KAART Sri Lanka Coronavirus: Aantal besmettingen, doden en vakantie Nieuws

Op dit moment (24-01-2022) zijn er in Sri Lanka, 601,886 inwoners positief getest op corona. Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. onbekend aantal corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 15,299 overleden in Sri Lanka aan corona (covid-19). Gelukkig zijn er ook al 576,114 mensen hersteld van het coronavirus (covid-19). Corona cijfers worden ververst op 25 januari

Laatste cijfers corona virus aantal besmettingen in Sri Lanka 24 januari:

Land Sri Lanka
Positief getest 601,886
Aantal Doden 15,299
Hersteld 576,114
Actieve gevallen 10,473
Kritische toestand onbekend aantal
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 24 januari 2022

Kaart coronavirus in Sri Lanka vandaag

Opzoek naar een kaart van Sri Lanka? Corona Teller bied u hieronder relevante plattegronden aan van Sri Lanka, met daarop toeristische bezienswaardigheden in Sri Lanka, laatste nieuws en meer!

Live Corona Kaart Sri Lanka oranje zones

Hieronder vind je een landkaart van het aantal coronavirus besmettingen, doden en departementen in Sri Lanka:

Sri Lanka regio’s kaart

Kaart Sri Lanka aantal besmettingen, Corona Aantal overledenen, Reisadvies Sri Lanka en Nieuws

Vakantie naar Sri Lanka mogelijk?

Op vakantie naar Sri Lanka coronavirus

Door de uitbraak van het coronavirus was op vakantie gaan naar Sri Lanka niet mogelijk. Sinds kort zijn de corona maatregelen in Sri Lanka versoepeld. Hierdoor is vakantie ondanks het covid-19 virus in veel landen weer mogelijk. Let wel op de lokale corona maatregelen in Sri Lanka. Wees daarom goed op de hoogte voor u op vakantie gaat naar Sri Lanka of een ander land.

Reisadvies Sri Lanka | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 04-01-2022 | Nog steeds geldig op: 24-01-2022

Het reisadvies voor Sri Lanka is oranje. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

kaartje bij Sri Lanka

Reischecklist Sri Lanka

Reist u naar Sri Lanka? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar Sri Lanka reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Sri Lanka moet uw paspoort ten minste 6 maanden na aankomst geldig zijn.
 • Informatie over reizen naar Sri Lanka vindt u op de website Sri Lanka Travel (informatie in het Engels).
 • Alle buitenlandse reizigers moeten toestemming hebben om Sri Lanka in te mogen reizen. U heeft hiervoor een visum nodig dat u digitaal kunt aanvragen via een online portal op de website van Sri Lanka Electronic Travel Authorization System (informatie in het Engels).
 • Informatie over zakenvisa, studentenvisa, journalistenvisa en andere visa kunt u krijgen bij de ambassade van Sri Lanka in Den Haag. Alleen als u een Sri Lankaanse verblijfsvergunning heeft of als ‘dual citizen’ reist op uw Nederlandse paspoort, is er geen toestemming van de Sri Lankaanse autoriteiten nodig voor inreizen.
 • Het is niet toegestaan om met een toeristenvisum Sri Lanka in te reizen en daarna aan het werk te gaan. Ook niet als vrijwilliger.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname, ook in het geval van een coronabesmetting. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Sri Lanka. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Sri Lanka. In Sri Lanka staan er hoge straffen, inclusief de doodstraf, op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden
Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid kan direct tijdelijke maatregelen nemen tegen de verspreiding van het coronavirus, zoals lokale lockdowns. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws.

Economische situatie

De economische situatie in Sri Lanka verslechtert. Bepaalde noodzakelijke producten kunnen snel moeilijker verkrijgbaar of duurder worden. Volg het lokale nieuws.

Terrorisme

Wereldwijd bestaat een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Ook in Sri Lanka is dit risico aanwezig.

Op 21 april 2019 zijn er aanslagen geweest in Sri Lanka, in de hoofdstad Colombo en in de steden Batticaloa en Negombo. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. Doelwit waren vooral luxe hotels en christelijke kerken.

Wees alert in heel Sri Lanka op drukbezochte plekken. Vermijd openbare plaatsen en waar grote menigten zijn. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Blijf op de hoogte. Volg bijvoorbeeld ook het nieuws in de (lokale) media.

Landmijnen

In het noorden en oosten van Sri Lanka liggen nog mijnen rondom militaire bases. Verlaat in deze gebieden de hoofdweg niet.

Het gaat om de volgende gebieden:

 • Alle gebieden ten noorden van de A12, die de stad Puttalam verbindt met de stad Trincomalee.
 • In de districten Trincomalee, Batticaloa en Ampara rondom militaire bases.
Criminaliteit

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Wees overdag en na zonsondergang voorzichtig, vooral als u alleen en/of vrouw bent. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Wees ook voorzichtig op plekken waar veel toeristen komen, vooral op stranden in het zuiden. Dit geldt vooral voor alleenreizende vrouwen.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
 • Door de COVID-pandemie is de armoede toegenomen, leven er meer mensen op straat en is er een grotere kans op kleine criminaliteit, zoals inbraken en overvallen op straat. Wees hier alert op.
Demonstraties

Door de slechte economische situatie in Sri Lanka zijn er regelmatig demonstraties, stakingen en wegblokkades. Deze kunnen tot sociale spanningen en geweld leiden. Vermijd demonstraties en grote menigten. Wees alert in heel Sri Lanka op drukbezochte plekken. Volg de instructies op van de lokale autoriteiten.

Natuurgeweld

Sri Lanka kent 2 regenseizoenen:

 • Van juni tot en met augustus. In deze periode regent het vooral in het westen en het zuidwesten van het eiland;
 • Van oktober tot en met februari. In deze periode regent het vooral in het noordoosten van het eiland.

Tijdens de regenseizoenen kunnen overstromingen ontstaan. Wilt u tijdens deze periodes reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u goed over de situatie ter plaatse.

Muistromen

Langs de hele kust van Sri Lanka is gevaar voor muistroom, een stroming die zwemmers en watersporters van het strand wegtrekt. Informeer lokaal goed waar u veilig kunt zwemmen en watersporten. Sommige hotels en stranden gebruiken rode vlaggen. Als geen vlag wordt gebruikt betekent dit niet altijd een rustige zee of veilig zwemwater.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de website Disaster Management Center (informatie in Engels).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Sri Lanka en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Coronavirus

Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Sri Lanka inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Inreisbeperkingen Sri Lanka

Door een nieuwe variant van het coronavirus (omikron) kunnen landen opeens strengere inreismaatregelen nemen of een inreisverbod instellen ook als u in transit bent. Wij adviseren u voor uw vertrek naar Sri Lanka contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij wat de gevolgen kunnen zijn.

Alle buitenlandse reizigers moeten toestemming hebben om Sri Lanka in te mogen reizen. U heeft hiervoor een visum nodig dat u digitaal kunt aanvragen via een online portal op de website van Sri Lanka Electronic Travel Authorization System (informatie in het Engels).

Alle buitenlandse reizigers zijn ook verplicht om voor vertrek online de gezondheidsverklaring (informatie in het Engels) in te vullen en de gevraagde documenten te uploaden. Na het invullen van de gegevens en uploaden van de documenten ontvangt u een QR code die u op papier of op uw mobiele telefoon bij verzoek moet laten zien.

Alle buitenlandse reizigers naar Sri Lanka moeten een lokale COVID-19 verzekering afsluiten. Dit geldt ook voor volledig gevaccineerde reizigers. Lees voor meer informatie de website voor toeristen (informatie in het Engels).

Bij aankomst moeten alle reizigers van 12 jaar en ouder een negatief PCR-testresultaat in de Engelse taal laten zien die niet ouder is dan 72 uur bij vertrek.

Reizigers die hersteld zijn van een coronabesmetting (besmetting niet ouder dan 3 maanden voor aankomst) moeten bij aankomst in Sri Lanka een negatief antigeentestresultaat laten zien niet ouder  dan 48 uur voor vertrek is afgenomen. U moet ook een bewijs van de coronabesmetting laten zien, zoals een diagnose van een dokter of een positieve PCR- of antigeentestresultaat in het Engels.

Als u niet of niet volledig of korter dan 14 dagen geleden gevaccineerd bent (voor het Janssen vaccin geldt een periode van 28 dagen na de vaccinatie), dan gaat u 7 nachten/8 dagen in quarantaine na aankomst in Sri Lanka. Tijdens de quarantaine mag u alleen goedgekeurde toeristische plekken bezoeken middels een ‘flexible bio-bubble’. U moet op dag 1 en dag 7 een PCR-test laten doen. Als de uitslag van de test op dag 7 negatief is, bent u vrij om vanaf dag 8 te reizen in Sri Lanka.

Niet-gevaccineerde kinderen van 12 tot 18 jaar van volledig gevaccineerde ouders moeten op dag 1 een PCR-COVID-19 test ondergaan en gaan op de dag van aankomst met de ouders in quarantaine. Als de uitslag van de test negatief is zijn zij vrij om met de ouders door te reizen.

Lokale coronamaatregelen

De coronaregels in Sri Lanka veranderen regelmatig. Voor volledig gevaccineerde personen gelden geen lokale reisbeperkingen. De basisregels blijven voor iedereen gelden: het dragen van een mondkapje is altijd verplicht voor iedereen in alle openbare ruimten, binnen en buiten. Was uw handen regelmatig en houd binnen en buiten altijd 1,5 meter afstand van anderen. Daarnaast zijn er aanvullende regels, bijvoorbeeld voor evenementen en groepen. Die worden telkens aangepast als de COVID situatie verandert.

Kijk voor de meest actuele informatie over de coronasituatie en -regels op de website van het Sri Lankaanse Ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels) en op deze website voor toeristen (informatie in Engels). Volg ook het lokale nieuws voor updates van de coronaregels, want deze worden niet altijd op de genoemde websites gepubliceerd: www.dailynews.lk.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Sri Lanka

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Sri Lanka de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). Elk ziekenhuis in Sri Lanka kan PCR testen afnemen. In Colombo kunt u bijvoorbeeld terecht in Nawaloka hospital, Asiri hospitals, Lanka hospital, Durdans hospital en Hemas hospital. Asiri hospitals kunnen ook sneltesten afnemen.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Sri Lanka te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels). 

Wegverkeer

Het wegverkeer is chaotisch in Sri Lanka. Soms lijkt het of er geen verkeersregels zijn. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Rijdt u wel zelf? Wees dan alert in het verkeer. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Sri Lanka op de website van de ANWB.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Sri Lanka.

Cultuurverschillen

Reist u naar Sri Lanka? Houd dan rekening met het volgende:

 • Sri Lanka is een land met verschillende religies. De meerderheid van de bewoners is boeddhist. Maar er zijn ook christenen, moslims en hindoestanen.
 • Draag gepaste kleding als u religieuze plaatsen bezoekt. Bedek uw schouders en benen.
 • Het is niet geaccepteerd dat u Boeddha-tatoeages laat zien. Als u een Boeddha-tatoeage heeft, bedek deze dan.
 • Het is niet gepast om u te laten fotograferen met uw rug gedraaid naar een Boeddhabeeld.
Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar dat heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in 2021 blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten hebben. Sommige weeshuizen worden in verband gebracht met uitbuiting en mensenhandel. Het is belangrijk dat Nederlanders zich bewust zijn van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen.

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Fotograferen op zwaarbeveiligde plekken met militairen en van personen in uniform is verboden in Sri Lanka. Maak ook geen foto’s van overheidsgebouwen en militaire objecten.

Drugs

In Sri Lanka is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Sri Lanka veel zwaarder is dan in Nederland. Voor relatief kleine vergrijpen wordt al de doodstraf opgelegd.

Homoseksualiteit / LHBTIQ+

Homoseksualiteit (LHBTIQ+) wordt niet algemeen geaccepteerd in Sri Lanka. Volgens de Sri Lankaanse wetgeving (wetboek van strafrecht artikel 365) zijn alle seksuele handelingen die niet tot doel hebben om zich voort te planten strafbaar (“carnal intercourse against the order of nature” oftewel: vleselijke omgang tegen de orde van de natuur in). Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Sri Lanka en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 119 (dit nummer wordt niet altijd beantwoord)
 • Politie: 011 24 33 333 (alarmlijn), 011 24 21 111 (hoofdkantoor)
 • Toeristenpolitie: 011 242 1451
 • Ambulance: 1990
 • Brandweer: 110
Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Colombo

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Colombo.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade via de informatieservice.

Lees meer over Sri Lanka op nederlandwereldwijd.nl

Veel gestelde vragen over corona in Sri Lanka

Wij merken dat er veel vragen zijn rondom het COVID-19 virus hieronder beantwoorden we enkele vragen:

🌴 Kan ik op vakantie naar Sri Lanka?

Door coronavirus was op vakantie naar Sri Lanka in 2022 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Sri Lanka mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Klik door naar Vakantieadvies Sri Lanka en vind daar ook direct organisaties die deze ‘corona vakanties’ organiseren met de juiste maatregelen.

🗺️ Hoeveel coronavirus besmettingen zijn er gemeten in Sri Lanka

Op onze corona kaart kunt u exact zien hoeveel personen er positief getest zijn met corona in Sri Lanka:

Bekijk COVID-19 kaart Sri Lanka

😪 Hoe kan ik me laten testen op corona in Sri Lanka?

Wanneer je opreis gaat naar Sri Lanka heb je een negatief COVID-19 testresultaat nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR coronavirustest nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve corona testuitslag. Dit is in de vorm van een reisverklaring ondertekend door een arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een Coronavirus PCR Test Sri Lanka met reisdocument. Dit overzicht toont meet dan 80+ coronatest straten door héél Nederland!

🤲 Hoe kan ik me beschermen tegen corona in Sri Lanka

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization

Andere dingen die je kunt doen tegen het coronavirus zijn:

 • Hoesten en niezen doe je alleen in de binnenkant van je elleboog
 • Maak enkel gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg
 • Schud geen handen
 • Blijf binnen huis; werk vanuit huis als dat kan
 • Ga je naar buiten? Behoud dan minimaal 1,5m (twee armlengtes) afstand van andere mensen
 • Blijf helemaal thuis als je één van de volgende klachten hebt: loopneus, neusverkoudheid, lichte hoest, keelpijn of verhoging tot 38 graden C

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie