KAART Sudan Coronavirus: Aantal besmettingen, doden en vakantie Nieuws
Inhoudsopgave Toon

Op dit moment (23-01-2022) zijn er in Sudan, 53,959 inwoners positief getest op corona (covid-19). Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. onbekend aantal corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 3,393 overleden in Sudan aan corona. Gelukkig zijn er ook al 40,329 patiënten hersteld van corona. Corona statistieken worden ververst op 24 januari

Statistieken corona besmettingen in Sudan 23 januari:

Land Sudan
Positief getest 53,959
Aantal Doden 3,393
Hersteld 40,329
Actieve gevallen 10,237
Kritische toestand onbekend aantal
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 23 januari 2022

Kaart Corona Sudan vandaag

U bent opzoek een kaart van Sudan? Corona Teller bied u hieronder actuele plattegronden aan van Sudan, met daarop mooie vakantie plekken in Sudan, actueel nieuws en nog veel meer!

LIVE Corona Kaart Sudan oranje zones

Hieronder vind je een landkaart van de coronavirus (covid-19) besmettingen, doden en departementen in Sudan:

Landkaart regio’s Sudan

Kaart Sudan aantal besmettingen, Coronavirus Aantal overledenen, Reisadvies Sudan en overzicht

Vakantie naar Sudan mogelijk?

Op vakantie naar Sudan coronavirus

Door de uitbraak van het coronavirus was op vakantie gaan naar Sudan geen optie. Inmiddels zijn de corona maatregelen in Sudan versoepeld. En is in 2022 op vakantie tijdens het virus in een hoop landen weer mogelijk. Let wel op de lokale corona maatregelen in Sudan. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Sudan of een ander land.

Reisadvies Sudan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 05-01-2022 | Nog steeds geldig op: 23-01-2022

Er is een militaire staatsgreep geweest in Sudan. De noodtoestand is afgekondigd. Ondanks een recent politiek akkoord tussen premier Hamdok en het leger, is premier Hamdok afgetreden. Door het aftreden van de premier kunnen er in het land protesten en demonstraties voorkomen. Deze kunnen door confrontaties met veiligheidstroepen gewelddadig zijn. Bruggen en wegen in de hoofdstad Khartoem en op andere plaatsen in het land kunnen afgesloten zijn. De internationale luchthaven is open met maar een paar vluchten van en naar Sudan. Bent u in Sudan? Verplaats u niet als dat niet nodig is en kom niet onnodig op straat. Zorg dat u veilig bent: houd het lokale nieuws in de gaten en vermijd grote groepen mensen. Veiligheidstroepen kunnen geweld gebruiken als er onrust op straat ontstaat. Zorg voor voldoende voorraden in huis, zoals voedsel en water, en dat elektriciteit en brandstof geregeld zijn, voor zover u daar invloed op heeft. De kleurcode voor Sudan is voor een groot deel rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een hoogrisicogebied. Als u vanuit Sudan naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Sudan

Reischecklist Sudan

Reist u naar Sudan? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Sudan favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar Sudan reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Sudan in Den Haag.
 • Na aankomst in Sudan moet u zich binnen 72 uur registreren bij de Immigratiedienst. Daarvoor moet u betalen en 2 pasfoto’s afgeven.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • In Sudan is het niet mogelijk om met een creditcard te betalen (ook niet in hotels). Internationale bankpassen worden niet geaccepteerd in de geldautomaten. Neem voldoende contant geld mee. Euro’s en dollars kunnen lokaal bij de bank gewisseld worden. U mag maximaal een bedrag van USD 10.000 invoeren. Bij het verlaten van Sudan mag maximaal USD 3.000 worden uitgevoerd.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Sudan. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs. Neem geen alcohol mee naar Sudan, dit is illegaal in Sudan.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.

Militaire staatsgreep

Er is een militaire staatsgreep geweest in Sudan. De noodtoestand is afgekondigd. Ondanks een recent politiek akkoord tussen premier Hamdok en het leger, is premier Hamdok afgetreden. Er kunnen in het land protesten en demonstraties worden gehouden. Deze kunnen door confrontaties met het leger gewelddadig zijn. Bruggen en wegen in de hoofdstad Khartoem en op andere plaatsen in het land kunnen afgesloten zijn. Telefoon- en internet werkt slecht. De internationale luchthaven is open met maar enkele vluchten van en naar Sudan. Bent u in Sudan? Blijf zoveel mogelijk binnen en volg het nieuws voor de laatste ontwikkelingen. De Nederlandse ambassade volgt de situatie op de voet.

Rood: niet reizen

Reis niet naar:

 • Darfur
 • Abyei
 • Zuid-Kordofan en zuidelijke deel West-Kordofan
 • Blue Nile (ten zuiden van El Damazin)
 • Hala’ib-driehoek
 • Bir Tawil
 • Grensgebied met Libië
 • Grensgebied met Ethiopië (Al Fashega, aan de grens met Tigray en Amhara)
Darfur

De veiligheidssituatie in de regio Darfur is zorgelijk. De bergen van centraal Darfur, de Jebel Marra, staan voor een deel onder controle van de rebellenbeweging SLM/A. Spanningen tussen boeren en nomaden en tussen vluchtelingen, ontheemden en inwoners van Darfur uiten zich  regelmatig in geweld. Er zijn ook bandieten actief en ontvoeringen komen voor. Wees alert. 

Abyei

De grensregio van Abyei, tussen West-Kordofan en Zuid-Sudan, is onveilig. Zowel Sudan als Zuid-Sudan eisen het gebied op. Er is blijvende spanning tussen stammen. In Abyei zijn troepen van een VN-vredesmacht aanwezig.

Zuid-Kordofan en Blue Nile

Delen van de provincies Zuid-Kordofan staan delen onder controle van de rebellenbeweging SPLM/A-Noord. Ondanks een staakt-het-vuren blijft de situatie in dit gebied gespannen. De rebellen uit Blue Nile hebben een vredesakkoord met de overgangsregering gesloten. De situatie ten zuiden van Al Damazin blijft gespannen.

Hala’ib-driehoek

Het oostelijke deel van het grensgebied met Egypte is niet veilig. Sudan en Egypte hebben een conflict over de Hala’ib-driehoek. Deze ligt in het grensgebied aan de Rode Zee.

Bir Tawil

In het noordelijke deel van het grensgebied tussen Sudan en Egypte ligt het grensgebied Bir Tawil. Het gebied wordt door geen van beide aangrenzende landen opgeëist. Het grensgebied is niet veilig.

Grensgebied met Libië

In het grensgebied met Libië is het niet veilig. Er is sprake van mensenhandel en dreiging van (islamitisch) terrorisme.

Grensgebied met Ethiopië

Door het huidige conflict in Tigray is de situatie in het grensgebied tussen Sudan en de Ethiopische deelstaten Tigray en Amhara gespannen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar de oranje gebieden in Sudan als het noodzakelijk is.

Natuurgeweld

Sudan heeft een woestijnklimaat ten noorden van Khartoem. Van maart tot en met juni is het zeer heet en droog; in de wintermaanden (december-februari) wat koeler. Van juli tot september is het regenseizoen. Hoe zuidelijker hoe langer het regenseizoen duurt. Sudan wordt dan regelmatig getroffen door zware overstromingen, vooral in zuidelijk Kordofan, in Centraal-  en Oost-Sudan en rondom de rivier de Nijl.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Coronavirus

Er is een militaire staatsgreep geweest in Sudan. De noodtoestand is afgekondigd. De veiligheidssituatie in het land is onzeker.

Inreizen Sudan

Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Sudan inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Bij aankomst in Sudan moet u een negatief COVID-19 testresultaat laten zien dat niet ouder mag zijn dan 72 uur.  

Inreisverbod

Tot 27 februari 2022 is er een inreisverbod ingesteld voor alle reizigers uit Zuid-Afrika, Zimbabwe, Namibië, Botswana, Mozambique, Lesotho en Eswatini. Dit geldt voor passagiers die rechtstreeks inreizen of de afgelopen 14 dagen in deze landen zijn geweest.

Bij aankomst in Sudan moet u een negatief COVID-19 testresultaat laten zien dat niet ouder mag zijn dan 72 uur. 

Coronavirus (COVID-19)

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Sudan

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Sudan de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). De testlocaties in Sudan veranderen regelmatig, informeer uzelf vooraf goed over de beschikbare testlocaties.

Medische zorg

In Khartoem en andere grote plaatsen zijn ziekenhuizen met beperkte voorzieningen. Bij een serieus medisch probleem heeft u mogelijk vervoer nodig naar een ander land.

Ga na welke voorzorgsmaatregelen u voor uw gezondheid moet nemen. Denk aan vaccinaties.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Sudan te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Assocation (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

De verkeersveiligheidssituatie op de wegen is slecht in Sudan. Verkeersregels worden niet of nauwelijks nageleefd en de technische staat van voertuigen laat vaak te wensen over. Wegen zijn vaak van slechte kwaliteit door gaten en overstromingen die ontstaan in het regenseizoen. Rijden buiten de stad in het donker is gevaarlijk en moet worden vermeden.

Brandstof

Er is niet altijd en overal in het land voldoende brandstof, benzine en diesel beschikbaar. Zorg dat u voldoende brandstof heeft voordat u op pad gaat.

Trein- en busverkeer

Khartoem heeft een uitgebreid bussennetwerk maar er is een tekort aan brandstof. De voertuigen zijn in slechte staat. Er zijn wel duurdere minibussen beschikbaar. U kunt ook met weinig luxueuze taxi’s reizen. Het treinverkeer is, traag (40 km/u) en met minimale comfort. De trein verbindt Khartoem – Port-Soedan – Wadi-Halfa (grens met Egypte) – Al-Obayid (Noord-Kordofan) en Nyala.  

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Sudan.

Reis naar Sudan via een officieel vliegveld

Reist u naar Sudan? Reis dan via een officieel vliegveld het land binnen. Of via de officiële grensovergangen met Egypte (Wadi Halfa) en Ethiopië (Metema, bij Gedaref). Lees ook het reisadvies van Ethiopië.

Strenge islamitische wetten

In Sudan gelden strenge islamitische wetten. Als u zich aan deze wetten houdt, heeft u weinig problemen. Maar als u zich niet aan deze wetten houdt, kan dat ernstige gevolgen hebben.

Kledingvoorschriften

Voor mannen en vrouwen gelden kledingvoorschriften. Schouders en knieën moeten bedekt zijn. Draag geen korte broeken, rokken of jurken die tot boven de knie komen en ook geen kleding zonder mouwen. Voldoet u niet aan de kledingvoorschriften? Dan kan dit leiden tot een waarschuwing, maar dit kan ook leiden tot een gevangenisstraf.

Geen foto’s van militaire objecten, personen

Maak geen foto’s van militaire objecten, vliegvelden, gebouwen van de overheid, ambassades, moskeeën en wegblokkades. Dit is verboden. Het maken van foto’s van Sudanese burgers kan ernstige problemen opleveren voor zowel de fotograaf als de gefotografeerde. Wees daarom terughoudend in het maken van foto’s. Voor het maken van foto’s heeft u een vergunning nodig.

LHBTIQ

Openlijke uitingen van liefde tussen lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse en queer personen (LHBTIQ’s) kunnen negatieve, gewelddadige reacties verwachten in Sudan. Seks tussen personen van hetzelfde geslacht is strafbaar in Sudan. Dit geldt ook voor buitenlanders.

Alcohol is strafbaar

Alcohol is verboden in Sudan.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Sudan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 999
 • Verkeerspolitie: 77777
 • Ambulance: 997
 • Brandweer: 998
Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Khartoem

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Khartoem.

Door de veiligheidssituatie in het land kan de Nederlandse ambassade niet overal in Sudan (tijdig) consulaire hulp bieden.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Sudan op nederlandwereldwijd.nl

Veel gestelde vragen over COVID-19 in Sudan

Er zijn nog erg veel vragen over het coronavirus hieronder beantwoorden we enkele vragen:

🌴 Kan ik op vakantie naar Sudan?

Door coronavirus was op vakantie naar Sudan in 2022 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Sudan mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Klik door naar Reisadvies Sudan en vind daar ook de reisorganisaties die deze vakanties tijdens corona organiseren volgens de veiligheidsvoorschriften.

🗺️ Hoeveel coronavirus besmettingen zijn er geteld in Sudan

Op onze corona kaart kunt u precies zien hoeveel mensen er positief getest zijn met COVID-19 in Sudan:

Klik hier voor coronavirus kaart van Sudan

😪 Waar kan ik me laten testen op het corona virus in Sudan?

Voor reizen naar Sudan heb je een negatieve COVID-19test nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR coronavirustest nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve corona testuitslag. Dit is in de vorm van een reisverklaring ondertekend door een arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een Coronavirus PCR Test Sudan incl. reisdocument. Deze kaart bevat 2500+ COVID-19test locaties door het hele land!

🧴 Hoe bescherm ik me tegen coronavirus in Sudan

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization

Andere dingen die je kunt doen tegen corona zijn:

 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Maak enkel gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze zo snel mogelijk weg na gebruik
 • Schud geen handen
 • Blijf zoveel mogelijk binnen huis; werk uit huis zoveel dit mogelijk is
 • Kom je toch buiten? Behoud dan 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van andere personen
 • Blijf helemaal thuis als je één van de volgende klachten hebt: lichte hoest, keelpijn, verhoging tot 38 graden C, loopneus of neusverkoudheid

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie