corona verkiezingen

Sinds het begin van de coronacrisis zijn er veel dingen veranderd in ons land. Sommige veranderingen merk je amper terwijl je van andere veranderingen veel last kunt hebben. Een verandering waar je tot nu toe nog niets van hebt gemerkt is het feit dat de verkiezingen dit jaar anders zullen gaan dan andere jaren. Op 15 maart kunnen de eerste mensen gaan stemmen voor de Tweede Kamer. Normaal gesproken kan iedereen op dezelfde dag gaan stemmen, maar dit jaar kun je verdeeld over drie dagen stemmen. Ook op 16 en 17 maart krijgen mensen dus de mogelijkheid om te stemmen.

corona verkiezingen

70-plussers

Corona heeft dit jaar voor nog meer veranderingen gezorgd. Zo kunnen mensen die 70 jaar of ouder zijn dit jaar voor het eerst via de post stemmen. Dit is uiteraard erg fijn voor de ouderen die liever niet naar het stembureau gaan. Zij lopen daar de kans om besmet te raken en krijgen daarom ook de mogelijkheid om via de post te stemmen. Toch zijn er ook mensen die dit oneerlijk vinden. Iedereen heeft net zo’n grote kans om besmet te raken met het coronavirus en daarom vinden deze mensen dat zij ook via de post zouden moeten kunnen stemmen. Het is echter lastig om te regelen dat iedereen via de post kan stemmen.

Organisatie

Als je iedereen in Nederland de mogelijkheid zou willen geven om per post te stemmen, is dit bijna niet te organiseren. Volgens demissionair minister van binnenlandse zaken Kajsa Ollongren is het niet mogelijk om de overige kwetsbare mensen als één groep te identificeren. Dat is vervelend voor de mensen die wel in de risicogroep horen, maar niet ouder zijn dan 70. Zij krijgen niet de mogelijkheid om per post te stemmen terwijl zij dat het liefst wel zouden willen. De minister adviseert mensen die buiten deze groep vallen om op maandag of dinsdag naar het stembureau te gaan. 

Risico’s van het stemmen per post

De nieuwe manier van stemmen die we door het coronavirus zullen gaan gebruiken, brengt bepaalde risico’s met zich mee. Het kan hierbij gaan om verschillende dingen. Zo is het bij stemmen per post veel makkelijker om je te laten manipuleren door iemand anders. Dit moet uiteraard voorkomen worden aangezien de uitslag van de verkiezingen anders niet eerlijk is. Het coronavirus kan er dus indirect voor zorgen dat het stemgeheim wordt ondermijnd. Daarom zijn er ook mensen die geen voorstander zijn van het stemmen per post. 

corona antistoffen

Invloed op de uitslag

Het coronavirus kan dus wel degelijk invloed hebben op de uitslag van de verkiezingen. Dit zagen we ook al tijdens de gemeentelijke herindelingsverkiezingen van afgelopen jaar. Toen werd er 10 procent minder gestemd doordat veel mensen thuis bleven in verband met het coronavirus. Wanneer er minder mensen gaan stemmen, heeft dat uiteraard invloed op de uitslag van de verkiezingen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie