Aantal Corona besmettingen Panama

Op dit moment (28-02-2021) zijn er in Panama, 340,445 inwoners positief getest op corona (covid-19). Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. 195 corona patiënten zijn in kritische toestand. Er zijn ook 5,831 overleden in Panama aan corona. Gelukkig zijn er ook al 325,491 patiënten hersteld van het coronavirus. Corona cijfers worden geupdate op 01 maart

Statistieken COVID-19 aantal besmettingen in Panama 28 februari:

Land Positief getest Aantal Doden Hersteld Actieve gevallen Kritische toestand
Panama 340,445 5,831 325,491 9,123 195

Kaart coronavirus (covid-19) in Panama vandaag

U bent opzoek een kaart van Panama? Wij tonen u hieronder up to date plattegronden aan van Panama, met daarop mooie vakantie plekken in Panama, nationaal nieuws en meer!

Live Coronavirus Kaart Panama rode zones

Hieronder vind u een overzicht van het aantal coronavirus besmettingen, doden en departementen in Panama:

Landkaart gebieden Panama

Kaart Panama aantal inwoners besmet, Coronavirus Overledenen, Reisadvies Panama en live updates

Vakantie naar Panama mogelijk?

Op vakantie naar Panama coronavirus

Door de epidemie van corona was op vakantie gaan naar Panama geen optie. Gelukkig zijn de corona maatregelen in Panama versoepeld. Hierdoor is reizen tijdens coronain een hoop landen weer mogelijk. Houd wel rekening met de corona maatregelen in Panama. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Panama of een ander land.

Reisadvies Panama | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 17-02-2021 | Nog steeds geldig op: 28-02-2021

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. Lees het hele reisadvies. Vanaf 23 januari 00.01 uur Nederlandse tijd geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten uit Panama. Dit is een van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om verspreiding van nieuwe varianten van het coronavirus uit het buitenland te voorkomen. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over thuisquarantaine, de rubriek ‘Coronavirus’.

Reischecklist Panama

Reist u naar Panama? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Panama favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar Panama reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Panama in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Panama een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Panama een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Mexico. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Panama. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: In ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied van de provincie met Colombia. In dit gebied is het onveilig. In het moeilijk begaanbare grensgebied zijn criminele bendes actief, die zich bezighouden met mensensmokkel, ontvoeringen en drugssmokkel. Laat u in dit gebied altijd begeleiden door politie of reis met een georganiseerde groep.

Criminaliteit

In sommige delen van de hoofdstad Panama-Stad komt criminaliteit voor. Het gaat onder andere om overvallen, berovingen en zakkenrollerij. Criminelen gebruiken hierbij soms geweld.

Vermijd de volgende gebieden:

 • de niet-toeristische gedeeltes van Casco Viejo (in het toeristische gedeelte is het veiliger: daar is veel politie op straat);
 •  de wijken San Miguelito en Curundu in hoofdstad Panama-Stad;
 • de stad Colon.

Ook bij toeristische attracties buiten de stad komt criminaliteit voor. Bijvoorbeeld in de buurt van de oude Panama-ruïnes van Panama Viejo. De ruïnes zelf zijn veilig om te bezoeken. De wijken om de ruïnes heen zijn dat niet. Daar moet u oppassen voor criminelen. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Taxi’s

Pas op met het aanhouden van taxi’s op straat, met name in het donker. Reis bij voorkeur alleen met geregistreerde taxi’s: de witte toeristentaxi’s (bij hotels en op het vliegveld). Of gebruik taxi-apps zoals Uber of Cabify.

U kunt beter geen gebruik maken van de gele taxi’s. De gele taxi’s hebben meestal geen meter en voldoen vaak niet aan de veiligheidsvereisten. Vooral rond carnaval, kerst en oud en nieuw is het risico groter om overvallen te worden in een gele taxi.

Reist u toch met een gele taxi? Laat uw chauffeur dan geen andere passagiers oppikken of laat geen andere passagiers instappen. Maak van te voren afspraken over de ritprijs of het gebruik van de taximeter en wees ervan overtuigd dat u in een veilige auto stapt.

Demonstraties

Er kunnen demonstraties voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Ook kunnen wegen worden geblokkeerd. Vermijd demonstraties en blokkades. Volg het advies op van de lokale autoriteiten.

Natuurgeweld
Tropische stormen en overstromingen

Panama ligt net buiten het gebied waar tropische stormen (zoals orkanen) kunnen voorkomen. Wel kan er van ongeveer april tot en met december extreme regenval voorkomen. Dit kan in heel Panama voor grote plaatselijke problemen zorgen. Bijvoorbeeld vloedgolven, overstromingen en gevaarlijke aardverschuivingen.

Wilt u in het regenseizoen, tussen april en december reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de lokale situatie.

 Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Zeestromingen en vloedgolven

Wees u ervan bewust dat vooral aan de Stille Oceaan en in de provincie Bocas del Toro gevaarlijke zeestromingen voorkomen. In het binnenland kunnen tijdens het regenseizoen onverwachte vloedgolven voorkomen. Houd hier rekening mee als u in de buurt van rivieren en of beekjes verblijft. Door verdrinking vallen er jaarlijks enkele slachtoffers.

Aardbevingen

In Panama komen aardbevingen voor. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Verkeer

Luchtverkeer

Het internationale vliegverkeer is weer op gang gekomen. Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

In vergelijking met Nederland is het wegverkeer in Panama chaotisch, vooral in Panama-Stad. Soms lijkt het of er geen verkeersregels zijn. Voertuigen kunnen onverwacht stoppen en in het wegdek kunnen gaten zitten. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Rijdt u wel zelf? Wees alert in het verkeer.

Kijk voor meer informatie over het verkeer in Panama op de website van de ANWB.

En kijk ook bij veiligheidsrisico’s onder het kopje taxi’s.

Coronavirus

Vliegverbod vanuit Panama

Vanaf 23 januari 00.01 uur Nederlandse tijd geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten uit Panama. Het vliegverbod is er om te voorkomen dat nieuwe varianten zich verder verspreiden in Nederland. Dit betekent dat u na die tijd niet meer rechtstreeks naar Nederland kunt vliegen. Dit vliegverbod wordt waarschijnlijk opgeheven op het moment dat quarantaine door de Nederlandse wet verplicht wordt.

Negatieve COVID-19 PCR-testuitslag, sneltest en thuisquarantaine in Nederland

Vanaf 23 januari 2021 om 00.01 uur Nederlandse tijd heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR- testuitslag én ook een negatieve sneltest uitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voor internationale trein en busverbindingen blijft de negatieve PCR-testuitslag verplicht, hier is geen negatieve sneltest vereist. Lees meer op Rijksoverheid.nl.

Na een verblijf in Panama gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via www.coronatest.nl

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Panama

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Panama de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Inreisbeperkingen Panama

Bij binnenkomst in Panama moet u een negatieve PCR-testuitslag laten zien die niet ouder is dan 48 uur voor aankomst. Als u dit niet kunt laten zien, dan moet u verplicht op eigen kosten een sneltest laten doen. Bij een negatieve testuitslag kunt u vrij het land inreizen.

Reizigers uit het VK en Zuid-Afrika worden niet meer toegelaten tot Panama. Dit geldt ook voor reizigers die de afgelopen 20 dagen in één van deze landen verbleven of daar in transit waren. Afhankelijk van de situatie in de wereld wordt deze lijst mogelijk nog verder uitgebreid.

Algemene maatregelen

Panama heeft strenge maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen.

 • Er geldt een avondklok van 21.00 uur tot de volgende ochtend 04:00 uur.
 • Het is verplicht om een mondkapje te dragen als u op straat bent.

Voor de periode tot maart 2021 gelden ook de volgende maatregelen:

 • In het weekend is vanaf vrijdagavond 19.00 uur tot maandag 05.00 uur sprake van een totale lockdown. Niemand mag het huis of hotel te verlaten.
 • In alle provincies is sprake van een strenge reisbeperking. In Panama en in Panama West zijn alleen noodzakelijke winkels geopend (supermarkten en apotheken).
 • Doordeweeks zijn supermarkten, winkels en kappers geopend.
 • Restaurants zijn weer geopend en sluiten om 19.30 uur.
 • Vanaf maart zijn er mogelijke versoeplingen voor sportscholen, andere contactberoepen en de stranden.
 • Deze maatregelen zijn wel afhankelijk van de verdere ontwikkeling van besmettingen.
 • Houd u aan de aanwijzingen van de autoriteiten, boetes kunnen hoog opolopen en er wordt streng gehandhaafd. Meer informatie vindt u op de website van het ministerie van gezondheid van Panama.
 • Als u klachten krijgt kunt u naar lokale poliklinieken (policlinicas, of: policentros) en gezondheidscentra (centros de salud) gaan. Dit is om de druk op de nooddiensten zoveel mogelijk te beperken.
Gezondheidssituatie

Er komen in Panama regelmatig gevallen voor van virusziekten die worden overgedragen door muggen. Laat u voor uw reis goed informeren door uw (huis)arts of reiskliniek.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Panama te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Panama.

Avondklok voor jongeren

In Panama geldt een avondklok voor jongeren. Dit betekent dat jongeren tot 17 jaar vanaf 21.00 uur tot zonsopgang niet zonder begeleiding van een volwassene op straat mogen komen. Op vrijdag en zaterdag geldt dit vanaf 23.00 uur. De maatregel is bedoeld om criminaliteit en vandalisme tegen te gaan.

Bij aanhouding moet de jongere een boete betalen. Officieel gelden deze regels ook voor buitenlandse jongeren.

Drugs

In Panama komt het voor dat er drugs wordt aangeboden. Dit gebeurt vooral in de wijk Casco Viejo en op het eiland Bocas del Toro. Wees ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Panama veel zwaarder is dan in Nederland. In Panama maakt men weinig verschil tussen softdrugs en harddrugs: beide worden zwaar bestraft. De leefomstandigheden in de gevangenissen in Panama zijn zwaar.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit is niet strafbaar, maar wordt over het algemeen niet geaccepteerd in Panama. Houd hier rekening mee.

LHBTI’s
Formeel worden LHBTI’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen personen) niet gediscrimineerd en hebben ze dezelfde rechten als iedereen. In de praktijk is het nog steeds een taboe en worden ze minder geaccepteerd in de maatschappij. Er moet met tegenwerking, discrimineerde opmerkingen of zelfs geweld rekening worden gehouden.

Panama Inreizen

Let op de volgende punten als u Panama wilt inreizen:

 • U moet minimaal 500 Amerikaanse dollars of dezelfde waarde in een andere valuta in contant geld kunnen laten zien of een creditcard kunnen tonen.
 • Bij binnenkomst moet u een retourticket of ticket naar een verdere bestemming laten zien.
 • Bij aankomst over zee moet er 100 Amerikaanse dollars plus 5 Amerikaanse dollars registratiekosten voor passagiers en bemanningsleden worden betaald. Dit geldt niet als u met een cruiseschip Panama binnenkomt.
 • De immigratiedienst heeft het recht om mensen met een criminele veroordeling toegang en transit te weigeren. Ook als deze veroordeling in het buitenland is opgelegd.
 • Let goed op dat de immigratiedienst de juiste datum van binnenkomst in Panama in uw paspoort zet. Boetes voor het ontbreken van de juiste stempels kunnen oplopen tot ruim 1.000 Amerikaanse dollars.
Minderjarige kinderen

Panama heeft strikte regels voor het inreizen en uitreizen van minderjarige kinderen. Minderjarige kinderen met een verblijfsvergunning in Panama die alleen of met 1 ouder of in een reisgezelschap het land verlaten, moeten hiervoor toestemming vragen aan de autoriteiten. Bij een notaris in Panama kan een toestemmingsverklaring worden opgesteld. Nederlandse kinderen die in Panama geboren zijn, hebben automatisch ook de Panamese nationaliteit.

Grens Panama – Costa Rica

Let op dat u stempels in uw paspoort krijgt van het land dat u verlaat en het land waar u binnenkomt. Het vignet dat u in uw paspoort krijgt bij binnenkomst in Panama is niet uw inreisstempel. Boetes voor het ontbreken van de juiste stempels kunnen oplopen tot ruim 1.000 Amerikaanse dollars.

Natuur

In Panama is veel ongerepte natuur. Juist daardoor kan het er ook gevaarlijk zijn. Bereid u goed voor als u in de natuur op pad gaat.

San Blas-eilanden

Toerisme naar de San Blas-eilanden is populair. Sommige bootjes die u naar deze eilanden brengen vanaf het vaste land zijn niet veilig. Let bij het kiezen van een bootje op:

 • de staat van de boot;
 • de aanwezigheid van zwemvesten;
 • de aanwezigheid van minstens 2 buitenboordmotoren.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Panama en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer (alleen in Panama stad): 911

Politie: 104
Brandweer: 103

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Panama

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Panama-Stad op deze website.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Panama op nederlandwereldwijd.nl

FAQ over coronavirus in Panama

Wij merken dat er veel vragen zijn over het COVID-19 virus hieronder beantwoorden we enkele vragen:

⛱️ Kan ik op vakantie naar Panama?

Door coronavirus was op vakantie naar Panama in 2020 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Panama mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies

Bekijk Reisadvies Panama en vind daar ook de organisaties die deze vakanties organiseren met de juiste maatregelen.

🗺️ Hoeveel coronabesmettingen zijn er gemeld in Panama

Op onze coronavirus kaart kunt u precies zien hoeveel besmettingen er zijn met COVID-19 Panama:

Bekijk COVID-19 kaart Panama

🤒 Waar kan ik me laten testen op covid-19 in Panama?

Nee, enkel wanneer een (huis)arts het nodig vind kan u worden getest op het coronavirus.

Is uw (huis)arts niet beschikbaar? Doe een online test op COVID-19.

🤲 Hoe bescherm ik me tegen COVID-19 in Panama

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de WHO:

Andere handeling die je kunt doen tegen corona zijn:

 • Schud geen handen
 • Niezen en hoesten in de elleboog
 • Blijf zoveel mogelijk thuis en werk thuis als dat kan
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg na gebruik
 • Ben je buiten? Behoud dan meer dan 1,5m (twee armlengtes) afstand van anderen
 • Heb je last van neusverkoudheid, loopneus, lichte hoest, verhoging tot 38 graden C of keelpijn? Blijf ten alle tijden thuis!

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten