coronaaac

Het coronavirus zorgt bij erg veel mensen voor eenzaamheid. Er werd dan ook een lange tijd vanuit gegaan dat dit zou zorgen voor een stijging in het aantal zelfdodingen. Toch is er geen stijging ten opzichte van het jaar daarvoor.

Online Testen via Corona-teller.nl
☝15% korting op Coronatest met reisdocument☝
corona en depressie

113 zelfmoordpreventie tijdens de corona crisis

Aan het begin van de corona crisis werd er gedacht dat er meer mensen depressief zouden zijn en daardoor het percentage zelfdoding zou toenemen ten opzichte van het jaar ervoor. Om dit te voorkomen is hier veel aandacht aan besteed. Bovendien heeft 113 zelfmoordpreventie zelf het aantal zelfmoordgevallen gemonitord om het aantal zelfdodingen in de gaten te houden. Het aantal zelfmoorden is volgens 113 vergelijkbaar met het jaar eerder.

Hoeveel zelfdodingen waren er in voorgaande jaren?

In 2018 zijn er 1829 mensen geweest die zichzelf om het leven hebben gebracht. Het jaar hierna, dus in 2019, waren dit er 1811. Dit houdt in dat er elke dag vijf mensen die zichzelf van het leven veroveren. Afgelopen jaar is het aantal zelfdodingen volgens de Amsterdamse GGD zelf iets afgenomen. 

coronaaac

In de economische crisis in 2008 veel meer zelfdodingen

Dat het aantal zelfdodingen in 2020 niet is toegenomen was volgens 113 zelfmoordpreventie niet wat zij hadden verwacht. Zo zorgt de economische crises in 2008 voor aanzienlijk meer zelfdodingen en er werd er verwacht dat er door het coronavirus ook een piek te zien zou zijn. 

Corona-teller.nl

De pandemie zorgt voor een unieke situatie en geeft mensen meer het idee dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Het zorgen maken om de strijd tegen het coronavirus verbindt mensen met elkaar waardoor een grote groep mensen zich minder slecht voelen. Daarnaast zorgt de gesloten horeca er ook voor dat er minder alcoholgebruik is. Extreem alcoholgebruik zorgt normaal ook voor meer depressies en zelfmoorden. 

Wel meer telefoontjes naar 113 tijdens corona crisis

Volgens 113 zelfmoordpreventie is het op dit moment nog te vroeg om conclusies te trekken. Zo krijgen ze wel meer telefoontjes en bevinden we ons momenteel nog middenin de corona pandemie. Hoe dit verder uit zal pakken, moet daarom nog blijken. Vooral wanneer de corona crisis leidt tot een economische recessie kunnen er alsnog veel mensen komen die een einde maken aan hun leven.

Online Testen via Corona-teller.nl
☝15% korting op Coronatest met reisdocument☝

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Online Testen via Corona-teller.nl
☝15% korting op Coronatest met reisdocument☝

Laat hieronder uw mening weten