Aantal Corona virus besmettingen in Congo
Inhoudsopgave Toon

Op het moment van publiceren (08-05-2021) zijn er in Congo, 11,147 mensen positief getest op corona. Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. onbekend aantal corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 148 overleden in Congo aan het coronavirus (covid-19). Gelukkig zijn er ook al 8,208 inwoners hersteld van corona. Corona cijfers worden geupdate op 09 mei

Online Testen via Corona-teller.nl

Laatste cijfers COVID-19 aantal besmettingen in Congo 08 mei:

Land Congo
Positief getest 11,147
Aantal Doden 148
Hersteld 8,208
Actieve gevallen 2,791
Kritische toestand onbekend aantal
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 08 mei 2021

Kaart coronavirus Congo vandaag

U bent opzoek een landkaart van Congo? Corona Teller bied op deze pagina relevante plattegronden aan van Congo, met daarop mooie vakantie plekken, nieuws van vandaag en meer!

Realtime Covid-19 Kaart Congo oranje zones

U vind hieronder een kaart van het aantal corona besmettingen, doden en departementen in Congo:

Corona-teller.nl

gebieden kaart Congo

Kaart Congo aantal besmettingen, Corona virus Aantal overledenen, Reisadvies Congo en actueel

Vakantie naar Congo mogelijk?

Op vakantie naar Congo coronavirus

Door de uitbraak van corona was op vakantie gaan naar Congo lange tijd niet mogelijk. Sinds kort zijn de maatregelen in Congo versoepeld. En is vakantie vieren tijdens het virus in veel landen weer mogelijk. Let wel op de corona maatregelen in Congo. Wees daarom goed op de hoogte voor u op vakantie gaat naar Congo of een andere vakantiebestemming.

Online Afspraak maken via Corona-teller.nl

Reisadvies Congo, Democratische Republiek | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 04-03-2021 | Nog steeds geldig op: 08-05-2021

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. Lees het hele reisadvies. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over thuisquarantaine de rubriek ‘Gezondheid en Coronavirus’. Er is een nieuwe uitbraak van ebola in Butembo, in de provincie Noord-Kivu. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws.

Corona-teller.nl
Kaartje bij DRC

Reischecklist

Reist u naar de DRC? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak de DRC favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.   
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar de DRC. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar de DRC. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar de volgende provincies:

 • Kasai
 • Kasai-Central
 • Kasai-Oriental
 • Ituri
 • Tanganyika
 • Maniema (met uitzondering van de stad Kindu)
 • Noord-Kivu (met uitzondering van de stad Goma)
 • Zuid-Kivu (met uitzondering van de stad Bukavu)
Kasai, Kasai-Central, Kasai-Oriental

In de provincies Kasai, Kasai-Central, Kasai-Oriental is het onrustig, ook in de steden Kananga en Tshikapa. Gewapende groepen vallen geregeld steden en dorpen aan. Ook vinden er gevechten plaats tussen deze groepen en het leger/politie. De provincies zijn nu een ‘militaire zone’. Het geweld heeft gezorgd voor grote groepen ontheemden.

Ituri, Tanganyika, Maniema, Noord-Kivu en Zuid-Kivu

In het oosten van de DRC komen regelmatig gewelddadigheden voor van gewapende groepen en gevechten tussen het leger van de DRC en de vredesmacht van de Verenigde Naties. Daardoor is de veiligheidssituatie in de provincies Ituri, Tanganyika, Maniema, Noord-Kivu en Zuid-Kivu onvoorspelbaar. In deze provincies komen ontvoeringen voor, ook van westerlingen. Gewapende groepen kunnen overal opduiken.

Er zijn in deze provincies ook regelmatig spanningen met buurlanden. De gespannen situatie in Burundi kan gevolgen hebben voor de veiligheidssituatie in de provincie Zuid-Kivu. Vooral in het gebied rondom de stad Uvira is dat het geval. Verder wijken Zuid-Soedanese rebellen soms uit naar de DRC. Dit kan leiden tot spanningen in het grensgebied met Zuid-Soedan, vooral in de provincie Ituri.

In Tanganyika is het geweld opgelaaid tussen de Twa- en de Luba-milities. Ook in Maniema komen conflicten voor.

Nyiragongo-vulkaan en Nationaal Park Virunga en Riftvallei

De vulkanen Nyiragongo en Nyamulagira in Noord Kivu zijn nog altijd actief.

In de oostelijke provincies van de DRC komen regelmatig aardbevingen voor, vooral de gebieden aan de rand van de Oost-Afrikaanse Riftvallei.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de rest van de Democratische Republiek Congo, inclusief de steden Bukavu, Goma en Idjwi eiland. De meeste provincies in het binnenland zijn redelijk stabiel, maar er kunnen onrusten oplaaien. 

Kinshasa

Ga niet alleen te voet over straat, ook niet in de wijk Gombe in Kinshasa. Blijf alert en neem geen waardevolle spullen mee. 

Bukavu en Goma

De veiligheidssituatie in de steden Bukavu en Goma is iets beter dan in de overige gebieden in het oosten. In Bukavu en Goma heeft de overheid nog gezag. En er zijn troepen van MONUSCO, de vredesmacht van de Verenigde Naties. Maar de gevechten in Oost-Congo maken de veiligheidssituatie onvoorspelbaar. Reis daarom alleen naar Bukavu en Goma als dat noodzakelijk is.

Reist u naar Oost-Congo? Vraag dan naar de laatste informatie bij het ambassadekantoor in Goma door een e-mail te sturen met als onderwerp ‘Goma kantoor’.

Wees overal voorzichtig en alert. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse.

Grensovergangen met buurlanden beperkt open, soms helemaal gesloten

De grensovergangen met de buurlanden van de DRC zijn beperkt open. Ook kunnen ze gesloten zijn zonder dat dit vooraf bekend wordt gemaakt.

Criminaliteit

In de DRC komen berovingen, plunderingen, autodiefstal, verkrachtingen, ontvoeringen en moorden voor. Vooral in de conflictgebieden, in de grote steden en in het oosten van het land. In de hoofdstad Kinshasa is er veel criminaliteit. Ook op klaarlichte dag worden mensen bedreigd en/of beroofd. Wees daarom altijd alert als u de straat op gaat.

De politie en het leger treden hard op wanneer ze mensen verdacht vinden. Vooral jongeren lopen risico om opgepakt te worden, ook als ze onschuldig zijn.

Ook politie, regeringssoldaten en veiligheidsdiensten betrokken bij criminaliteit

Niet alleen criminelen zijn bij de criminaliteit betrokken, maar ook regeringssoldaten en politie. Ze werken soms samen met criminelen. De politie en het leger zetten soms wegblokkades op voor controle van personen en voertuigen. Daarbij kunnen ze passanten lastigvallen en bijvoorbeeld om geld, benzine of voedsel vragen.

Neem voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Wees altijd alert, vooral op straat en tijdens het vervoer. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op.
 • Wees, ook overdag, op uw hoede en loop niet alleen over straat.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam; bijvoorbeeld in een money belt.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Houd altijd een kopie van uw paspoort en visum bij u.
 • Reis bij voorkeur met de auto en houd de deuren op slot en de ramen gesloten.
 • Rijd bij voorkeur niet na zonsondergang.
 • Vermijd de drukke wijken buiten Gombe.
 • Ga niet alleen in een taxi zitten.
 • Stap niet bij vreemden in de auto: vaak zijn het dieven die zich voordoen als politie.
 • Laat achterblijvers weten waar u naartoe gaat en via welke route.
 • Blijf kalm en beleefd bij wegblokkades van de veiligheidsdiensten.
Demonstraties

In de DRC vinden politieke demonstraties plaats. Vermijd demonstraties en grote evenementen. Deze kunnen onvoorspelbaar verlopen. Er kan bijvoorbeeld plotseling geweld ontstaan.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

De wegen in de Democratische Republiek Congo zijn vaak slecht. De straten en wegen zijn niet overal verlicht. Veel weggebruikers hebben geen rijbewijs. Of ze rijden zonder verlichting. Reis daarom zoveel mogelijk overdag.

Vermijdt het gebruik van gele taxi’s; maak alleen gebruik van vertrouwde privéchauffeurs via het werk of het hotel. Vanwege wegwerkzaamheden zijn er veel soms langdurige vertragingen op de weg naar het vliegveld.

Reist u tussen steden? Dan is het beter om dit met minimaal twee voertuigen te doen. Dan is er hulp beschikbaar bij autopech of als u vast komt te zitten.

Spoorwegen en bus

Het gebruik van trein (behalve de lijn tussen Kinshasa en Matadi in Congo Central) en bus is af te raden.

Gezondheid en Coronavirus

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Na een verblijf in de Democratische Republiek Congo gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in de Democratische Republiek Congo

Zie voor meer informatie over de testlocaties in de Democratische Republiek Congo de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Coronavirus (COVID-19)

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan, nemen de lokale autoriteiten maatregelen. Er kunnen inreisbeperkingen zijn voor reizigers uit landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. Houd rekening mee dat de lokale autoriteiten verplichte medische controles uitvoeren bij de grensposten en luchthavens.

Het dragen van maskers is verplicht in openbare ruimtes, als u zich niet aan de regels houdt kunt u hiervoor een boete krijgen.

Inreisbeperkingen

De lokale autoriteiten hebben maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus te verkleinen. DRC is alleen toegankelijk voor ingezetenen uit de EU in geval van noodzakelijke reizen (dus geen toeristische reizen).

Het meenemen van een negatieve PCR-test is verplicht en mag niet langer dan 7 dagen voor inreis zijn afgenomen. Ook bij vertrek vanuit de DRC naar Nederland moet u een negatief testresultaat kunnen laten zien, waarvan de test maximaal 3 dagen voor vertrek uit de DRC is afgenomen. Alle reizigers die aankomen in de DRC moeten zich verplicht nogmaals laten testen op het vliegveld. U hoeft niet in quarantaine wanneer u wacht op de testresultaten.

Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.

Grenzen

Bij aankomst op de lucht- en zeehavens en bij alle grensovergangen zijn medische controles. Op de luchthaven van Kinshasa wordt verplicht een PCR-test afgenomen. Daarvoor moet u zich vooraf registreren via de website van het Nationale Gezondheidsinstituut. Zorg dat u bij aankomst 45 USD gereed heeft voor betaling van de test.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in de DRC te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Medische zorg

In de Democratische Republiek Congo zijn op veel plaatsen buiten de hoofdstad Kinshasa geen medische voorzieningen.

Ebola

Er is een nieuwe uitbraak van ebola in Butembo, in de provincie Noord-Kivu.  

In het algemeen geldt dat de medische voorzieningen in het land beperkt en vaak slecht zijn.

Op alle luchthavens, zeehavens en bij alle grensovergangen worden medische controles uitgevoerd voor het coronavirus en het ebolavirus. Medische controles bestaan onder andere uit het opnemen van de lichaamstemperatuur. Als mensen koorts hebben, kunnen ze in tijdelijke quarantaine worden geplaatst.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor de DRC.

Geen foto’s van militaire objecten, wees terughoudend met andere foto’s

Maak geen foto’s van militaire objecten. Dit geldt ook voor wegen, bruggen of andere belangrijke verbindingen. Pas over het algemeen op met het maken van foto’s. Dit wordt vaak niet gewaardeerd. Wilt u mensen fotograferen? Vraag dan vooraf om toestemming.

Kopieën van uw reisdocumenten

In de DRC worden regelmatig reisdocumenten gestolen. Maak daarom kopieën en neem deze mee. Maak hiervan ook digitale kopieën. Dat voorkomt veel problemen.

Politie

Wees u ervan bewust dat de politie niet altijd goed werkt en vaak geld vraagt voor de diensten die zij verlenen.

Voorzorgsmaatregelen

Wanneer u in de Democratische Republiek Congo (DRC) bent, zorg er dan voor dat u een aantal dagen in uw eerste levensbehoeften kunt voorzien. Denk daarbij aan de volgende zaken:

 • Water en voedsel voor 3 tot 5 dagen.
 • Medicijnen.
 • Batterijen en zaklamp.
 • Radio om het nieuws te kunnen volgen.
 • Telefoon met volle accu en voldoende beltegoed.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in de DRC en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten. Een oproep wordt niet altijd beantwoord.

 • Politie (in Kinshasa): 099 832 32 59, 099 853 34 98 of 082 154 3657
Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in de DRC en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Kinshasa

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Kinshasa.

De ambassade heeft een kantoor in Goma. Dit kantoor houdt zich bezig met vredesopbouw en ontwikkelingssamenwerking. U kunt er niet terecht voor paspoorten en consulaire hulp. Reist u naar het oosten van de Democratische Republiek Congo? Vraag dan naar de laatste informatie bij het ambassadekantoor in Goma door een e-mail te sturen met als onderwerp ‘Goma kantoor’.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Congo op nederlandwereldwijd.nl

FAQ over corona in Congo

Er zijn nog erg veel vragen over het corona hieronder proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden:

🌴 Kan ik op vakantie naar Congo?

Door corona was op vakantie naar Congo in 2021 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Congo mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Bekijk Vakantieadvies Congo en bekijk ook direct reisorganisaties die deze vakanties tijdens corona organiseren met de juiste maatregelen.

🗺️ Hoeveel besmettingen met coronavirus zijn er geteld in Congo

Op onze corona kaart kunt u exact zien hoeveel besmettingen er zijn met corona Congo:

Klik hier voor coronavirus besmettingen kaart van Congo

😪 Hoe kan ik me laten testen op covid-19 in Congo?

Als je wilt reizen naar Congo heb je een negatieve COVID-19test nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR coronavirustest nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve coronavirus testuitslag. Dit is in de vorm van een reisdocument ondertekend door een geregistreerde arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een Corona PCR Test Congo met reisdocument. Ons overzicht bevat 80+ pcr teststraten door héél Nederland!

👏 Hoe kan ik me beschermen tegen corona in Congo

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization (WHO)

Andere dingen die je kunt doen tegen het coronavirus zijn:

 • Geen handen schudden
 • Hoesten en niezen alleen in de binnenkant van je elleboog
 • Blijf binnen en werk vanuit huis
 • Maak alleen gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik direct weg
 • Ga je naar buiten? Houd dan meer dan 150 centimeter (dit zijn 2 armlengtes) afstand van anderen
 • Heb je last van neusverkoudheid, loopneus, lichte hoest, verhoging tot 38 graden C of keelpijn? Blijf ten alle tijden thuis!

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Online Testen via Corona-teller.nl

Laat hieronder uw mening weten