Vanaf vandaag mag je je ook zonder klachten laten testen op corona bij de GGD

Tot vandaag mocht je alleen een coronatest laten afnemen als je last had van klachten. Echter, vanaf vandaag is dit niet meer het geval. Zo mogen mensen die naar voren komen in een contactonderzoek van de GGD of mensen die gewaarschuwd zijn, zich ook laten testen op het coronavirus. Daarnaast wordt de lengte van de quarantaine voor deze personen verkort van tien naar vijf dagen.

Hoe werkt de verkorte quarantaine

Wanneer je in contact bent geweest met iemand die positief is getest op corona, dien je vijf dagen thuis in quarantaine te gaan. Het wordt hierbij wel gestimuleerd om je hierna te laten testen. Voorheen was de thuisquarantaine 14 dagen. Door de quarantaine naar 5 dagen te verlagen, hoopt de Nederlandse overheid dat mensen zich hier beter aan houden.

Op het moment dat je nu een negatieve coronatest aflegt, hoef je niet meer tien dagen in thuisquarantaine. Zo moet je wel alert blijven op klachten, maar kun je wel weer je dagelijkse dingen doen. 

De gevoeligheid van de PCR-test

De gevoeligheid van de PCR-test zorgt ervoor dat ook mensen die geen klachten hebben, positief getest kunnen worden op het virus. Dit betekent indirect dat mensen die in aanraking zijn geweest met iemand die het coronavirus heeft, al snel positief getest kunnen worden.  

RIVM hoopt dat men zich hierdoor beter aan de thuisquarantaine gaat houden

Het asymptomatisch testen zorgt er volgens het OMT voor dat besmettingen in een erg vroeg stadium worden ontdekt. Dit zorgt er in principe voor dat het virus zich minder snel kan verspreiden. 

Veel mensen vragen zich af of de kortere quarantaineperiode zorgt voor risico’s. Volgens de RIVM zijn deze risico’s verwaarloosbaar. Zo krijg 97% van de mensen die het virus hebben, binnen zeven dagen klachten. De grootste groep van deze mensen is 1 a 2 dagen voordat zij symptomen krijgen al besmettelijk. 

corona m

Test alsnog niet onnodig op het coronavirus!

Dat je geen klachten hoeft te hebben om een test af te laten nemen bij de GGD betekent niet dat het de bedoeling is om uit voorzorg te testen. Test je alleen op het virus als je nauw in contact bent geweest met iemand die coronavirus wel bij zich draagt, of als je zelf symptomen ervaart die kunnen wijzen op een coronabesmetting. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie