PLF formulier Griekenland

Sinds 25 Maart 2022 is het PLF formulier voor reizigers niet langer verplicht!

Wil je binnenkort op vakantie naar Griekenland dan moet je vanwege de coronapandemie aan een aantal eisen voldoen. Naast het overleggen van een negatieve coronatest, bewijs dat je volledig gevaccineerd bent, of een herstelbewijs moet je ook een Passenger Locator Form (PLF) invullen voor Griekenland. Hoe dit werkt en waar je het formulier kunt vinden lees je hier. 

Coronaregels voor het betreden van Griekenland

Ook in Griekenland worden mensen nog steeds besmet met corona. Om het aantal besmettingen zo veel mogelijk te beperken gelden er regels zowel in Griekenland zelf als om Griekenland te betreden.

Omdat Griekenland onderdeel is van de Europese Unie kun je het internationale coronatoegangsbewijs uit je CoronaCheck-app gebruiken om Griekenland te betreden. Griekenland heeft de volgende eisen als het gaat om dit toegangsbewijs:

 • Je bent volledig gevaccineerd – Vanaf 14 dagen na je tweede vaccin met Moderna, AstraZeneca of Pfizer, en 28 dagen na een prik met Janssen ben je volledig gevaccineerd. Dit bewijs is 9 maanden geldig. Om het bewijs te verlengen heb je een booster nodig. 
 • Je bent volledig hersteld – Heb je corona gehad dan heb je tot 180 dagen na je positieve testresultaat van de GGD recht op een herstelbewijs. 
 • Je hebt een negatieve testuitslag – Overleg een negatief PCR-testresultaat dat niet ouder is dan 72 uur of een antigeentest die niet ouder is dan 24 uur. 

Ben je gevaccineerd of hersteld dan kun je hiermee eenvoudig je internationale coronatoegangsbewijs downloaden op je CoronaCheck-app. Kies je voor een test dan krijg je meestal een code die je zelf toe moet voegen. 

PLF-formulier

Alle reizigers naar Griekenland die vijf jaar of ouder zijn moeten het Passenger Locator Form invullen. Vul dit formulier ruim voor je reis naar Griekenland in. Het kan even duren voordat de gegevens verwerkt worden. Hierna krijg je een QR-code waarmee je het land kunt betreden. Je hebt dus in totaal twee QR-codes nodig, die van de Griekse overheid en die van de CoronaCheck-app

PLF-formulier Engels (vertaling)

PLF invullen

Om het PLF-formulier in te vullen doe je het volgende:

 1. Ga naar de website om het formulier in te vullen Protocol for Arrivals in Greece – travel.gov.gr
 2. Vul je e-mailadres en zelfgekozen wachtwoord in en klik op ‘Register’
 3. Bevestig het wachtwoord en klik op ‘Submit’.
 4. Ga naar je email inbox en open de email die je van de Hellenic republic’ hebt ontvangen (Griekse overheid) en klik op de link in de email. 
 5. Log in op de website.
 6. Je komt nu op de beginpagina. Vink de eerste drie vakjes aan en klik op ‘Continue’
 7. Kies met welk vervoermiddel je Griekenland zal betreden en klik op ‘Continue’.
 8. Kom je met het vliegtuig voer dan alle vluchtgegevens in op de volgende pagina. 
 9. Vul in of je gevaccineerd, hersteld of negatief getest bent en klik op ‘Continue’
 10. Vul de aanvullende vragen over je keuze in en klik op ‘Continue’.
 11. Vul op de volgende pagina al je persoonlijke data in en klik op ‘Continue’.
 12. Voer je adresgegevens in en klik op ‘Continue’.
 13. Voer de gegevens van je hotel of verblijfplaats in voor de komende 14 dagen en klik op ‘Continue’.
 14. Geef de informatie op van een contactpersoon in geval van nood en klik op ‘Continue’.
 15. Geef aan of je met familieleden reist en klik op ‘Continue’.
 16. Geef de informatie op van degene waarmee je reist (als je met iemand anders reist)  en klik op ‘Submit’.
 17. Op de volgende pagina zie je de URL (websiteadres) naar jouw persoonlijke PLF document. Je krijgt hier ook een email van. In sommige gevallen krijg je ook direct de QR-code die je nodig hebt voor je toegang tot Griekenland. In andere gevallen zal hij pas een dag voor vertrek naar Griekenland verstuurd worden. 

Lees ook: FCS-formulier Spanje invullen

VIDEO PLF-formulier TUI

Deze video van TUI legt je stap voor stap uit hoe je het PLF-formulier voor Griekenland kunt invullen.

Bij aankomst in Griekenland 

Bij aankomst in Griekenland via de luchthaven zullen mensen met thermometers gescand worden. Daarnaast kunnen ze bij willekeurige bezoekers een coronatest afnemen. Mocht de test positief zijn dan moet je vijf dagen in quarantaine in een hotel dat aangewezen wordt door de Griekse overheid. Heb je na vijf dagen nog steeds koorts dan blijf je in isolatie totdat de koorts gezakt is. 

Terugkeer naar Nederland 

Het is belangrijk om te weten dat er momenteel niet alleen regels gelden om af te reizen naar het buitenland. Ook bij je terugkomst in Nederland kunnen er bepaalde eisen gesteld worden. De Nederlandse overheid geeft alle landen in de wereld een kleurcode. Hoe groter het aantal besmettingen met corona hoe groter de kans dat het land een kleurcode oranje of zelfs rood heeft. Doordat de situatie continu veranderd wijzigen de regels en kleurcoderingen regelmatig. Houdt daarom de informatie van de Rijksoverheid en de plaatselijke autoriteiten goed in de gaten. 

Kleurcode geel voor Griekenland

Griekenland heeft momenteel kleurcode geel. Momenteel betekent dit dat elke Nederlander die 12 jaar of ouder is alleen mag terugkeren naar Nederland met een geldig vaccinatiebewijs of herstelbewijs. Heb je die niet dan moet je een negatieve coronatest kunnen overleggen. Op de website van de Rijksoverheid kun je testlocaties vinden in onder andere Kreta, Corfu, Rhodes, Santorini en Athene. Dat mogen de volgende testen zijn:

 • PCR-test die maximaal 48 uur oud is bij vertrek.
 • Antigeentest die maximaal 24 uur is bij vertrek. 

Je met daarnaast ook een gezondheidsverklaring invullen die je moet kunnen overleggen voordat je aan boord gaat van je vlucht. Na aankomst in Nederland wordt aangeraden om een zelftest te doen. Wie niet gevaccineerd is of een herstelbewijs moet zich op dag 2 en 5 na aankomst testen. Dit mag een zelftest zijn. 

Let op! De kleurcodering heeft niet alleen te maken met het aantal coronagevallen. Als een land als onveilig gezien wordt kan het ook een rode kleurcode krijgen. Denk hierbij aan Oekraïne. 

Vragen over het PLF-formulier

Hoeveel uur van te voren PLF invullen?

Ten minste 24 uur voor aankomst moeten alle toeristen een Passenger Locator Form (PLF) per huishouden indienen, met vermelding van hun plaats van vertrek, de duur van eventuele eerdere bezoeken in andere landen en het adres van hun verblijf in Griekenland.

Hoeveel PLF-formulieren per Gezin?

Vóór aankomst op een Griekse luchthaven moet het zogenaamde Passenger Locator Form (PLF-formulier) worden ingevuld. Elk gezin/huishouden vult één formulier in. Sunweb is de bron van deze informatie.

Wat als je het invullen van het PLF-formulier vergeet of te laat bent?

Wie het PLF niet heeft, krijgt een minnelijke schikking van 250 euro aangeboden. Als zij niet betalen, worden zij voor de politierechter geroepen. Reizigers met een vals PLF moeten een buitengerechtelijke schikking van 750 euro betalen, anders worden zij voor de correctionele rechtbank gedaagd.

Tot slot 

Reizen tijdens corona vereist meer voorbereiding dan voorheen. Houdt de websites van de Rijksoverheid en de Griekse regering goed in de gaten zodat je goed voorbereid bent en zonder zorgen op vakantie kunt. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie