KAART Panama Coronavirus: Aantal besmettingen, doden en vakantie Nieuws

Op het moment van publiceren (26-01-2022) zijn er in Panama, 650,138 mensen positief getest op het coronavirus (covid-19). Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. 35 corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 7,609 overleden in Panama aan het coronavirus. Gelukkig zijn er ook al 563,248 patiënten hersteld van corona (covid-19). Corona statistieken worden ververst op 27 januari

Laatste cijfers coronavirus besmettingen in Panama 26 januari:

Land Panama
Positief getest 650,138
Aantal Doden 7,609
Hersteld 563,248
Actieve gevallen 79,281
Kritische toestand 35
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 26 januari 2022

Kaart Corona Panama vandaag

U bent opzoek een landkaart van Panama? Wij bieden hieronder actuele plattegronden aan van Panama, met daarop mooie vakantie bestemmingen in Panama, nationaal nieuws en nog veel meer!

Realtime Covid-19 Kaart Panama rode zones

U vind hieronder een overzicht van de aantallen coronavirus (covid-19) besmettingen, doden en departementen in Panama:

steden landkaart Panama

Kaart Panama besmettingen, Corona Doden aantallen, Reisadvies Panama en vandaag

Vakantie naar Panama mogelijk?

Op vakantie naar Panama coronavirus

Door de epidemie van het coronavirus was op vakantie gaan naar Panama niet mogelijk. Gelukkig zijn de corona maatregelen in Panama versoepeld. Hierdoor is vakantie in 2022 ondanks corona in een hoop landen weer mogelijk. Let wel op de corona maatregelen in Panama. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Panama of een ander land.

Reisadvies Panama | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 24-01-2022 | Nog steeds geldig op: 26-01-2022

De kleurcode voor Panama is oranje, want Panama is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Panama als het noodzakelijk is. Meer informatie over de in Panama en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Reischecklist Panama

Reist u naar Panama? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Panama favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Panama. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Panama. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: In ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Provincie Darién en grensgebied met Colombia

Er zijn grote veiligheidsrisico’s in het oosten en zuiden van de provincie Darién, vooral in het grensgebied  met Colombia. In dit oerwoudgebied is het onveilig. In het moeilijk begaanbare (grens)gebied zijn criminele organisaties en gewapende drugsbendes uit Colombia actief, die zich bezighouden met mensensmokkel, ontvoeringen en drugssmokkel. Laat u in dit gebied altijd begeleiden door de politie.

Criminaliteit

In sommige delen van de hoofdstad Panama-Stad en de stad Colón komt criminaliteit voor. Het gaat vooral om overvallen, berovingen en zakkenrollerij. Criminelen gebruiken hierbij soms geweld.

Vermijd de volgende gebieden:

 • de niet-toeristische gedeeltes van Casco Viejo (in het toeristische gedeelte is het veiliger: daar is veel politie op straat);
 • de wijken Panama-Viejo, San Miguelito, el Chorillo, Curundu, Tocumen, Juan Diaz, 24 de Diciembre, Santa Ana, Calidonia en Pacora in de hoofdstad Panama-Stad;
 • de stad Colón.

Ook bij toeristische attracties buiten de stad komt criminaliteit voor. Bijvoorbeeld in de buurt van de oude Panama-ruïnes van Panama Viejo. De ruïnes zelf zijn veilig om te bezoeken. De wijken om de ruïnes heen zijn dat niet. Daar moet u oppassen voor criminelen. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Demonstraties

Er kunnen demonstraties voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Ook kunnen wegen worden geblokkeerd. Vermijd demonstraties en blokkades. Volg het advies op van de lokale autoriteiten.

Natuurgeweld
Tropische stormen en overstromingen

Panama ligt net buiten het gebied waar tropische stormen (zoals orkanen) kunnen voorkomen. Wel kan er van ongeveer april tot en met december extreme regenval voorkomen. Dit kan in heel Panama voor grote plaatselijke problemen zorgen. Bijvoorbeeld vloedgolven, overstromingen en gevaarlijke aardverschuivingen.

Wilt u in het regenseizoen, tussen april en december reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de lokale situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Zeestromingen en vloedgolven

Wees u ervan bewust dat vooral aan de Stille Oceaan en in de provincie Bocas del Toro, gevaarlijke zeestromingen voorkomen. In het binnenland kunnen tijdens het regenseizoen onverwachte vloedgolven voorkomen. Houd hier rekening mee als u in  de buurt van rivieren en/of beekjes bent. Door verdrinking vallen er jaarlijks enkele slachtoffers.

Aardbevingen

In Panama komen aardbevingen voor. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Panama en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

Let op: U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) in Panama gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU), Schengen en andere landen die dit bewijs hebben erkend. Panama is één van die landen. Op Tocumen International Airport zijn er QR-scanapparaten. Reist u met de bus, auto of boot naar Panama? Neem dan een geprinte versie van uw bewijs mee. Niet bij alle grensovergangen zijn scanapparaten aanwezig.

U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem voor de zekerheid altijd een print van de QR-code mee. Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen

Alle reizigers die via land, lucht, water (per commercieel of privé transport) in Panama aankomen hoeven geen PCR-test te overleggen als zij aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Zij beschikken over een digitale registratie van hun vaccinatiebewijs, of hebben deze bij zich in de vorm van een papieren inentingsbewijs, waaruit blijkt dat men volledig ingeënt is met een vaccin dat goedgekeurd is door WHO, FDA of EMA.
 • De inenting 14 dagen of langer geleden is gedaan.
 • Vanaf 28 januari 2022 moet u volledig zijn ingeent en een booster hebben gehad (3 doses, of 2 doses als u het Janssen vaccin heeft gehad).

Voor reizigers komend uit landen die in Panama aangemerkt zijn als hoogrisicoland (waaronder Nederland) en die niet of niet volledig ingeënt zijn gelden de volgende voorwaarden:

 • U moet een negatief COVID-19 PCR-testresultaat of negatief antigeentestresultaat laten zien, niet ouder dan 72 uur voor binnenkomst in Panama.
 • U kan gevraagd worden een COVID-19 test te doen bij binnenkomst in Panama op kosten van de reiziger.
 • U moet 72 uur in quarantaine in een door de overheid aangewezen hotel. De kosten zijn voor de reiziger. Na de 72 uur quarantaine wordt een test gedaan. Als u negatief getest bent eindigt de quarantaine; als u positief getest bent, moet u 10 dagen (op eigen kosten in een daarvoor aangewezen quarantaine hotel) in verdere quarantaine.  

Of een land aangemerkt is als laagrisicoland of hoogrisicoland kunt u terugvinden op de website van de overheid van Panama (informatie in het Engels).

In alle gevallen zijn kinderen jonger dan 12 jaar uitgezonderd van de PCR- of antigeentest.

Voor binnenlandse reizen zijn alle verplichtingen voor het doen van PCR-test opgeheven.

Actuele informatie over inreisregels is op de website Visitpanama te vinden (informatie in het Engels en Spaans).

Testlocaties in Panama

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Panama de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Terugkeer naar Nederland 

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt. Gebruik antiseptische gel.

Gezondheidssituatie

Er komen in Panama regelmatig gevallen voor van virusziekten die worden overgedragen door muggen. Laat u voor uw reis goed informeren door uw (huis)arts of reiskliniek.

Als u klachten krijgt kunt u naar de lokale poliklinieken (policlinicas of policentros) en gezondheidscentra (centros de salud). Dit is om de druk op de nooddiensten zoveel mogelijk te beperken.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Panama te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

In vergelijking met Nederland is het wegverkeer in Panama chaotisch, vooral in Panama-Stad. Soms lijkt het of er geen verkeersregels zijn. Voertuigen kunnen onverwacht stoppen en in het wegdek kunnen gaten zitten. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Rijdt u wel zelf? Wees alert in het verkeer.

Kijk voor meer informatie over het verkeer in Panama op de website van de ANWB.

Taxi’s

Pas op met het aanhouden van taxi’s op straat, met name in het donker. Reis bij voorkeur alleen met geregistreerde taxi’s: de witte toeristentaxi’s (bij hotels en op het vliegveld). Of gebruik taxi-apps zoals Uber of Cabify. U kunt beter geen gebruik maken van de gele taxi’s. De gele taxi’s hebben meestal geen meter en voldoen vaak niet aan de veiligheidsvereisten. Vooral rond carnaval, kerst en oud en nieuw is het risico groter om overvallen te worden in een gele taxi.

Reist u toch met een gele taxi? Laat uw chauffeur dan geen andere passagiers oppikken of laat geen andere passagiers instappen. Maak van te voren afspraken over de ritprijs of het gebruik van de taximeter en wees ervan overtuigd dat u in een veilige auto stapt.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Panama.

Avondklok voor jongeren

In Panama geldt een avondklok voor jongeren. Dit betekent dat jongeren tot 17 jaar vanaf 21.00 uur tot zonsopgang niet zonder begeleiding van een volwassene op straat mogen komen. Op vrijdag en zaterdag geldt dit vanaf 23.00 uur. De maatregel is bedoeld om criminaliteit en vandalisme tegen te gaan. Bij aanhouding moet de jongere een boete betalen. Officieel gelden deze regels ook voor buitenlandse jongeren.

Drugs

In Panama komt het voor dat er drugs wordt aangeboden. Dit gebeurt vooral in de wijk Casco Viejo en op het eiland Bocas del Toro. Wees ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Panama veel zwaarder is dan in Nederland. In Panama maakt men weinig verschil tussen softdrugs en harddrugs: beide worden zwaar bestraft. De leefomstandigheden in de gevangenissen in Panama zijn zwaar.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit is niet strafbaar, maar wordt over het algemeen niet geaccepteerd in Panama. Houd hier rekening mee.

LHBTI’s
Formeel worden LHBTI’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen personen) niet gediscrimineerd en hebben ze dezelfde rechten als iedereen. In de praktijk is het nog steeds een taboe en worden ze minder geaccepteerd in de maatschappij. Er moet met tegenwerking, discrimineerde opmerkingen of zelfs geweld rekening worden gehouden.

Panama inreizen

Let op de volgende punten als u Panama wilt inreizen:

 • U moet minimaal 500 Amerikaanse dollars of dezelfde waarde in een andere valuta in contant geld of een creditcard kunnen laten zien.
 • Bij binnenkomst moet u een retourticket of ticket naar een verdere bestemming laten zien.
 • Bij aankomst over zee moet er aan bij de immigratiedienst 110 Amerikaanse dollars registratiekosten voor passagiers en bemanningsleden worden betaald voor een maximaal verblijf van drie maanden. Dit verblijf kan tot twee jaar verlengd worden. Dit geldt niet als u met een cruiseschip Panama binnenkomt.
 • De immigratiedienst heeft het recht om mensen met een criminele veroordeling toegang en transit te weigeren. Ook als deze veroordeling in het buitenland is opgelegd.
 • Let goed op dat de immigratiedienst de juiste datum van binnenkomst in Panama in uw paspoort zet. Boetes voor het ontbreken van de juiste stempels kunnen oplopen tot ruim 1.000 Amerikaanse dollars.
Minderjarige kinderen

Panama heeft strikte regels voor het inreizen en uitreizen van minderjarige kinderen. Minderjarige kinderen met een verblijfsvergunning in Panama die alleen of met 1 ouder of in een reisgezelschap het land verlaten, moeten hiervoor toestemming vragen aan de autoriteiten. Bij een notaris in Panama kan een toestemmingsverklaring worden opgesteld. Nederlandse kinderen die in Panama geboren zijn, hebben automatisch ook de Panamese nationaliteit.

Grens Panama – Costa Rica

Let op dat u stempels in uw paspoort krijgt van het land dat u verlaat en het land waar u binnenkomt. Het vignet dat u in uw paspoort krijgt bij binnenkomst in Panama is niet uw inreisstempel. Boetes voor het ontbreken van de juiste stempels kunnen oplopen tot ruim 1.000 Amerikaanse dollars.

Natuur

In Panama is veel ongerepte natuur. Juist daardoor kan het er ook gevaarlijk zijn. Bereid u goed voor als u in de natuur op pad gaat.

San Blas-eilanden

Toerisme naar de San Blas-eilanden is populair. Sommige bootjes die u naar deze eilanden brengen vanaf het vaste land zijn niet veilig. Let bij het kiezen van een bootje op:

 • de staat van de boot
 • de aanwezigheid van zwemvesten
 • de aanwezigheid van minstens 2 buitenboordmotoren

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Panama en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer (alleen in Panama stad): 911
Politie: 104
Brandweer: 103

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Panama

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Panama-Stad op deze website.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Panama op nederlandwereldwijd.nl

Veel gestelde vragen over corona in Panama

Er zijn in Panama enorm veel vragen rondom het coronavirus hieronder 4 veel gestelde vragen:

⛱️ Kan ik op vakantie naar Panama?

Door coronavirus was op vakantie naar Panama in 2022 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Panama mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Bekijk Reisadvies Panama en bekijk ook de reisorganisaties die deze vakanties organiseren volgens de rivm richtlijnen.

🗺️ Hoeveel coronavirus besmettingen zijn er geteld in Panama

Op onze corona kaart kunt u exact zien hoeveel personen er positief getest zijn met corona Panama:

Bekijk COVID-19 kaart Panama

😷 Waar kan ik me laten testen op corona in Panama?

Wanneer je opreis gaat naar Panama heb je een negatieve coronatest nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR coronatest nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve COVID-19 testuitslag. Dit is in de vorm van een reisverklaring ondertekend door een arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een Coronavirus PCR Test Panama inclusief reisdocument. Ons overzicht toont meet dan 150+ COVID-19teststraten door heel het land!

🧴 Hoe bescherm ik me tegen coronavirus in Panama

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization

Andere maatregelen die je kunt nemen tegen COVID-19 zijn:

 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze zo snel mogelijk weg na gebruik
 • Schud geen handen
 • Blijf thuis; werk vanuit huis zoveel dit mogelijk is
 • Ben je buiten? Behoud dan 1,5 meter (dit zijn 2 armlengtes) afstand van anderen
 • Blijf binnen als je verkoudheidsklachten hebt: verhoging tot 38 graden C, loopneus, neusverkoudheid, lichte hoest of keelpijn

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie