De Ghanezen in Amsterdam hebben in 2020 al veel antistoffen tegen corona

De afgelopen tijd wordt er veel onderzoek gedaan naar de hoeveelheid antistoffen in het lichaam. De uitkomst hiervan verschilt enorm per bevolkingsgroep. Zo hebben 5 tot 7 procent van de Nederlanders met een Nederlandse achtergrond antistoffen in het bloed. Echter, Nederlanders met een andere afkomst scoren op dit gebied aanzienlijk hoger.

Nederlanders met een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse afkomst scoren soortgelijk

Naast Nederlanders met een Nederlandse afkomst scoren Nederlanders met een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse afkomst soortgelijk. Zo heeft ook 5 tot 7 procent van deze bevolkingsgroep antistoffen in het lichaam. Deze informatie komt voort uit een onderzoek dat is uitgevoerd op de public health (UMC) van Amsterdam

Corona 1

De Ghanese Nederlanders

Wat betreft de Nederlanders met een Ghanese achtergrond, valt het aantal personen met antistoffen aanzienlijk hoger uit. Zo blijkt uit onderzoek dat ongeveer 25% van de Ghanese Nederlanders antistoffen in het bloed hebben. 

Al snel wordt hier door velen uit geconcludeerd dat zij de maatregelen misschien minder naleven. Echter, dit blijkt niet waar te zijn. Uit onderzoek komt namelijk naar voren dat zij minimaal net zo goed de opgelegde gedragsmaatregelen naleven. Daarnaast is het ook opvallend dat de Nederlanders met een Ghanese achtergrond die een corona-infectie hebben gehad, niet of nauwelijks klachten hebben gehad. 

Hoe is dit mogelijk?

De cijfers zijn erg opmerkelijk, maar toch enigszins verklaarbaar. Zo hebben de Ghaneze Nederlanders in onze hoofdstad aanzienlijk vaker een baan in de schoonmaak of zorg. In deze sector is thuiswerken niet mogelijk, waardoor ze vaker in aanraking komen met mensen die corona hebben. 

Een plan om een verdere verspreiding te voorkomen

De GGS Amsterdam is samen met de Ghanese bevolking aan het kijken hoe er voorkomen kan worden dat het virus verder verspreid wordt. Zo wordt er onder andere gestuurd naar het zoveel mogelijk laten testen. Daarnaast zijn er een aantal andere plannen die nog definitief gemaakt moeten worden.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie