Oude werkgever Kuipers eist geld van ministerie

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) was tot ongeveer een maand geleden betrokken bij een stichting die een bedrijf adviseerde en sponsorde dat nu in een juridisch geschil verwikkeld is met Kuipers’ ministerie. Dit kwam aan het licht naar aanleiding van een onderzoek van Nieuwsuur.

Breathomix, een fabrikant van medische apparatuur, produceerde ademanalysetoestellen die vorig jaar korte tijd door GGD’s en tijdens het Eurovisiesongfestival zijn gebruikt om het coronavirus vast te stellen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontdekte daarentegen dat de gadgets defect waren en annuleerde een grote aankoop. Breathomix klaagde het ministerie vervolgens aan voor 24 miljoen euro, omdat er sprake zou zijn van contractbreuk.

Kuipers had vele andere banen bij aan Breathomix gelieerde groepen toen het bedrijf eind november het ministerie aanklaagde. Hij werkte als commissaris voor de stichting CbusineZ, die Breathomix een voorschot van 100.000 dollar gaf voor blaastests.

De blaastest werd meerdere malen gebruikt door het Erasmus MC, waarvan Kuipers de hoogste bestuurder was. De Erasmus MC Stichting, waarvan Kuipers toezichthouder was, betaalde onder meer deze tests.

Kuipers was tot voor kort bestuurder van organisaties die investeerden in Breathomix, maar nu moet hij er als minister voor zorgen dat het ministerie niet hoeft te betalen aan de corporatie.

Toen Kuipers minister werd, legde hij zijn eerdere functies neer.

Kuipers moest al zijn nevenfuncties neerleggen toen hij minister werd. Het is onduidelijk welke gevolgen de schijn van belangenverstrengeling zal hebben voor de oplossing van de rechtszaak.

Kuipers was niet persoonlijk betrokken bij keuzes die gevolgen hadden voor Breathomix, aldus Breathomix, CbusineZ en het Erasmus MC.

Volgens een door het ministerie ingeschakeld onderzoeksbureau heeft Breathomix testresultaten vervalst ten gunste van de blaastest, zo onthulde het Financieel Dagblad eerder deze week. De directeur van Breathomix ontkent elke kwaadwilligheid en stelt dat het een geval van menselijke vergissing was. Zij vreest dat als het ministerie niet betaalt, het bedrijf failliet zou gaan.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie