Aantal Coronavirus besmettingen Zuid Afrika

Op het moment van publiceren (24-06-2021) zijn er in Zuid Afrika, 1,861,065 mensen positief getest op corona (covid-19). Dit zijn +17,493 meer dan gisteren. 546 corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 59,258 overleden in Zuid Afrika aan corona. Gelukkig zijn er ook al 1,671,391 corona patiënten hersteld van het coronavirus (covid-19). Corona cijfers worden ververst op 25 juni

Online Testen via Corona-teller.nl
☝15% korting op Coronatest met reisdocument☝

Laatste cijfers COVID-19 besmettingen in Zuid Afrika 24 juni:

Land Zuid Afrika
Positief getest 1,861,065
Aantal Doden 59,258
Hersteld 1,671,391
Actieve gevallen 130,416
Kritische toestand 546
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 24 juni 2021

Kaart coronavirus (covid-19) in Zuid Afrika vandaag

Opzoek naar een kaart van Zuid Afrika? Wij tonen op onze website duidelijke plattegronden aan van Zuid Afrika, met daarop toeristische bezienswaardigheden in Zuid Afrika, nationaal nieuws en meer!

Live Corona Kaart Zuid Afrika rode zones

Je vind hieronder een overzicht van de aantallen coronavirus (covid-19) besmettingen, doden en departementen in Zuid Afrika:

Corona-teller.nl

Kaart gebieden Zuid Afrika

Landkaart Zuid Afrika aantal inwoners besmet, Corona Doden aantallen, Reisadvies Zuid Afrika en laatste nieuws

Vakantie naar Zuid Afrika mogelijk?

Op vakantie naar Zuid Afrika coronavirus

Door de epidemie van corona was op vakantie gaan naar Zuid Afrika geen optie. Inmiddels zijn de maatregelen in Zuid Afrika versoepeld. Hierdoor is in 2021 op vakantie tijdens de corona epidemie in de meeste landen weer mogelijk. Houd rekening met de corona maatregelen in Zuid Afrika. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Zuid Afrika of een ander land.

Online Testen via Corona-teller.nl
☝15% korting op Coronatest met reisdocument☝

Reisadvies Zuid-Afrika | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 17-06-2021 | Nog steeds geldig op: 24-06-2021

Het vliegverbod tussen Zuid-Afrika en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: de kleurcode voor Zuid-Afrika is oranje. Het land is door het coronavirus een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Reis alleen naar Zuid-Afrika als dat noodzakelijk is. Er geldt een quarantaineplicht als u naar Nederland reist. Als u vanuit Zuid-Afrika naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine. Meer informatie over de in Zuid-Afrika en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Corona-teller.nl
Kaart bij reisadvies Zuid-Afrika

Reischecklist Zuid-Afrika

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Zuid-Afrika favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade. Denk er ook aan u weer af te melden als u het land verlaat.
Reisdocumenten & visa
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Zuid-Afrika. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of een creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Zuid-Afrika. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar Zuid-Afrika als dat noodzakelijk is. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Laat u informeren over de lokale veiligheidssituatie. Deze kan per wijk erg verschillen.
 • Weet waar u bent en waar u naar toe gaat. Maak geen verloren indruk.
 • Neem geen waardevolle spullen mee naar buiten zoals sieraden, mobiele telefoons, camera’s, dure kleding, cash geld et cetera. Als u dat toch doet, houd deze dan uit het zicht. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam.
 • In de informele nederzettingen die in Zuid-Afrika townships worden genoemd komt veel criminaliteit voor. Een bezoek is daarom niet aan te raden. Wilt u toch een township (sloppenwijk) bezoeken? Doe dat dan onder begeleiding van een goed ingevoerde gids.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
 • Ga na of de accomodatie waar u verblijft goed beveiligd is. 
 • Pin bij voorkeur in een bank of een andere veilige plek zoals een winkelcentrum.  
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Bewaar het telefoonnummer van de ambassade in Pretoria of het consulaat-generaal in Kaapstad ergens op papier, mochten uw waardevolle bezittingen gestolen worden.

Terrorisme

Op dit moment is er geen terroristische dreiging bekend. Zorg wel dat u op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg ook altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.

Criminaliteit

In Zuid-Afrika zijn nog altijd spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In heel het land moet u rekening houden met (geweldadige) criminaliteit. Wees alert en maak van uzelf geen gemakkelijk doelwit.

Internationale luchthaven 

Berovingen en overvallen bij het vliegveld OR Tambo

Bij het internationale vliegveld OR Tambo in Johannesburg zijn criminele bendes actief. Pin geen geld op het vliegveld. U kunt na het pinnen achtervolgd en beroofd worden. Ga ook niet naar een geldwisselkantoor als dit niet noodzakelijk is. U kunt bijna overal in Zuid Afrika pinnen en betalen met uw Nederlandse pinpas (met Maestro logo) of creditcard. Wees altijd bewust van uw omgeving als u gaat  pinnen en laat u niet afleiden.

Demonstraties

Er kunnen samenscholingen en demonstraties in het land voorkomen. Deze kunnen plotseling gewelddadig worden. Vermijd samenscholingen en demonstraties.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in dit gebied en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 6 823 877 96, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Coronavirus

Inreizen Zuid-Afrika

Het inreisverbod voor reizigers uit Nederland is opgeheven. Dit betekent dat iedereen weer tot Zuid-Afrika wordt toegelaten. Visa worden weer bij binnenkomst verstrekt. Reizigers moeten in het bezit zijn van een negatieve PCR-Covid-19 testuitslag, niet ouder dan 72 uur vóór vertrek naar Zuid-Afrika. Ook moeten reizigers voor vertrek de COVID Alert SA app installeren. Kunt u geen negatieve PCR-testuitslag laten zien? Dan zult u op het vliegveld een antigeen sneltest moeten doen. Bij een positieve sneltestuitslag bent u verplicht 10 dagen in (zelf)quarantaine te gaan. De kosten zijn voor eigen rekening. 

Reizigers die niet aan deze voorwaarden voldoen zullen niet worden toegelaten op de vlucht naar Zuid Afrika.

Coronamaatregelen (COVID-19) 

Er is een landelijk systeem van 5 levels oplopend van 1 tot en met 5 dat de ernst van de maatregelen aangeeft. Op dit moment heeft Zuid-Afrika level 3 (dat betekent matige verspreiding van Covid-19 met matige paraatheid van het gezondheidssysteem). Houdt er rekening mee dat lokale (provinciale) autoriteiten specifieke maatregelen kunnen afkondigen. Dat betekent dat ook het niveau plotseling kan verhogen.

In Zuid-Afrika geldt de regel om zo veel mogelijk 2 meter afstand van anderen te houden. Ook is het verplicht om buiten uw (hotel)kamer een mondkapje te dragen. Door de (slechte) sociaal-economisiche omstandigheden is het voor veel Zuid-Afrikanen lastig om zich aan deze maatregelen te houden. Wees daarom extra alert en terughoudend in het contact met (groepen) mensen. Als u voor vertrek positief test op COVID-19 kunt u niet vliegen. De actuele informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van de Zuidafrikaanse autoriteiten (informatie in het Engels).

Avondklok

Er geldt een avondklok van 23.00 tot 4.00 uur.

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Omdat in Zuid-Afrika een gevaarlijke virusvariant is moet u naast een NAAT(PCR) test ook een sneltest overleggen voor u naar Nederland vertrekt. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier vindt u meer informatie en de uitzonderingen. 

Na een verblijf in Zuid-Afrika moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in thuisquarantaine. Dit komt omdat er een quarantaineplicht is. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. Doe de Quarantaine Reischeck zodat u weet wat u moet regelen als u vanuit het buitenland Nederland wilt inreizen.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Zuid-Afrika

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Zuid-Afrika de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). De antigeensneltest kunt u op het vliegveld in Johannesburg of Kaapstad laten afnemen.  

Vertrek vanuit Zuid-Afrika

Reist u vanuit Zuid-Afrika naar Nederland?  Er is een EU-inreisverbod voor reizigers uit landen buiten de EU. Het EU inreisverbod geldt niet voor ingezeten- en paspoorthouders uit Nederland, de EU en Schengenlanden. Kijk voor meer informatie op de website van rijksoverheid.nl.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Verkeer

Luchtverkeer

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor meer informatie.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

Uw Nederlandse rijbewijs is in Zuid-Afrika geldig en u bent niet verplicht bent om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Toch, kan het voorkomen dat autoverhuurbedrijven er om vragen. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB.

In Zuid-Afrika wordt links gereden. De verkeersregels zijn niet altijd hetzelfde als die in Nederland. Op gelijkwaardige kruispunten (‘4-way stop sign’) is het voertuig dat het eerst bij de kruising komt, het voertuig dat voorrang heeft. Het is niet toegestaan om een voertuig te besturen nadat u alcohol heeft gedronken. Er is geen drempel van twee glazen (promilage alcohol in bloed dat is toegestaan) zoals in Nederland. De grote wegen in Zuid-Afrika zijn vrij goed en men houdt zich redelijk aan de verkeersregels.

Reist u met de auto? Neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Gebruik alleen de grotere doorgaande wegen. Zo kunt u het risico op ‘carjacking’ verkleinen. Bij carjacking wordt iemand met geweld gedwongen zijn voertuig af te geven.
 • Stop alleen bij benzinestations en wegrestaurants.
 • Ga niet na zonsondergang de weg op.
 • Sluit een goede reisverzekering af.
 • Controleer uw (huur)auto op onderhoud. Zo verkleint u het risico dat u met pech langs de weg komt te staan. Slachtoffers van pech langs de weg worden soms beroofd. Het is verstandig om pechhulp af te sluiten.
 • Neem geen lifters mee.
 • Wees alert als u stopt bij een verkeerslicht. Houd autodeuren en ramen gesloten. Probeer als er weinig verkeer is, dan te voorkomen dat u langdurig stilstaat. Bijvoorbeeld door de auto uit te laten rollen als u een verkeerslicht nadert.
 • Leg waardevolle spullen niet zichtbaar in de auto maar in de kofferbak of onder de stoel naast u. Laat uw waardevolle spullen niet achter in uw (huur)auto. Het komt geregeld voor dat tassen uit auto’s worden getrokken terwijl deze stilstaan bij een verkeerslicht. Daarbij kunnen ruiten worden ingeslagen.
 • Houd er rekening mee dat het in Zuid-Afrika mogelijk is om een rijbewijs te kopen en dat het overige verkeer zich onvoorspelbaar kan gedragen. Met name taxibusjes houden zich slechts aan de normen en regels. Houdt daarom voldoende afstand en blijf geconcentreerd op de weg.

 • Op de snelwegen N1 en N4 is er een toename aan ‘spiking’ incidenten in de avonduren.  Criminelen leggen spijkers op de weg zodat uw auto beschadigd raakt en zij u kunnen beroven.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op de website van de ANWB.

Trein- en busverkeer

Het wordt afgeraden gebruik te maken van het openbaar vervoer, vooral in de omgeving van grote steden. Reizigers zijn er vaak het doelwit van criminele activiteiten (berovingen).

De “Gautrain”, de hogesnelheidstrein tussen Johannesburg en Pretoria, is daarop de enige uitzondering. Deze wordt beveiligd door camera’s en bewakers. De “Gautrain” busdienst heeft een aantal lijnen in Johannesburg en Pretoria.

De oude spoorlijn tussen Johannesburg en Pretoria (“Metro”) wordt afgeraden door de aanwezigheid van gewapende tienerbendes.

De oude spoorlijn tussen Johannesburg en Pretoria (“Metro”) wordt afgeraden door de aanwezigheid van gewapende tienerbendes.

Het Myciti bus-transportsysteem in Kaapstad en omgeving heeft zich de laatste jaren tot een efficiënte vervoersoptie ontwikkelt. Het Myciti4 busnet wordt regelmatig uitgebreid. De reismogelijkheden van het centrum naar omliggende woongebieden, stranden en de reismogelijkheden van en naar de luchthaven worden steeds gebruiksvriendelijker.

In Zuid-Afrika is er behalve het formele openbaar vervoerssyteem een uitgebreid informeel netwerk van kleine busjes. In het algemeen houden de chauffeurs daarvan zich minder strikt aan de verkeersregels. Het wordt afgeraden om van deze busjes gebruik te maken.

Taxi’s

Maak alleen gebruik van taxibedrijven met een goede reputatie of diensten zoals Uber waarbij de chauffeur afhankelijk is van een goede klantwaardering. Informeer hierover bij de receptie van uw accommodatie.

Tips van de ambassade

Klimaat

De seizoenen in Zuid-Afrika zijn anders dan die in Nederland. In de winter kan het behoorlijk koud worden en de huizen zijn daar vaak niet op toegerust.

Visa

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten zijn zeer strikt in de handhaving van visa-termijnen. Als u de 90 dagen overschrijdt kan dit juridische consequenties voor u hebben.

LHBTIQ

Er is in Zuid-Afrika geen wetgeving die enige vorm van LHBTQ verbiedt. Sociaal-maatschappelijk gezien is het niet overal even geaccepteerd, de verschillen zijn groot tussen bijvoorbeeld Kaapstad (‘gayway to Africa’) en plattelands gebieden. Voor uw veiligheid is het verstandig om daar rekening mee te houden.

Drugs

Het bezit, het gebruik en de handel in hard en soft drugs is verboden. Op drugshandel staan zware straffen die kunnen oplopen tot 25 jaar gevangenisstraf.

Fotografie

Het fotograferen of filmen van militaire- en regeringsgebouwen is verboden. Het advies is om altijd toestemming te vragen als u personen wilt fotograferen.

Overig

Zuid-Afrika heeft een strenge wetgeving voor de verkoop, het bezit en de uitvoer van jachttrofeeën.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Zuid-Afrika en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 10 111
 • Ambulance en brandweer: 10 177
Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Pretoria

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Pretoria.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Zuid Afrika op nederlandwereldwijd.nl

Veel gestelde vragen over corona in Zuid Afrika

Er zijn in Zuid Afrika enorm veel vragen rondom het corona hieronder beantwoorden we enkele vragen:

⛱️ Kan ik op vakantie naar Zuid Afrika?

Door corona was op vakantie naar Zuid Afrika in 2021 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Zuid Afrika mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Klik door naar Vakantieadvies Zuid Afrika en vind daar ook direct organisaties die deze vakanties tijdens corona organiseren volgens de veiligheidsvoorschriften.

🗺️ Hoeveel coronavirus besmettingen zijn er geteld in Zuid Afrika

Op onze coronavirus kaart kunt u exact zien hoeveel besmettingen er zijn met corona in Zuid Afrika:

Klik hier voor coronavirus kaart van Zuid Afrika

😪 Hoe kan ik me voor een corona test aanmelden in Zuid Afrika?

Wanneer je wilt reizen naar Zuid Afrika heb je een negatieve coronavirustest nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR coronatest nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve corona testuitslag. Dit is in de vorm van een reisverklaring ondertekend door een arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een COVID-19 PCR Test Zuid Afrika met reisdocument. Dit overzicht bevat 60+ COVID-19test locaties door het hele land!

🧼 Hoe kan ik me beschermen tegen corona in Zuid Afrika

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization

Andere maatregelen die je kunt nemen zijn:

 • Geen handen schudden
 • Hoest en nies doe je enkel in de elleboog
 • Blijf zoveel mogelijk thuis en werk vanuit huis zoveel dit mogelijk is
 • Maak alleen gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
 • Moet je toch naar buiten? Behoud dan meer dan 150 centimeter afstand van anderen
 • Heb je last van neusverkoudheid, loopneus, lichte hoest, verhoging tot 38 graden C of keelpijn? Blijf ten alle tijden thuis!

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Online Testen via Corona-teller.nl
☝15% korting op Coronatest met reisdocument☝

Laat hieronder uw mening weten