Nederlandse jongeren naar België voor boosterprik

Het is niet de bedoeling van de Nederlandse overheid om hun kinderen naar Vlaamse inentingsklinieken te sturen voor boosterprikken. Toch beweert de Vlaamse regering dat niet alle centra even streng zijn.

Vlaanderen is sinds woensdag begonnen gevaccineerde jongeren van twaalf tot achttien jaar een extra dosis te geven om hun weerstand tegen COVID-19 te versterken. Omdat Europese en nationale toezichthouders en adviseurs nog niet overtuigd zijn van de gezondheidsvoordelen, voert Nederland het nog niet in.

Omdat wintersportlanden als Oostenrijk en Italië bijvoorbeeld een bevestiging van een inenting van tieners nodig hebben om toegang te krijgen tot bars of skipistes, maken Nederlandse tieners zich zorgen over hun vakantieplannen.

Volgens een vertegenwoordiger van de gezondheidsdienst van de Vlaamse regering zijn zij “in principe” niet welkom in de inentingscentra. De centra zijn verantwoordelijk voor het inenten van jongeren in hun regio en voor het controleren van de persoonlijke gegevens van personen die zich aanmelden. Het is ook mogelijk dat zij niet in staat zijn “busladingen uit Nederland” te verwerken en dat het aanbod van vaccins en personeel beperkt is.

Omdat de vaccinatiecampagne pas onlangs is begonnen, is het onduidelijk of er al Nederlanders door de mazen van het net zijn geglipt. Volgens een woordvoerster van de werkgroep die belast is met de vaccinatiecampagne in België, trekken sommige jongeren uit Brussel en Wallonië, waar de regering nu dezelfde koers vaart als in Nederland, nu al naar Vlaanderen.

Er is een vals signaal geweest dat we niet veel ophef maken over waar we wonen”, legt ze uit. Volgens haar Vlaamse collega wordt nog bekeken of er een officiële vrijstelling kan komen voor deze Brusselse en Waalse adolescenten.

Het is onduidelijk of de CoronaCheck app ook internationale boosterprikken zal omvatten.

Eerder kreeg in België het Nederlandse personeel van Belgische zorginstellingen een duwtje in de rug. De injectieronde begon in België aanzienlijk eerder dan in Nederland.

Omdat het Nederlandse programma voor de boostervaccinatie vorig jaar vertraging opliep en daarna langzaam op gang kwam, reisden veel Nederlanders naar België, Frankrijk of Duitsland om hun boostervaccinatie te halen. De GGD’s drongen er bij de gebruikers op aan dit niet te doen, omdat dit problemen zou kunnen opleveren met de registratie van de prik.

Het is onzeker of bewijs van een buitenlandse boosterprikken in Nederland in de CoronaCheck-app te zien zal zijn. Daar wordt aan gewerkt, aldus de overheid. De EU-regeringen hebben besloten dat een digitaal vaccinatiebewijs zal worden verstrekt door het land waar een gevaccineerde zijn laatste prik heeft gekregen.

De Europese Commissie is van mening dat een gevaccineerde persoon niet verplicht moet worden twee verschillende apps te gebruiken om een vaccinatiebewijs te verkrijgen. Leden van de Europese Unie zijn verplicht regelingen te treffen om een buitenlandse foto op de app van hun eigen land te laten verschijnen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie