Eten afhalen bij horeca zonder QR-code

Vanwege de flinke toename aan besmettingen met corona en de druk die dat oplevert voor de zorg zijn er weer aanvullende coronamaatregelen van kracht gegaan. Vanaf 28 november mag de horeca niet later open zijn dan 17:00 uur ’s avonds. Daardoor zijn veel horecagelegenheden weer gedwongen om ofwel te sluiten of afhalen mogelijk te maken. Lees hier wat de regels zijn voor het afhalen van eten In de horeca.

Eten afhalen bij de horeca

De horeca moet tussen 17:00 uur ’s avonds en 5:00 uur ’s ochtends gesloten zijn voor bezoekers. Maar in die periode mogen mensen wel eten en drinken afhalen na 17:00 uur. Als je eten gaat afhalen heb je geen coronatoegangsbewijs nodig. Wel moet je binnen een mondkapje dragen als je eten afhaalt.

Welke restaurants open zijn voor het afhalen van eten is per restaurant verschillend. Er zijn restaurants die hun openingstijden verruimen voor afhalen, er zijn restaurants die volledig gesloten blijven en er zijn restaurants die speciale menu’s maken met het oog op de feestdagen. Neem hierover contact op met het restaurant waar je eten af wil halen.

De horeca bezoeken

corona horeca

Wil je toch de horeca bezoeken, dan moet dat tussen 5:00 uur ’s ochtends en 17:00 uur ’s avonds. Als je de horeca gaat bezoeken, heb je een coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs nodig. Binnen is het verplicht om 1,5 m afstand te houden en een mondkapje te dragen. Als je van je plek af gaat, bijvoorbeeld als je naar het toilet gaat of af gaat afrekenen. Op deze manier krijg je het coronatoegangsbewijs:

 1. Zorg dat je volledig gevaccineerd bent, een herstel bewijs hebt of een coronatest hebt gedaan.
 2. Download de CoronaCheck-app in Google play of de Apple App Store.
 3. Zorg dat je ook de DigiD app hebt gedownload op je telefoon.
 4. Als je volledig gevaccineerd bent of een herstel bewijs hebt zal die data direct geüpload worden naar je DigiD. Als je een coronatest hebt gedaan, krijg je van de GGD een code die je in kunt voeren op de CoronaCheck-app.
 5. Log in op de CoronaCheck-app en download de QR-code voor het Nederlandse coronatoegangsbewijs.
 6. Laat de QR-code en een geldig legitimatiebewijs zien voordat je de horecagelegenheid betreedt.

Regels binnen de horeca 

coronacheck app controleren

Horecaondernemers moeten ervoor zorgen dat de volgende regels nageleefd worden:

 • De horecagelegenheid mag alleen open zijn tussen 5:00 uur ’s ochtends in 17:00 uur ’s avonds.
 • De horecagelegenheid is verplicht het coronatoegangsbewijs en identificatiebewijs te controleren.
 • Bezoekers moeten een vaste zitplek hebben.
 • Het is verplicht om 1,5 m afstand te houden voor bezoekers.
 • Het is verplicht om een mondkapje te dragen als mensen zich van de ene naar de andere plek begeven.
 • Horecagelegenheden mogen 100% van de 1,5 m capaciteit gebruiken. Dat komt In de praktijk neer op 30% van de reguliere capaciteit.
 • Culinaire tochten langs eet- en drinkgelegenheden zijn niet toegestaan. 
 • Horeca In Coronatijd – Maatregelen December 2021

.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie