Hoe zijn de Britten erachter gekomen dat de nieuwe variant van het coronavirus 70% meer besmettelijk is?

De coronapandemie kent veel pieken en dalen. Het ene moment zijn er erg veel nieuwe besmettingen, terwijl het op andere momenten mee lijkt te vallen. Daarnaast komt er op het ene moment goed nieuws door de vaccins en lijkt het einde van de coronapandemie in zicht en niet lang hierna komt er nieuws uit Groot-Brittannië dat er een gemuteerde variant van het virus is opgedoken. Elk moment dat er goed nieuws rondgaat, duurt het niet lang voordat er daarna slecht nieuws opduikt. De nieuwe variant van het coronavirus is dan ook hetgeen waar momenteel erg veel aandacht op wordt gevestigd.

Het nieuwe coronavirus blijkt besmettelijker te zijn

Mutaties van virussen treden continu op. Zo vindt er al een kleine mutatie plaats als het virus van de ene naar de andere persoon wordt overgedragen. Over het algemeen vormen mutaties dan ook geen risico’s omdat ze erg klein zijn. Echter, wanneer een mutatie ervoor zorgt dat het virus zich anders gaat gedragen, kan dit wel voor risico’s zorgen. Zo’n mutant blijkt er nu te zijn. Zo is de coronamutant die zich verspreidt in Engeland stukken besmettelijker.

corona en mutatie

Het virus is 70% besmettelijker

Al een aantal dagen gaat er door ons land rond dat het nieuwe coronavirus 70% besmettelijker is, maar hoe komen ze aan dit percentage? Volgens experts is dit aantal maar een uitgangspositie en staat het zeker niet valt. De ene groep onderzoekers denkt dat dit hoger ligt, terwijl de anderen ervan uitgaan dat het nieuwe virus nog veel besmettelijker is. De 70% die nu rondgaat is dus geen zekerheid, maar wel een uitgangswaarde. Toch is het belangrijk dat men hier nog niet te veel aan vast klamt. Het is namelijk nog te vroeg om een precies percentage te kunnen noemen. 

Wat maakt deze mutatie riskant?

De gevonden mutatie van het coronavirus bestaat al sinds september. Echter, pas een week geleden ontstond er onrust door. Op dit moment is er dan ook geen bewijs dat het virus dodelijker of gevaarlijker is. Het enige wat gezegd kan worden, is dat het virus zich sneller verspreid. Of deze mutatie riskant is, kan nog niet met zekerheid gezegd worden. Wel wijst alles erop dat het gevaar van deze mutatie wel meevalt. Veel mensen vragen zich ook af of de ontwikkelde vaccins waaronder het pfizer vaccin nog wel werken tegen dit virus. Dit is dan ook nog niet zeker, maar wanneer blijkt te zijn van niet, hoeft er zeer waarschijnlijk maar een kleine aanpassing gedaan te worden.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie