KAART Spanje Coronavirus: Aantal besmettingen, doden en vakantie Nieuws

Op dit moment (26-01-2022) zijn er in Spanje, 9,395,767 mensen positief getest op corona (covid-19). Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. 2,204 corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 92,376 overleden in Spanje aan het coronavirus (covid-19). Gelukkig zijn er ook al 5,679,668 corona patiënten hersteld van het coronavirus. Corona cijfers worden geupdate op 27 januari

Statistieken corona virus besmettingen in Spanje 26 januari:

Land Spanje
Positief getest 9,395,767
Aantal Doden 92,376
Hersteld 5,679,668
Actieve gevallen 3,623,723
Kritische toestand 2,204
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 26 januari 2022

Kaart corona virus in Spanje vandaag

Aan het zoeken naar een landkaart van Spanje? Wij tonen op onze website relevante plattegronden aan van Spanje, met daarop mooie vakantie plekken, lokaal nieuws en meer!

Live Corona Kaart Spanje rode zones

U vind hieronder een landkaart van het aantal coronavirus besmettingen, doden en departementen in Spanje:

Spanje gebieden landkaart

Landkaart Spanje besmettingen, Corona virus Doden aantallen, Reisadvies Spanje en Regionaal nieuws

Vakantie naar Spanje mogelijk?

Op vakantie naar Spanje coronavirus

Door de uitbraak van corona was op vakantie gaan naar Spanje geen mogelijkheid. Gelukkig zijn de corona maatregelen in Spanje versoepeld. En is reizen ondanks de corona epidemie in de meeste landen weer mogelijk. Houd wel rekening met de lokale corona maatregelen in Spanje. Wees daarom goed op de hoogte voor u op vakantie gaat naar Spanje of een andere vakantiebestemming.

Reisadvies Spanje | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 21-01-2022 | Nog steeds geldig op: 26-01-2022

Het reisadvies voor Spanje, de Balearen en de Canarische eilanden is door het coronavirus geel. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Kaart bij reisadvies Spanje

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem ook een geprinte versie van de QR-code mee.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het hele reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u nog meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Inreisbeperkingen Spanje

Het laten zien van één van de volgende 3 documenten is verplicht voor reizigers uit Nederland (met elk vervoermiddel) vanaf 12 jaar:

 • Een vaccinatiebewijs. Een bewijs van volledige vaccinatie (EMA of WHO-goedgekeurd 2 doses van de vaccinatie met uitzondering van Janssen, dan is 1 dosis voldoende), waarbij de laatste dosis minstens 14 dagen voor vertrek is gezet. Als u één dosis heeft ontvangen omdat u bent hersteld van COVID-19, krijgt u als het goed is een QR- code waarin staat: 1 van 1 vaccinaties ontvangen. Dit wordt in Spanje geaccepteerd als volledig gevaccineerd.  Reist u met een papieren vaccinatiebewijs, let dan op de volgende zaken: *Als u bent hersteld van COVID-19 en 1 dosis heeft ontvangen, en er staat op het bewijs niet dat u volledig gevaccineerd bent, dan is het tonen van 1 vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna niet voldoende.  Dan raden we u aan een test te doen. ** Het papieren document moet zijn opgesteld in de Spaanse, Engelse, Franse of Duitse taal of voorzien van een officiële vertaling in 1 van deze talen. ***Op het vaccinatiecertificaat/bewijs moet vermeld staan: naam, data vaccinaties, type vaccin, het batchnummer, land waar vaccinatie is gezet, contactgegevens van de vaccinerende instantie en contactgegevens van de uitgevende instantie van dit certificaat of bewijs.

Vanaf 1 februari 2022 geldt: Om met een vaccinatiebewijs naar Spanje te kunnen reizen moet de laatste dosis van de volledige vaccinatie minimaal 14 dagen voor vertrek zijn gezet. Ook mag de vaccinatie niet meer dan 270 dagen (ongeveer 9 maanden) geleden zijn gegeven. Als de 270 dagen al voorbij zijn is dan aanvullend een boostervaccinatie verplicht.

 • Een testbewijs. Een NAAT(PCR)-test van maximaal 72 uur oud bij aankomst, of een antigeentest van maximaal 48 uur oud bij aankomst. Op het mee te nemen certificaat van de negatieve test moet vermeld staan: naam, nummer reisdocument, contactgegevens testinstituut, type test, tijdstip en datum test en negatief resultaat. Testresultaten moeten in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn opgesteld of voorzien zijn van een officiële vertaling in 1 van deze talen.
 • Een herstelbewijs. Als u bent hersteld van COVID-19 dan kunt u Spanje inreizen met een herstelbewijs. Dit document moet minimaal 11 dagen na de eerste positieve NAAT-test zijn afgegeven en maximaal 180 dagen. Het document moet door een autoriteit of medische instantie zijn opgesteld. Dit moet in het Spaans, Engels, Frans of Duits. Op het document moet vermeld staan: naam, datum van de eerste positieve NAAT-test, type NAAT-test en land van afgifte.

Reist u met de boot of met het vliegtuig? Dan moet u binnen 48 uur voor vertrek een online gezondheidsformulier invullen. Dit is te vinden via de website van de Spaanse overheid (informatie in het Engels). Dit geldt ook als u alleen voor een overstap op het vliegveld bent. Na het invullen van dit formulier ontvangt u een QR-code, deze wordt gecontroleerd bij aankomst op de luchthaven.

Let op: dit is een andere QR-code dan de QR-code in uw CoronaCheck-app. Sinds 17 januari 2022 geldt Nederland voor Spanje als risicoland. Nederland geldt niet als hoogrisicoland.

Coronavirusmaatregelen (COVID-19) in Spanje

In Spanje zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) terug te dringen.

Landelijke maatregelen

In Spanje is 1,5 meter afstand houden de regel. Het dragen van mondkapjes is overal in Spanje verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar. Deze regel geldt in de openbare binnenruimtes zoals winkels, overheidsgebouwen en in het openbaar vervoer, maar ook buiten op straat. De mondkapjesplicht geldt ook voor stations en perrons en reizen per taxi, boot en vliegtuig. Er zijn uitzonderingen voor het dragen van mondkapjes. U hoeft geen mondkapje te dragen in natuurgebieden waar men gemakkelijk 1,5 meter afstand kan houden, of tijdens het sporten in de buitenlucht. Voor personen met een medische indicatie of ademhalingsproblemen, handicap of gedragsproblemen gelden uitzonderingen.

Regionale maatregelen

Ook nemen regionale overheden aanvullende maatregelen over bijvoorbeeld lokale in- en uitreisverboden, de maximale groepsgrootte op terrassen en binnenshuis, de openingstijden van winkels en horeca etcetera. Deze maatregelen verschillen per regio. Voor meer informatie over maatregelen per regio kunt u de volgende pagina raadplegen (kies “Travel to Spain, select your destination region” (informatie in het Engels), en kies uw gebied op de kaart).

Klachten of symptomen

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Hier vindt u de instructies van het Spaanse ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels) voor als u symptomen heeft die kunnen wijzen op COVID-19 en een lijst met telefoonnummers van de verschillende autonome regio’s (informatie in het Engels) als u klachten heeft. Als u contact heeft gehad met een positief geteste persoon, lees dan hier het advies over hoe te handelen (informatie in het Engels).

In quarantaine

Als de testuitslag voor vertrek positief is, wordt u niet toegelaten aan boord van een vliegtuig naar Nederland. Volg in dat geval de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht in quarantaine moet, ook uw ongevaccineerde reisgenoten. U moet dan zelf uw terugreis uitstellen of omboeken en een passend verblijf vinden voor minimaal 7 dagen. Ook moet u ervoor zorgen dat u uw accommodatie niet hoeft te verlaten voor eerste levensbehoeften. Schakel hulp in van hotelpersoneel, vrienden of familie en eventueel een bezorgservice. Als u geen klachten heeft, mag u de quarantaine na 7 dagen beëindigen. Als u symptomen heeft moet u minimaal 7 dagen in quarantaine en minimaal 3 dagen klachtenvrij zijn voordat u de quarantaine mag beëindigen. U kunt daarna opnieuw een antigeen sneltest laten doen. Het is op dit moment nog niet mogelijk in Spanje een herstelbewijs aan te maken met de CoronaCheck-app. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Spanje vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Spanje bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Spanje
 • Online: wanneer u zoekt op “prueba PCR/antígenos” in combinatie met de plaats waar u verblijft.
 • Meer informatie over testlocaties op luchthavens:

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Spanje de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reischecklist

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Spanje favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar Spanje reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Spanje is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Spanje heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Spanje. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Spanje. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Algemeen

In Spanje zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet.

Criminaliteit

Pas op voor criminelen die zich voordoen als agent. Ze gebruiken trucjes om automobilisten te laten stoppen en ze daarna te beroven. Bijvoorbeeld door tegen de achterkant van de auto aan te rijden of een voorwerp tegen de auto te gooien. Wees alert op autosnelwegen en parkeerplaatsen vooral in Noordoost Spanje. Ook bij de Spaans-Franse grens en op de snelweg van Barcelona naar Valencia.

Wees alert op personen die u gebaren te stoppen, omdat er iets met uw auto niet in orde zou zijn. Blijf doorrijden en:

 • Bel meteen de Spaanse verkeerspolitie (Dirección General del Tráfico). Die is bereikbaar via de noodnummers Guardia Civil 062 en Policía 112.
 • Laat aan personen buiten de auto duidelijk zien dat u telefoneert.
 • Geef aan de politie het kentekennummer van de auto en uw locatie door.
 • Maak eventueel ook een foto van de auto met het kenteken.
 • Vraag telefonisch om advies.

Wilt u stoppen om eventuele schade aan uw auto te controleren? Rij dan door naar een veilige plaats, waar ook meer mensen aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een benzinestation. Wordt u gevolgd door de criminelen of nepagenten? Vergrendel bij stilstand meteen de autodeuren en houd de ramen gesloten. Laat aan eventuele nepagenten uw paspoort of rijbewijs door het raampje zien en houd telefonisch contact met de politie. Volg de aanwijzingen van de politie op. Sluit uw auto goed af en zorg dat er geen waardevolle spullen zichtbaar in de auto liggen.

Natuurgeweld
Bosbranden

In Spanje komen bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden kunnen deze veel schade aanrichten. Reist u in of naar een gebied waar bosbranden zijn of kunnen ontstaan? Volg de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.

Regenval en overstromingen

Ga naar: Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) (informatie in het Spaans).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Spanje en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Wees alert op autosnelwegen en parkeerplaatsen met name in Noordoost Spanje. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Spanje op de website van de ANWB.

Tips van de ambassade

Scan uw reisdocument en zorg dat u op reis toegang heeft tot een digitale kopie. Bij diefstal van uw reisdocument kan deze kopie u van pas komen.

In een aantal grote toeristencentra zijn speciale politiebureaus voor toeristen, de ‘Servicio de Atención al Turista Extranjera‘ (SATE) (informatie in het Spaans/Engels). Hier kunnen toeristen in nood gratis bellen. Kijk of er een kantoor in de buurt is.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Spanje en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Madrid

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Madrid.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Lees meer over Spanje op nederlandwereldwijd.nl

FAQ over corona in Spanje

Wij merken dat er veel vragen zijn over het coronavirus hieronder 4 veel gestelde vragen:

⛱️ Kan ik een vakantie boeken naar Spanje?

Door coronavirus was op vakantie naar Spanje in 2022 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Spanje mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Bekijk Vakantieadvies Spanje en vind daar ook direct organisaties die deze vakanties tijdens corona organiseren volgens de rivm richtlijnen.

🗺️ Hoeveel besmettingen met corona zijn er gemeten in Spanje

Op onze COVID-19 kaart kunt u precies zien hoeveel mensen er positief getest zijn met COVID-19 in Spanje:

Klik hier voor coronavirus besmettingen kaart van Spanje

😷 Hoe kan ik me voor een test aanmelden in Spanje?

Wanneer je wilt reizen naar Spanje heb je een negatieve coronatest nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR COVID-19test nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve COVID-19 testuitslag. Dit is in de vorm van een reisdocument ondertekend door een arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een Corona PCR Test Spanje incl. reisdocument. Ons overzicht heeft meer dan 80+ corona testlocaties door het hele land!

👏 Hoe bescherm ik mezelf tegen COVID-19 in Spanje

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization (WHO)

Andere maatregelen die je kunt nemen tegen het coronavirus zijn:

 • Geen handen schudden
 • Niezen en hoest in de binnenkant van je elleboog
 • Blijf zoveel mogelijk thuis; werk vanuit huis als dat kan
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg
 • Ga je naar buiten? Behoud dan 150 centimeter (twee armlengtes) afstand van andere mensen
 • Ben je ziek blijf ten alle tijden thuis!

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie