Aantal Corona virus besmettingen Maleisië
Inhoudsopgave Toon

Op dit moment (25-07-2021) zijn er in Maleisië, 996,393 mensen positief getest op het coronavirus. Dit zijn +15,902 meer dan gisteren. 950 corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 7,902 overleden in Maleisië aan het coronavirus. Gelukkig zijn er ook al 834,858 inwoners hersteld van het coronavirus. Corona cijfers worden ververst op 26 juli

Statistieken covid-19 virus aantal besmettingen in Maleisië 25 juli:

Land Maleisië
Positief getest 996,393
Aantal Doden 7,902
Hersteld 834,858
Actieve gevallen 153,633
Kritische toestand 950
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 25 juli 2021

Kaart coronavirus (covid-19) in Maleisië vandaag

Opzoek naar een kaart van Maleisië? Wij bieden u hieronder realtime plattegronden aan van Maleisië, met daarop toeristische bezienswaardigheden in Maleisië, laatste nieuws en nog veel meer!

Realtime Covid-19 Kaart Maleisië zones

U vind hieronder een overzicht van de aantallen corona besmettingen, doden en departementen in Maleisië:

Maleisië Landkaart streken

Landkaart Maleisië aantal inwoners besmet, Corona Aantal overledenen, Reisadvies Maleisië en live update

Vakantie naar Maleisië mogelijk?

Op vakantie naar Maleisië coronavirus

Door de epidemie van corona was op vakantie gaan naar Maleisië geen mogelijkheid. Inmiddels zijn de maatregelen in Maleisië versoepeld. En is op vakantie gaan tijdens corona in een hoop landen weer mogelijk. Let wel op de lokale corona maatregelen in Maleisië. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Maleisië of een andere vakantiebestemming.

Reisadvies Maleisië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 12-07-2021 | Nog steeds geldig op: 25-07-2021

De kleurcode van Maleisië is oranje, want Maleisië is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Maleisië als het noodzakelijk is. Als u vanuit Maleisië naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Maleisië en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies. De regering van Maleisië heeft, door de stijging van het aantal coronabesmettingen, de noodtoestand afgekondigd tot en met 1 augustus 2021. Let op: heeft u een Social Visit Pass die op of na 1 januari 2020 is verlopen? Dan moet u Maleisie vóór 22 april 2021 hebben verlaten.

Reischecklist Maleisië

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Maleisië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade via de informatieservice.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar Maleisië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Immigratiewetten in Maleisië zijn heel streng. Let op dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit Maleisië. Is dat niet het geval, dan kunt u wel worden binnengelaten, maar komt u misschien in de problemen als u het land uitreist.
 • Het kan zijn dat u een visum nodig heeft om Maleisië in te reizen. Neem daarover eerst contact op met de ambassade van Maleisië in Den Haag.
 • Op dit moment is het, door de coronamaatregelen die de overheid heeft genomen, alleen mogelijk om Maleisië in te reizen met: 1) een permanente verblijfsvergunning, 2) een dependent pass door huwelijk met een Maleisiër, 3) een Malaysia My Second Home pass (MM2H) of 4) als u in Maleisië werkt of gaat werken. Let op, dit gaat volgens procedures vastgesteld door de Maleisische overheid. Zie voor meer informatie rubriek ‘Coronavirus’.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Door de coronamaatregelen van de Maleisische overheid zijn er aangepaste regels voor verlopen visa.
  • Als u een Long Term Pass hebt die voor of tijdens de Recovery Movement Control Order is verlopen, kunt u deze binnen 30 werkdagen na het einde van de Recovery Movement Control Order bij elk immigratiekantoor laten verlengen. Hou er rekening mee dat de Maleisische immigratiedienst tijd nodig heeft om uw aanvraag te verwerken. 
  • Als u een Social Visit Pass (toerist) hebt en uw pas is op of na 1 januari 2020 verlopen, dan moet u vóór 21 april 2021 Maleisië verlaten hebben. Als u dit niet heeft gedaan moet u een Special Pass aanvragen om het land te verlaten. Hiervoor moet u naar het Immigratiekantoor gaan. Maak een afspraak via het online afspraaksysteem van Immigratie. Voor uw afspraak heeft u een ‘supporting letter’ van de Nederlandse ambassade in Maleisië nodig. Neem daarnaast ook de volgende documenten mee: vliegticket, bewijs van financiële middelen om uw verlengde verblijf te bekostigen en uw laatste verblijfadres in Maleisië. Als uw aanvraag incompleet is, kan uw aanvraag niet verwerkt worden. De kosten van de special pass bedragen 100 RM. Als u niet aan de voorwaarden voldoet die nodig zijn om een special pass te krijgen, dient u zichzelf aan te geven bij een Immigratiekantoor. U moet daar een vliegticket voor de terugreis kunnen laten zien en ontvangt een boete van 30 RM per dag, voor elke dag vanaf 22 april, die u daarna in Maleisië verblijft. U kunt daarna alsnog het land uit.
 • Zorg voor een geldig internationaal rijbewijs als u in Maleisië een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Maleisië een internationaal rijbewijs nodig heeft. Een internationaal rijbewijs kan in Nederland, in persoon bij een ANWB kantoor worden aangevraagd.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Maleisië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of credit card.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Maleisië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus.

Ontvoeringen en Piraterij

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de eilanden voor de oostelijke kuststrook van Sabah en de eilanden ten oosten en zuiden van de stad Semporna. Het gaat onder meer om de volgende eilanden: Lankayan, Mabul, Pom Pom, Kapalai, Ligitan, Sipadan en Mataking.

Op de Suluzee en Celebeszee kunnen ontvoeringen plaatsvinden. Toeristen die zich zonder beveiliging verplaatsen, kunnen hiervan slachtoffer worden. Er is ook een risico op piraterij op de Suluzee. De Maleisische autoriteiten houden verscherpt toezicht in deze gebieden.

Als u een noodzakelijke reis naar de eilanden maakt, verdiep u dan in de lokale veiligheidssituatie en probeer de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dat kan bijvoorbeeld door alleen te verblijven in goed beveiligde hotels. Doe zaken met officiële touroperators die samenwerken met de Maleisische autoriteiten. Zij zorgen voor beveiliging als u zich verplaatst van en naar de eilanden.

Terrorisme

In Maleisië is er een risico op terroristische aanslagen. De Maleisische politie heeft in het verleden regelmatig mensen gearresteerd die aanslagen voorbereidden.

Criminaliteit

In Maleisië bestaat het risico op tassenroof en (gewelddadige) straatovervallen. Vooral in de grote steden komt tassenroof voor. Hierbij probeert meestal iemand die achterop een brommer zit uw tas af te pakken. Ook komen (gewelddadige) straatovervallen voor.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen en draag niet te veel geld op zak.
 • Ga ’s-avonds niet alleen op straat buiten de goed verlichte hoofdstraten.
 • Wandel ’s-avonds niet alleen over het strand.
 • Voorkom een overval vanaf een brommer door afstand te houden van de weg. Draag uw tas over de schouder die niet aan de kant van de weg is.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Demonstraties

In Maleisië kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Het is in Maleisië verboden om als buitenlander deel te nemen aan demonstraties. Neemt u in Maleisië deel aan een demonstratie, dan bent u strafbaar. Vermijd daarom demonstraties. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media.

Natuurgeweld
Tropische cyclonen

Aan de oostkust van Maleisië kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. In deze periode is ook het regenseizoen. Dan kan er veel regen vallen in de oostelijke provincies. De autoriteiten kunnen dan bepaalde gebieden afsluiten. Ook kunnen bewoners geëvacueerd worden.

Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in Maleisië vindt u op de volgende websites:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Maleisië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Er geldt een inreisverbod voor Maleisië voor bijna alle buitenlandse bezoekers.

Op dit moment is het door de coronamaatregelen die de lokale overheid heeft genomen alleen mogelijk om Maleisië in te reizen met: 

 • Een permanente verblijfsvergunning
 • Een Dependent Pass door huwelijk met een Maleisiër
 • Een Malaysia My Second Home pass (MM2H)
 • Als u in Maleisië werkt of gaat werken

In uitzonderlijke gevallen kunnen zakenreizigers toestemming krijgen om voor een kort bezoek Maleisië in te reizen. 

Let op: dit gaat volgens procedures vastgesteld door de Maleisische overheid. Meer informatie kunt u vinden op de website van de Maleisische Immigratiedienst (informatie in Engels). Expats kunnen online een afspraak maken via de website van de Expatriate Services Division (informatie in Engels). Zakenreizigers vinden meer informatie op de website van de Maleisische investeringsautoriteit onder ‘One Stop Centre for Business Travellers’ (informatie in Engels). Dit portaal biedt in de toekomst ook de mogelijkheid om een uitzondering aan te vragen voor de quarantaineverplichting bij aankomst.

Voordat u naar Maleisië vertrekt, moet u naar de website My Travel Pass (informatie in Engels) gaan om goedkeuring te krijgen om naar Maleisië te mogen reizen. Wanneer toestemming verleend wordt dient u het volgende te doen:

 • U bent verplicht om de COVID-19-testscreening in Nederland te ondergaan binnen 72 uur voorafgaand aan uw aankomst in Maleisië. Hierbij moet medisch bevestigd zijn dat u negatief getest bent op COVID-19. 
 • U bent VERPLICHT om de MySejahtera app (informatie in Engels) te downloaden op uw smartphone en vul hierbij alle benodigde informatie in.
 • U moet in Nederland een visum aan te vragen bij de ambassade van Maleisië in Den Haag voordat u vertrekt naar Maleisië.
 • Alle kosten (dat wil zeggen: COVID-19-test, uitgaven tijdens quarantaine, enz.) dienen door u online betaald te worden via de link Mysafetravel van de Maleisische overheid (informatie in Engels).

U moet bij aankomst in Maleisië de volgende procedure volgen:

 • Het COVID-19-testresultaat uit Nederland moet worden getoond aan de Medical Officer van het ministerie van Volksgezondheid op het vliegveld (indien u de test voor uw vertrek heeft gedaan).
 • Bij aankomst in Maleisië op het vliegveld bent u verplicht om nogmaals een PCR test te doen.
 • Aan de immigratieambtenaar op het vliegveld moet u de volgende documenten tonen:
  • goedkeuringsbrief van uw aanvraag om naar Maleisië te mogen reizen
  • visum / goedkeuringsbrief / Visa with reference (VDR)
  • uw testresultaat van uw PCR COVID-19-test uit Nederland
 • U bent verplicht om 14 dagen in quarantaine te gaan in een door de overheid aangewezen quarantainecentrum.
 • Houd u aan de procedures van Maleisië en de bestaande immigratieregels. Zie voor informatie de berichtgeving van de Maleisische immigratie (informatie in het Engels).

De website van de ambassade van Maleisië in Den Haag voorziet u ook van de laatste updates.

Quarantainemaatregelen in Maleisië

Om verdere verspreiding van de verschillende COVID-19 varianten te voorkomen, heeft de Maleisische overheid een quarantaineperiode van 14 dagen ingesteld. Dit geldt ook wanneer u vanuit Nederland naar Maleisië komt.

Reizigers, ongeacht het bezit van een verblijfsvergunning voor Maleisië, worden verplicht om 14 dagen in Maleisië in quarantaine te gaan in een door de lokale overheid aangewezen locatie. Waar u gaat verblijven kunt u op het vliegveld regelen, en de kosten van uw tijdelijke onderkomen moet u zelf betalen. Thuisquarantaine is niet toegestaan. Lees de actuele informatie op de website van de Maleisische immigratie (informatie in het Engels).

Reizigers uit India, Nepal, Bangladesh, Pakistan en Sri Lanka zijn verplicht om 21 dagen in Maleisië in quarantaine te gaan.

Informatie over uitreizen – algemeen

Immigratiewetten in Maleisië zijn heel streng. Let op dat uw reisdocument nog minimaal 6 maanden geldig is als u Maleisië verlaat. Is dat niet het geval, dan kunt u wel worden binnengelaten maar komt u misschien in de problemen als u het land uitreist.

 • Als u een Long Term Pass heeft, die voor of tijdens de Recovery Movement Control Order verlopen is, kunt u deze laten verlengen bij elk immigratiekantoor binnen 30 werkdagen na het einde van de Recovery Movement Control Order periode. Houd er rekening mee dat de Maleisische Immigratiedienst tijd nodig heeft om uw aanvraag af te handelen.
 • Als u in het bezit bent van een Social Visit Pass en deze is op of na 1 januari 2020 verlopen, dan moet u een Special Pass aanvragen om het land te verlaten. Hiervoor moet u naar het Immigratiekantoor gaan. Maak een afspraak via het online afspraaksysteem van Immigratie. Voor uw afspraak heeft u een ‘supporting letter’ van de Nederlandse ambassade in Maleisië nodig. Neem daarnaast ook de volgende documenten mee: vliegticket, bewijs van financiële middelen om uw verlengde verblijf te bekostigen en uw laatste verblijfadres in Maleisië.  Als uw aanvraag incompleet is, kan uw aanvraag niet verwerkt worden. De kosten van de special pass bedragen 100 RM. Als u niet aan de voorwaarden voldoet die nodig zijn om een special pass te krijgen, dient u zichzelf aan te geven bij een Immigratiekantoor. U moet daar een vliegticket voor de terugreis kunnen overleggen en ontvangt een boete van 30 RM per dag, voor elke dag vanaf 22 april, die u daarna in Maleisië verblijft. U kunt daarna alsnog het land uit. 

Meer informatie kunt u vinden op de websites van de Maleisische Immigratiedienst, Expatriate Services Division en de One Stop Centre for Business Travellers van de Maleisische investeringsautoriteit (informatie in Engels).

Informatie over uitreizen – naar Nederland
Reizen met een negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Het vaccinatiebewijs is vanaf 14 dagen na de laatste vaccinatie geldig om te reizen. Is uw volledige vaccinatie korter dan 14 dagen geleden gegeven? Dan kunt u tot 17 juli 2021 met dit vaccinatiebewijs reizen. Let op, vanaf 17 juli 2021: reizigers met een volledige vaccinatie die korter dan 14 dagen geleden is gegeven, moeten voor terugkeer naar Nederland óók een negatief testresultaat of herstelbewijs (afgegeven door een EU-lidstaat) laten zien. Of;
 • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 72 uur oud bij aankomst in Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 48 uur oud bij aankomst in Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een Europese lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Indien u zich in Maleisië heeft laten vaccineren is het nog niet duidelijk of het digitale certificaat in de MySejahtera app aan de EU-eisen voldoet. Daarom blijven de geldende regels vooralsnog van kracht, deze kunt u in het volgende tekstblok lezen.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Maleisië

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Maleisië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Coronamaatregelen
Movement Control Order

Door het aantal coronabesmettingen heeft de overheid  tot en met 28 juni 2021 voor heel Maleisië de ‘Movement Control Order’ afgekondigd. Hierbij heeft de overheid een exitstrategie ontwikkeld die is opgedeeld in 4 fases, waarbij per fase steeds meer maatregelen worden versoepeld of losgelaten. Het merendeel van de Maleisische deelstaten bevindt zich momenteel in fase 1. Op fase 2 wordt pas overgegaan wanneer er dagelijks minder dan 4.000 besmettingen worden geregistreerd. Houd u aan de Movement Control Order en volg altijd de aanwijzingen van de lokale overheid op.

Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen waar u zich aan moet houden:   

 • Vermijd drukke plaatsen en besloten ruimten.
 • Houd minimaal 1 meter afstand van elkaar.
 • Draag een mondkapje in de publieke ruimte en het openbaar vervoer (dit is verplicht).
 • Slechts 2 personen in een auto zijn toegestaan, inclusief de chauffeur.
 • Alle sport- en recreatieve activiteiten zijn verboden behalve individueel wandelen/joggen in uw eigen buurt.
 • Het is niet toegestaan om verder dan 10 kilometer van uw huis te zijn.
 • Restaurants zijn alleen geopend voor het afhalen van eten.
 • Het is niet toegestaan tussen de deelstaten te reizen. 
Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Maleisië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Luchtvervuiling

Soms kan de luchtkwaliteit in Maleisië slecht zijn. Dit komt door de bosbranden in Indonesië. De rooknevel uit Indonesië kan schadelijk zijn voor de gezondheid en gevolgen hebben voor de reisplannen. Houd hier rekening mee door op dat moment zoveel mogelijk binnen te blijven.

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Het wegverkeer in Maleisië is anders dan wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op de verkeersveiligheid. Als u zelf een auto bestuurt, houd er rekening mee dat andere verkeersdeelnemers zich niet aan de verkeersregels houden. Vermijd zelf rijden in het donker buiten de grote steden en/of bij extreme regenval.

Kijk voor meer informatie over het verkeer ook op de website van de ANWB.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Maleisië.

Drugs

In Maleisië is het in bezit hebben van drugs en het handelen in drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van of handel in drugs in Maleisië veel zwaarder is dan in Nederland. U kunt hiervoor zelfs de doodstraf krijgen. U bent in Maleisië ook strafbaar als u drugs heeft gebruikt voordat u Maleisië inreist. Dit kan worden aangetoond door bijvoorbeeld een urineonderzoek.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit (LHBTI) is strafbaar in Maleisië. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee. Lees de juridische uitleg in het Wetboek van Strafrecht van Maleisië met de strafmaatregelen (bladzijde 22: 377A en 377B en bladzijde 194 en 195) (informatie in Engels).

Geld pinnen

In Maleisië wordt uw bankpas niet door elke bank geaccepteerd. Hierdoor kunt u bij bepaalde banken geen geld uit de geldautomaat halen. De geldautomaten van de volgende banken accepteren in ieder geval uw bankpas: HSBC, Maybank en de Standard Chartered Bank. De meeste credit cards worden over het algemeen wel geaccepteerd.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Maleisië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten

 • Politie en ambulance: 999 (112 vanaf mobiele telefoon)
 • Toeristenpolitie: 03-92 35 49 99 en 03-2163 4422 
 • Brandweer: 994 (112 vanaf mobiele telefoon)
Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247,  WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade +60 321 686 200. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade via de informatieservice.

Lees meer over Maleisië op nederlandwereldwijd.nl

Veel gestelde vragen over coronavirus in Maleisië

Wij merken dat er veel vragen zijn over het COVID-19 virus hieronder proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden:

⛱️ Kan ik op vakantie naar Maleisië?

Door COVID-19 was op vakantie naar Maleisië in 2021 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Maleisië mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Bekijk Vakantieadvies Maleisië en bekijk ook de organisaties die deze vakanties organiseren volgens de veiligheidsvoorschriften.

🗺️ Hoeveel coronavirus besmettingen zijn er gemeld in Maleisië

Op onze coronavirus kaart kunt u precies zien hoeveel personen er positief getest zijn met COVID-19 in Maleisië:

Bekijk COVID-19 kaart Maleisië

🤒 Waar kan ik me laten testen op het corona virus in Maleisië?

Voor reizen naar Maleisië heb je een negatieve COVID-19test nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR coronavirustest nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve coronavirus testuitslag. Dit is in de vorm van een reisverklaring ondertekend door een geregistreerde arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een Corona PCR Test Maleisië + reisdocument. Deze kaart toont meet dan 150+ pcr en snel teststraten door het hele land!

🧴 Hoe bescherm ik mezelf tegen corona in Maleisië

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization

Andere dingen die je kunt doen zijn:

 • Niezen en hoest doe je enkel in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg
 • Geen handen schudden
 • Blijf binnen huis en werk thuis als dat kan
 • Moet je toch buiten komen? Behoud dan minimaal anderhalve meter afstand van andere mensen
 • Blijf binnen als je één van de volgende klachten hebt: keelpijn, lichte hoest, loopneus, verhoging tot 38 graden C of neusverkoudheid

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten