RIVM vrijstelling mondkapje

In Nederland geldt al een tijdje een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, maar sinds 6 november 2021 is het dragen van een mondkapje verplicht in winkels en openbare ruimtes. Ondanks dat zie je toch soms mensen die geen mondkapje dragen op plaatsen waar dat wel verplicht is. Voor sommige mensen geld dat ze een vrijstelling kunnen krijgen om een mondkapje te dragen. Hoe dat precies zit lees je hier. 

Wie krijgt van het RIVM een vrijstelling om een mondkapje te dragen

Vrijstelling Mondkapjesplicht RIVM

In principe moet iedereen op de daarvoor aangewezen plekken een mondkapje dragen, maar het RIVM heeft daarop een aantal uitzonderingen gemaakt. Sommige mensen hoeven vanwege een bepaalde ziekte of beperking geen mondkapje te dragen. Het gaat hierbij om de volgende mensen: 

  • Mensen die door het dragen van een mondkapje problemen krijgen met hun gezondheid. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om mensen met een longaandoening zoals COPD.
  • Mensen die een beperking of ziekte hebben waardoor ze geen mondkapje kunnen opzetten. Denk hierbij onder andere aan mensen met een gelaatsaandoening. 
  • Mensen die alleen non-verbaal kunnen communiceren. Dit geldt bijvoorbeeld voor dove mensen die alleen kunnen liplezen. Deze regel geldt ook voor hun begeleiders, die hoeven ook geen mondkapje te dragen. 
  • Mensen met een verstandelijke beperking of psychische aandoening die ontregeld worden als ze een mondkapje opzetten. Dit geldt ook voor hun begeleiding als dit voor de mensen met een beperking ook voor stress en onrust zorgt.

Hoe kun je een vrijstelling voor het dragen van een mondkapje aanvragen 

Wil je gebruik maken van deze vrijstelling voor het dragen van een mondkapje dan moet je dat kunnen aantonen. BOA’s, personeel in winkels, chaufeurs in het OV en politie kunnen je vragen of je aan kunt tonen waarom je hiervoor in aanmerking komt. Er zijn een aantal manieren waarop dat mogelijk is. 

  1. Je draagt een bewijs bij je dat je een behandelrelatie hebt met arts of instelling. Je hebt geen medische verklaring nodig, het laten zien van een afspraakbevestiging is voldoende. 
  2. Laat hulpmiddelen of medicijnen zien die relevant zijn voor de reden dat je een vrijstelling zou moeten krijgen. 
  3. Laat een ‘Eigen verklaring uitzondering mondkapjesplicht’* zien. Dit is een verklaring die je zelf invult. Het is aan te raden om deze altijd bij te hebben. 

Heb je geen bewijs dat je in aanmerking komt voor de vrijstelling dan kan de toegang tot bepaalde plekken ontzegt worden. 

*Eigen verklaring uitzondering mondkapjesplicht 

Als een winkelier, politieagent of andere handhaver vraagt of je kunt aantonen dat je recht hebt op een vrijstelling dan moet je deze verklaring kunnen laten zien. Je kunt hem hier invullen. Op dit formulier schrijf je je naam en met welk bewijs je de uitzondering aan wil tonen. Als je dit formulier gebruikt als je niet in aanmerking komt voor de uitzondering dan ben je strafbaar. 

Faceshield

Ook als je in aanmerking komt voor de uitzondering wordt, indien mogelijk, van je verwacht dat je jezelf en anderen zoveel mogelijk beschermt. Draag daarom het zogenaamde Faceshield, dit is een plastic vizier of spatscherm dat je beschermt tegen aerosole druppels. 

Het dragen van een spatscherm laat zien dat je jouw gezondheid en die van anderen serieus neemt. Als je dit scherm draagt is de kans groot dat winkeliers, politie en andere handhavers niet meer vragen naar een bewijs dat je in aanmerking komt voor een uitzondering. 

Internationaal reizen zonder mondkapje 

Kom je in aanmerking voor de vrijstelling en wil je internationaal reizen dan is de ‘Eigen verklaring uitzondering mondkapjesplicht’ niet voldoende. Reis je met het vliegtuig dan moet je meestal een medische verklaring van een arts laten zien. Let op! De regels verschillen per luchtvaartmaatschappij en bestemming. Informeer je hierover bij de luchtvaartmaatschappij en het land van bestemming. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie