Wat is de corona kleurkaart en hoe gebruik je die om te reizen

Aan het begin van de pandemie kwam een groot deel van het vliegverkeer stil te liggen, waardoor reizen naar het buitenland bijna onmogelijk werd. Ondertussen zitten we in het tweede jaar van de pandemie en is het weer mogelijk om op reis te gaan.

Kleurcodekaart van de Rijksoverheid

De luchthavens zijn weer open dus je mag weer reizen, maar je moet er rekening mee houden dat er voor sommige landen gezondheidsrisico’s gelden. Sommige landen hebben een laag infectierisico en andere landen hebben een hoog infectierisico. Als een land een hoog infectierisico heeft de raad de Nederlandse overheid het ten stelligste af om dat land niet te bezoeken.

Live kleurencode kaart

Op de kleurcode kaart van de Rijksoverheid kun je zien welke kleuren alle landen in de wereld hebben. 

kleurencode kaart wijs op reis advies

Kies je er ondanks een gele, oranje, of rode kleurcode toch voor om een land te bezoeken, dan moet je aan een aantal regels voldoen als je weer terugkeert naar Nederland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verplichte quarantaine of een PCR-test.

In dit artikelen leggen we uit wat de corona kleurkaarten is en hoe je die kunt gebruiken om te bepalen hoe veilig jouw vakantieland is.

Welke reisadvies kleurcodes zijn er?

Elk land heeft een kleurcode. De maatregelen die van toepassing zijn op reizen naar Nederland hangen af van de kleurcode die aan het land in kwestie is toegekend. 

Rode kleurcode

  • Regio’s of landen waar personen een hoog infectierisico lopen. 
  • De Nederlandse overheid raad af om naar deze landen te reizen.

In deze landen gelden verregaande coronamaatregelen, waardoor je mogelijk het land niet kunt betreden. Voor deze landen geldt dat als je er al bent de Nederlandse overheid zijn best zal doen om je terug te halen. 

Bij terugkeer in Nederland wordt je gevraagd om een vaccinatie of testbewijs en zul je een bepaalde tijd in quarantaine moeten.

Oranje kleurcode

  • Regio’s of landen waarvoor een redelijk verhoogd infectierisico is vastgesteld.
  • De overheid raadt alleen noodzakelijke reizen aan.

In deze landen heb je waarschijnlijk te maken met strengere maatregelen, zoals een lockdown of een avondklok. Daarnaast kan er ook een inreisverbod gelden voor Nederlanders.

Bij terugkeer in Nederland wordt je gevraagd om een vaccinatie of testbewijs en zul je een bepaalde tijd in quarantaine moeten.

Gele kleurcode

  • Regio’s of landen waar een matig infectierisico is vastgesteld. 
  • De overheid raadt aan om op te letten op de gezondheidsrisico’s en eventuele veranderingen.

Er zijn besmettingen. Als het aantal coronabesmettingen verder toeneemt, kunnen er extra corona maatregelen opgelegd worden. 

Bij terugkeer in Nederland wordt je gevraagd om een vaccinatie of testbewijs

Groene kleurcode

  • Regio’s of landen waar een laag infectierisico is vastgesteld en weinig besmettingen zijn. 
  • Je kunt zonder problemen naar dit land afreizen.

Bij terugkeer in Nederland wordt je gevraagd om een vaccinatie of testbewijs als je uit een land komt buiten de Europese Unie, of buiten het Schengengebied. Voor reizen binnen Europa geldig geen extra maatregelen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie