Inzicht in afval van scherpe medische producten en juiste verwijdering van naalden

Scherpe medische producten, zoals naalden en spuiten, worden vaak gebruikt in de gezondheidszorg tijdens corona. Mensen kunnen ze ook thuis gebruiken als onderdeel van de lopende zorg voor chronische ziekten zoals diabetes.

Een correcte verwijdering van deze elementen na gebruik is essentieel om de veiligheid van gezondheidswerkers, patiënten en het milieu te vrijwaren. De tijd nemen om volledig te begrijpen wat er komt kijken bij het veilig verwijderen van scherpe instrumenten is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw organisatie deze veelvoorkomende afvalstroom effectief beheert.

Wat zijn scherpe medische voorwerpen?

Volgens de normen van de zorg is een scherp voorwerp een voorwerp dat de huid kan penetreren. In de gezondheidszorg zijn scherpe producten een vorm van biologisch gevaarlijk afval dat ontstaat bij de verlening van zorg, behandeling en diensten. Er zijn vele soorten scherpe producten te vinden in organisaties in de gezondheidszorg, waaronder

  • Hypodermische naalden, swabs
  • Spuiten, zoals insuline spuiten voor diabetespatiënten,
  • Scalpels,
  • Lancetten,
  • Draden, met inbegrip van tandheelkundige draden.

Hoe scherpe letsels te voorkomen

Wanneer een verontreinigd scherp voorwerp de huid penetreert, bijvoorbeeld door een prik of een snijwond, bestaat het risico op overdracht van door bloed overgedragen ziekteverwekkers. Een door bloed overgedragen ziekteverwekker is een micro-organisme, zoals een virus, bacterie of schimmel, dat aanwezig kan zijn in bloed of andere lichaamsvloeistoffen en kan leiden tot ernstige ziekten zoals hepatitis, AIDS of andere door bloed overgedragen ziekten.

Als een scherp letsel niet onmiddellijk wordt behandeld, kan de gewonde persoon ernstig ziek worden.

De beste manier om de kans op overdracht van door bloed overgedragen ziekteverwekkers te beperken, is de kans op verwondingen door scherpe instrumenten te verkleinen. Een juiste verwijdering van scherpe instrumenten is een belangrijke strategie om dit soort incidenten te voorkomen. Door letsels door scherpe instrumenten te voorkomen, beschermen organisaties in de gezondheidszorg niet alleen hun werknemers, maar vermijden zij ook de kosten van onderzoek en behandeling, die tot miljoenen onnodige kosten voor de sector kunnen leiden.

Hoe kun je naaldencontainers op de juiste manier verwijderen

Als een naaldencontainer vol is, moet hij uit de zorginstelling worden verwijderd en door een medisch afvalverwerkingsbedrijf worden vervoerd en weggegooid. In sommige ziekenhuizen hebben organisaties 30 dagen de tijd om hun scherpe naalden correct te verwijderen.
Organisaties die geen grote hoeveelheden naalden afval produceren, kunnen ervoor kiezen om naaldencontainers te gebruiken. Dit zijn wegwerp containers voor naalden die naar de zorginstelling worden verzonden met eenvoudige instructies en een vooraf betaalde retour verzenddoos. Dit soort containers kan ook ter beschikking worden gesteld van patiënten die zich thuis willen ontdoen van diabetes spuiten of andere scherpe voorwerpen die worden gebruikt voor het zelf toedienen van geneesmiddelen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie