FCS formulier aanvragen – Spaanse QR-code (SPTH)
Inhoudsopgave Toon

Belangrijke informatie: Vul voor vertrek naar Spanje het FCS-formulier in. Alvorens Spanje binnen te komen, moeten alle bezoekers een noodzakelijk formulier invullen, dat nu digitaal moet worden ingevuld.

Update: Vanaf april is het niet meer nodig om het formulier voor raadpleging van sociale diensten (FSCS) in te vullen om een Europees Digitaal Certificaat (DCC) te ontvangen. Als u een vaccinatie- of behandelingsbewijs hebt dat u kunt laten zien in de CoronaCheck-app, of als u dit hebt afgedrukt als een papieren document, dan hoeft u het FSCS-formulier niet in te vullen. Houd er wel rekening mee dat uw vaccinatiebewijs voor uw vertrek moet voldoen aan de eisen van de Spaanse autoriteiten.

FCS formulier invullen (verplicht)

Voordat u naar Spanje reist, moet u een formulier invullen dat door de Spaanse overheid wordt verstrekt. FCS-Form is de naam van het formulier, en het is te vinden op de website van Spain Travel Health. U ontvangt een e-mail met een QR-code die u kunt afdrukken of op uw telefoon kunt bewaren (voor meer details, zie hieronder).

SPTH App downloaden

SPTH App met spaanse QR-code

Je kunt ook een smartphone app downloaden genaamd SPTH van de Google Play en iOS App Stores om alle informatie op je telefoon op te slaan.

Nadat u het formulier op de website van Spain Travel Health of via de smartphone-app hebt ingevuld en digitaal hebt ondertekend, wordt een QR-gezondheidscode gegenereerd die bij aankomst in Spanje door Sanidad Exterior of andere professionals wordt gescand.

Upload je test, herstel of (booster)vaccinatiebewijs

Voor uw reis naar Spanje dient u de volgende voorbereidingen te treffen: Om een FCS-formulier te maken, volgt u deze stappen: U kunt het FCS-formulier opstellen en invullen zodra u de gegevens over uw vlucht heeft ontvangen. Dankzij de unieke code die u via e-mail ontvangt, kunt u beginnen met het invullen van het formulier wanneer u maar wilt en het later afwerken.

Spaanse QR-code

U kunt de gezondheidsvragen op dit formulier beantwoorden en vanaf twee dagen voor vertrek de QR-code gekoppeld krijgen aan uw reis. Als u het FCS-formulier aanmaakt en invult met de mobiele SpTH-applicatie, te downloaden van deze website of via de downloadsites van de applicatie voor Android- en Apple-telefoons, ontvangt u een document in pdf-formaat met de QR-code in uw e-mail, of direct op uw mobiele telefoon.

Luchthaven

Op de luchthaven moet je de QR-code op je telefoon laten zien om een gratis gezondheidscheck van de Spaanse overheid te krijgen. Bij aankomst kan, indien nodig, een medische evaluatie worden uitgevoerd. Volg tijdens uw bezoek aan Spanje de COVID-19-preventiestappen die door de Spaanse gezondheidsautoriteiten worden aanbevolen.

Video van Spain Travel Health

  • Neem contact op met https://www.spth.gob.es/ als u vragen hebt.
  • Als u alles heeft ingevuld en uw QR code wilt ontvangen, vul dan hier uw paspoort/ID nummer en e-mail adres in: https://recoverqr.spth.gob.es
  • Werkt het FCS-formulier niet? Stuur een e-mail naar spth@sanidad.gob.es met een screenshot van de foutmelding als u problemen ondervindt bij het gebruik van deze dienst. Geef in de onderwerpregel van uw e-mail aan of u de webdienst of de mobiele toepassing gebruikt.

Hoe kan ik een FCS-formulier invullen voor een reis naar Spanje?

U moet het formulier invullen als u van plan bent vanuit een ander land naar Spanje te vliegen. Vul daartoe de relevante informatie over uw reis in op het formulier van de website, en sluit vervolgens het formulier om de bijbehorende QR-code te ontvangen.

Het FCS-formulier is beschikbaar op de website van het SPTH-portaal of via de mobiele app van SPTH. De website is beschikbaar in verschillende talen, waaronder Spaans, Engels, Frans en Duits.

Als het formulier correct is ingevuld, kunt u het ondertekenen (vanaf 48 uur voor uw aankomst in Spanje) en ontvangt u de QR-code voor uw reis.

FCS-formulier verplicht voor reizen naar Spanje vanuit Nederland

Volgens Koninklijk Besluit 23/2020 van 23 juni moeten alle passagiers die vanuit een ander land in Spanje aankomen, het formulier invullen. Reizigers die in Spanje op een ander vliegtuig moeten overstappen voor een andere internationale reis, zijn vrijgesteld van het invullen van het formulier.

Welke informatie moet ik op het formulier vermelden?

Wat moet ik bij de hand hebben om het formulier in te vullen?

  • Nummer op identiteitskaart (paspoort, identiteitskaart, enz.)
  • Informatie over uw vlucht
  • Uw verblijf in Spanje zal veel gemakkelijker zijn als u over de volgende informatie beschikt.
  • Uw e-mail adres

Hoe lang duurt het om het FCS-formulier in te vullen?

Het invullen is een snel en eenvoudig proces dat slechts vijf minuten duurt. Alleen de vlucht- en reisgegevens zijn nodig. Houd er rekening mee dat u de gezondheidsvragen alleen kunt beantwoorden als u 48 uur (2 dagen) voor uw aankomst in Spanje het FCS-formulier invult.

Waarom heeft de Spaanse overheid mijn gegevens nodig?

Uw contactinformatie is nodig om redenen van volksgezondheid, en als u een nauw contact bent van een bewezen geval van COVID-19 infectie dat uw gezondheid in gevaar kan brengen, moeten wij contact met u opnemen om de juiste actie te ondernemen.

Waarom moet ik mijn e-mail opgeven?

Het is belangrijk dat u een e-mailadres opgeeft om u te kunnen registreren voor het elektronische gezondheidsformulier. Na registratie ontvangt u een toegangscode (controleer uw spam-map), die u in het vakje op het formulier moet invullen.

Ik heb geen e-mailadres; kan ik dat van iemand lenen?

Ja, het is toegestaan om het e-mailadres van iemand anders te gebruiken. Houd er rekening mee dat als je een Android of iOS-smartphone gebruikt, je ten minste één e-mailaccount moet hebben.

Hoe worden gegeven van het FCS-formulier gebruikt?

In het geval dat u wordt beschouwd als een nauw contact van een bewezen COVID-19 infectie, zullen uw gegevens worden gebruikt om u in Spanje op te sporen. De Minister van Volksgezondheid heeft controle over de gegevens.

Het SPTH-formulier invullen kan maximaal 48 uur van tevoren

U kunt beginnen met het invullen van het formulier nadat u uw vluchtgegevens hebt ontvangen, en u kunt die gegevens opslaan voor later. Maar u kunt de gezondheidsvragenlijst pas 48 uur voor uw vlucht naar Spanje invullen en het document ondertekenen.

Wanneer moet het Spaanse formulier worden verzonden?

Om onnodige vertragingen bij uw aankomst in Spanje te voorkomen, moet u het formulier 48 uur vóór uw aankomstdatum ondertekenen en opsturen.

Waar moet ik mijn Spaanse QR-code laten zien?

Wanneer u in Spanje aankomt, moet u uw QR-code scannen met een van de verstrekte apparaten.

Kan ik een papieren versie van de QR-code ontvangen?

Ja, inderdaad. U kunt de QR-code in de app, via de email tonen. Of een QR-code op papier tonen uit het PDF-bestand dat u in de e-mail hebt ontvangen zodra het registratieproces is voltooid.

Kan ik Spanje binnenkomen als ik geen QR-code heb?

U moet de QR-code bij u hebben om na de gezondheidscontrole bij aankomst verder te kunnen gaan.

Kan ik het gezondheidsformulier voor iemand anders invullen?

Ja, u moet op het formulier verklaren dat u de voogd of wettelijk vertegenwoordiger bent van minderjarigen, personen ten laste en wettelijk erkende gehandicapten. Maar controleert u alstublieft of de door u verstrekte informatie juist en volledig is.

FCS-formulier voor mensen met een verstandelijke beperking

In dit scenario is hun wettelijke voogd belast met het invullen van het formulier en moet hij ervoor zorgen dat de verstrekte informatie juist is.

Is het mogelijk dat mijn reisbureau mij helpt bij het invullen van het formulier?

Ja, inderdaad. Uw reisbureau kan u helpen bij het invullen van het formulier met uw toestemming, maar u blijft verantwoordelijk voor de vermelde informatie en termijnen.

Als mijn reis naar Spanje wordt geannuleerd nadat ik het formulier heb ingediend, moet ik dan mijn inschrijving annuleren?

Nee, het formulier hoeft niet verwijderd te worden. Het formulier wordt na drie maanden automatisch verwijderd.

Kan ik wijzigingen aanbrengen in het formulier nadat ik het heb ondertekend en de QR-code heb gekregen?

Ja, u kunt de volgende gegevens op elk moment wijzigen nadat u het formulier hebt ondertekend en de QR-code in uw bezit hebt: naam, voornaam, registratienummer en woonadres in Spanje. U ontvangt een nieuwe QR-code zodra de informatie is bijgewerkt, en het is deze code die u moet presenteren op de luchthaven. Het is ESSENTIEEL dat de nieuwe code wordt gevolgd op de luchthaven. Of het nu gaat om een formulier voor een gezin of voor een groep, het kan op elk moment worden gewijzigd door de contactgegevens van de leider van de groep te wijzigen.

Welke informatie moet ik verstrekken om mijn informatie bij te werken en een nieuwe QR code te verkrijgen?

U moet de volgende informatie geven om een QR code te wijzigen:

  • Het identificatienummer van het formulier of
  • Nummer van uw paspoort, persoonlijke identificatie, vluchtnummer en aankomstdatum

De veiligheidscode moet in beide gevallen worden gespecificeerd.

Mag ik een deel van het formulier van tevoren invullen en de rest later?

Ja, inderdaad. Bepaalde elementen, zoals de velden voor persoonlijke identificatie, kunnen op voorhand worden ingevuld, d.w.z. voor de twee dagen vóór aankomst in Spanje. Alleen de laatste twee dagen voor vertrek zijn toegankelijk voor de gezondheidsvragenlijst en de reisgegevens.

Zowel op het web als in de mobiele app kunt u op uw gemak beginnen en eindigen. Elk formulier is uniek, met een code die u kunt ontvangen en gebruiken om het formulier later verder in te vullen.

Kan ik nog steeds de QR code krijgen als ik mijn Spaanse woonadres niet ken?

Alleen de stad en de autonome regio zijn vereist voor een Spaans woonadres. Als u dus alleen deze twee velden invult, wordt de QR-code toch gegenereerd.

Kan ik mijn QR code krijgen als ik mijn vliegtuigstoel nog niet weet?

Nee, dit veld is verplicht, en u kunt het formulier niet verzenden als het niet is ingevuld. Bij veel luchtvaartmaatschappijen kunt u online inchecken, zodat u uw stoelnummer al weet voordat u op de luchthaven aankomt.

Wat als ik klachten krijg, of als ik in contact ben gekomen met iemand bij wie COVID-19 is vastgesteld? Kan ik vliegen?

Als u een van de volgende symptomen krijgt: koorts, kortademigheid, hoesten, of in de afgelopen 14 dagen in contact bent geweest met iemand bij wie COVID-19 is vastgesteld, moet u thuisblijven en de gezondheidsautoriteiten in het land waar u verblijft inlichten.

Hoe kan ik weten of mijn gegevens correct zijn opgeslagen?

De volgende mededeling verschijnt wanneer uw formulier correct is opgeslagen: “Over enkele ogenblikken ontvangt u een e-mail met de QR-code die nodig is om door de gezondheidscontrole op de luchthaven te komen.” Vergeet niet de QR-code naar uw telefoon te downloaden of af te drukken. Wij wensen u een goede reis en een prettig verblijf in Spanje.”

Welke verantwoordelijkheden neem ik op me door het FCS-formulier voor mijn reis in te vullen?

Door ondertekening van het contract stemt u ermee in te vertrouwen op de juistheid van de verstrekte informatie en zich te houden aan het beleid van de Spaanse gezondheidsdienst.

De enige vereisten voor deelname aan een groep zijn dat er een verantwoordelijke wordt aangewezen, dat iedereen op dezelfde dag reist, en dat iedereen uit hetzelfde land komt.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie