Op het moment van publiceren (27-02-2021) zijn er in Zuid Afrika, 1,512,225 inwoners positief getest op corona. Dit zijn +1,447 meer dan gisteren. 546 corona patiënten zijn in kritische toestand. Er zijn ook 49,941 overleden in Zuid Afrika aan corona. Gelukkig zijn er ook al 1,429,047 inwoners hersteld van corona (covid-19). Corona statistieken worden ververst op 28 februari
Statistieken covid-19 virus besmettingen in Zuid Afrika 27 februari:
Land
Positief getest
Aantal Doden
Hersteld
Actieve gevallen
Kritische toestand
Zuid Afrika
1,512,225
49,941
1,429,047
33,237
546
Kaart coronavirus (covid-19) in Zuid Afrika vandaag
Aan het zoeken naar een kaart van Zuid Afrika? Corona Teller bied op onze website actuele plattegronden aan van Zuid Afrika, met daarop toeristische bezienswaardigheden, laatste nieuws en nog veel meer!
Live Coronavirus Kaart Zuid Afrika zones
Je vind hieronder een landkaart van het aantal coronavirus (covid-19) besmettingen, doden en departementen in Zuid Afrika:
gebieden landkaart Zuid Afrika

Vakantie naar Zuid Afrika mogelijk?

Door de uitbraak van corona was op vakantie gaan naar Zuid Afrika geen mogelijkheid. Inmiddels zijn de maatregelen in Zuid Afrika versoepeld. Hierdoor is vakantie tijdens de corona epidemiein de meeste landen weer mogelijk. Let wel op de corona maatregelen in Zuid Afrika. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Zuid Afrika of een ander land.
Reisadvies Zuid-Afrika | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reischecklist Zuid-Afrika
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Zuid-Afrika favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Zuid-Afrika reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ga dit voor Zuid-Afrika na bij de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag.
- De regels voor immigratie naar Zuid-Afrika zijn strenger gemaakt. Ook de regels voor het verlengen van visa zijn strenger geworden. Bezoek voor uw vertrek de Engelstalige website over het Zuid-Afrikaanse visum. Neem voor het aanvragen van uw visum eerst contact op met de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag.
- Reist u met kinderen onder de 18 jaar? Kijk voor meer informatie naar de volgende link op de Engelstalige website van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.
- Check ook deze link welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Zuid-Afrika een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Zuid-Afrika. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of een creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Zuid-Afrika. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Zuid-Afrika.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Zuid-Afrika. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Veiligheidsrisico’s
Onveilige gebieden
Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Het Nederlandse kabinet adviseert zeer dringend om NIET naar het buitenland te reizen tenzij reizen strikt noodzakelijk. Toeristische reizen zijn niet toegestaan.
Townships bezoeken
Wilt u de townships (woongebieden aan de rand van de grote steden) bezoeken? Doe dit met een gids of een andere begeleider en en wees altijd alert op uw directe omgeving.
Terrorisme
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.
Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn van een aanslag. Denk bijvoorbeeld aan: grote winkelcentra (shopping malls), markten, kerken en hotels.
Criminaliteit
Er is gewelddadige criminaliteit in Zuid-Afrika, vooral in en rond de grote steden.
Internationale luchthaven OR Tambo
Aankomst en vertrek luchthavens
Berovingen en overvallen bij het vliegveld OR Tambo
Bij het internationale vliegveld OR Tambo in Johannesburg zijn criminele bendes actief. Pin geen geld op het vliegveld. U kunt na het pinnen achtervolgd en beroofd worden. Ga ook niet naar een geldwisselkantoor als dit niet noodzakelijk is. U kunt bijna overal in Zuid Afrika pinnen en betalen met uw Nederlandse pinpas (met Maestro logo) of creditcard. Wees altijd bewust van uw omgeving als u gaat pinnen en laat u niet afleiden.
Op de weg van en naar de vliegvelden OR Tambo en Cape Town International komen gewelddadige berovingen en overvallen voor op buitenlanders die net zijn aangekomen in Zuid-Afrika. Let daarom goed op bij het verlaten van het vliegveld en houd de omgeving goed in de gaten. Het komt voor dat dieven reizigers volgen vanaf het vliegveld, om ze daarna onderweg te beroven. Of op het moment dat de reizigers hun hotel ingaan.
Veiligheid hotels en guesthouses
In de omgeving van het Addo Elephant Sanctuary ten noorden van Port Elizabeth in de Eastern Cape hebben vóórdat Zuid Afrika in maart 2020 in lockdown ging gewelddadige overvallen plaats gevonden op toeristen. De berovingen waarbij fysiek geweld wordt gebruikt vertonen allemaal hetzelfde patroon; gemaskerde en bewapende mannen dringen ’s-avonds laat maar vooral in het midden van de nacht de hotelkamers van de toeristen binnen. Onder bedreiging van wapens (pistolen en messen) worden zij gedwongen al hun bezittingen af te staan en in de meeste gevallen wordt ook de (huur)auto gestolen. De ambassade adviseert om bij het kiezen van accommodatie in het algemeen maar in het genoemde gebied in het bijzonder, er op te letten dat het hotel of guesthouse goede maatregelen heeft getroffen om zulke incidenten zo veel mogelijk te voorkomen.
Carjacking
Criminelen gebruiken soms grof geweld bij berovingen en ‘carjacking’. Hierbij wordt iemand met geweld gedwongen zijn voertuig af te geven. Ook in het openbaar vervoer worden reizigers vaak beroofd, vooral in lokale bussen en taxi’s. Verder worden mensen die onderweg met pech langs de weg komen te staan soms beroofd.
Seksueel geweld
In het hele land is er ook veel seksueel geweld, vooral rondom de grote steden.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
- Vermijd sloppenwijken.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje of money belt.
- Houd camera’s, laptops en mobiele telefoons uit het zicht.
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
- Ga na of het hotel waar u verblijft goed beveiligd is. Dit geldt vooral voor vrouwelijke reizigers.
- Neem geen grote tassen mee bij buitenactiviteiten zoals joggen of wandelen.
Demonstraties
Wees alert als u binnensteden en townships (woongebieden aan de rand van de grote steden) bezoekt. Hier kunnen samenscholingen en demonstraties plaatsvinden uit protest tegen de regering. Deze kunnen tot geweld leiden. Vaak vinden deze bijeenkomsten spontaan plaats. Vermijd samenscholingen en demonstraties.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in dit gebied en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Verkeersveiligheid
Luchtverkeer
Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor meer informatie.
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).
Wegverkeer
Bent u van plan zelf te gaan rijden in Zuid-Afrika, neem bij voorkeur een internationaal rijbewijs mee.
In Zuid-Afrika wordt links gereden. De verkeersregels zijn niet altijd hetzelfde als die in Nederland. Op gelijkwaardige kruispunten is het voertuig dat het eerst bij de kruising komt, het voertuig dat voorrang heeft. Voertuigen in het openbaar vervoer zijn vaak niet goed onderhouden.
Reist u met de auto? Neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Gebruik alleen de grotere doorgaande wegen. Zo kunt u het risico op ‘carjacking’ verkleinen. Bij carjacking wordt iemand met geweld gedwongen zijn voertuig af te geven.
- Stop alleen bij benzinestations en wegrestaurants.
- Ga niet na zonsondergang de weg op.
- Sluit een goede reisverzekering af.
- Controleer uw (huur)auto op onderhoud. Zo verkleint u het risico dat u met pech langs de weg komt te staan. Slachtoffers van pech langs de weg worden soms beroofd.
- Neem geen lifters mee.
- Wees alert als u stopt bij een verkeerslicht. Maak dan geen gebruik van uw mobiele telefoon. Houd autodeuren en ramen gesloten.
- Leg waardevolle spullen niet zichtbaar in de auto maar in de kofferbak. Laat uw waardevolle spullen niet achter in uw (huur)auto.
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op de website van de ANWB.
Openbaar vervoer
Gebruik geen taxi’s die u worden aangeboden in de aankomsthal van het vliegveld. Zorg altijd voorveilig vervoer vanaf het vliegveld naar uw plaats van bestemming.
Maak gebruik van Uber of goed bekendstaande taxibedrijven. Informeer bij de receptie van uw hotel.
Coronavirus
Coronamaatregelen
Vliegverbod vanuit Zuid-Afrika
Vanaf 23 januari 00.01 uur Nederlandse tijd geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten uit Zuid-Afrika. Het vliegverbod is er om te voorkomen dat nieuwe varianten zich verder verspreiden in Nederland. Dit betekent dat u na die tijd niet meer rechtstreeks naar Nederland kunt vliegen. Dit vliegverbod wordt waarschijnlijk opgeheven op het moment dat quarantaine door de Nederlandse wet verplicht wordt.
Negatieve COVID-19 PCR-testuitslag, sneltest en thuisquarantaine in Nederland
Vanaf 23 januari 2021 om 00.01 uur Nederlandse tijd heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR- testuitslag én ook een negatieve sneltest uitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of per schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voor internationale trein en busverbindingen blijft de negatieve PCR-testuitslag verplicht, hier is geen negatieve sneltest vereist. Lees meer op Rijksoverheid.nl.
Na een verblijf in Zuid-Afrika gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via www.coronatest.nl
Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.
Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
Testlocaties in Zuid-Afrika
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Zuid-Afrika de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
De volgende reizigers hebben geen extra negatieve antigeensneltest nodig:
- Grenswerkers, grensstudenten en grensscholieren
- Houders van een door het ministerie van Buitenlandse Zaken verstrekte diplomatieke identiteitskaart
- Houders van niet-Nederlandse diplomatieke paspoorten
- Houders van Nederlandse diplomatieke paspoorten, als zij in uitoefening van hun functie reizen of als zij van of naar hun werkzaamheden reizen
- Staatshoofden en leden van een buitenlandse regering
- Zeevarenden aan boord van een veerboot of passagiersschip die het schip niet verlaten en geen reisbewegingen van en naar dat schip maken. De uitzonderingen gelden niet voor zeevarenden op commerciële jachten en pleziervaart.
- De bemanning aan boord van vliegtuigen mits zij het vliegtuig in Zuid-Afrika niet verlaten en direct aansluitend verder (terug) vliegen.
- Passagiers op een vlucht die Nederland niet als eindbestemming heeft, maar wegens onvoorziene omstandigheden naar een Nederlandse luchthaven moeten uitwijken.
- Passagiers met een NATO Travel Order of een NATO-2-visum.
Thuisquarantaine bij terugkeer in Nederland
Na een verblijf in Zuid-Afrika gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door dit advies op te volgen, draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe corona besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine.
Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie hier de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.
Coronamaatregelen (COVID-19) Zuid-Afrika
Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Zuid-Afrika te verkleinen, hebben de lokale autoriteiteiten maatregelen genomen.
In Zuid-Afrika geldt de regel om zo veel mogelijk 2 meter afstand van anderen te houden. De actuele informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van de Zuidafrikaanse autoriteiten (informatie in het Engels).
Avondklok
Vanaf 11 januari 2021 geldt er voor het hele land een avondklok van 21.00 tot 5.00 uur.
Inreizen Zuid-Afrika
Op 12 november 2020 is het inreisverbod voor reizigers uit Nederland opgeheven. Vanaf die datum wordt iedereen weer tot Zuid-Afrika toegelaten. Visa worden weer bij binnenkomst verstrekt. Reizigers moeten in het bezit zijn van een negatieve PCR-Covid-19 testuitslag, niet ouder dan 72 uur vóór vertrek naar Zuid-Afrika. Ook moeten reizigers voor vertrek de COVID Alert SA app installeren.
Reizigers die niet aan deze voorwaarden voldoen zullen niet worden toegelaten op de vlucht naar Zuid Afrika.
Algemeen advies
Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op. Raadpleeg een arts als u koorts en/of luchtwegklachten krijgt.
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en/of luchtwegklachten krijgt.
Gezondheidssituatie
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Tips van de ambassade
De West-Kaap provincie heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een periode van droogte. De situatie is wel verbeterd maar er gelden nog steeds maatregelen om waterverbruik te beperken. Hotels en toeristische accommodaties zijn door de overheid gevraagd om door te gaan met de maatregelen om het waterverbruik te beperken. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg de instructies van de autoriteiten op. Volg ook het plaatselijke nieuws via de (sociale) media.
In geval van nood
Lokale hulpdiensten
Bent u in Zuid-Afrika en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 10 111
- Ambulance en brandweer: 10 177
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 8238 7796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Pretoria
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Pretoria.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Lees meer over Zuid Afrika op nederlandwereldwijd.nl
FAQ over COVID-19 in Zuid Afrika
Er zijn nog erg veel vragen over het COVID-19 virus hieronder 4 veel gestelde vragen:
⛱️ Kan ik een vakantie boeken naar Zuid Afrika?
Door corona was op vakantie naar Zuid Afrika in 2020 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Zuid Afrika mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies
Klik door naar Vakantieadvies Zuid Afrika en bekijk ook direct organisaties die deze vakanties tijdens corona organiseren volgens de veiligheidsvoorschriften.
🗺️ Hoeveel coronabesmettingen zijn er gemeten in Zuid Afrika
Op onze corona kaart kunt u precies zien hoeveel besmettingen er zijn met corona in Zuid Afrika:
Bekijk COVID-19 kaart Zuid Afrika😷 Hoe kan ik me voor een corona test aanmelden in Zuid Afrika?
Alleen wanneer een arts of huisarts het nodig vind kan u worden getest op het coronavirus(covid-19).
Is uw (huis)arts niet beschikbaar? Doe een online corona test.
👏 Hoe bescherm ik me tegen corona in Zuid Afrika
Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization:
Andere handeling die je kunt doen tegen het coronavirus zijn:
- Schud geen handen
- Hoesten en niezen doe je enkel in de binnenzijde van je elleboog
- Blijf binnen; werk thuis als dat kan
- Maak enkel gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
- Moet je toch naar buiten? Houd dan anderhalve meter (dit zijn 2 armlengtes) afstand van anderen
- Heb je last van keelpijn, lichte hoest, loopneus, verhoging tot 38 graden C of neusverkoudheid? Blijf ten alle tijden binnen!
👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇