Laatste nieuws over Coronavirus
Op het moment van publiceren (10-01-2021) zijn er in Vietnam, 1,514 inwoners positief getest op het coronavirus. Dit zijn +1 meer dan gisteren. onbekend aantal corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 35 overleden in Vietnam aan corona. Gelukkig zijn er ook al 1,361 inwoners hersteld van corona. Corona cijfers worden geupdate op 11 januari
Laatste cijfers corona besmettingen in Vietnam 10 januari:
Land
Positief getest
Aantal Doden
Hersteld
Actieve gevallen
Kritische toestand
Vietnam
1,514
35
1,361
118
onbekend aantal
Kaart corona virus Vietnam vandaag
U zoekt een landkaart van Vietnam? Wij tonen u duidelijke plattegronden aan van Vietnam, met daarop toeristische bezienswaardigheden, laatste nieuws en meer!
LIVE Covid-19 Kaart Vietnam rode zones
Hieronder vind u een kaart van het aantal coronavirus besmettingen, doden en departementen in Vietnam:
Kaart departementen Vietnam

Vakantie naar Vietnam mogelijk?

Door de uitbraak van het coronavirus was op vakantie gaan naar Vietnam geen mogelijkheid. Sinds kort zijn de corona maatregelen in Vietnam versoepeld. Hierdoor is vakantie in 2020 ondanks het coronavirusin de meeste landen weer mogelijk. Houd rekening met de lokale corona maatregelen in Vietnam. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Vietnam of een ander land.
Reisadvies Vietnam | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reischecklist Vietnam
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Vietnam favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Vietnam reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- In Vietnam geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit Nederland of een ander land. Op dit moment krijgen reizigers uit Nederland geen visum en zijn reeds afgegeven visa niet langer geldig voor inreis Vietnam. Enkele bijzondere reizigerscategorieën daargelaten. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Vietnam in Den Haag.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- U kunt als buitenlandse reiziger in Vietnam niet een motorvoertuig besturen op basis van een internationaal rijbewijs. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft en onder welke voorwaarden u wel een motorvoertuig in Vietnam mag besturen.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon. Â Â
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Vietnam. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u gaat reizen welke inentingen u nodig heeft voor Vietnam. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Zeer regelmatig worden hoge en soms gevaarlijke niveaus van luchtverontreiniging vastgesteld in Vietnam, vooral in de grootste steden, waardoor hart-, long- of ademhalingsaandoeningen kunnen verergeren.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Vietnam.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Vietnam. In Vietnam staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs. In Vietnam kan hiervoor de doodstraf worden uitgesproken en uitgevoerd.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Veiligheidsrisicoâs
Onveilige gebieden
Let op: in âoranjeâ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Niet-ontplofte mijnen en munitie
Niet-ontplofte mijnen en munitie blijven een gevaar in de buurt van voormalige oorlogsgebieden. Vooral in centraal Vietnam en langs de grens met Laos, die vroeger werd doorkruist door de Ho Chi Minh-route. Deze gebieden zijn vaak niet duidelijk aangegeven.
Grensconflicten tussen Vietnam en haar buurlanden kunnen plotseling ontstaan. Als u een dorp of plaats wilt bezoeken die dichtbij de grens ligt, moet u soms vooraf toestemming vragen bij het provinciale politiebureau. Informeer bij de Vietnamese autoriteiten over het gebied dat u wilt bezoeken.
Criminaliteit
De meeste bezoeken aan Vietnam verlopen probleemloos, maar u dient verstandige voorzorgsmaatregelen te nemen om uzelf en uw eigendommen vooral in grote steden en toeristische gebieden te beschermen. In deze gebieden zijn vooral zakkenrollers en tasjesdieven actief. Tasjes aan uw schouder kunnen van uw schouder worden gegrist.
Ga in de grote steden van Vietnam niet in op een uitnodiging voor een drankje van iemand die u niet kent. Reizigers die ingaan op dit soort uitnodigingen lopen het risico gedrogeerd te worden. Een crimineel kan iemand daarna dwingen om geld of andere kostbaarheden af te staan. Dit komt regelmatig voor.
Wees voorzichtig met het laten zien van grote hoeveelheden geld en smartphones in het openbaar. U loopt hierdoor de kans beroofd te worden. Tip: maak een kopie van uw paspoort en bewaar het origineel op uw hotelkamer en neem alleen de noodzakelijke bankpassen mee.
Demonstraties
Vietnam is een éénpartijstaat. Een afwijkende mening wordt niet geaccepteerd. Bij sommige demonstraties in de afgelopen jaren is geweld gebruikt. Vermijd daarom demonstraties.
Landelijke gebieden
Wilt u reizen naar landelijke veraf gelegen gebieden in Vietnam? Vanwege de afgelegenheid kunnen deze gebieden gevaarlijker zijn omdat bijvoorbeeld de spoedeisende hulpdiensten vaak niet in de buurt zijn en het langere tijd duurt voor u hulp kunt verwachten. Veiligheidsnormen liggen over het algemeen lager dan in Europa. Blijf op de hoofdroutes en reis met een betrouwbare gids. Volg altijd de veiligheidsrichtlijnen van de Vietnamese autoriteiten.
Natuurgeweld
In Vietnam kunnen van ongeveer mei tot en met november tropische stormen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.
Hulpverlening is niet altijd makkelijk te bieden in Vietnam. Vooral in de berggebieden in het noorden (o.a. Dien Bien, Sapa, Ha Giang). Daar zijn regelmatig aardverschuivingen door zware regenval.
Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:
- Tropical Storm Risk (informatie in het Engels)
- National Hurricane Center (informatie in het Engels)
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Vietnam en is er een noodsituatie?  Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @24/7BZ.
Verkeersveiligheid
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA). (informatie in het Engels)
Wegverkeer
Het verkeer in Vietnam is chaotisch en gevaarlijk. Er gebeuren veel ongelukken. Vooral met brommers en bussen. Veel van deze ongelukken in het verkeer lopen dodelijk af. Of ze eindigen met zware verwondingen. Als u niet gewend bent aan dit soort verkeer rijd dan niet zelf.
Bromfiets
De meeste Vietnamezen gebruiken de bromfiets als vervoermiddel. Besef dat u aanzienlijke risicoâs neemt als u zelf met een bromfiets gaat rijden. Er zijn veel verkeersongevallen en ook toeristen die een bromfiets huren zijn regelmatig betrokken bij ongelukken met soms dodelijke afloop. Voordat u ervoor kiest om in Vietnam op een bromfiets of motor te rijden, is het belangrijk dat u een ervaren bromfiets/motorrijder bent, een helm van goede kwaliteit hebt, en het juiste rijbewijs daarvoor heeft, de wegen begrijpt waarop u van plan bent te reizen en dat uw reisverzekering u dekt in het geval van een ongeluk.
Rijbewijs
Voor een bromfiets of snorfiets met een cilinderinhoud van minder dan 50 cc is geen rijbewijs nodig in Vietnam. Is de cilinderinhoud groter, dan is een motorrijbewijs vereist. Voor het zelf besturen van autoâs, motoren of brommers boven 50cc is een internationaal rijbewijs nodig. Zorg dat u een geldig internationaal rijbewijs en geldig Nederlands rijbewijs heeft. Een internationaal rijbewijs kan in Nederland, in persoon bij een ANWB kantoor worden aangevraagd.
Kijk hier voor meer informatie van de ANWB over het verkeer in Vietnam.
Coronavirus
Negatieve PCR-COVID-19 testuitslag en thuisquarantaine in Nederland
Wilt u Nederland inreizen vanuit Vietnam? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 testuitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig, internationale trein- of busverbinding of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lees meer op Rijksoverheid.nl.
Na een verblijf in Vietnam gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine.
Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.
Inreisbeperkingen Vietnam
Er geldt een algemeen inreisverbod voor bijna alle buitenlandse reizigers. Reis alleen als het noodzakelijk is naar Vietnam en reis pas als u zeker weet dat u wordt toegelaten. De Vietnamese autoriteiten weigeren bijna alle reizigers toegang. Toeristische reizen zijn verboden. Personen die mogen inreizen zijn o.a. diplomaten, investeerders, experts, hooggekwalificeerde werknemers, managers en hun familieleden, internationale studenten, buitenlandse familieleden van Vietnamese onderdanen.
Iedereen die wordt toegelaten, krijgt bij binnenkomst in Vietnam een medische test en moet verplicht 14 dagen in quarantaine in een door de lokale overheid toegekende lokatie. De kosten zijn voor eigen rekening. De quarantaineverplichting kan onder bepaalde voorwaarden ingekort worden.
De grensovergangen met China zijn nog tijdelijk gesloten. Toegangverlening alleen met speciale goedkeuring van de Vietnamese autoriteiten.
Coronamaatregelen (COVID-19)Â
Actuele informatie over de lokale coronamaatregelen kunt u vinden op de website van de lokale overheid (informatie in het Engels)
Volg de adviezen van  het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
Gezondheidssituatie
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Vietnam te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt
Tips van de ambassade
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Vietnam.
Geen fotoâs van militaire objecten, militairen
Kom niet in de buurt van militaire installaties. Neem geen fotoâs, ook niet van militairen.
Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme
Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in een ontwikkelingsland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen, en kan in verband worden gebracht met uitbuiting en mensenhandel. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen, vooral kortdurend vrijwilligerswerk in weeshuizen door niet-gekwalificeerde vrijwilligers.
Homoseksualiteit / LHBTI
Homoseksualiteit (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse (LHBTI) wordt in Vietnam steeds meer geaccepteerd. Buiten de grote steden en/of bij de oudere generaties is dit niet altijd het geval. Houd daar rekening mee.
Drugs
In Vietnam is het bezit van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van of handel in drugs in Vietnam veel zwaarder is dan in Nederland. Zelfs voor kleine hoeveelheden. De rechter in Vietnam kan voor drugsbezit, drugsgebruik en drugshandel de doodstraf opleggen.
Zelf een gemotoriseerd voertuig besturen
Voor het zelf besturen van autoâs, motoren of brommers die een zwaardere motor hebben dan 50 cc is het internationaal rijbewijs ongeldig. U heeft een Vietnamees rijbewijs nodig en u kunt dat niet verkrijgen als toerist. Let op: U bent strafbaar als u zonder geldig rijbewijs een brommer (of motor) of meer dan 50cc bestuurt. Ook bent u niet verzekerd en kunt u aansprakelijk worden gesteld voor hoge kosten als u bij een verkeersongeluk betrokken raakt
Overig
Bezoekt u religieuze of culturele locaties? Houd rekening met de manier waarop u zich kleedt en gedraagt.
Maak voor vertrek een kopie of scan van uw paspoort inclusief de pagina met het inreisvisum voor Vietnam. Als u uw paspoort kwijtraakt, heeft u dit nodig.
In geval van nood
Lokale hulpdiensten
Bent u in Vietnam en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Politie: 113
Ambulance: 115
Brandweer: 114
Contactgegevens ambassade en consulaat-generaal
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse diplomatieke postennet in Vietnam
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Hanoi.
Meer informatie zie de website van het consulaat-generaal in Ho Chi Minh City.
Let op: buiten de steden Hanoi en Ho Chi Minh-stad kan de ambassade u minder goed helpen als u in de problemen komt. Omdat de wegen slecht zijn, is de bereikbaarheid buiten deze steden een probleem.Â
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade en het consulaat-generaal.
Lees meer over Vietnam op nederlandwereldwijd.nl
FAQ over corona in Vietnam
Er zijn nog erg veel vragen over het COVID-19 virus hieronder proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden:
â±ïž Kan ik op vakantie naar Vietnam?
Door coronavirus was op vakantie naar Vietnam in 2020 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Vietnam mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies
Lees rustig het Vakantieadvies Vietnam en vind daar ook de reisorganisaties die deze vakanties organiseren volgens de rivm richtlijnen.
đșïž Hoeveel besmettingen met corona zijn er geteld in Vietnam
Op onze coronavirus kaart kunt u exact zien hoeveel personen er positief getest zijn met COVID-19 Vietnam:
Bekijk coronavirus kaart VietnamđȘ Waar kan ik me voor een corona test aanmelden in Vietnam?
Nee, enkel wanneer een arts of huisarts het nodig vind kan u worden getest op het coronavirus.
Is uw arts of huisarts niet beschikbaar? Bekijk deze link om jezelf te test op COVID-19.
đ§Œ Hoe kan ik me beschermen tegen coronavirus in Vietnam
Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization:
Andere dingen die je kunt doen zijn:
- Niezen en hoest doe je enkel in de elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg
- Schud geen handen
- Blijf zoveel mogelijk binnen en werk vanuit huis als dat kan
- Moet je toch buiten komen? Houd dan minimaal 150 centimeter afstand van elkaar
- Blijf binnen als je verkoudheidsklachten hebt: loopneus, neusverkoudheid, lichte hoest, keelpijn of verhoging tot 38 graden C
đZoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of landđ