Digitaal corona certificaat printen in 3 stappen

Na twee jaar coronacrisis kunnen we er niet meer onderuit. Als je ergens naartoe wil heb je een coronatoegangsbewijs nodig dat je alleen kunt krijgen als je volledig gevaccineerd bent, een coronatest hebt gedaan, of in de afgelopen 180 dagen corona hebt gehad. Vanaf Februari is iedereen ook verplicht om een boosterprik te halen, je oude QR-code verloopt dan.

Je kunt deze QR-code maken in de CoronaCheck-app of het digitaal corona certificaat uitprinten, om toegang te krijgen tot de horeca en evenementen. Bovendien heb je het bewijs nodig voor reizen binnen Europa. Een coronapas op papier is vooral handig als je geen smartphone hebt, maar ook voor Senioren is een papieren certificaat vaak prettiger.

Boosterprik QR-code uitprinten

Update Booster: Wil je een QR-code voor je boosterprik uitprinten? Dan volg je precies dezelfde stappen. Het is namelijk zo dat wanneer je “Gegevens van je vaccinatie ophalen” selecteert hierbij alle vaccinaties worden opgehaald, inclusief je boosterprik.

Waarom digitaal corona certificaat?

Het digitale corona certificaat of coronatoegangsbewijs is een paar maanden geleden ingevoerd om mensen weer de ruimte te geven om horeca en evenementen te bezoeken zonder het gevaar te lopen om corona te krijgen of te verspreiden. 

QR code corona check app

Voorwaarden voor een digitaal corona certificaat

Iedereen die bepaalde plekken bezoekt of naar bepaalde landen reist moet aantonen geen corona te hebben, zodat de kans op verspreiding zo veel mogelijk beperkt wordt. Je kunt dit aantonen door een digitaal corona certificaat aan te vragen en te downloaden met DigiD en de CoronaCheck-app als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

1. Je bent volledig gevaccineerd

Twee weken nadat je voor de tweede keer gevaccineerd bent met Moderna, AstraZeneca of Pfizer ben je voldoende beschermt tegen corona. Dit geld ook 28 dagen na het Janssen vaccin. Als je in Nederland bent gevaccineerd wordt dit automatisch online toegevoegd aan je DigiD. Je kunt het digitale corona certificaat daarna eenvoudig opvragen. 

2. Je hebt een herstelcertificaat

Als je minimaal 11 dagen geleden, en maximaal 180 dagen geleden positief getest bent op corona, dan is de kans dat je het virus nu bij je draagt zeer klein. De kans dat je anderen kan besmetten is dus ook een stuk minder groot. Ook deze informatie wordt automatisch doorgestuurd naar je DigiD waardoor je eenvoudig de QR code kunt ophalen. 

3. Je hebt een coronatest gedaan binnen de afgelopen 24 uur 

Als je geen vaccin wil moet je voor elke gelegenheid een coronatest doen. Zorg dat je maximaal 24 uur voor het evenement of je restaurantbezoek een test doet omdat de test maar 24 uur geldig is. Als je negatief getest bent krijg je een code toegestuurd die je in kunt voeren op de CoronaCheck-app voor jouw QR code

Digitaal corona certificaat printen

Als je geen smartphone hebt of gewoonweg liever ‘old skool’ wil printen dan kun je naar de website coronacheck.nl/print/ om je digitale corona certificaat te printen. Op dit papieren coronabewijs staat je QR code die je moet laten zien bij de ingang van de plekken die je wil bezoeken. 

Digitaal corona certificaat printen

DigiD inloggen

Zonder DigiD kun je geen QR code genereren, ook niet geen coronapas op papier. Zorg dus dat je eerst je DigiD aanvraagt. Je kunt je DigiD aanvragen via de website Digid.nl of via de DigiD app. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen. 

DigiD aanvragen

Om een DigiD aan te vragen via de app moet je die eerst downloaden op je smartphone of tablet via de Apple App Store of Google Play, dit is gratis. Zodra je de app hebt gedownload wordt er om een gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd, je kunt hier ook kiezen voor ‘Geen DigiD’, klik hierop en volg de volgende stappen. Onthoud de pincode goed totdat je de DigiD ontvangt. 

Als je de aanvraag wil doen via de website voer je op digid.nl/aanvragen alle gegevens voor de aanvraag in. Het duurt circa 3 werkdagen voordat je een activeringscode thuis ontvangt. Vul die code in op de app of de website binnen 20 dagen om je DigiD te activeren. 

Digitaal corona certificaat gebruiken

Als je jouw digitale corona certificaat geprint hebt, kun je het gebruiken in de horeca of tijdens het evenement dat je gaat bezoeken. Het werkt als volgt:

  • Neem het geprinte digitale corona certificaat, een geldig legitimatiebewijs en eventueel een toegangsbewijs (afhankelijk van de locatie) mee naar de plek.
  • Laat alle documenten zien aan de persoon bij de deur. 
  • De persoon bij de deur zal je coronapas op papier scannen en je documenten controleren. 
  • Als het scanapparaat groen kleurt, ben je vrij om naar binnen te gaan. 
  • De persoon die je QR code scant kan alleen zien wat je voorletters zijn en wat je geboortedatum is. Ze kunnen verder geen persoonlijke informatie zien. 

Samen gaan we corona tegen

Of je nu kiest voor de app of voor een geprinte QR code, het belangrijkste is dat we allemaal meewerken om te zorgen dat corona geen kans krijgt. Als we de horeca en evenementen willen blijven bezoeken moeten we samen zorgen dat corona niet verder verspreid wordt 

6 Comments

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie