Verschillen tussen het type I en II mondkapje

Het Outbreak Managment Team wil dat iedereen binnenkort alleen nog maar medische mondkapjes type II gaat dragen. De stoffen mondkapjes die veel mensen in huis hebben zijn volgens het OMT niet meer voldoende om het aantal coronabesmettingen tegen te gaan. 

Advies OMT over type mondkapjes

Het OMT heeft het advies gegeven om op veel meer plekken mondkapjes te verplichten en hierbij altijd gebruik te maken van medische mondkapjes type II. Dit is een flinke omslag in het beleid dat voorheen gevolgd werd. In het begin van de pandemie werd het gebruik van mondkapjes in Nederland zelfs voor lange tijd afgehouden. Ondertussen zijn we van wel verplicht, naar niet verplicht en weer terug gegaan. Het laatste OMT-advies over mondkapjes is het volgende: 

  • De mondkapjesverplichting voor winkels, openbare ruimtes en het openbaar vervoer blijft gehandhaafd en zal ook gaan gelden voor alle andere publieke binnenruimtes.  
  • Mondkapjes moeten voortaan ook gedragen worden als mensen gaan zitten. In de horeca mogen ze alleen af als men ook daadwerkelijk eet of drinkt. 
  • Studenten en docenten in het hoger onderwijs zouden mondkapjes moeten gaan dragen. 
  • Op evenementen en in culturele instellingen zouden ook continu mondkapjes gedragen moeten worden. 
  • Op plekken waar je buiten niet 1,5 meter afstand kunt bewaren moet ook een mondkapje worden gedragen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om sportevenementen, demonstraties en in winkelstraten. 
  • In kantoorgebouwen zouden werknemers en bezoekers mondkapjes moeten dragen tenzij er maar weinig mensen aanwezig zijn en er goed geventileerd is. 
  • Als mensen binnen sporten hoeven ze geen mondkapjes op, maar bij alle handelingen ervoor en erna wel. Denk hierbij aan het binnenkomen, van ruimte naar ruimte lopen en het omkleden. 
  • Het OMT raad aan om geen zelfgemaakte mondkapjes meer te gebruiken, maar chirurgische of medische mondkapjes te gebruiken. Minimaal type II.

Verplicht mondkapjes type II

Het OMT wil dat mensen vanaf nu gebruik zullen maken van medische mondkapjes type II. Dit zijn de bekende blauw/witte mondkapjes met meerdere lagen die een CE-keurmerk hebben. Dit soort kapjes beschermen tot wel 98% tegen virusdeeltjes in de lucht. Het enige zwakke punt zijn de zijkanten die een beetje open staan en daardoor virusdeeltjes kunnen doorlaten. 

Het verschil tussen type I en type II mondkapjes 

We hebben de afgelopen tijd tegen wil en dank heel wat soorten mondkapjes voorbij zien komen. Van zelfgemaakte mondkapjes met glitter tot KN95 mondkapjes en de blauw-witte chirurgische kapjes. Het wordt nu aangeraden om type II chirurgische of medische mondkapjes te dragen. Deze mondkapjes die je kunt wegwerpen bestaan uit drie filters, een blauwe buitenkant, een witte binnenkant, elastieken oorlussen en een ijzertje bij de neus. De verschillen tussen deze mondkapjes zetten we hier op een rij:

Medisch mondkapje type I

mondmasker Type I

Dit is een mondkapje wat in principe niet aangeraden wordt voor medisch personeel en slechts in beperkte mate voor andere mensen. Het mondkapje bestaat uit drie lagen en beschermt tot 95% tegen het binnendringen of ontsnappen van virusdeeltjes. 

Dit mondkapje kan bijvoorbeeld gedragen worden in de buitenlucht. 

Medisch mondkapje type II (aanbevolen variant)

Chirurgisch mondkapje Type II

Medisch personeel gebruikt dit mondkapje om zichzelf en patiënten te beschermen tegen virusdeeltjes die in de lucht hangen. Het filter is beter dan die van type I en beschermt voor 98% tegen virusdeeltjes in de lucht. 

Dit mondkapje wordt door het OMT aangeraden voor iedereen in Nederland.

Medisch mondkapje type IIR

Type IIR Chirurgisch mondkapje

Dit medische mondkapje heeft een spatwerende laag aan de buitenkant waardoor het niet vochtig kan worden door vocht van buitenaf. Deze mondkapjes beschermen ook voor 98%, maar ademhalen met deze kapjes zal wat lastiger gaan. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een type I of II mondkapje

Het is lastig om te zien of een mondkapje een type 1, II of IIR is. Je kunt het eigenlijk alleen zien aan de verpakking waar de mondkapjes inzitten. Het is dus verstandig om mondkapjes per doos te bestellen in plaats van per stuk.  Let er dan op dat de mondkapjes minstens een CE-keurmerk hebben en dit nummer dragen EN14683. Dit nummer geeft aan dat het mondkapje voldoet aan de Nieuwe Mondmasker Standaard (NMS). 

Mondkapjes uitverkocht

Veel winkels in Nederland hebben geen rekening gehouden met het nieuwe advies van het OMT, daarom zijn de type II niet overal verkrijgbaar omdat de levering nog even op zich laat wachten. In principe verkoopt Kruidvat en Trekpleister ze, maar andere drogisten zoals Etos niet.

Helaas zul je ook bij de Kruidvat en de Trekpleister naast het net kunnen vissen. Vind je ze bij de plaatselijke drogist niet meer dan kun je ze ook online bestellen. Mondkapje type 2, waar zijn ze nog te koop?

Alternatief voor type II mondkapje 

Als je geen type II mondkapje meer kunt vinden in de winkel dan kun je volgens het OMT ook kiezen voor het FFP2-mondkapje. Dit mondkapje is een voorgevormd kapje dat voor ongeveer 98% beschermt en volledig aansluit op het gezicht. Het is beter om niet voor het type I kapje te kiezen omdat die niet goed beschermt.

FFP2 mondkapje 

Een FFP2 mondkapje staat ook wel bekend als N95 mondkapje. Je herkent deze kapjes aan de voorgevormde ronde vorm die een beetje doet denken aan een snavel of koffiefilter. Het grote voordeel van dit mondkapje is dat hij aansluit op je gezicht waardoor er tot maximaal 8% deeltjes langs kunnen glippen. Voor de pandemie werden deze mondkapjes met name gebruikt om zorgverleners en patiënten te beschermen met griep, de mazelen, ebola of SARS. Dit kapje kun je onder andere bij Kruidvat en online bij Bol.com bestellen.

Voorkom hamsteren

Het OMT raad dus een omslag in het beleid. Deze omslag vraagt van ons dat we ons nogmaals aanpassen aan nieuwe regels. Probeer jezelf voor te bereiden door op tijd een aantal mondkapjes voor jezelf en je gezin te bestellen. Maar ga ook nu niet hamsteren zodat ook anderen de kans hebben om een aantal van deze mondkapjes te bemachtigen. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie