Boosterprik Spanje

Spanje is met zijn costa’s, resorts en traditionele steden een topper in de reissector. Vooral voor Nederlanders is Spanje altijd al een soort van toevluchtoord geweest om op vakantie te gaan of zelfs te overwinteren na hun pensioen. Natuurlijk is dit ook altijd voordelig geweest voor de Spanjaarden, het toerisme is in Spanje dan ook één van de grootste industrieën. Om deze inkomsten niet in het gedrang te brengen heeft Spanje een aantal beslissingen gemaakt om ervoor te zorgen dat het leven zo normaal mogelijk kan doorgaan, één ervan is de boosterprik.

Regels boostervaccinatie in Spanje

Concreet zijn de regels voor booster vaccineren in Spanje momenteel als volgt als je Spanje wil binnen komen:

  • Iedereen die 12 jaar of ouder is zal een QR-code moeten kunnen tonen die aangeeft dat hij/zij gevaccineerd is tegen Corona met 2 dosissen of 1 dosis in het geval van het J&J vaccin.
  • Ofwel moet je een negatief testresultaat kunnen voorleggen van maximum 72 uur oud in geval van een PCR-test of 48 uur oud in geval van een antigeentest.
  • De derde mogelijkheid is dat je een herstelcertificaat kan voorleggen, de voorwaarden hiervoor blijven hetzelfde als in Nederland.
  • Iedereen die per vliegtuig of boot naar Spanje reist moet ook het zogenaamde “Health Control Form” invullen voor aankomst in Spanje.

Let wel op, door de vulkaanuitbarsting in La Palma kan je dit eiland momenteel moeilijk bereiken en kan je dus best contact opnemen met je reisorganisator, hotel of luchtvaartmaatschappij voor verdere info aangezien delen van het eiland zo gevaarlijk zijn dat ze afgesloten werden.

In Spanje werkt men ook met autonome regio’s, dit wil zeggen dat iedere regio in Spanje zelf een aantal dingen kan beslissen rond regelgeving en reizen, hierdoor kan het zijn dat je bij een reis naar Spanje op verschillende locaties ook verschillende regels moet volgen. Sommige regels echter gelden voor heel Spanje en bijhorende regio’s. Eén van die regels is het gebruik van een mondmasker op openbare plaatsen, dit is verplicht vanaf de leeftijd van 6 jaar. Het is niet verplicht op openbare buitenlocaties waar een afstand van 1.5 meter gegarandeerd kan worden.

Spaanse QR-code

Aangezien iedere regio aparte regels kan opleggen zijn er overal verschillen, hoewel op de meeste plaatsen enkel een QR-code nodig is voor het deelnemen aan evenementen en om restaurants en/of concertzalen, musea e.d. binnen te raken. In sommige regio’s zijn er ook limieten gelegd op bijeenkomsten en evenementen.

Eénmaal in Spanje zijn er buiten deze mogelijke regels zo goed als geen beperkingen waardoor zaken gesloten zijn of je dingen niet kan doen. Spanje is dus vrij normaal te bezoeken zolang je maar rekening houdt met deze regels, vergeet dus niet vooraf de regels van de regio van je bestemming te raadplegen.

Verder is er dan natuurlijk die fameuze boosterprik, hoe gaat Spanje hiermee om? De laatste weken waren er in Spanje weer enkele pieken in de Coronabesmettingen. Daarom heeft de regering opnieuw samengezeten en zijn ze met de algemene maatregelen gekomen die we al besproken hebben, let wel op dat deze steeds op zeer korte termijn kunnen wijzigen! De boosterprik werd intussen dan ook goedgekeurd voor gebruik in Spanje en wel op de volgende manier.

  • Algemeen werden de boosterprikken goedgekeurd voor iedereen die boven de 40 jaar oud is, dit is toch wel een duidelijk verschil met andere Europese landen waar de gehele bevolking die derde prik kan krijgen, Spanje lijkt hierin eerder een afwachtende houding aan te nemen.
  • De eerste groep die de derde prik kan krijgen is de groep tussen de leeftijden van 50 tot 59 jaar oud, ook opvallend verschillend van de voorwaarden in andere landen.
  • Hierna volgt de groep van mensen die tussen 40 en 49 jaar oud zijn.
  • De volgende groep is de mensen van 60 jaar of ouder, samen met de mensen die oorspronkelijk het J&J vaccin van 1 dosis hebben gekregen en de mensen met onderliggende aandoeningen. Ook de bewoners van woonzorgcentra horen bij deze groep.

Wat zit er in de boosterprik?

Wat momenteel niet geheel duidelijk is voor Spanje, is welk vaccin er precies toegediend wordt als booster. Verder zijn er nog enkele duidelijke trends te bemerken bij de Spanjaarden, namelijk dat de Omicron-variant er blijkbaar iets trager vooruit gaat dan in de andere landen van Europa, met amper 40 besmettingen op 20 december terwijl België er op dan moment al 130 bevestigd had. Nog een opvallende trend is dat de besmettingen stijgen in alle regio’s en alle leeftijdsgroepen, behalve bij de 70-plussers, daar blijven de besmettingen stabiel in vergelijking met de rest van de bevolking.

Lockdowns in Spanje

Men kan dus algemeen aannemen dat Spanje zich aan 2 trends houdt, namelijk eerst en vooral een nieuwe lockdown voorkomen door het toepassen van de boosterprik, wel opvallend is dat die momenteel niet gegeven wordt aan mensen die jonger zijn dan 40, dit kan uiteraard nog veranderen.

Als tweede trend wil Spanje duidelijk de toeristische sector geen extra schade toebrengen door zijn grenzen mits enkele basisregels open te houden. Dit is trouwens over heel Europa wel te merken, waar de meeste landen in 2020 op een bepaald moment toch hun grenzen zo goed als volledig gesloten hielden is er in 2021 een duidelijke voorkeur om dit niet meer te doen. We kunnen dus voorlopig nog vrij bewegen binnen Europa, het is echter afwachten of dit zo gaat blijven en hoe de evolutie van regels zich gaat verderzetten binnen en buiten Europa.

One Response

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie