Spaans GezondheidsFormulier invullen – Nederlandse uitleg

Wil je de koude wintermaanden ontvluchten en op vakantie naar Spanje? Dan moet je momenteel rekening houden met een aantal voorwaarden vanwege de corona pandemie. Zo heb je een internationaal coronatoegangsbewijs nodig via de CoronaCheck-app en moet je een online gezondheidsformulier invullen. Lees hier wat je momenteel nodig hebt om af te reizen naar Spanje.

Update Februari 2022:
FCS-formulier invullen en aanvragen Spaanse QR-code

Coronatoegangsbewijs.

QR code corona check app

Om naar Spanje en andere landen binnen de Europese Unie te reizen heb je een EU-coronapaspoort nodig. Je kunt dit coronatoegangsbewijs krijgen door te voldoen aan de volgende eisen:

  • Je bent volledig gevaccineerd – Je bent volledig gevaccineerd 14 dagen na de laatste dosis van Moderna, AstraZeneca, of Pfizer, of 28 dagen na een dosis Janssen vaccin.
  • Je hebt een herstelbewijs – Als je tussen de 11 en 180 dagen geleden positief getest bent op corona door het GGD, dan heb je recht op een herstelbewijs en dus op het coronatoegangsbewijs.
  • Je hebt een negatieve corona test – Je hebt een negatieve PCR test die maximaal 72 uur oud is bij aankomst In het land. Of een antigeentest die maximaal 48 uur oud is bij aankomst. Sinds 1 november 2021 is testenvoorjereis niet meer gratis, bekijk PCR-testaanbieders
  • Je bent hersteld van corona en hebt één dosis van het vaccin gekregen.
  • Je bent jonger dan 12 jaar – Kinderen jonger dan 12 jaar hebben geen coronatoegangsbewijs nodig om naar Spanje af te reizen.

Download vooraf de CoronaCheck-app in Google Play of de Apple App Store. Als je een vaccin hebt of herstelbewijs dan wordt die informatie automatisch gekoppeld aan je DigiD. Heb je een negatieve test dan moet je de informatie zelf nog koppelen dat geldt ook als je corona hebt gehad en één dosis van het vaccin hebt gehad. Met je DigiD kun je naar de CoronaCheck-app waar je een internationale QR-code kunt ophalen voor je reis naar Spanje, die QR-code is direct beschikbaar. 

spaans corona formulier

Gezondheidsformulier

Als je naar Spanje vliegt, moet je binnen 48 uur voor vertrek een gezondheidsformulier van spaanse overheid invullen. Dat geldt voor zowel volwassenen als kinderen. Na het invullen krijg je een QR-code die bij aankomst wordt gecontroleerd. Het is belangrijk om te onthouden dat dit niet dezelfde QR-code is als die van de CoronaCheck-app. Je moet dus bij aankomst twee QR-codes laten zien. 

Wijs op reis Spanje

Het ministerie van Buitenlandse Zaken voorziet alle landen in de wereld van een kleurcode om aan te geven hoe ernstig de coronasituatie is in het land. ‘Groen’ staat voor veilig, en ‘rood’ voor onveilig. Op dit moment is de kleurcode voor Spanje ‘Geel’ (controleer huidige reisadvies). Dit betekent dat er coronagevallen zijn en dat er inreis regels gelden voor mensen uit Nederland. Het betekent dat je bij terugkomst in Nederland een coronatoegangsbewijs nodig hebt en een Nederlandse gezondheidsverklaring moet invullen, maar niet in quarantaine hoeft. Wel wordt gevraagd om bij thuiskomt voor de zekerheid een zelftest te doen, ook als je gevaccineerd bent.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie