Aantal Corona besmettingen Costa Rica

Op het moment van publiceren (24-02-2021) zijn er in Costa Rica, 203,097 inwoners positief getest op corona. Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. 144 corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 2,785 overleden in Costa Rica aan het coronavirus. Gelukkig zijn er ook al 173,591 inwoners hersteld van het coronavirus (covid-19). Corona cijfers worden ververst op 25 februari

Laatste Statistieken COVID-19 besmettingen in Costa Rica 24 februari:

Land Positief getest Aantal Doden Hersteld Actieve gevallen Kritische toestand
Costa Rica 203,097 2,785 173,591 26,721 144

Kaart coronavirus (covid-19) Costa Rica vandaag

U zoekt een kaart van Costa Rica? Wij bieden u hieronder relevante plattegronden aan van Costa Rica, met daarop toeristische bezienswaardigheden in Costa Rica, actueel nieuws en nog veel meer!

LIVE Covid-19 Kaart Costa Rica zones

Hieronder vind je een landkaart van de aantallen coronavirus besmettingen, doden en departementen in Costa Rica:

Landkaart departementen Costa Rica

Kaart Costa Rica aantal inwoners besmet, Coronavirus Doden, Reisadvies Costa Rica en laatste nieuws

Vakantie naar Costa Rica mogelijk?

Op vakantie naar Costa Rica coronavirus

Door de epidemie van corona was op vakantie gaan naar Costa Rica lange tijd niet mogelijk. Gelukkig zijn de maatregelen in Costa Rica versoepeld. En is in 2020 op vakantie tijdens het covid-19 virusin een hoop landen weer mogelijk. Houd wel rekening met de lokale corona maatregelen in Costa Rica. Wees daarom goed op de hoogte voor u op vakantie gaat naar Costa Rica of een andere vakantiebestemming.

Reisadvies Costa Rica | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 22-01-2021 | Nog steeds geldig op: 24-02-2021

Wilt u Nederland inreizen vanuit Costa Rica? Dan heeft u vanaf 23 januari om 00.01 uur Nederlandse tijd in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag én een negatieve sneltest uitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Na een verblijf in Costa Rica gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie, ook over inreisbeperkingen, de rubriek ‘Coronavirus’.

Reischecklist Costa Rica

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Costa Rica favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar Costa Rica reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Costa Rica in Den Haag.
 • Reist u met minderjarigen die de Costa Ricaanse nationaliteit hebben? De uitreis van deze minderjarigen uit Costa Rica is aan strenge voorwaarden verbonden. Dat geldt ook als ze met een Nederlands paspoort reizen. Kinderen die in Costa Rica geboren worden krijgen automatisch de nationaliteit van het land. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij de ambassade van Costa Rica in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Costa Rica een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Costa Rica een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Costa Rica. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Costa Rica. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden
Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. 

Criminaliteit

Het aantal moorden in Costa Rica is hoog. Dit komt vooral door drugshandel en het grote aantal vuurwapens in het land.

In Costa Rica worden berovingen en overvallen gepleegd. Bij overvallen wordt soms grof geweld gebruikt. Overvallen en berovingen vinden overal in het land plaats. Bijvoorbeeld in de toeristengebieden aan de kust, in het binnenland en bij het internationale vliegveld. Wees alert en neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Huurt u een auto, wees dan alert bij een lekke band. Criminelen steken de banden lek en doen zich daarna voor als behulpzame weggebruikers.
 • Laat geen spullen onbeheerd achter in uw auto. Ook niet bij de parkeerplekken van restaurants of supermarkten. Dieven hebben maar een paar seconden nodig om een auto te openen en uw bezittingen te stelen.
 • Wilt u een taxi nemen op straat? Houd dan alleen de officiële taxi’s aan. Die zijn rood met een gele driehoek. Gebruik op de internationale luchthaven de oranje taxi’s.
 • Let goed op uw bagage bij busterminals en tijdens busritten.
 • Bewaar geld en andere waardevolle spullen niet in uw bagage maar bijvoorbeeld in een money belt.
 • Pas op voor dieven bij het Coca Cola-busstation en andere busstations in San José, zeker na zonsondergang.
 • Reis zoveel mogelijk overdag.
 • Als u als vrouw in een afgelegen gebied verblijft, informeer dan bij uw hotel op welke plekken en tijden het veilig is alleen op pad te gaan.
 • Bewaar uw paspoort in een kluis in uw hotel en draag een kopie bij u (ook van de pagina met het inreisstempel).
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Bent u slachtoffer van diefstal of ander misdrijf geworden? Doe dan aangifte bij de politie. Voor een politiekantoor bij u in de buurt kunt u bellen met 800-800-3000. U kunt ook om telefonisch advies vragen bij het Instituut voor Toerisme: +506 2299-5827

Natuurgeweld

In Costa Rica kunnen van juni tot en met november tropische stormen en cyclonen (zoals orkanen) voorkomen. In deze periode regent het veel. Dit veroorzaakt landverschuivingen en modderlawines. Daardoor worden regelmatig wegen geblokkeerd. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie.

In Costa Rica komen aardbevingen voor. Daarnaast zijn er een aantal actieve vulkanen in het land. De actieve vulkanen liggen in Nationale Parken. Als een vulkaan een verhoogde activiteit heeft, wordt de toegang tot het Nationale Park beperkt of gesloten. Vermijd dan de omgeving van de vulkaan en volg de berichten in het nieuws. Ga op dat moment niet in op aanbiedingen van personen om met u de vulkaan op te gaan.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.

Voor actuele informatie over de weersomstandigheden, zie de volgende website(s):

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in dit gebied en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31682387796  of via Twitter @247BZ.

Verkeersveiligheid

Luchtverkeer

Het luchtruim van Costa Rica is geopend voor commerciële vluchten.

Wegversperringen

Wegversperringen kunnen vooral in de regentijd voorkomen. De wegen kunnen onder water staan of materiaal dat van de bergen valt kan de weg blokkeren. Ook tijdens protesten kunnen wegen worden versperd. Omdat er weinig alternatieve routes zijn, kan dat grote opstoppingen geven die lang kunnen duren. Informeer bij uw hotel of de verkeerspolitie voor actuele verkeersinformatie en volg het nieuws. Bij het weghalen van wegversperringen door de politie kan geweld worden gebruikt, zoals het gooien van stenen of het gebruik van traangas. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten en mijd conflictsituaties.

Gaat u een lange reis maken? Zorg dan voor voldoende drinken en snacks voor het geval u in een opstopping terecht komt en uw reis langer gaat duren dan normaal.

Zelf rijden

Rijdt u zelf met de auto of een ander vervoermiddel? Houd er rekening mee dat de veel weggebruikers zich niet aan de verkeersregels houden. Ook komt veel agressiviteit voor in het verkeer. Rijd daarom defensief en vermijd discussies.

Coronavirus

Negatieve COVID-19 PCR-testuitslag, sneltest en thuisquarantaine in Nederland

Wilt u Nederland inreizen vanuit Costa Rica? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag én een negatieve sneltest uitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Voor internationale trein- en busverbindingen blijft de negatieve COVID-19 PCR-testuitslag verplicht, hier is geen negatieve sneltest vereist. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lees meer op Rijksoverheid.nl.

Na een verblijf in Costa Rica gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Costa Rica

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Costa Rica de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Inreisbeperkingen

U moet beschikken over een reisverzekering waarbij de kosten van een eventuele ziekenhuisopname vanwege het coronavirus worden gedekt en de kosten van extra verblijf. Bij aankomst moet u een polis kunnen overleggen. Heeft u geen reisverzekering of de dekking is niet voldoende? Dan moet u ter plekke een lokale reisverzekering afsluiten die coronavirus-gerelateerde kosten dekt.

Houd contact met uw luchtvaartmaatschappij zodat u op de hoogte bent van de meest recente regels die gelden om het land binnen te kunnen komen.

Als u Costa Rica over zee wilt binnenkomen gelden dezelfde vereisten als voor aankomst via de lucht.

De landsgrenzen zijn nog steeds gesloten voor toeristen. Residenten en Costa Ricanen kunnen wel over land Costa Rica binnenkomen maar moeten dan wel 14 dagen in quarantaine verblijven.

Maatregelen coronavirus

Om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) in Costa Rica te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen. De maatregelen veranderen regelmatig. In verschillende delen van het land gelden verschillende maatregelen.

Raadpleeg de website met informatie over de maatregelen van Costa Ricaanse overheid (informatie in het Spaans).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Costa Rica te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Tips van de ambassade

Toeristen krijgen bij binnenkomst een visumstempel in hun paspoort. De grenscontrole bepaalt hoe lang u mag blijven. Dit kan minder zijn dan de maximale periode van 90 dagen. Controleer dat goed om problemen te voorkomen. Krijgt u een visum van korter dan 90 dagen? Dan kunt u bij de migratiedienst om verlenging vragen. Doe dat voor het visum is afgelopen. U moet betalen voor het verlengen van uw visum.

Gevaarlijke stroming

Aan de Caribische kust en ook aan de kust van de Stille Oceaan komen gevaarlijke stromingen voor (‘rip currents’). De stroming in de zee is heel sterk. Op de stranden zijn bijna nooit lifeguards aanwezig. Jaarlijks verdrinken in Costa Rica veel mensen door het zwemmen in de zee. Vraag de lokale bevolking waar het gevaarlijk kan zijn. Meer weten over deze stromingen? Bekijk de video ‘Tips for swimmers’ van het Instituut voor Toerisme (ICT).

Grenzen

Tips om op te letten aan de grens bij Sixaola (Costa Rica) en Guabito (Panama):

Let op dat u stempels in uw paspoort krijgt van het land dat u verlaat en het land waar u binnenkomt. Als u geen goede stempels heeft, kunt u een boete krijgen of komt u het land niet in.

 • Van Costa Rica naar Panama: bij het verlaten van Costa Rica moet u belasting betalen. Dit kan bij de migratiedienst zelf. Daarna gaat u over de brug naar Panama. Aan het eind van de brug in Panama is aan uw linkerhand een kantoor waar u de belasting voor de Panamese regio betaalt. Het vignet dat u in uw paspoort krijgt is niet uw inreisstempel. Het inreisstempel krijgt u bij de immigratiedienst. Die vindt u op ongeveer 100 meter afstand na de brug.
 • Van Panama naar Costa Rica: u krijgt uw uitreisstempel bij de Panamese grenscontrole. Deze bevindt zich op ongeveer 100 meter over de grensrivier. Nadat u de brug over bent gegaan naar Costa Rica vindt u de grenscontrole van Costa Rica aan het eind van de brug aan uw linkerhand.

Wilt u meer weten over het toerisme in Costa Rica? Bezoek de website van het Instituut voor Toerisme (informatie in het Engels).

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Costa Rica en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 911 (112 met mobiele telefoon)

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer+31682387796 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in San José

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in San José.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Costa Rica op nederlandwereldwijd.nl

FAQ over COVID-19 in Costa Rica

Er zijn in Costa Rica enorm veel vragen rondom het corona hieronder 4 veel gestelde vragen:

⛱️ Kan ik op vakantie naar Costa Rica?

Door coronavirus was op vakantie naar Costa Rica in 2020 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Costa Rica mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies

Klik door naar Reisadvies Costa Rica en bekijk ook de organisaties die deze vakanties organiseren volgens de veiligheidsvoorschriften.

🗺️ Hoeveel besmettingen met corona zijn er geteld in Costa Rica

Op onze COVID-19 kaart kunt u precies zien hoeveel personen er positief getest zijn met COVID-19 Costa Rica:

Klik hier voor coronavirus besmettingen kaart van Costa Rica

😷 Hoe kan ik me voor een test aanmelden in Costa Rica?

Enkel wanneer een arts of huisarts het nodig vind kan u worden getest op het covid-19 virus.

Is uw arts of huisarts niet beschikbaar? Klik op deze link om jezelf online te testen op COVID-19.

👏 Hoe bescherm ik mezelf tegen coronavirus in Costa Rica

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de WHO:

Andere handeling die je kunt doen tegen het coronavirus zijn:

 • Geen handen schudden
 • Niezen en hoest doe je enkel in de binnenkant van je elleboog
 • Blijf binnen huis; werk vanuit huis zoveel dit mogelijk is
 • Maak enkel gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze zo snel mogelijk weg na gebruik
 • Moet je toch naar buiten? Houd dan minimaal 1,5 meter (dit zijn 2 armlengtes) afstand van andere personen
 • Blijf helemaal binnen als je één van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden C

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten