<strong>Vaccineren tegen COVID-19 met een allergie</strong>

Wil je jezelf beschermen tegen COVID-19 dan is het verstandig om jezelf te laten vaccineren. Vaccineren beschermt je niet alleen tegen het krijgen van COVID-19, het zorgt er ook voor dat als je toch corona krijgt je het minder makkelijk kan overdragen op anderen. Bovendien is het lastig om deel te nemen aan het openbare leven als je niet gevaccineerd bent omdat je bijna overal een coronatoegangsbewijs nodig hebt. Maar wat als je allergisch bent voor het vaccin of denkt dat te zijn? Je leest er hier alles over.

Wat is een allergie voor het coronavaccin

Als je afweersysteem een overgevoelige reactie krijgt op een bepaalde stof dan is dat een allergie. Het is niet altijd even makkelijk te bepalen of iemand een allergische reactie heeft omdat de klachten niet bij elke allergie hetzelfde zijn. Om te bepalen of iemand een allergie heeft wordt vaak dit ABCD gebruikt:

 • Allergische reactie – Je krijgt een allergische reactie.
 • Blootstelling – De allergische reactie vindt plaats na de blootstelling aan een bepaalde stof. 
 • Consequent – Je krijgt elke keer als je in aanraking komt met de stof deze allergische reactie. 
 • Direct – Je krijgt direct na aanraking met de stof een reactie. Meestal is dit binnen 30 minuten. Het verdwijnt meestal binnen 12 uur weer.  

Veel mensen denken dat ze een allergische reactie hebben als ze een dikke keel of een dikke tong krijgen of het gevoel krijgen dat hun keel wordt dichtgeknepen in combinatie met druk op de borst. Dit zijn alleen geen symptomen die typisch zijn voor een allergische reactie. Het houdt meer verband met stress die mogelijk veroorzaakt door angst voor het vaccin.  

Gevaren van een allergische reactie 

Een allergische reactie kan zeer gevaarlijk zijn. De allergische reactie kan op je luchtwegen slaan waardoor je benauwd kan worden. Dit moet zo snel mogelijk behandeld worden om erger te voorkomen. Ondanks dat het bij een coronavaccinatie nog nooit is voorgekomen dat iemand een ernstige allergische reactie kreeg, is dit wel de reden dat je na de vaccinatie 15 minuten moet blijven zitten met je mondkapje af. Zo kunnen de medewerkers van het Rode Kruis of GGD in de gaten houden of je in orde bent. 

Is een allergie hetzelfde als de bijwerkingen?

Sommige mensen denken dat ze allergisch zijn voor een vaccin omdat ze een paar dagen later klachten krijgen. Deze klachten worden niet veroorzaakt door een allergie want ze treden pas na een paar uur op in tegenstelling tot bij een allergie waarbij je de verschijnselen al na 30 minuten merkt. Bovendien hebben allergische klachten meestal effect op de slijmvliezen, bloedsomloop, luchtwegen of de buik. Vaccinatie Bijwerkingen zijn meestal hoofdpijn, pijn op de vaccinatieplek en koorts

Bijwerkingen COVID-19 vaccin

Veel mensen krijgen in meer of mindere mate last van bijwerkingen die mogelijk verward worden met allergische reacties. Of je last krijgt van deze bijwerkingen is per persoon verschillend, de een heeft er meer last van dan de ander. Dit zijn de meest voorkomende bijwerkingen:

 • Pijn op de plek waar het vaccin is gezet
 • Hoofdpijn
 • Pijn in de spieren
 • Koorts 
 • Diarree
 • Koud aanvoelen en rillingen
 • Vermoeidheid 

Hoe weet je dat je allergisch bent voor het COVID-19 vaccin?

Heel veel mensen komen er pas achter dat ze allergisch zijn voor een vaccin als ze dat vaccin daadwerkelijk krijgen. Er is ook een groep mensen die al weten dat ze allergisch zijn voor bepaalde stoffen in geneesmiddelen zoals antibiotica of aspirine. Deze mensen weten hierdoor dat de kans groot is dat ze ook voor het coronavaccin allergisch zijn. 

Kan ik nog wel gevaccineerd worden tegen COVID-19 als ik allergisch ben?

Als je weet dat je mogelijk allergisch bent voor het vaccin of na een eerste vaccin is gebleken dat je allergisch bent, is de weerstand voor het nemen van nog een vaccin waarschijnlijk groot. Toch is het nog steeds mogelijk om op een verantwoorde en veilige manier het vaccin tegen COVID-19 te laten zetten. 

Allergie na het COVID-19 vaccin

Mocht je net na de prik een allergische reactie krijgen dan kun je hiervoor op de priklocatie behandeld worden. Op elke locatie is namelijk een dokter aanwezig. Die dokter kan je noodmedicatie geven zoals bijvoorbeeld adrenaline. Dit middel werkt snel tegen een ernstige allergische reactie. 

Contact met je huisarts

Weet je dat je allergisch bent voor vaccins dan is het verstandig om hierover contact op te nemen met je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar het ziekenhuis waar je onder begeleiding van een allergoloog je vaccinatie kunt krijgen. De allergoloog gaat dan eerst met je in gesprek zodat het risico ingeschat kan worden. Na het vaccin moet je een uur wachten om zeker te weten dat je in orde bent. 

Ernstige allergische reactie

Mensen waarvan bekend is dat ze een ernstige allergische reactie kunnen krijgen zullen eerst een huidtest ondergaan. Er wordt dan een klein beetje van de stoffen uit het vaccin op de huid aangebracht om te zien hoe ze erop reageren. Mocht hier niets uitkomen dan krijg je het vaccin in twee sessies toegediend. Reageert je huid wel op de test dan kan voor een ander vaccin gekozen worden.  

Wel of niet vaccineren 

We kunnen het ons goed voorstellen dat je bang bent voor een allergische reactie na het COVID-19 vaccin, zeker als je al eerder te maken hebt gehad met een allergische reactie. Maar zoals je hebt kunnen lezen leiden de meeste allergische reacties niet tot grote medische problemen en kunnen ze makkelijk verholpen worden. Daarbij kun je in overleg met je huisarts onder begeleiding het vaccin krijgen. Op die manier kun je toch gewoon het vaccin nemen. Je kunt dus toch jezelf en de mensen om je heen beschermen en bovendien deelnemen aan het openbare leven. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie