Terugkijken Persconferentie 14 December 2021

Livestream corona persconferentie kijken

Live uitzending van de corona persconferentie – (19:00 uur Dinsdag, 14 December)

Liveblog met samenvatting persconferentie

Refresh met CTRL+F5 voor de meest recente versie

Maatregelen gelden tot 14 januari 2022

Rutte begint met uitleggen dat de coronamaatregelen verlengd zijn tot 14 januari 2022. De eerste reden hiervoor is dat de nieuwe coronagolf is afgezwakt, maar niet over. De ziekenhuizen liggen nog steeds vol en reguliere zorg is nog steeds niet volledig mogelijk. Tweede reden voor de verlenging van de maatregelen is de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus. Hierover gaat Hugo de Jonge later in de persconferentie meer vertellen.

Maximaal 4 mensen tijdens feestdagen

De volgende belangrijkste maatregel die actief blijft is maximaal 4 mensen ontvangen. Met daarbij de volgende regels:

  • Coronazelftest vooraf aan het bezoek (ook gevaccineerd en als je geen klachten hebt)
  • Anderhalve meter houden
  • Ventileer goed tijdens het bezoek
  • Met klachten niet op bezoek en laat je testen bij de GGD (negatieve zelftest onvoldoende)

Coronatoegangsbewijs vanaf 13 jaar

Het coronatoegangsbewijs / CoronaCheck-app wordt verplicht vanaf 13 jaar. Eerder was de QR-code verplicht vanaf 18 jaar. Deze maatregel is voornamelijk om het aantal besmettingen onder kinderen terug te dringen.

Bescherm 70-plus met de basisregels

Rutte benadrukt dat voornamelijk 70-plussers de grootste kans hebben om in het ziekenhuis te belanden. Daarom roept de premier ons op om deze kwetsbare groep te blijven beschermen. Dit doe je door de basisregels voor bezoek te volgen. Daarnaast is voornamelijk contact tussen kinderen en 70-plussers een grote besmettingsbron. ‘Even niet knuffelen met oma tijdens de feestdagen’ is de boodschap. Hoe moeilijk het ook is het risico blijft te groot, zelfs als beide gevaccineerd zijn.

Scholen dicht

Het OMT heeft het al langer over het eerder sluiten van de scholen. Heeft voornamelijk de onzekerheid rond de Omikron-variant voor een extra noodzaak gezorgd. De overheid weet dat door het sluiten van de scholen leerachterstanden en praktische problemen voor bijvoorbeeld werkende ouders een probleem vormt. Daarom zijn er moeilijke gespreken geweest met het OMT. Maar door de dreiging van Omikron kan het kabinet niet anders dan de scholen eerder sluiten.

De overheid adviseert scholen te sluiten op 20 december 2021. Als dit niet kan doordat er niet op tijd bijvoorbeeld noodopvang kan worden geregeld kunnen scholen uiterst op 21 december 2021 dicht gaan. Want de overheid vind het belangrijk dat er noodopvang is voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een essentieel beroep (corona). Scholen hoeven tot de kerst geen aftands-onderwijs te geven.

Er wordt benadrukt dat de noodopvang alleen is voor als het echt niet anders kan. En dat het niet de bedoeling is dat je massaal met je kinderen naar publieke plekken gaat. Ook is het niet de bedoeling dat je met de kinderen op bezoek gaat bij opa en oma. Want dan zegt Rutte is het sluiten van de scholen voor niks geweest.

Laag vertrouwen in de corona aanpak

Er zijn zorgen over het lage vertrouwen in de coronamaatregelen. Mark Rutte vind ‘mensen zijn zat met corona’ te kortaf. Hij wilt zoveel mogelijk doen om te zorgen dat mensen vertrouwen hebben en houd in de coronamaatregelen. Want zonder dit vertrouwen werken de maatregelen inderdaad niet.

Verwachte Coronamaatregelen Persconferentie

Alle onderstaande informatie is geschreven voor de uitzending van de persconferentie

De eerdere coronamaatregelen werken en zijn begonnen met het verminderen van het aantal coronagevallen. Helaas alleen dat zal de spanningen niet verminderen en de overheid zal oude maatregelen flink uitbreiden. Ook de basisschoolvakanties worden aangepast.

Avondlockdown wordt verlengd tot 14 januari. De avond lockdown van de laatste persconferentie wordt met drie weken verlengd. Dit betekent dat winkels, restaurants en sportfaciliteiten alleen open zijn van 5.00 uur tot 17.00 uur en dat alles om 17.00 uur gesloten moet zijn. Dit betekent dat de maatregelen in ieder geval gelden tot 4 januari 2022.

Kerstmaatregelen: Tijdens de feestdagen raden wij aan om maximaal 4 personen thuis te accepteren. Daarom kunnen we op kerst- en oudejaarsavond maximaal 4 personen herbergen. Dit bezoek moet van het huishouden komen. Alle bezoekers moeten ook een corona-zelftest doen voordat ze op bezoek komen.

Basisscholen eerder dicht: Ook als er op de basisschool geen nieuwe maatregelen worden verwacht, verandert er iets met de feestdagen. OMT wil basisscholen voortijdig sluiten door vakantiedagen te versnellen. Hiermee willen ze het aantal besmettingen tijdens de feestdagen minimaliseren. Het kabinet maakt zich grote zorgen over de besmetting deze kerst. Besmettelijke Omicron-mutanten maken zich ook zorgen over kasten.

Boostervaccinatie: Minister Hugo de jonge wil het op de persconferentie uitgebreid hebben over boostervaccinatie. Al kwam de boosterprik-campagne langzamer op gang dan in andere Europese landen. Iedereen ouder dan 60 jaar kan nu een boostersprik-afspraak maken.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie