NAVO neemt stappen om buurlanden Oekraïne te beschermen

Voor het eerst zet de NAVO haar flitsmacht in om de lidstaten in de buurt van Oekraïne te beschermen. Rusland vormt een bedreiging voor deze landen. NAVO-chef Jens Stoltenberg onthulde vrijdag dat soldaten van de snelle reactiemacht de oostflank van het bondgenootschap zullen versterken “te land, ter zee en in de lucht”.

Het gaat dus absoluut niet om een mandaat om in Oekraïne of tegen Rusland te vechten. Maar de veronderstelling is dat de Russische president Vladimir Poetin zich door de stationering van NAVO-strijdkrachten in naburige landen niet gedwongen zal voelen om ook die landen binnen te vallen. Tot dusver zijn er geen echte aanwijzingen dat hij iets van plan is.

De landen waar de flitsmacht zal worden gestationeerd, moeten nog worden bepaald. De snelle reactiemacht van 25.000 man bestaat al sinds 2006, maar is nog nooit nodig geweest om het bondgenootschap te beschermen. Binnen vijf dagen kunnen de troepen worden ingezet. De NAVO-chef onderstreept dat alleen elementen van de flitsmacht zullen worden ingezet.

Over twee dagen ben ik klaar om te vertrekken.

De flitsmacht, die officieel bekend staat als de NAVO-reactiemacht, omvat een “speerpunt“, of allereerste groep, die altijd binnen twee dagen inzetbaar is.

Om het jaar staan de NAVO-leden om de beurt paraat. Volgens defensie-analist Dirk Zandee van Instituut Clingendael zal Nederland dit jaar een bataljon paraat hebben. Het is onduidelijk of deze eenheid bij de eersten hoort die zich terugtrekken. Een bataljon kan in omvang variëren van 400 tot 2000 militairen, afhankelijk van het scenario.

Premier Rutte verklaarde donderdag dat je in de nabije toekomst in Nederland zogenaamde militaire bewegingen kunt zien: militairen en vrachtwagens op weg van punt A naar punt B. Daardoor kunnen ze zich vrijer bewegen zodra de NAVO dat eist. Ze zouden sneller kunnen gaan als ze zich van tevoren hergroepeerden, zoals de NAVO had gevraagd.

Ook andere NAVO-landen sturen op eigen houtje soldaten naar Oost-Europa om de regio te beschermen tegen Russische agressie. Duitsland, bijvoorbeeld, verklaarde vrijdag dat het een eenheid naar Slowakije zal sturen (gewoonlijk tussen 150 en 200 man).

Oekraïne zal ook extra wapens ontvangen.

Tijdens videovergaderingen op vrijdagmiddag beloofden de NAVO-leiders Oekraïne ook meer bewapening te leveren. Luchtafweergeschut behoort daartoe, aldus Stoltenberg. De Noorse secretaris-generaal prees de “dappere” Oekraïners die terugvechten tegen de Russische invasie. Hij stelde dat zij het Russische leger ernstige schade toebrengen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie