Achterstanden door corona: het kabinet trekt 8,5 miljard euro uit voor het onderwijs

De samenleving heeft op verschillende vlakken last gehad van de maatregelen tegen het coronavirus. Sommige sectoren zijn harder geraakt door de maatregelen, maar eigenlijk heeft iedereen hier toch last van. Daarom is het van belang dat de maatregelen zo snel mogelijk worden teruggedraaid. Vanuit medisch oogpunt is dat echter niet zo’n goed idee aangezien de ziekenhuizen het ook met de huidige maatregelen nog erg druk hebben. Het lijkt er door de volle ziekenhuizen nog niet op dat de maatregelen snel zullen worden teruggedraaid. 

corona school

Gevolgen van de maatregelen

De maatregelen die er op dit moment zijn hebben grote gevolgen voor de Nederlandse samenleving. Dat komt doordat er bijvoorbeeld steeds meer mensen zijn die hun baan kwijt zijn geraakt als gevolg van de coronamaatregelen. Daarom beweren sommige mensen zelfs dat de maatregelen tegen het virus meer schade aanrichten dan het coronavirus zelf. Gezien het aantal mensen die zijn overleden of op de intensive care hebben gelegen kun je wel stellen dat deze constatering onjuist is. Toch geeft dit wel aan hoeveel mensen er enorm gebukt gaan onder de maatregelen die er op dit moment zijn.

Gevolgen voor jongeren

Ouderen worden al vanaf het begin van de coronacrisis gezien als de meest kwetsbare groep. Dat komt doordat zij over het algemeen de grootste kans hebben op complicaties wanneer zij besmet zouden raken met het coronavirus. Daarom is het van belang dat deze groep mensen zo goed mogelijk wordt beschermd tegen het virus. De jongeren hebben echter steeds meer last van de maatregelen. Zij zijn steeds minder gelukkig doordat zij hun vrienden niet kunnen zien en ze eigenlijk niets anders doen dan binnen zitten. Uit onderzoek is al gebleken dat een groot deel van de jongeren dicht tegen een burn-out aan zit.

Scholen

Een andere reden dat jongeren zich steeds minder gelukkig voelen gedurende de coronacrisis is het feit dat zij steeds meer achterstand oplopen op school. Daardoor wordt het voor sommigen lastig om dit leerjaar nog over te gaan. Ingrid van Engelshoven en Arie Slob hebben daarom aangekondigd dat er een nationaal programma komt waarbij 8.5 miljard euro gaat worden uitgegeven aan het wegwerken van de achterstanden binnen het onderwijs. Het gaat hierbij dan niet alleen om middelbare scholen, maar ook om scholen uit het basisonderwijs en allerlei soorten vervolgopleidingen.

corona school

Minder collegegeld

De Tweede Kamer heeft een tijd geleden het kabinet opgeroepen om volgend schooljaar gratis te maken voor studenten. Op die manier worden zij als het ware gecompenseerd voor het gebrekkige onderwijs wat ze gedurende de coronacrisis hebben gekregen. Het kabinet vond dit blijkbaar een goed idee, maar heeft er toch voor gekozen om studenten slechts de helft van het collegegeld te laten betalen. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie