Aantal Corona besmettingen in Kameroen

Op het moment van publiceren (03-08-2021) zijn er in Kameroen, 82,064 inwoners positief getest op het coronavirus. Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. 152 corona patiënten zijn in kritische toestand. Er zijn ook 1,334 overleden in Kameroen aan het coronavirus. Gelukkig zijn er ook al 80,433 mensen hersteld van het coronavirus. Corona cijfers worden ververst op 04 augustus

Laatste cijfers covid-19 virus besmettingen in Kameroen 03 augustus:

Land Kameroen
Positief getest 82,064
Aantal Doden 1,334
Hersteld 80,433
Actieve gevallen 297
Kritische toestand 152
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 03 augustus 2021

Kaart coronavirus Kameroen vandaag

U bent opzoek een kaart van Kameroen? Wij tonen u hieronder up to date plattegronden aan van Kameroen, met daarop toeristische bezienswaardigheden in Kameroen, lokaal nieuws en nog veel meer!

LIVE Covid-19 Kaart Kameroen rode zones

U vind hieronder een kaart van de corona besmettingen, doden en departementen in Kameroen:

Kameroen Landkaart streken

Kaart Kameroen aantal inwoners besmet, Coronavirus Overledenen, Reisadvies Kameroen en actueel

Vakantie naar Kameroen mogelijk?

Op vakantie naar Kameroen coronavirus

Door de uitbraak van het coronavirus was op vakantie gaan naar Kameroen niet mogelijk. Sinds kort zijn de maatregelen in Kameroen versoepeld. En is vakantie ondanks het virus in veel landen weer mogelijk. Houd wel rekening met de lokale corona maatregelen in Kameroen. Wees daarom goed op de hoogte voor u op vakantie gaat naar Kameroen of een andere vakantiebestemming.

Reisadvies Kameroen | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-07-2021 | Nog steeds geldig op: 03-08-2021

De kleurcode van Kameroen is oranje en rood. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis alleen naar Kameroen als het noodzakelijk is en reis niet naar de rode gebieden. Als u vanuit Kameroen naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Kameroen en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Kameroen

Reischecklist Kameroen

Reist u naar Kameroen? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Kameroen favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar Kameroen reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Kameroen in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Kameroen een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Kameroen. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Kameroen. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar:

 • De noordelijke punt van Kameroen (ten noorden van Guider), waaronder het wildpark Wasa. Hier komen militaire operaties voor en het risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen is groot. Vooral langs de grens met Nigeria, Tsjaad en met de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Westerlingen lopen een verhoogd risico om doelwit te worden van ontvoeringen in dit gebied.
 • Gebieden binnen een straal van 30 km met de grens van Nigeria. In deze grensgebieden komen terroristische en criminele activiteiten voor.
 • Gebieden binnen een straal van 30 km met de grens van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Hier zijn gewapende bendes actief (stropers, bandieten, smokkelaars). Dit komt omdat grens met de CAR niet duidelijk is aangegeven. Ook beïnvloedt de onveilige situatie in de CAR de veiligheidssituatie in deze gebieden.
 • De as die Yaoundé verbindt met N’Gaoundéré via Garoua-Boulaï.
 • De as die Garoua en N’Gaoundéré verbindt met Moundou (Tsjaad) via Touboro.
 • De as die Bertoua met Yokadouma verbindt.
 • De regio Nord-Ouest. In deze regio zijn er gewelddadige confrontaties tussen separatisten en veiligheidstroepen. Ook is er een verhoogd risico op terroristische aanvallen en ontvoeringen.

Reis niet naar het Korup National Park en het deel ten westen van de steden Kumba en Mamfe in de Zuidwestelijke regio en niet naar het schiereiland Bakassi.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen
 • De provincies Noord (hoofdstad Garoua) en Adamnaoua (Hoofdstad NGaoundéré). In deze provincies is het risico op terroristische activiteiten groot. Er zijn ook wapenopslagplaatsen gelokaliseerd. Verder zijn er overvallers en rebellen actief.

In de rest van het land zijn er veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Deze risico’s volgen hieronder. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Terrorisme

De terroristische organisatie Boko Haram is vooral actief in het noorden van Kameroen. De organisatie voert daar regelmatig aanslagen en ontvoeringen uit. Dit komt omdat Kameroen deel uitmaakt van de regionale interventiemacht die Boko Haram bestrijdt. 

Er is een risico op ontvoeringen in de oostelijke en westelijke grensgebieden van de regio’s Noord en Adamaoua.

De veiligheidssituatie in de Engelssprekende regio’s in het noordwesten en zuidwesten is sinds eind 2017 verslechterd. Er hebben meerdere ontvoeringen plaatsgevonden van ambtenaren en burgers. Buitenlanders in deze regio’s zijn ook het doelwit geweest.

Criminaliteit

Criminaliteit komt regelmatig voor in de steden (berovingen, aanrandingen) en “coupeurs de route” op het platteland (vooral in regio’s in de buurt van Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek).  Geïsoleerde jagers en georganiseerde bendes houden zich bezig met inbraken en nachtelijke aanvallen.

In Kameroen zijn er regelmatig gewapende overvallen op auto’s voor. Het doel van deze overvallen is de auto stelen.

Wilt u door Kameroen reizen? Neem dan voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • reis alleen overdag per auto of met het openbaar vervoer (taxi’s en bussen). Na zonsondergang is het risico op een overval groter;
 • reis zoveel mogelijk in konvooi;
 • wees alert op diefstal en beroving in het openbaar vervoer en gedeelde taxi’s. Vooral in taxi’s komt dit vaak voor;
 • vermijd grote menigten.
Demonstraties

Het is mogelijk dat er demonstraties voorkomen. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Komt u er toch in terecht? Ga dan direct naar een andere plaats. Volg de veiligheidsaanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Blijf alert.

Natuurrampen

Kameroen ligt in een vulkanisch gebied. Vooral de streek rond Mount Cameroun is een risicogebied. Sommige meren in de vulkanische zone (west) zijn gevoelig voor plotselinge uitstoot van grote hoeveelheden koolstofdioxide. Informeer vooraf over de natuurlijke omstandigheden voordat u een bepaalde streek bezoekt.

Tijdens het regenseizoen zijn er regelmatig overstromingen en grondverzakkingen, vooral in het noorden . Ook stroomonderbrekingen komen dan geregeld voor. Tijdens het droge seizoen kan er in sommige streken een tekort aan water zijn.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer  +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Coronavirus

Inreisbeperkingen

De grenzen van Kameroen zijn gesloten voor niet-Kameroense reizigers (behalve voor ingezetenen, diplomaten en NGO-vertegenwoordigers). Neem voor u op reis gaat contact op met de Kameroense ambassade.

Bij aankomst in Kameroen moeten reizigers een negatieve COVID-19 PCR-test laten zien die 72 uur voor vertrek is afgenomen. Dit geldt ook voor jonge kinderen.

Reizigers vanuit rode zones in Europa moeten bij aankomst in Kameroen een tweede PCR-test ondergaan.

Coronavirus (COVID-19) Kameroen

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen. Het dragen van een mondkapje is verplicht in publieke ruimtes.

Heeft u symptomen van COVID-19? Dan is het advies om contact op te nemen met het noodnummer van de Kameroense overheid: 1510.

Terugkeer naar Nederland

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Het vaccinatiebewijs is vanaf 14 dagen na de laatste vaccinatie geldig om te reizen. Reizigers met een volledige vaccinatie die korter dan 14 dagen geleden is gegeven, moeten voor terugkeer naar Nederland óók een negatief testresultaat of herstelbewijs (afgegeven door een EU-lidstaat) laten zien. Of;
 • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 72 uur oud bij aankomst (let op, vanaf 8 augustus 2021: 48 uur oud voor vertrek) in Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 48 uur oud bij aankomst (let op, vanaf 8 augustus 2021: 24 uur oud voor vertrek) in Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een Europese lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst bij de GGD, of met een zelftest. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Kameroen

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Kameroen de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).  

Gezondheidssituatie algemeen

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Kameroen te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Assocation (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Kameroense wegen zijn gevaarlijk, vooral de as Yaoundé-Douala. De aanwezigheid van vrachtwagens die hout vervoeren (houtvrachtwagens), die vaak in slechte staat verkeren en gevaarlijk inhalen, vormt een permanent gevaar. De wegen zijn vaak in zeer slechte staat, ook in Yaoundé en Douala. Tijdens het regenseizoen kunnen veel verharde wegen onberijdbaar worden.

In Kameroen komen regelmatig gewapende overvallen op auto’s voor. Het doel van deze overvallen is de auto stelen. Wilt u door Kameroen reizen? Neem dan voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • reis alleen overdag per auto of met het openbaar vervoer (taxi’s en bussen). Na zonsondergang is het risico op een overval groter;
 • reis zoveel mogelijk in konvooi.

Wees alert op diefstal en beroving in het openbaar vervoer en gedeelde taxi’s. Vooral in taxi’s komt dit vaak voor.

Trein- en busverkeer

Er is een nachttrein van en naar Douala, Yaounde en Ngaoundéré. De dienstverlening op deze trein is redelijk goed.

Het gebruik van het openbaar vervoer wordt afgeraden omdat betrokkenheid bij dodelijke verkeersongevallen vaak voorkomt.

Maak ’s nachts geen gebruik van het openbaar vervoer. Het risico op een ongeval is erg groot. Informeer vooraf altijd naar de aankomsttijden zodat u ’s nachts niet hoeft te reizen.

Scheepvaart

Piraterij komt in de hele golf van Guinea regelmatig voor. In augustus 2019 werden Europese en Aziatische matrozen ontvoerd op schepen ter hoogte van Douala en in mei 2020 in Equatoriaal Guinea. Recreatievaart  wordt afgeraden.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in

Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Kameroen.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Kameroen. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Internetcriminaliteit

Wees zeer voorzichtig met het aangaan van relaties via het internet. Het is niet raadzaam af te spreken via dating-applicaties op smartphone of via internet. U kunt te maken krijgen met afpersing en bedreigingen. Let ook zeer goed op bij het aangaan van financiële relaties of transacties via het internet.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Kameroen en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Alarmnummer 17 voor de politie (117 vanaf mobiele telefoon, telefoonnummer geldt alleen voor de steden Yaoundé, Douala en Garoua),
 • Alarmnummer 13 voor de gendarmerie (113 vanaf mobiele telefoon, telefoonnummer geldt alleen voor de provincies Centre, Littoral, l’Ouest en Nord-Ouest)
 • Alarmnummer 18 voor de ambulance en brandweer (118 vanaf mobiele telefoon).
Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer  +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in Kameroen en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Kameroen

Er is geen Nederlandse ambassade in Kameroen. Neem bij vragen contact op de ambassade in Cotonou, Benin.

In geval van nood kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Yaoundé.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade.

Lees meer over Kameroen op nederlandwereldwijd.nl

Veel gestelde vragen over COVID-19 in Kameroen

Wij merken dat er veel vragen zijn rondom het coronavirus hieronder proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden:

⛱️ Kan ik op vakantie naar Kameroen?

Door corona was op vakantie naar Kameroen in 2021 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Kameroen mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Bekijk Reisadvies Kameroen en vind daar ook de reisorganisaties die deze ‘corona vakanties’ organiseren volgens de rivm richtlijnen.

🗺️ Hoeveel besmettingen met coronavirus zijn er geteld in Kameroen

Op onze coronavirus kaart kunt u precies zien hoeveel personen er positief getest zijn met coronavirus in Kameroen:

Klik hier voor Kameroen

😪 Hoe kan ik me laten testen op covid-19 in Kameroen?

Wanneer je wilt reizen naar Kameroen heb je een negatieve COVID-19test nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR coronavirustest nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve corona testuitslag. Dit is in de vorm van een reisverklaring ondertekend door een arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een COVID-19 PCR Test Kameroen met reisdocument. Deze kaart benoemd meer dan 60+ pcrtestlocaties door het hele land!

🧴 Hoe bescherm ik me tegen COVID-19 in Kameroen

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization (WHO)

Andere dingen die je kunt doen zijn:

 • Schud geen handen
 • Hoest en nies doe je enkel in de binnenkant van je elleboog
 • Blijf thuis; werk vanuit huis als dat kan
 • Maak alleen gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg
 • Moet je toch buiten komen? Behoud dan 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van andere personen
 • Blijf helemaal thuis als je verkoudheidsklachten hebt: loopneus, neusverkoudheid, lichte hoest, keelpijn of verhoging tot 38 graden C

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten