Aantal Corona virus besmettingen in Congo
Inhoudsopgave Toon

Op het moment van publiceren (25-07-2021) zijn er in Congo, 13,117 inwoners positief getest op het coronavirus. Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. onbekend aantal corona patiënten zijn in kritische toestand. Er zijn ook 176 overleden in Congo aan corona. Gelukkig zijn er ook al 11,759 patiënten hersteld van het coronavirus. Corona statistieken worden ververst op 26 juli

Laatste Statistieken COVID-19 in Congo 25 juli:

Land Congo
Positief getest 13,117
Aantal Doden 176
Hersteld 11,759
Actieve gevallen 1,182
Kritische toestand onbekend aantal
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 25 juli 2021

Kaart coronavirus in Congo vandaag

U zoekt een landkaart van Congo? Wij bieden op onze website up to date plattegronden aan van Congo, met daarop mooie vakantie plekken in Congo, actueel nieuws en nog veel meer!

LIVE Covid-19 Kaart Congo zones

Je vind hieronder een landkaart van de aantallen coronavirus (covid-19) besmettingen, doden en departementen in Congo:

Congo Landkaart streken

Kaart Congo besmettingen, Corona Aantal overledenen, Reisadvies Congo en vandaag

Vakantie naar Congo mogelijk?

Op vakantie naar Congo coronavirus

Door de epidemie van corona was op vakantie gaan naar Congo geen optie. Inmiddels zijn de corona maatregelen in Congo versoepeld. En is vakantie in 2021 tijdens het covid-19 virus in de meeste landen weer mogelijk. Houd rekening met de corona maatregelen in Congo. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Congo of een ander land.

Reisadvies Congo, Democratische Republiek | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 12-07-2021 | Nog steeds geldig op: 25-07-2021

De kleurcode voor de Democratische Republiek Congo is oranje en rood. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis alleen naar de Democratische Republiek Congo als het noodzakelijk is en reis niet naar de rode gebieden. Als u vanuit de Democratische Republiek Congo naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. De Congolese overheid heeft begin mei de staat van beleg afgekondigd voor de provincies Noord-Kivu en Ituri door de gewelddadige activiteiten van gewapende groepen in deze twee provincies. De staat van beleg is door het parlement verlengd. LET OP: als u via Brussel vanuit de Democratische Republiek Congo naar Nederland reist, moet u een bevestigd vervoersbewijs voor deze doorreis hebben. Meer informatie over de in de Democratische Republiek Congo en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Democratische Republiek Congo

Reischecklist

Reist u naar de DRC? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak de DRC favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.   
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar de DRC. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar de DRC. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar de volgende provincies:

 • Kasai
 • Kasai-Central
 • Kasai-Oriental
 • Ituri
 • Tanganyika
 • Maniema (behalve de stad Kindu)
 • Noord-Kivu (behalve de stad Goma)
 • Zuid-Kivu (behalve de stad Bukavu en Idjwi Eiland))
Kasai, Kasai-Central, Kasai-Oriental

In de provincies Kasai, Kasai-Central, Kasai-Oriental is het onrustig, ook in de steden Kananga en Tshikapa. Gewapende groepen vallen geregeld steden en dorpen aan. Ook zijn er regelmatig gevechten tussen deze groepen en het leger/politie. Het geweld heeft gezorgd voor grote groepen ontheemden.

Ituri, Tanganyika, Maniema, Noord-Kivu en Zuid-Kivu

In het oosten van de DRC komen regelmatig gewelddadigheden voor van gewapende groepen en gevechten tussen het leger van de DRC en de vredesmacht van de Verenigde Naties. Daardoor is de veiligheidssituatie in de provincies Ituri, Tanganyika, Maniema, Noord-Kivu en Zuid-Kivu onvoorspelbaar. In deze provincies komen ontvoeringen voor, ook van westerlingen. Gewapende groepen kunnen overal opduiken.

Er zijn in deze provincies ook regelmatig spanningen met buurlanden. Verder wijken Zuid-Soedanese rebellen soms uit naar de DRC. Dit kan leiden tot spanningen in het grensgebied met Zuid-Soedan, vooral in de provincie Ituri en Haut-Uele. 

In Noord Kivu en Ituri is de staat van beleg afgekondigd en opnieuw verlengd. Militairen hebben de civiele autoriteiten vervangen. Er kunnen militaire acties voorkomen. Deze acties kunnen effect hebben op de veiligheidssituatie in deze twee provincies.

In Tanganyika is het geweld opgelaaid tussen de Twa- en de Luba-milities. Ook in Maniema komen conflicten voor.

Natuurgeweld
Nyiragongo-vulkaan en Nationaal Park Virunga en Riftvallei

De vulkanen Nyiragongo en Nyamulagira in Noord Kivu zijn nog altijd actief.

Door de uitbarsting  van de Nyiragongo vulkaan in mei 2021 was de stad Goma zeer onveilig en een deel van de inwoners geëvacueerd. De activiteit van de vulkaan is afgenomen waardoor de stad nu weer veilig is.

In de oostelijke provincies van de DRC komen regelmatig aardbevingen voor, vooral de gebieden aan de rand van de Oost-Afrikaanse Riftvallei. Ook in en om de natuurparken kunnen gewapende groepen opduiken.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de Democratische Republiek Congo, en de steden Goma, Bukavu en Idjwi eiland. De meeste provincies in het binnenland zijn redelijk stabiel, maar er kunnen onrusten oplaaien.

Kinshasa

Ga niet alleen wandelen over straat, ook niet in de wijk Gombe in Kinshasa. Blijf alert en neem geen waardevolle spullen mee. 

Bukavu en Goma

De veiligheidssituatie in de stad Bukavu is iets beter dan in de overige gebieden in het oosten. In Bukavu en Goma heeft de overheid nog gezag. En er zijn troepen van MONUSCO, de vredesmacht van de Verenigde Naties. Maar de gevechten in Oost-Congo maken de veiligheidssituatie onvoorspelbaar.  Reis daarom alleen naar Bukavu en Goma als dat noodzakelijk is.

Reist u naar Oost-Congo? Vraag dan naar de laatste informatie bij het ambassadekantoor in Goma door een e-mail te sturen met als onderwerp ‘Goma kantoor’.

Wees overal voorzichtig en alert. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse.

Grensovergangen met buurlanden beperkt open, soms helemaal gesloten

De grensovergangen met de buurlanden van de DRC zijn beperkt open. Ook kunnen ze gesloten zijn zonder dat dit vooraf bekend wordt gemaakt.

Criminaliteit

In de DRC komen berovingen, plunderingen, autodiefstal, verkrachtingen, ontvoeringen en moorden voor. Vooral in de conflictgebieden, in de grote steden en in het oosten van het land. In de hoofdstad Kinshasa is er veel criminaliteit. Ook op klaarlichte dag worden mensen bedreigd en/of beroofd. Wees daarom altijd alert als u de straat op gaat.

Ook politie, regeringssoldaten en veiligheidsdiensten betrokken bij criminaliteit

Niet alleen criminelen zijn bij de criminaliteit betrokken, maar ook regeringssoldaten en politie. Ze werken soms samen met criminelen. De politie en het leger zetten soms wegblokkades op voor controle van personen en voertuigen. Daarbij kunnen ze passanten lastigvallen en bijvoorbeeld om geld, benzine of voedsel vragen.

Neem voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Wees altijd alert, vooral op straat en tijdens het vervoer. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op.
 • Wees, ook overdag, op uw hoede en loop niet alleen over straat.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam; bijvoorbeeld in een money belt.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Houd altijd een kopie van uw paspoort en visum bij u.
 • Reis bij voorkeur met de auto en houd de deuren op slot en de ramen gesloten.
 • Rijd bij voorkeur niet na zonsondergang.
 • Vermijd de drukke wijken buiten Gombe.
 • Ga niet alleen in een taxi zitten.
 • Stap niet bij vreemden in de auto: vaak zijn het dieven die zich voordoen als politie.
 • Laat achterblijvers weten waar u naartoe gaat en via welke route.
 • Blijf kalm en beleefd bij wegblokkades van de veiligheidsdiensten.
Demonstraties

In de DRC vinden politieke demonstraties plaats. Vermijd demonstraties en grote evenementen. Deze kunnen onvoorspelbaar verlopen. Er kan bijvoorbeeld plotseling geweld ontstaan.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Coronavirus

Inreisbeperkingen DRC

DRC is alleen toegankelijk voor ingezetenen uit de EU voor noodzakelijke reizen (dus geen toeristische reizen).

Het meenemen van een negatieve PCR-test is verplicht voor reizigers van 11 jaar en ouder. De test mag bij aankomst niet langer dan 72 uur zijn afgenomen. Alle reizigers van 11 jaar en ouder die aankomen in de DRC moeten zich verplicht nogmaals laten testen op het vliegveld. U krijgt van deze test binnen 48 uur bericht en hoeft bij een negatief testresultaat niet in quarantaine.

U kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) de Democratische Republiek Congo inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU. U moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Op de luchthaven van Kinshasa wordt verplicht een PCR-test afgenomen. Daarvoor moet u zich vooraf registreren via de website van het Nationale Gezondheidsinstituut. De 45 USD kosten van de test zijn voor eigen rekening en kunt u vooraf bij aanmelding betalen.

Reist u in de DRC verder met interne vluchten? Dan is ook hier een bewijs van een negatieve PCR-test verplicht. Deze moet u bij het instappen van het vliegtuig laten zien en mag niet langer dan 7 dagen eerder zijn afgenomen.

Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.

Coronavirusmaatregelen (COVID-19)

De lokale autoriteiten hebben maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus te verkleinen. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van het ministerie van Gezondheid in de DRC.

Het dragen van maskers is verplicht in openbare ruimtes, als u zich niet aan de regels houdt kunt u hiervoor een boete krijgen.

Grenzen

Bij aankomst op de lucht- en zeehavens en bij alle grensovergangen zijn medische controles. Op de luchthaven van Kinshasa wordt verplicht een PCR-test afgenomen. U moet zich dan vooraf registreren via de website van het Nationale Gezondheidsinstituut. Zorg dat u bij aankomst 45 USD gereed heeft voor betaling van de test.

Negatieve Covid-19 testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Het vaccinatiebewijs is vanaf 14 dagen na de laatste vaccinatie geldig om te reizen. Is uw volledige vaccinatie korter dan 14 dagen geleden gegeven? Dan kunt u tot 17 juli 2021 met dit vaccinatiebewijs reizen. Let op, vanaf 17 juli 2021: reizigers met een volledige vaccinatie die korter dan 14 dagen geleden is gegeven, moeten voor terugkeer naar Nederland óók een negatief testresultaat of herstelbewijs (afgegeven door een EU-lidstaat) laten zien. Of;
 • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 72 uur oud bij aankomst in Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 48 uur oud bij aankomst in Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een Europese lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Als u via Brussel vanuit de Democratische Republiek Congo naar Nederland reist, moet u vooraf een bevestigd vervoersbewijs hebben. U kunt alleen via Brussel naar Nederland reizen als u een Nederlands paspoort of verblijfsvergunning heeft. Lees meer informatie over reizen via België en raadpleeg uw luchtvaatmaatschappij

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in de Democratische Republiek Congo

Zie voor meer informatie over de testlocaties in de Democratische Republiek Congo de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in de DRC te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Medische zorg

In de Democratische Republiek Congo zijn op veel plaatsen buiten de hoofdstad Kinshasa geen medische voorzieningen.

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

De wegen in de Democratische Republiek Congo zijn vaak slecht. De straten en wegen zijn niet overal verlicht. Veel weggebruikers hebben geen rijbewijs. Of ze rijden zonder verlichting. Reis daarom zoveel mogelijk overdag.

Vermijd het gebruik van gele taxi’s. Maak alleen gebruik van vertrouwde privéchauffeurs via het werk of het hotel. Door wegwerkzaamheden zijn er veel soms langdurige vertragingen op de weg naar het vliegveld.

Reist u tussen steden? Dan is het beter om dit met minimaal twee voertuigen te doen. Dan is er hulp beschikbaar bij autopech of als u vast komt te zitten.

Spoorwegen en bus

Het gebruik van trein (behalve de lijn tussen Kinshasa en Matadi in Congo Central) en bus is af te raden.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor de DRC.

Geen foto’s van militaire objecten, wees terughoudend met andere foto’s

Maak geen foto’s van militaire objecten. Dit geldt ook voor wegen, bruggen of andere belangrijke verbindingen. Pas over het algemeen op met het maken van foto’s. Dit wordt vaak niet gewaardeerd. Wilt u mensen fotograferen? Vraag dan vooraf om toestemming.

Kopieën van uw reisdocumenten

In de DRC worden regelmatig reisdocumenten gestolen. Maak daarom kopieën en neem deze mee. Maak hiervan ook digitale kopieën. Dat voorkomt veel problemen.

Politie

Wees u ervan bewust dat de politie niet altijd goed werkt en vaak geld vraagt voor de diensten die zij verlenen.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in de DRC en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten. Een oproep wordt niet altijd beantwoord.

 • Politie (in Kinshasa): 099 832 32 59, 099 853 34 98 of 082 154 3657
Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in de DRC en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Kinshasa

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Kinshasa.

De ambassade heeft een kantoor in Goma. Dit kantoor houdt zich bezig met vredesopbouw en ontwikkelingssamenwerking. U kunt er niet terecht voor paspoorten en consulaire hulp. Reist u naar het oosten van de Democratische Republiek Congo? Vraag dan naar de laatste informatie bij het ambassadekantoor in Goma door een e-mail te sturen met als onderwerp ‘Goma kantoor’.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Congo op nederlandwereldwijd.nl

FAQ over coronavirus in Congo

Er zijn nog erg veel vragen rondom het corona hieronder 4 veel gestelde vragen:

⛱️ Kan ik een vakantie boeken naar Congo?

Door coronavirus was op vakantie naar Congo in 2021 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Congo mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Klik door naar Reisadvies Congo en bekijk ook de reisorganisaties die deze ‘corona vakanties’ organiseren volgens de rivm richtlijnen.

🗺️ Hoeveel besmettingen met coronavirus zijn er geteld in Congo

Op onze COVID-19 kaart kunt u exact zien hoeveel personen er positief getest zijn met corona in Congo:

Bekijk COVID-19 kaart Congo

😪 Waar kan ik me voor een test aanmelden in Congo?

Als je wilt reizen naar Congo heb je een negatieve COVID-19test nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR COVID-19test nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve coronavirus testuitslag. Dit is in de vorm van een reisverklaring ondertekend door een arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een Corona PCR Test Congo inclusief reisverklaring. Ons overzicht toont meet dan 60+ coronavirus testlocaties door héél Nederland!

🧴 Hoe bescherm ik me tegen coronavirus in Congo

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization (WHO)

Andere maatregelen die je kunt nemen tegen COVID-19 zijn:

 • Hoest en nies doe je alleen in de elleboog
 • Maak enkel gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze zo snel mogelijk weg na gebruik
 • Geen handen schudden
 • Blijf binnen huis en werk uit huis zoveel dit mogelijk is
 • Kom je toch buiten? Houd dan minimaal 150 cm afstand van andere personen
 • Heb je last van keelpijn, lichte hoest, loopneus, verhoging tot 38 graden C of neusverkoudheid? Blijf ten alle tijden thuis!

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten