Boosterprik België

De boosterprik, het heeft in België nogal wat reacties losgemaakt bij de bevolking. Maar hoe gaat het nu precies in zijn werking in België? Wat heeft de Belgische regering beslist en hoe kan je als Belg die derde prik nu krijgen? We sommen het hier even voor je op.

In België werden tijdens de eerste vaccinatiecampagne op strategische plaatsen over het hele land tijdelijke vaccinatiecentra uit de grond gestampt, veelal op plaatsen waar normaal gesproken evenementen doorgingen of sportwedstrijden, deze locaties bewezen hun nut door de flexibiliteit waarmee ze ontworpen werden voor verschillende doeleinden, van beurzen tot concerten en recepties. Hoewel in September 2021 werd gesproken over het sluiten van enkele van deze vaccinatiecentra werd er inmiddels toch geopteerd om deze open te houden voor de derde prik, de zogenaamde boosterprik.

Afspraak maken Booster België

Praktisch gaat het om dezelfde strategie als bij de eerste 2 vaccinaties en wordt er voorrang gegeven aan de kwetsbaren in de maatschappij, de uitzondering deze keer is dat je niet moet wachten tot je zelf aan de beurt bent maar gewoon zelf een afspraak kan maken om je boosterprik te krijgen.

boosterprik
  • De eerste groep die voorrang krijgt om een boostervaccin te ontvangen is de groep van bewoners van de woonzorgcentra.
  • Hierna komen de 65 plussers en iedereen die het Jansen vaccin gekregen heeft bij de initiële vaccinatie aangezien dit vaccin slechts één dosis nodig had, maar nu toch beter lijkt te werken met een herhalingsdosis.
  • Als volgt wordt gekeken naar de mensen die deel uitmaken van de risicogroepen, hier wordt een automatisch systeem voor gebruikt dat reeds geruime tijd in voege is in België, namelijk de centrale databank van de mutualiteiten, waar alle medische gegevens van patiënten in staan, dit systeem zal uitmaken wie het meest risico loopt op besmetting en risicovolle symptomen, op die basis zullen deze mensen als eerste uitgenodigd worden voor hun boostervaccin.
  • Opvallend is dat de volgende groep de zorgmedewerkers zijn, zij zijn dagelijks blootgesteld aan mogelijke besmetting en krijgen dus de volgende voorrang om het boostervaccin te ontvangen.

Praktisch echter kan iedereen direct een afspraak maken om zijn/haar boosterprik te krijgen, weet dan wel dat deze risicogroepen voorrang krijgen en je zelf dus een open moment zal moeten kiezen. Bijkomend is het ook zo dat in België geen boosters gegeven worden met het Jansen vaccin maar enkel met het Pfizer of Moderna vaccin, ook Astra-Zenica wordt dus momenteel niet meer gegeven in België.

Welke mensen zijn nu precies risicopatiënten? Wel om gekenmerkt te worden als risicopatiënt of persoon met verlaagde immuniteit kijkt men naar de volgende groepen mensen.

  • Iemand die aangeboren afweerstoornissen heeft.
  • Iemand die door een Chronische nierdialyse wordt behandeld.
  • Mensen die door inflammatoire ziektes behandeld worden met immunosuppresiva, deze middelen zorgen namelijk voor een verlaagd immuunsysteem waardoor deze mensen zeer kwetsbaar worden voor infecties.
  • Mensen die in behandeling zijn voor kwaadaardige kankers met een chemobehandeling of stralingsbehandeling.
  • Patiënten die een transplantatie hebben gekregen of nog moeten krijgen en dus op een wachtlijst staan hiervoor.
  • Natuurlijk ook HIV-patiënten, HIV is immers een virus uit dezelfde familie als Corona maar heeft een zeer verschillend ziektebeeld, het valt namelijk rechtstreeks het immuniteitssysteem van de persoon aan waardoor deze mensen in het verleden vaak stierven aan vrij onschuldige bijkomende kwaaltjes, door moderne behandelingen echter is HIV volledig controleerbaar geworden en zijn sterfgevallen eerder zeldzaam. Natuurlijk is hun immuniteitssysteem wel aangetast en krijgen zij daarom voorrang bij iedere vaccinatie.
  • Ten slotte ook nog patiënten die behandeld worden met biosimilairen.

QR-code en Boosterprik

Een veel voorkomende vraag is hoe deze derde prik invloed heeft op de geldigheid van de zogenaamde CST of QR-code. Wel de geldigheidsduur van de huidige CST blijft ongewijzigd. Dit wil zeggen dat een herstelcertificaat dus nog steeds 180 dagen geldig is. Een testcertificaat blijft dus nog steeds 72 uur geldig en de geldigheidsduur van het vaccinatiecertificaat bij 2 dosissen blijft ook nog steeds 1 jaar, althans tot 1 februari, daarna zal het nog maar 9 maanden gelden. Wanneer je de boosterprik gekregen hebt wordt het CST opnieuw verlengd met 9 maanden.

Reizen met QR-code

Voor alle onduidelijkheden echter kan je best naar www.info-coronavirus.be surfen, hier heeft de Belgische overheid alle details verzameld rond de Coronamaatregelen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie