Landkaart Noord Macedonië besmettingen, Corona Overledenen, Reisadvies Noord Macedonië en vandaag
Inhoudsopgave Toon

Op het moment van publiceren (28-02-2021) zijn er in Noord Macedonië, 102,787 mensen positief getest op het coronavirus (covid-19). Dit zijn +305 meer dan gisteren. 124 corona patiënten zijn in kritische toestand. Er zijn ook 3,137 overleden in Noord Macedonië aan het coronavirus (covid-19). Gelukkig zijn er ook al 91,233 corona patiënten hersteld van het coronavirus. Corona cijfers worden geupdate op 01 maart

Statistieken coronavirus besmettingen in Noord Macedonië 28 februari:

Land Positief getest Aantal Doden Hersteld Actieve gevallen Kritische toestand
Noord Macedonië 102,787 3,137 91,233 8,417 124

Kaart coronavirus Noord Macedonië vandaag

Aan het zoeken naar een landkaart van Noord Macedonië? Corona Teller bied op deze pagina relevante plattegronden aan van Noord Macedonië, met daarop toeristische bezienswaardigheden, nieuws van vandaag en meer!

Realtime Coronavirus Kaart Noord Macedonië oranje zones

Hieronder vind u een kaart van de coronavirus (covid-19) besmettingen, doden en departementen in Noord Macedonië:

Kaart streken Noord Macedonië

Landkaart Noord Macedonië besmettingen, Corona Overledenen, Reisadvies Noord Macedonië en vandaag

Vakantie naar Noord Macedonië mogelijk?

Op vakantie naar Noord Macedonië coronavirus

Door de uitbraak van het coronavirus was op vakantie gaan naar Noord Macedonië geen mogelijkheid. Sinds kort zijn de maatregelen in Noord Macedonië versoepeld. En is op vakantie gaan ondanks het covid-19 virusin de meeste landen weer mogelijk. Houd wel rekening met de lokale corona maatregelen in Noord Macedonië. Wees daarom goed op de hoogte voor u op vakantie gaat naar Noord Macedonië of een andere vakantiebestemming.

Reisadvies Noord-Macedonië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 22-01-2021 | Nog steeds geldig op: 28-02-2021

Wilt u Nederland inreizen vanuit Noord-Macedonië? Dan heeft u vanaf 23 januari om 00.01 uur Nederlandse tijd in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag én een negatieve sneltest uitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Na een verblijf in Noord-Macedonië gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie, ook over inreisbeperkingen, de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Noord-Macedonië

Reischecklist Noord-Macedonië

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Noord-Macedonië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Noord-Macedonië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Noord-Macedonië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Wees alert als u specifiek naar het berggebied tussen Kumanovo tot aan de grens met Servië reist. Daar kunnen incidenten voorkomen tussen het leger en gewapende groeperingen. Toeristen zijn geen doelwit.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen.

De lokale overheid neemt maatregelen in aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Wees alert in het grensgebied met Albanië, tussen de steden Struga en Tetovo. Blijf in deze gebieden op de hoofdwegen en reis niet na zonsondergang.

Onveilige gebieden

Bepaalde gebieden in het grensgebied met Servië (Kumanovo), en Griekenland (Gevgelija) zijn nog officieel crisisgebied. Dit komt door de migranten- en vluchtelingenproblematiek. Door de toestroom van vluchtelingen kunnen vertragingen aan de grenzen ontstaan. Wees alert als u naar deze gebieden reist.

Demonstraties

Er komen in Noord-Macedonië af en toe demonstraties voor. Vooral in het centrum van de hoofdstad Skopje en in enkele andere steden in het land. Demonstraties in de hoofdstad Skopje vinden vooral plaats rondom regeringsgebouwen, het parlementsgebouw en de rechtbank. De demonstraties kunnen tot ongeregeldheden en verkeersdrukte leiden. Vermijd politieke bijeenkomsten, demonstraties en mensenmassa’s. Volg de aanwijzingen van de autoriteiten op.

Natuurgeweld
Aardbevingen

In Noord-Macedonië komen regelmatig kleine aardbevingen voor. In het verleden zijn delen van het land ook getroffen door zware aardbevingen. Zo werd de hoofdstad Skopje in 1963 bijna helemaal verwoest.

Overstromingen, aardverschuivingen en vallende stenen

Als het hard regent, moet u in de berggebieden rekening houden met plaatselijke overstromingen, aardverschuivingen en vallende stenen.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Noord-Macedonië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @24/7BZ.

Verkeersveiligheid

Maatregelen coronavirus

De maatregelen die de lokale overheid neemt kunnen beperkingen geven bij het in- en uitreizen en het dagelijks leven.

Er zijn controles bij grensovergangen.

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Airtransport Association (IATA).

Wegverkeer

Het verkeer in Noord-Macedonië is niet veilig. De verkeersregels worden niet altijd nageleefd. Veel weggebruikers hebben geen goede verlichting (waaronder fietsers, tractoren). Wees alert als u met de auto rijdt en houd rekening met slecht onderhouden wegen. De hoofdwegen zijn relatief goed onderhouden.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Noord-Macedonië op de website van de ANWB.

Coronavirus

Negatieve COVID-19 PCR-testuitslag, sneltest en thuisquarantaine in Nederland

Wilt u Nederland inreizen vanuit Noord-Macedonië? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag én een negatieve sneltest uitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Voor internationale trein- en busverbindingen blijft de negatieve COVID-19 PCR-testuitslag verplicht, hier is geen negatieve sneltest vereist. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lees meer op Rijksoverheid.nl.

Na een verblijf in Noord-Macedonië gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Noord-Macedonië

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Noord-Macedonië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Coronavirusmaatregelen in Noord-Macedonië

Om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen neemt de lokale overheid maatregelen.

Personen die aankomen in Noord-Macedonië uit een door coronavirus getroffen gebied zijn verplicht 14 dagen lang in zelfquarantaine te gaan. Neem contact op met een huisarts of epidemioloog voor verdere instructies.

Scholen zijn gesloten en grote bijeenkomsten en conferenties gaan niet door. Ook cafés, restaurants, theaters, bioscopen en sportclubs zijn dicht.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Noord-Macedonië.

Maak geen foto’s van militaire objecten.

Maak geen foto’s van militaire objecten of verplaatsingen van militair materieel en manschappen. Dat is verboden.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd in Noord-Macedonië. Houd daar rekening mee.

Identiteitsbewijs

Draag steeds een geldig identiteitsbewijs bij u zodat u zich kunt identificeren.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Noord-Macedonië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via 192 (politie), 194 (ambulance) en 193 (brandweer). Het crisismanagementcentrum is te bereiken via de algemene alarmnummers 112 en 195.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Skopje

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Skopje.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Noord Macedonië op nederlandwereldwijd.nl

Veel gestelde vragen over coronavirus in Noord Macedonië

Wij merken dat er veel vragen zijn rondom het corona hieronder proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden:

🌴 Kan ik op vakantie naar Noord Macedonië?

Door corona was op vakantie naar Noord Macedonië in 2020 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Noord Macedonië mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies

Bekijk Vakantieadvies Noord Macedonië en bekijk ook de organisaties die deze ‘corona vakanties’ organiseren volgens de veiligheidsvoorschriften.

🗺️ Hoeveel coronavirus besmettingen zijn er gemeten in Noord Macedonië

Op onze coronavirus kaart kunt u exact zien hoeveel mensen er positief getest zijn met coronavirus in Noord Macedonië:

Bekijk COVID-19 kaart Noord Macedonië

😪 Hoe kan ik me voor een covid-19 test aanmelden in Noord Macedonië?

Nee, alleen wanneer een arts of huisarts het nodig vind kan u worden getest op het coronavirus(covid-19).

Is uw (huis)arts niet beschikbaar? Klik hier om zelf te testen op coronavirus.

👏 Hoe bescherm ik mezelf tegen corona in Noord Macedonië

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization:

Andere maatregelen die je kunt nemen tegen het virus zijn:

 • Niezen en hoesten in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze zo snel mogelijk weg na gebruik
 • Schud geen handen
 • Blijf binnen; werk vanuit huis als dit mogelijk is
 • Ga je naar buiten? Houd dan anderhalve meter (twee armlengtes) afstand van anderen
 • Ben je ziek blijf thuis!

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten