Aantal Corona virus besmettingen in Tsjaad

Op dit moment (03-08-2021) zijn er in Tsjaad, 4,973 inwoners positief getest op corona. Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. onbekend aantal corona patiënten zijn in kritische toestand. Er zijn ook 174 overleden in Tsjaad aan corona (covid-19). Gelukkig zijn er ook al 4,793 mensen hersteld van corona. Corona statistieken worden geupdate op 04 augustus

Statistieken covid-19 virus in Tsjaad 03 augustus:

Land Tsjaad
Positief getest 4,973
Aantal Doden 174
Hersteld 4,793
Actieve gevallen 6
Kritische toestand onbekend aantal
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 03 augustus 2021

Kaart coronavirus (covid-19) Tsjaad vandaag

U bent opzoek een landkaart van Tsjaad? Wij tonen u relevante plattegronden aan van Tsjaad, met daarop mooie vakantie plekken in Tsjaad, laatste nieuws en nog veel meer!

Live Covid-19 Kaart Tsjaad rode zones

U vind hieronder een overzicht van het aantal coronavirus besmettingen, doden en departementen in Tsjaad:

Tsjaad streken landkaart

Landkaart Tsjaad besmettingen, Corona Doden aantallen, Reisadvies Tsjaad en Regionaal nieuws

Vakantie naar Tsjaad mogelijk?

Op vakantie naar Tsjaad coronavirus

Door de epidemie van het coronavirus was op vakantie gaan naar Tsjaad geen optie. Sinds kort zijn de corona maatregelen in Tsjaad versoepeld. En is reizen tijdens corona in veel landen weer mogelijk. Houd rekening met de corona maatregelen in Tsjaad. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Tsjaad of een ander land.

Reisadvies Tsjaad | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-07-2021 | Nog steeds geldig op: 03-08-2021

De kleurcode van Tsjaad is rood en oranje. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis alleen naar Tsjaad als het noodzakelijk is en reis niet naar de rode gebieden. Als u vanuit Tsjaad naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Tsjaad en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Tsjaad

Reischecklist Tsjaad

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar Tsjaad te reizen als dat echt noodzakelijk is. Voor de grensgebieden met de buurlanden, het gebied rond het Tsjaadmeer en het noorden van het land is het advies: niet reizen.

Reist u toch naar Tsjaad? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Tsjaad favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade in Sudan.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar Tsjaad reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Tsjaad in Brussel.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Tsjaad een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Tsjaad een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Tsjaad. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Tsjaad. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’en ‘rode’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar de grensgebieden met de buurlanden van Tsjaad:

 • Sudan
 • Centraal-Afrikaanse Republiek
 • Kameroen
 • Nigeria (ook het gebied rondom het Tsjaadmeer)
 • Niger
 • Het noorden van het land en het grensgebied met Libië
 • De regio Ouddai met de deelstaat Sila

In het noorden van Tsjaad zijn er regelmatig gevechten tussen rebellen en het Tsjadische leger. Dit kan ook leiden tot onrust op andere plaatsen in het land. De situatie is onzeker.

Wees alert en volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws voor de laatste ontwikkelingen in het land.

Grens met Sudan

In het grensgebied met Sudan is een verhoogd risico op gewelddadige criminaliteit. Dat komt door de aanwezigheid van rebellen. Het gaat vooral om de grens met de Sudanese regio Darfur.

Grens met Centraal-Afrikaanse Republiek

In de Centraal-Afrikaanse Republiek is de situatie erg gespannen en niet stabiel. Daarom is dit grensgebied onveilig. Veel burgers en rebellen vluchten vanuit de Centraal-Afrikaanse Republiek naar Tsjaad.

Grens met Kameroen en Nigeria

Door de dreiging van de terroristische groepering Boko Haram vluchten mensen vanuit Nigeria, soms via Kameroen, naar Tsjaad. Het is daarom niet veilig in dit grensgebied en in het gebied rondom het Tsjaadmeer. Sinds mei 2019 heeft Boko Haram meerdere grote aanslagen gepleegd rond het Tsjaadmeer in Tsjaad.

Grens met Niger en Libië

Er is een verhoogd risico op terrorisme, ontvoering en kidnapping in het grensgebied met Niger. In de noordelijke provincies Tibesti, Ennedi Ouest en Ennedi Est en het grensgebied met Libië wordt regelmatig gevochten tussen het Tsjadische leger en rebellen. Het betreden van deze gebieden is verboden. In dit gebied is er een risico op ontvoering en terrorisme. Ook liggen er in dit grensgebied landmijnen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de rest van het land. De veiligheidssituatie is er niet stabiel. Dit komt doordat er gewapende en terroristische groeperingen actief zijn in Tsjaad. Ook zijn er veel vluchtelingen uit Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek in het land.

Neem voor uw veiligheid overal in het land de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag gebeuren namelijk de meeste overvallen.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Terrorisme

Sinds begin 2015 draagt het Tsjadische leger bij aan de (regionale) strijd tegen Boko Haram. Boko Haram opereert vooral op Nigeriaans grondgebied. Maar de beweging voert ook in de buurlanden Kameroen en Tsjaad aanvallen uit.

Boko Haram heeft een aantal zelfmoordaanslagen uitgevoerd in de hoofdstad N’Djamena en elders. Daarbij zijn tientallen doden en gewonden gevallen.

Criminaliteit

Er komt zware criminaliteit voor in Tsjaad, zoals berovingen en ontvoeringen. Wees op uw hoede voor overvallers die uw voertuig willen stelen (‘carjacking’). Verzet u in dat geval niet. Dit leidt vaak tot (meer) geweld.

Demonstraties

In de hoofdstad N’Djamena en in andere grote steden kunnen gewelddadige demonstraties voorkomen van tegen- en voorstanders van de militaire transitieraad. Vermijd demonstraties. Ga direct naar een andere plaats als u in een demonstratie terechtkomt.

Laat voor vertrek naar Tsjaad thuisblijvers in Nederland weten dat internet en telefonie soms is afgesloten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Coronavirus

Inreismaatregelen Tsjaad

Bij aankomst in Tsjaad moet u een negatief COVID-19- testresultaat laten zien dat niet ouder mag zijn dan 72 uur. Personen die in Tsjaad zelf een covid-vaccinatie hebben ontvangen, zijn hiervan vrijgesteld. Op dit moment geldt deze vrijstelling niet voor personen die buiten Tsjaad een covid-vaccinatie hebben gehad. Ook krijg u bij aankomst de vraag nog eens een PCR-test te doen op het vliegveld. Blijft u langer dan 7 dagen in Tsjaad? Dan wordt van u verwacht dat u na 7 dagen weer een PCR-test doet. Blijft u korter dan 7 dagen in Tsjaad? Dan hoeft dit niet.

Bij vertrek uit Tsjaad moet u ook een negatieve COVID-19-testuitslag van niet ouder dan 72 uur laten zien.

Coronavirusmaatregelen (Covid-19) Tsjaad

Er zijn maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in Tsjaad tegen te gaan.

De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van de overheid van Tsjaad (informatie in het Frans).

Terugkeer naar Nederland

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Het vaccinatiebewijs is vanaf 14 dagen na de laatste vaccinatie geldig om te reizen. Reizigers met een volledige vaccinatie die korter dan 14 dagen geleden is gegeven, moeten voor terugkeer naar Nederland óók een negatief testresultaat of herstelbewijs (afgegeven door een EU-lidstaat) laten zien. Of;
 • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 72 uur oud bij aankomst (let op, vanaf 8 augustus 2021: 48 uur oud voor vertrek) in Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 48 uur oud bij aankomst (let op, vanaf 8 augustus 2021: 24 uur oud voor vertrek) in Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een Europese lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst bij de GGD, of met een zelftest. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Tsjaad 

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Tsjaad de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Medische zorg

In de hoofdstad N’Djamena is een lokaal ziekenhuis. De beschikbare medische zorg is minimaal.

Er is een kliniek van SOS International. U heeft een contract nodig om hier binnen te komen. Informatie vindt u op de Engelstalige website van SOS International.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Tsjaad te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën (informatie in het Engels).

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Assocation (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

De verkeerssituatie in de hoofdstad N’Djamena is chaotisch. Door een gebrek aan regels zijn er veel ongelukken. Ook hebben veel auto’s en motoren geen verlichting. Hierdoor gebeuren er na zonsondergang veel ongelukken. Rijd als het kan niet zelf. Maak gebruik van een huurauto met chauffeur. Maak geen gebruik van andere vervoersmiddelen zoals motoren of fietsen. Ga niet lopend over straat.

Openbaar vervoer

Maak geen gebruik van het lokale openbaar vervoer. Het is niet comfortabel.

Scheepvaart

Het wordt afgeraden om op het Tsjaadmeer te gaan varen.

Tips van de ambassade

In Tsjaad is de bevolking voor een groot deel islamitisch. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich kleedt.

Identificatieplicht

Zorg dat u altijd uw identiteits- en verblijfsbewijzen bij u heeft. Als u deze niet kunt tonen kan de politie u arresteren.

Drugs

Het bezit en gebruik van drugs is verboden. Er kan een gevangenisstraf worden opgelegd. De omstandigheden in de gevangenissen is slecht.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van militaire gebouwen, overheidsgebouwen en luchthavens. Dat is verboden.

In geval van nood

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in Tsjaad en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Ambassadekantoor N’Djamena

In N’Djamena is een Nederlands ambassadekantoor. Dit is bereikbaar tijdens kantooruren via +235 601 62 801 of e-mail naar ndj@minbuza.nl. Buiten kantooruren kunt u bellen naar het nummer +31 247 247 247.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade in Sudan.

Lees meer over Tsjaad op nederlandwereldwijd.nl

Veel gestelde vragen over corona in Tsjaad

Wij merken dat er veel vragen zijn over het corona hieronder 4 veel gestelde vragen:

🌴 Kan ik een vakantie boeken naar Tsjaad?

Door coronavirus was op vakantie naar Tsjaad in 2021 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Tsjaad mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Klik door naar Vakantieadvies Tsjaad en vind daar ook de reisorganisaties die deze ‘corona vakanties’ organiseren volgens de veiligheidsvoorschriften.

🗺️ Hoeveel besmettingen met coronavirus zijn er gemeten in Tsjaad

Op onze corona kaart kunt u exact zien hoeveel mensen er positief getest zijn met corona Tsjaad:

Bekijk corona kaart Tsjaad

😷 Waar kan ik me laten testen op covid-19 in Tsjaad?

Wanneer je opreis gaat naar Tsjaad heb je een negatieve coronatest nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR COVID-19test nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve COVID-19 testuitslag. Dit is in de vorm van een reisverklaring ondertekend door een geregistreerde arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een Corona PCR Test Tsjaad + reisdocument. Deze kaart bevat 80+ coronateststraten door heel het land!

🤲 Hoe bescherm ik mezelf tegen COVID-19 in Tsjaad

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization

Andere dingen die je kunt doen tegen corona zijn:

 • Niezen en hoest in de elleboog
 • Maak alleen gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
 • Geen handen schudden
 • Blijf zoveel mogelijk thuis; werk thuis als dit mogelijk is
 • Moet je toch buiten komen? Behoud dan 150 cm (twee armlengtes) afstand van andere personen
 • Blijf binnen als je verkoudheidsklachten hebt: loopneus, verhoging tot 38 graden C, neusverkoudheid, lichte hoest of keelpijn

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten