Aantal Corona besmettingen Costa Rica

Op het moment van publiceren (08-12-2021) zijn er in Costa Rica, 567,706 inwoners positief getest op het coronavirus (covid-19). Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. 73 corona patiënten zijn in kritische toestand. Er zijn ook 7,324 overleden in Costa Rica aan corona (covid-19). Gelukkig zijn er ook al 556,781 mensen hersteld van het coronavirus (covid-19). Corona cijfers worden geupdate op 09 december

Laatste cijfers corona virus in Costa Rica 08 december:

Land Costa Rica
Positief getest 567,706
Aantal Doden 7,324
Hersteld 556,781
Actieve gevallen 3,601
Kritische toestand 73
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 08 december 2021

Kaart Corona in Costa Rica vandaag

Opzoek naar een kaart van Costa Rica? Wij bieden op onze website duidelijke plattegronden aan van Costa Rica, met daarop mooie vakantie plekken, actueel nieuws en meer!

Realtime Covid-19 Kaart Costa Rica oranje zones

Hieronder vind u een kaart van de aantallen coronavirus (covid-19) besmettingen, doden en departementen in Costa Rica:

steden kaart Costa Rica

Covid-19 Kaart Costa Rica aantal inwoners besmet, Corona Aantal overledenen, Reisadvies Costa Rica en actueel nieuws

Vakantie naar Costa Rica mogelijk?

Op vakantie naar Costa Rica coronavirus

Door de epidemie van het coronavirus was op vakantie gaan naar Costa Rica lange tijd niet mogelijk. Gelukkig zijn de maatregelen in Costa Rica versoepeld. Hierdoor is vakantie vieren tijdens het virus in de meeste landen weer mogelijk. Houd wel rekening met de lokale corona maatregelen in Costa Rica. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Costa Rica of een andere vakantiebestemming.

Reisadvies Costa Rica | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 02-12-2021 | Nog steeds geldig op: 08-12-2021

De kleurcode voor Costa Rica is oranje, want het land is een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Costa Rica als dat noodzakelijk is. U moet als u vanuit Costa Rica naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. Gaat u voor een noodzakelijke reis naar Costa Rica? Dan moet u een online gezondheidsverklaring invullen en een uitgebreide reisverzekering hebben. U heeft geen uitgebreide reisverzekering nodig als u volledig gevaccineerd bent of jonger bent dan 18 jaar. Een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test is niet nodig om Costa Rica in te reizen. Meer informatie over de in Costa Rica en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Reischecklist Costa Rica

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Costa Rica favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar Costa Rica reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Costa Rica in Den Haag.
 • Reist u als toerist naar Costa Rica? U moet dan bij aankomst een bewijs overleggen dat u binnen 90 dagen het land weer gaat verlaten. Een bewijs is bijvoorbeeld een vliegticket voor de terugreis naar Nederland of een reis naar ander land.
 • Reist u met minderjarigen die de Costa Ricaanse nationaliteit hebben? De uitreis van deze minderjarigen uit Costa Rica is aan strenge voorwaarden verbonden. Dat geldt ook als ze met een Nederlands paspoort reizen. Kinderen die in Costa Rica geboren worden krijgen automatisch de nationaliteit van het land. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij de ambassade van Costa Rica in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig. Zie ook de rubrieken Veiligheidsrisico’s en Coronavirus.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Costa Rica. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Costa Rica. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden
Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Reis alleen naar Costa Rica als het noodzakelijk is. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.

Criminaliteit

Het aantal moorden in Costa Rica is hoog. Dit komt vooral door drugshandel en het grote aantal vuurwapens in het land.

In Costa Rica worden berovingen en overvallen gepleegd. Bij overvallen wordt soms grof geweld gebruikt. Overvallen en berovingen vinden overal in het land plaats. Bijvoorbeeld in de toeristengebieden aan de kust, in het binnenland en bij het internationale vliegveld. Wees alert en neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Huurt u een auto, wees dan alert bij een lekke band. Criminelen steken de banden lek en doen zich daarna voor als behulpzame weggebruikers.
 • Laat geen spullen onbeheerd achter in uw auto. Ook niet bij de parkeerplekken van restaurants of supermarkten. Dieven hebben maar een paar seconden nodig om een auto te openen en uw bezittingen te stelen.
 • Wilt u een taxi nemen op straat? Houd dan alleen de officiële taxi’s aan. Die zijn rood met een gele driehoek. Gebruik op de internationale luchthaven de oranje taxi’s.
 • Let goed op uw bagage bij busterminals en tijdens busritten.
 • Bewaar geld en andere waardevolle spullen niet in uw bagage maar bijvoorbeeld in een money belt.
 • Pas op voor dieven bij het Coca Cola-busstation en andere busstations in San José, zeker na zonsondergang.
 • Reis zoveel mogelijk overdag.
 • Als u als vrouw in een afgelegen gebied verblijft, informeer dan bij uw hotel op welke plekken en tijden het veilig is alleen op pad te gaan.
 • Bewaar uw paspoort in een kluis in uw hotel en draag een kopie bij u (ook van de pagina met het inreisstempel).
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Bent u slachtoffer van diefstal of ander misdrijf geworden? Doe dan aangifte bij de politie. Voor een politiekantoor bij u in de buurt kunt u bellen met 800-800-3000. U kunt ook om telefonisch advies vragen bij het Instituut voor Toerisme: +506 2299-5827

Natuurgeweld

In Costa Rica kunnen van juni tot en met november tropische stormen en cyclonen (zoals orkanen) voorkomen. In deze periode regent het veel. Dit veroorzaakt landverschuivingen en modderlawines. Daardoor worden regelmatig wegen geblokkeerd. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie.

In Costa Rica komen aardbevingen voor. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels). Ook zijn er een aantal actieve vulkanen in het land. De actieve vulkanen liggen in Nationale Parken. Als een vulkaan een verhoogde activiteit heeft wordt de toegang tot het Nationale Park beperkt of gesloten. Vermijd dan de omgeving van de vulkaan en volg de berichten in het nieuws. Ga op dat moment niet in op aanbiedingen van personen om met u de vulkaan op te gaan.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.

Voor actuele informatie over de weersomstandigheden, zie de volgende website(s):

Gevaarlijke stroming (muistromen)

Aan de Caribische kust en de kust van de Stille Oceaan komen gevaarlijke stromingen voor (“rip currents”). De stroming in de zee is heel sterk. Ieder jaar verdrinken veel mensen. Op de stranden zijn er geen of nauwelijks lifeguards aanwezig. Vraag de lokale bevolking waar het gevaarlijk kan zijn. Meer weten over deze stromingen? Bekijk de video ‘Tips for swimmers van het Instituut voor Toerisme (ICT).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Costa Rica en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Coronavirus

Inreizen Costa Rica

Let op: U kunt niet met uw  digitale coronabewijs in de CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Costa Rica inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU en het Schengengebied, en in andere landen die dit bewijs hebben erkend. Wanneer landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.

Reis alleen naar Costa Rica als het noodzakelijk is. Toeristisch verblijf is niet noodzakelijk.

Inreisbeperkingen

Voor vertrek naar of bij aankomst in Costa Rica moet u het online gezondheidsformulier van de Costa Ricaanse overheid invullen (Spaans of Engels).

U moet een uitgebreide reisverzekering hebben waarbij de kosten van een eventuele ziekenhuisopname vanwege het coronavirus worden gedekt en de kosten van extra verblijf. Bij aankomst moet u een polis kunnen overleggen. U hoeft geen uitgebreide reisverzekering te hebben als u volledig gevaccineerd of jonger dan 18 jaar bent. Controleer op de website van de Costa Ricaanse overheid aan welke voorwaarden uw reisverzekering of vaccinatiebewijs moeten voldoen. Heeft u geen reisverzekering of de dekking is niet voldoende? Dan moet u ter plekke een lokale reisverzekering afsluiten die coronavirusgerelateerde kosten dekt. Als u tijdens uw verblijf een positieve uitslag krijgt op een COVID-19-test, meld dit dan direct aan de lokale verzekeringsmaatschappij. Ook als u op dat moment geen symptomen heeft of medische hulp nodig heeft. Dit kan problemen voorkomen als u later toch medische hulp nodig heeft en de kosten daarvoor vergoed wilt krijgen.

Een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test is niet nodig om Costa Rica in te reizen.

Houd contact met uw luchtvaartmaatschappij zodat u op de hoogte bent van de meest recente regels die gelden om het land binnen te kunnen komen.

Als u Costa Rica over zee wilt binnenkomen gelden dezelfde vereisten als voor aankomst via de lucht.

De landsgrenzen zijn geopend voor toeristen die geen visum voor Costa Rica nodig hebben. Nederlanders hebben geen visum nodig. Ook residenten en Costa Ricanen kunnen over land Costa Rica binnenkomen. Er is geen quarantaineverplichting na aankomst in Costa Rica.

Maatregelen coronavirus (COVID-19) Costa Rica

Om verspreiding van het coronavirus (Covid-19) in Costa Rica te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen. De maatregelen veranderen regelmatig. In verschillende delen van het land gelden verschillende maatregelen.

Raadpleeg de website met informatie over de maatregelen van Costa Ricaanse overheid (informatie in het Spaans).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Costa Rica

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Costa Rica de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Costa Rica te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegversperringen

Wegversperringen kunnen vooral in de regentijd voorkomen. De wegen kunnen onder water staan of materiaal dat van de bergen valt kan de weg blokkeren. Ook tijdens protesten kunnen wegen worden versperd. Omdat er weinig alternatieve routes zijn, kan dat grote opstoppingen geven die lang kunnen duren. Informeer bij uw hotel of de verkeerspolitie voor actuele verkeersinformatie en volg het nieuws. Bij het weghalen van wegversperringen door de politie kan geweld worden gebruikt, zoals het gooien van stenen of het gebruik van traangas. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten en mijd conflictsituaties.

Gaat u een lange reis maken? Zorg dan voor voldoende drinken en snacks voor het geval u in een opstopping terecht komt en uw reis langer gaat duren dan normaal.

Zelf rijden

Rijdt u zelf met de auto of een ander vervoermiddel? Houd er rekening mee dat de veel weggebruikers zich niet aan de verkeersregels houden. Ook komt veel agressiviteit voor in het verkeer. Rijd daarom defensief en vermijd discussies.

Tips van de ambassade

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar dat heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in 2021 blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten hebben. Sommige weeshuizen worden in verband gebracht met uitbuiting en mensenhandel. Het is belangrijk dat Nederlanders zich bewust zijn van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen.

Drugs, geld en beschermde dieren- en plantsoorten

Gebruik, bezit en handel in verdovende middelen, geld en beschermde dieren- en plantensoorten wordt in Costa Rica streng bestraft. Er kunnen gevangenisstraffen van 8 tot 20 jaar worden gegeven. De leefomstandigheden in de gevangenissen zijn zwaar.

Avontuurlijk toerisme

In Costa Rica is een groot aanbod van avontuurlijke activiteiten zoals bungeejumping, ziplijnen, whitewater rafting, paragliding, etc. Hier zijn risico’s aan verbonden. De bedrijven die deze diensten leveren moeten aan voorwaarden voldoen, maar er is nauwelijks controle op. Vraag het bedrijf om u de vereiste vergunningen en de verzekeringspolis te laten zien. Let ook op of uw eigen reisverzekering een dekking heeft voor deze sportactiviteiten.

Grenzen

Toeristen krijgen bij binnenkomst een visumstempel in hun paspoort. De grenscontrole bepaalt hoe lang u mag blijven. Dit kan minder zijn dan de maximale periode van 90 dagen. Controleer dat goed om problemen te voorkomen. Krijgt u een visum van korter dan 90 dagen? Dan kunt u bij de migratiedienst om verlenging vragen. Doe dat voor het visum is afgelopen. U moet betalen voor het verlengen van uw visum.

Reist u over land Costa Rica in of uit, let er dan op dat u stempels in uw paspoort krijgt van het land dat u verlaat en het land waar u binnenkomt. Als u geen goede stempels heeft, kunt u een boete krijgen of komt u het land niet meer in.

Bij het verlaten van Costa Rica over land moet u USD 8,00 uitreisbelasting betalen. Dat kunt u vooraf betalen bij een aantal busbedrijven, de bank BCR of anders bij de grens zelf.

Reist u per vliegtuig dan betaalt u USD 29,00 aan uitreisbelasting. Dat zit in de meeste gevallen al inbegrepen in de aanschafprijs van uw ticket, dit kunt u nagaan bij uw luchtvaartmaatschappij. De belasting kunt u anders betalen bij de bank BCR op de luchthaven.

Wilt u meer weten over het toerisme in Costa Rica? Bezoek de website van het Instituut voor Toerisme (informatie in het Engels).

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Costa Rica en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 911 (112 met mobiele telefoon)

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in San José

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in San José.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Costa Rica op nederlandwereldwijd.nl

FAQ over corona in Costa Rica

Er zijn in Costa Rica enorm veel vragen over het corona hieronder proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden:

🌴 Kan ik op vakantie naar Costa Rica?

Door corona was op vakantie naar Costa Rica in 2021 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Costa Rica mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Lees rustig het Vakantieadvies Costa Rica en vind daar ook direct organisaties die deze vakanties organiseren met de juiste maatregelen.

🗺️ Hoeveel coronabesmettingen zijn er gemeten in Costa Rica

Op onze COVID-19 kaart kunt u exact zien hoeveel personen er positief getest zijn met corona Costa Rica:

Bekijk corona kaart Costa Rica

😷 Hoe kan ik me voor een test aanmelden in Costa Rica?

Wanneer je wilt reizen naar Costa Rica heb je een negatieve coronatest nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR coronatest nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve coronavirus testuitslag. Dit is in de vorm van een reisverklaring ondertekend door een arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een Corona PCR Test Costa Rica inclusief reisdocument. Dit overzicht bevat 150+ pcr en snelteststraten door het hele land!

👏 Hoe kan ik me beschermen tegen COVID-19 in Costa Rica

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization

Andere handeling die je kunt doen tegen het coronavirus zijn:

 • Schud geen handen
 • Niezen en hoesten doe je enkel in de binnenkant van je elleboog
 • Blijf thuis en werk uit huis
 • Maak enkel gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg na gebruik
 • Moet je toch naar buiten? Behoud dan minimaal 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van andere personen
 • Heb je last van lichte hoest, keelpijn, verhoging tot 38 graden C, loopneus of neusverkoudheid? Blijf dan binnen!

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie