovina?

Wanneer je wilt reizen naar Bosnië en Herzegovina heb je een negatief COVID-19 testresultaat nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR COVID-19test nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve corona testuitslag. Dit is in de vorm van een reisdocument ondertekend door een geregistreerde arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een Corona PCR Test Bosnië en Herzegovina incl. reisverklaring. Dit overzicht bevat 150+ pcr en sneltest straten door heel het land!

🤲 Hoe bescherm ik me tegen COVID-19 in Bosnië en Herzegovina

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de WHO

Andere handeling die je kunt doen zijn:

 • Schud geen handen
 • Niezen en hoesten in de elleboog
 • Blijf thuis en werk uit huis
 • Maak alleen gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
 • Ben je buiten? Behoud dan meer dan anderhalve meter afstand van elkaar
 • Blijf helemaal binnen als je verkoudheidsklachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, lichte hoest, verhoging tot 38 graden C of keelpijn

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten