Hoe kun je veilig vliegen tijdens het coronavirus?

Veel mensen hadden de hoop dat we in 2022 nooit weer over het coronavirus hoefden te praten. Helaas zal dit een illusie zijn. Ook bij het afsluiten van de zorgverzekering 2022 moeten hier rekening mee houden, de pandemie is namelijk nog lang niet afgelopen. In ons land zijn immers al net nieuwe maatregelen aangekondigd door de overheid en ook in andere Europese landen loopt het aantal besmettingen op. Desondanks zijn er uiteraard nog veel mensen die graag op vliegvakantie willen of moeten vliegen vanwege zakenreizen. Kan dit nog wel veilig als er zoveel mensen besmet zijn met het coronavirus? Risicovol is het natuurlijk zeker! Om alsnog zo veilig mogelijk te zijn tijdens het vliegen, kun je gebruik maken van dit artikel.

Hoe moet je naar de luchthaven komen? 

Voordat je zelfs maar op de luchthaven aankomt, moet je rekening houden met het vervoer naar het vliegveld. Het openbaar vervoer heeft een groter risico om in contact te komen met nieuwe mensen en dus een groter risico om in contact te komen met het coronavirus dan reizen met een taxi of Uber.

Toch kun je ook zeker in een taxi besmet worden met het virus, bijvoorbeeld doordat de taxichauffeur corona heeft of door eerdere gebruikers van de taxi. In wezen brengt elk vervoermiddel een bepaald risico met zich mee. Door een mondkapje te dragen, het raam open te houden en je handen voor en na je in het vervoersmiddel hebt gezeten, kun je het risico op besmetting verkleinen. 

Hoe blijf je veilig op de luchthaven?

Op de luchthaven zelf zijn inmiddels nieuwe maatregelen wijdverbreid, zoals social distancing en verplichte gezichtsbedekking voor passagiers en personeel. Zelfs als deze maatregelen niet verplicht zijn, wordt het wel aangeraden om dit te doen. Hierdoor kun je immers mogelijk voorkomen dat je besmet wordt met het coronavirus. Hoewel reizigers vaak gefixeerd zijn op vliegtuigen als een broeinest van ziektekiemen, is de luchthaven in potentie een veel riskantere propositie, die mensen van over de hele wereld samenbrengt. Afstand houden van mensen buiten je huishouden, regelmatig handen wassen of handdesinfecterend middel gebruiken en het dragen van een masker zijn de belangrijkste stappen die je moet nemen om je eigen veiligheid te vergroten. 

Hoe blijf je veilig in het vliegtuig?

Aan boord van het vliegtuig adviseren experts passagiers om zoveel mogelijk te blijven zitten. Volg ook de instructies en begeleiding van de bemanning en gebruik waar mogelijk contactloos betalen. Houd er daarnaast rekening mee dat er waarschijnlijk minder eten en drinken is en breng het cabinepersoneel op de hoogte als je ziek wordt. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen moet je aan boord een masker dragen als je niet eet of drinkt en zullen ze handdesinfecterend middel verstrekken om je handen mee te reinigen. Ook kan het helpen om niet naar het toilet te gaan, wat natuurlijk alleen mogelijk is als het gaat om een korte vlucht. Dit komt doordat je zo minder hoeft te bewegen, terwijl je hierdoor ook minder aanraakt in het vliegtuig. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie