Hoe kun je tijdens de COVID-19 pandemie je smartphone schoonmaken?

Als je een nieuwe iPhone 13 of Galaxy S21 met sim only hebt gekocht, ben je waarschijnlijk op zoek naar manieren om je telefoon zo lang mogelijk mee te laten gaan. Maar het is waarschijnlijk gevuld met allerlei ziektekiemen en vuil. Denk aan alles wat je aanraakt: deurklinken, knoppen en zelfs pennen. Tussen de aanhoudende verspreiding van het coronavirus en de griep door, moet je regelmatig aangeraakte artikelen desinfecteren. Ja, daar hoort je smartphone ook bij. Eigenlijk zou je je mobiele telefoon zelfs elke dag een keer schoon moeten maken. Doe dit wel op de juiste manier anders kun je het apparaat beschadigen. In dit artikel informeren we je over hoe je je smartphone tijdens de COVID-19 pandemie kunt schoonmaken om bijvoorbeeld bacteriën te verwijderen. 

Microvezeldoek

Vingerafdrukvegen zijn moeilijk te voorkomen omdat je huid constant olie produceert. Dat betekent dat elke keer dat je je telefoon oppakt, er zeker vingerafdrukken op komen te staan. De veiligste en meest effectieve manier om je scherm schoon te maken is met een microvezeldoek. Als het scherm dringend moet worden schoongemaakt, gebruik dan gedestilleerd water om de microvezeldoek te bevochtigen en veeg het scherm vervolgens af. Vermijd om het water rechtstreeks op het scherm te spuiten. Deze methode kan ook op de achterkant en zijkanten van je telefoon worden gebruikt. Je kunt ook een microfiber-schermreinigingssticker proberen, die je op de achterkant van je telefoon plakt en kunt verwijderen wanneer je hem moet afvegen.

Desinfectiedoekjes

Als je je telefoon aanraakt nadat je een openbare deurklink of een boodschappenwagentje hebt aangeraakt, is je eerste gedachte misschien om hem schoon te maken met ontsmettingsalcohol. Niet doen! Alcohol kan de oleofobe en hydrofobe coatings verwijderen die voorkomen dat olie en water het scherm van je telefoon en andere poorten beschadigen. Sommige websites stellen voor om zelf een mix van alcohol en water te maken, maar het is cruciaal om de concentratie goed te krijgen. Als je het verkeerd doet, kun je je telefoon beschadigen. De veiligste gok is om desinfecterende doekjes te gebruiken die 70% isopropylalcohol bevatten om je telefoonscherm schoon te maken. Vóór de pandemie kregen we de instructie om geen desinfecterende doekjes op onze telefoonschermen te gebruiken, maar Apple zegt dat het oké is om Clorox-doekjes en andere doekjes met vergelijkbare concentraties te gebruiken.

UV-lamp

De reinigingsrichtlijnen van experts suggereren dat je een niet-schurend of op alcohol gebaseerd (70% isopropyl) desinfectiemiddel rechtstreeks op een zachte, pluisvrije doek spuit en je apparaat afveegt terwijl het is uitgeschakeld en losgekoppeld. Samsung heeft ook gezegd dat je een op alcohol gebaseerde oplossing van 70% ethanol of isopropylalcohol kunt maken, aangebracht met een microvezeldoek. Een andere optie voor de dagelijkse schoonmaak is investeren in een UV-lamp, zoals  PhoneSoap. Dit UV-lichtbedrijf beweert dat zijn product 99,99% van de ziektekiemen doodt en bacteriën verdrijft. Voor zover we weten, is het niet getest met betrekking tot deze stam van het coronavirus en de omikron variant. Of het helpt om de COVID-19 bacteriën van je smartphone te verwijderen, is dus (nog) niet bekend. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie