Openingstijden en winkelen in 2022

Vlak voor de kerstdagen van 2021 werd besloten om alle niet-essentiële winkels, de horeca, kappers, sport- en cultuur, evenementen en muziekscholen te sluiten. Hiervoor werd gekozen omdat de druk op de zorg onverminderd hoog was en de vrees heerste dat de Omikron variant voor nog meer besmettingen en daarmee ziekenhuisopnames zou zorgen. 

Openingstijden (sinds 25-1-2022)

Winkels mogen vanaf 25 januari van 5:00 tot 22:00 uur open zijn. Voor zowel niet-essentiële als wel essentiële winkels zoals supermarkten, drogisten en apotheken geld ook wettelijke openingstijden tot 22:00 uur. 

Winkels open 

Tot 15 januari mochten alleen essentiële winkels zoals supermarkten, apotheken, drogisten, tankstations, diervoederzaken en slijterijen open zijn. Vanaf 15 januari mogen echter alle winkels weer open. Voor het bezoek aan de winkels gelden onder andere de basisregels:

  • Was regelmatig je handen.
  • Als je moet hoesten of niesen dan houdt je je elleboog voor je mond. 
  • Houdt 1,5 meter afstand. 
  • Schud geen handen. 
  • Als je corona gerelateerde klachten krijgt, blijf je thuis en test je jezelf (of bij de GGD). Alleen als je negatief test kun je weer de straat op. 

Regels tijdens het winkelen

Naast de basisregels gelden er ook een aantal specifieke regels voor het winkelen, te weten:

  • Draag een mondkapje – In winkels is het zowel voor klanten als personeel verplicht om een mondkapje te dragen. Als het druk is in de winkelstraat of winkelcentrum waar je bent is het ook aan te raden om die daar ook te dragen. 
  • Mondkapje type II – Het OMT raad iedereen aan om ten minste te kiezen voor medische mondkapjes type II. Stoffen mondkapjes, zelfgemaakte mondkapjes en mondkapjes type I worden afgeraden. 
  • Winkel zoveel mogelijk alleen – Ga zoveel mogelijk alleen winkelen. 
  • Kies rustige momenten – Probeer indien mogelijk te winkelen op momenten dat het niet zo druk is, bijvoorbeeld buiten het weekend. 
  • Maximaal aantal bezoekers – Winkels mogen maximaal 1 bezoeker per 5 vierkante meter binnen hebben. Om dit in de gaten te houden zullen sommige winkels je vragen om een winkelmandje mee te nemen. Hiermee kunnen ze het aantal bezoekers bijhouden. 

Omikronvariant

Eind november 2021 werd er in Zuid-Afrika een nieuwe coronavariant ontdekt genaamd Omikron, of Omicron in het Engels. Al snel bleek dat deze variant zeer besmettelijk was en in Zuid-afrika de dominante variant was. Omikron bleek op 32 punten anders te zijn dan het oorspronkelijke coronavirus uit China. Ter vergelijking, de Deltavariant was maar op 9 punten verschillend. Al snel ontstond in Nederland de angst dat Omikron voor een extreme explosie aan coronagevallen kon zorgen en daarmee de zorg volledig kon platleggen. Daarom heeft de overheid gekozen voor een lockdown en versnelde boostercampagne. 

Draagvlak coronamaatregelen

Nu we een paar maanden verder zijn zien we dat er inderdaad veel meer coronagevallen zijn. Soms worden er dagelijks meer dan 60.000 positieve testen gemeld, maar in het aantal ziekenhuisopnames zien we maar een lichte stijging. Omdat veel omringende landen de coronamaatregelen aan het versoepelen is zien we dat in Nederland het draagvlak voor de coronamaatregelen rap aan het afnemen is. De overheid heeft daarom besloten om ook niet-essentiële winkels weer te openen nadat ze gedurende de feestdagen gesloten zijn geweest. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie