KAART Zuid Afrika Coronavirus: Aantal besmettingen, doden en vakantie Nieuws

Op het moment van publiceren (24-01-2022) zijn er in Zuid Afrika, 3,581,359 mensen positief getest op corona (covid-19). Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. 546 corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 94,117 overleden in Zuid Afrika aan corona (covid-19). Gelukkig zijn er ook al 3,411,555 patiënten hersteld van het coronavirus (covid-19). Corona statistieken worden ververst op 25 januari

Laatste Statistieken corona besmettingen in Zuid Afrika 24 januari:

Land Zuid Afrika
Positief getest 3,581,359
Aantal Doden 94,117
Hersteld 3,411,555
Actieve gevallen 75,687
Kritische toestand 546
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 24 januari 2022

Kaart Corona in Zuid Afrika vandaag

U zoekt een kaart van Zuid Afrika? Corona Teller bied u hieronder actuele plattegronden aan van Zuid Afrika, met daarop mooie vakantie plekken in Zuid Afrika, nationaal nieuws en meer!

LIVE Covid-19 Kaart Zuid Afrika oranje zones

Hieronder vind u een kaart van het aantal corona besmettingen, doden en departementen in Zuid Afrika:

Zuid Afrika departementen kaart

Landkaart Zuid Afrika besmettingen, Coronavirus Overledenen, Reisadvies Zuid Afrika en lokaal

Vakantie naar Zuid Afrika mogelijk?

Op vakantie naar Zuid Afrika coronavirus

Door de epidemie van het coronavirus was op vakantie gaan naar Zuid Afrika geen optie. Sinds kort zijn de corona maatregelen in Zuid Afrika versoepeld. En is vakantie in 2022 tijdens het virus in een hoop landen weer mogelijk. Houd wel rekening met de lokale corona maatregelen in Zuid Afrika. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Zuid Afrika of een andere vakantiebestemming.

Reisadvies Zuid-Afrika | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 17-01-2022 | Nog steeds geldig op: 24-01-2022

Zuid-Afrika wordt niet meer gezien als een land waar een zorgwekkende virusvariant is omdat deze variant nu ook in veel andere landen gevonden is. Zuid-Afrika blijft wel een zeerhoogrisico land. Het reisadvies voor Zuid-Afrika is oranje. Er gelden minder strenge regels waaraan u moet voldoen voor vertrek naar Nederland. Lees in de rubriek Coronavirus wat dit voor u betekent. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Zuid-Afrika

Reischecklist Zuid-Afrika

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Zuid-Afrika favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade. Denk er ook aan u weer af te melden als u het land verlaat.
Reisdocumenten & visa
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Zuid-Afrika. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of een creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Zuid-Afrika. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

In ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar Zuid-Afrika als dat noodzakelijk is. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Laat u informeren over de lokale veiligheidssituatie. Deze kan per wijk erg verschillen.
 • Weet waar u bent en waar u naar toe gaat. Maak geen verloren indruk.
 • Neem geen waardevolle spullen mee naar buiten zoals sieraden, mobiele telefoons, camera’s, dure kleding, cash geld et cetera. Als u dat toch doet, houd deze dan uit het zicht. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam.
 • In de informele nederzettingen die in Zuid-Afrika townships worden genoemd komt veel criminaliteit voor. Een bezoek is daarom niet aan te raden. Wilt u toch een township (sloppenwijk) bezoeken? Doe dat dan onder begeleiding van een goed ingevoerde gids.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
 • Ga na of de accommodatie waar u verblijft goed beveiligd is. 
 • Pin bij voorkeur in een bank of een andere veilige plek zoals een winkelcentrum.  
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Bewaar het telefoonnummer van de ambassade in Pretoria of het consulaat-generaal in Kaapstad ergens op papier, mochten uw waardevolle bezittingen gestolen worden.

Wilt u de townships (woongebieden aan de rand van de grote steden) bezoeken? Doe dit met een gids of een andere begeleider en wees altijd alert op uw directe omgeving. 

Terrorisme

Op dit moment is er geen terroristische dreiging bekend. Zorg wel dat u op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg ook altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.

Criminaliteit

In Zuid-Afrika zijn nog altijd spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In heel het land moet u rekening houden met (gewelddadige) criminaliteit. Wees alert en maak van uzelf geen gemakkelijk doelwit.

Internationale luchthavens van Johannesburg en Kaapstad 
Berovingen en overvallen bij het vliegveld OR Tambo

Bij het internationale vliegveld OR Tambo in Johannesburg zijn criminele bendes actief. Pin geen geld op het vliegveld. U kunt na het pinnen achtervolgd en beroofd worden. Ga ook niet naar een geldwisselkantoor als dit niet noodzakelijk is. U kunt bijna overal in Zuid Afrika pinnen en betalen met uw Nederlandse pinpas (met Maestro logo) of creditcard. Wees altijd bewust van uw omgeving als u gaat  pinnen en laat u niet afleiden.

Demonstraties

Er kunnen samenscholingen en demonstraties in het land voorkomen. Deze kunnen plotseling gewelddadig worden. Vermijd samenscholingen en demonstraties.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in dit gebied en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Coronavirus

Inreizen Zuid-Afrika

U kunt niet met uw digitale coronabewijs in de CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Zuid-Afrika inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU en het Schengengebied, en in andere landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.

Reizigers moeten in het bezit zijn van een negatieve PCR-testuitslag, niet ouder dan 72 uur vóór vertrek naar Zuid-Afrika. Kunt u geen negatieve PCR-testuitslag laten zien? Dan zult u op het vliegveld een antigeen sneltest moeten doen. Bij een positieve sneltestuitslag bent u verplicht 10 dagen in (zelf)quarantaine te gaan. De kosten zijn voor eigen rekening. 

Ook moeten reizigers voor vertrek de COVID Alert SA app installeren. 

Reizigers die niet aan deze voorwaarden voldoen zullen niet worden toegelaten op de vlucht naar Zuid Afrika.

Coronamaatregelen (COVID-19) Zuid-Afrika

Er is een landelijk systeem van 5 niveaus, oplopend van 1 t/m 5 dat de ernst van de maatregelen aangeeft. Op dit moment heeft Zuid-Afrika level 1 (het laagste niveau met de minste maatregelen). Houd er rekening mee dat lokale (provinciale) autoriteiten specifieke maatregelen kunnen afkondigen. Dat betekent dat ook het niveau plotseling kan worden verhoogd.

In Zuid-Afrika geldt de regel om zo veel mogelijk 2 meter afstand van anderen te houden. Ook is het verplicht om buiten uw (hotel)kamer een mondkapje te dragen. Door de (slechte) sociaal-economische omstandigheden is het voor veel Zuid-Afrikanen lastig om zich aan deze maatregelen te houden. Wees daarom extra alert en terughoudend in het contact met (groepen) mensen. Als u voor vertrek positief test op COVID-19 kunt u niet vliegen. De actuele informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten (informatie in het Engels).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Zuid-Afrika

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Zuid-Afrika de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). De antigeensneltest kunt u op het vliegveld in Johannesburg of Kaapstad laten afnemen.  

Vertrek uit Zuid-Afrika

Reist u uit Zuid-Afrika naar Nederland?  Er is een EU-inreisverbod voor reizigers uit landen buiten de EU. Het EU inreisverbod geldt niet voor ingezetenen en paspoorthouders uit Nederland, de EU en Schengenlanden. Kijk voor meer informatie op de website van rijksoverheid.nl.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Verkeer

Luchtverkeer

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor meer informatie.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

Uw Nederlandse rijbewijs is in Zuid-Afrika geldig en u bent niet verplicht bent om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Toch, kan het voorkomen dat autoverhuurbedrijven er om vragen. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB.

In Zuid-Afrika wordt links gereden. De verkeersregels zijn niet altijd hetzelfde als die in Nederland. Op gelijkwaardige kruispunten (‘4-way stop sign’) is het voertuig dat het eerst bij de kruising komt, het voertuig dat voorrang heeft. Het is niet toegestaan om een voertuig te besturen nadat u alcohol heeft gedronken. Er is geen drempel van twee glazen (promillage alcohol in bloed dat is toegestaan) zoals in Nederland. De grote wegen in Zuid-Afrika zijn vrij goed en men houdt zich redelijk aan de verkeersregels.

Reist u met de auto? Neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Gebruik alleen de grotere doorgaande wegen. Zo kunt u het risico op ‘carjacking’ verkleinen. Bij carjacking wordt iemand met geweld gedwongen zijn voertuig af te geven.
 • Stop alleen bij benzinestations en wegrestaurants.
 • Ga niet na zonsondergang de weg op.
 • Sluit een goede reisverzekering af.
 • Controleer uw (huur)auto op onderhoud. Zo verkleint u het risico dat u met pech langs de weg komt te staan. Slachtoffers van pech langs de weg worden soms beroofd. Het is verstandig om pechhulp af te sluiten.
 • Neem geen lifters mee.
 • Wees alert als u stopt bij een verkeerslicht. Houd autodeuren en ramen gesloten. Probeer als er weinig verkeer is, dan te voorkomen dat u langdurig stilstaat. Bijvoorbeeld door de auto uit te laten rollen als u een verkeerslicht nadert.
 • Leg waardevolle spullen niet zichtbaar in de auto maar in de kofferbak of onder de stoel naast u. Laat uw waardevolle spullen niet achter in uw (huur)auto. Het komt geregeld voor dat tassen uit auto’s worden getrokken terwijl deze stilstaan bij een verkeerslicht. Daarbij kunnen ruiten worden ingeslagen.
 • Houd er rekening mee dat het in Zuid-Afrika mogelijk is om een rijbewijs te kopen en dat het overige verkeer zich onvoorspelbaar kan gedragen. Met name taxibusjes houden zich slechts aan de normen en regels. Houdt daarom voldoende afstand en blijf geconcentreerd op de weg.
 • Op de snelwegen N1 en N4 is er een toename aan ‘spiking’ incidenten in de avonduren.  Criminelen leggen spijkers op de weg zodat uw auto beschadigd raakt en zij u kunnen beroven.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op de website van de ANWB.

Trein- en busverkeer

Het wordt afgeraden gebruik te maken van het openbaar vervoer, vooral in de omgeving van grote steden. Reizigers zijn er vaak het doelwit van criminele activiteiten (berovingen).

De “Gautrain”, de hogesnelheidstrein tussen Johannesburg en Pretoria, is daarop de enige uitzondering. Deze wordt beveiligd door camera’s en bewakers. De “Gautrain” busdienst heeft een aantal lijnen in Johannesburg en Pretoria.

De oude spoorlijn tussen Johannesburg en Pretoria (“Metro”) wordt afgeraden door de aanwezigheid van gewapende tienerbendes.

Het Myciti bus-transportsysteem in Kaapstad en omgeving heeft zich de laatste jaren tot een efficiënte vervoersoptie ontwikkelt. Het Myciti4 busnet wordt regelmatig uitgebreid. De reismogelijkheden van het centrum naar omliggende woongebieden, stranden en de reismogelijkheden van en naar de luchthaven worden steeds gebruiksvriendelijker.

In Zuid-Afrika is er behalve het formele openbaar vervoerssysteem een uitgebreid informeel netwerk van kleine busjes. In het algemeen houden de chauffeurs daarvan zich minder strikt aan de verkeersregels. Het wordt afgeraden om van deze busjes gebruik te maken.

Taxi’s

Maak alleen gebruik van taxibedrijven met een goede reputatie of diensten zoals Uber waarbij de chauffeur afhankelijk is van een goede klantwaardering. Informeer hierover bij de receptie van uw accommodatie.

Tips van de ambassade

Klimaat

De seizoenen in Zuid-Afrika zijn anders dan die in Nederland. In de winter kan het behoorlijk koud worden en de huizen zijn daar vaak niet op toegerust.

Visa

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten zijn zeer strikt in de handhaving van visa-termijnen. Als u de 90 dagen overschrijdt kan dit juridische consequenties voor u hebben.

LHBTIQ

Er is in Zuid-Afrika geen wetgeving die enige vorm van LHBTQ verbiedt. Sociaal-maatschappelijk gezien is het niet overal even geaccepteerd, de verschillen zijn groot tussen bijvoorbeeld Kaapstad (‘gayway to Africa’) en plattelands gebieden. Voor uw veiligheid is het verstandig om daar rekening mee te houden.

Drugs

Het bezit, het gebruik en de handel in hard en soft drugs is verboden. Op drugshandel staan zware straffen die kunnen oplopen tot 25 jaar gevangenisstraf.

Fotografie

Het fotograferen of filmen van militaire- en regeringsgebouwen is verboden. Het advies is om altijd toestemming te vragen als u personen wilt fotograferen.

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar dat heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in 2021 blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten hebben. Sommige weeshuizen worden in verband gebracht met uitbuiting en mensenhandel. Het is belangrijk dat Nederlanders zich bewust zijn van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen.

Overig

Zuid-Afrika heeft een strenge wetgeving voor de verkoop, het bezit en de uitvoer van jachttrofeeën.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Zuid-Afrika en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 10 111
 • Ambulance en brandweer: 10 177
Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Pretoria

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Pretoria.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Zuid Afrika op nederlandwereldwijd.nl

FAQ over corona in Zuid Afrika

Wij merken dat er veel vragen zijn over het COVID-19 virus hieronder proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden:

🌴 Kan ik op vakantie naar Zuid Afrika?

Door corona was op vakantie naar Zuid Afrika in 2022 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Zuid Afrika mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Klik door naar Vakantieadvies Zuid Afrika en bekijk ook de reisorganisaties die deze vakanties tijdens corona organiseren volgens de rivm richtlijnen.

🗺️ Hoeveel coronavirus besmettingen zijn er gemeten in Zuid Afrika

Op onze corona kaart kunt u exact zien hoeveel mensen er positief getest zijn met COVID-19 Zuid Afrika:

Klik hier voor coronavirus besmettingen kaart van Zuid Afrika

🤒 Hoe kan ik me laten testen op covid-19 in Zuid Afrika?

Voor reizen naar Zuid Afrika heb je een negatief COVID-19 testresultaat nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR coronavirustest nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve COVID-19 testuitslag. Dit is in de vorm van een reisverklaring ondertekend door een arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een Corona PCR Test Zuid Afrika incl. reisverklaring. Deze kaart heeft meer dan 80+ pcr en sneltest locaties door héél Nederland!

🤲 Hoe bescherm ik me tegen corona in Zuid Afrika

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de WHO

Andere handeling die je kunt doen tegen COVID-19 zijn:

 • Schud geen handen
 • Hoest en nies doe je alleen in de binnenkant van je elleboog
 • Blijf thuis; werk uit huis als dat kan
 • Maak enkel gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg
 • Kom je toch buiten? Behoud dan minimaal anderhalve meter afstand van anderen
 • Ben je ziek blijf ten alle tijden binnen!

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie