Portugal een land met weinig coronaregels

Portugal is en blijft één van de meest interessante reisbestemmingen van Europa, over het algemeen is het land vrij goedkoop in vergelijking met andere landen in de buurt en het milde klimaat zorgt voor een lang toeristisch seizoen. En dan is er Corona!

Weinig maatregelen door hoge vaccinatie

Portugal is heel succesvol geweest in de strijd tegen Corona met een vaccinatiegraad van 98% van de bevolking boven de 12 jaar oud, hiermee is het land één van de besten van de wereld. En toch komt Portugal nu weer met nieuwe Coronamaatregelen uit, wij sommen ze hier even op om het jullie gemakkelijker te maken.

Maatregelen Portugal in het kort

  • Wanneer je per vliegtuig naar Portugal reist is een negatieve PCR-test verplicht sinds 1 december, of je nu gevaccineerd bent of niet, deze test mag maximaal 72 uur oud zijn bij aankomst in Portugal en hier wordt streng op toegezien.
  • Een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag in verplicht wanneer je een restaurant, cafe of evenement bezoekt, ook bij verzorgingstehuizen moet je dit bewijs kunnen tonen.
  • De mensen die net zoals het merendeel van de Portugezen dachten voor eens en voor altijd van het mondkapje af te zijn, zijn eraan voor de moeite. Het mondkapje in terug verplicht in alle publieke binnenruimtes en de Portugezen moeten weer verplicht thuiswerken.

Besmettingen wel lopen op

Waarop moet je letten? Wel in eerste instantie is er geen paniek nodig en hoef je zeker je reis naar Portugal niet te annuleren. De besmettingen in Portugal lopen sinds kort op van ongeveer duizend per dag naar bijna drieduizend per dag, onder deze nieuwe besmettingen zitten vooral ongevaccineerde kinderen, er zijn echter weinig tot geen ziekenhuisopnames en dus geen echte druk op de zorg in het land wat tot weinig paniek leidt. Hierdoor blijft het land wel open voor bezoekers, zijn er geen sluitingsmomenten of echte lockdowns.

Strengere coronaregels in Portugal

De nieuwe maatregelen zijn dus vooral om op safe te spelen en een nieuwe golf met hoge ziekenhuisopnames en sterfgevallen te vermijden. Met de feestdagen in aantocht is dit dus al bij al nog een meevaller. Ook worden er geen manifestaties of rellen verwacht zoals we die in andere landen zagen de voorbije weken.

Boosterprik en Portugal

Derde prik? De Portugezen kunnen sinds kort net zoals in vele andere Europese landen ook voor hun boosterprik gaan, er wordt voorrang gegeven aan 65 plussers maar geleidelijk aan krijgt iedereen de kans om zijn derde prik te gaan halen. Ook deze maatregel is in voege genomen als voorzorg om een volgende zware golf besmettingen te vermijden. Portugal haalt immers een groot deel van zijn economie uit het toerisme en wil liever niet overgaan tot een volgende lockdown.

Invloed van buitenaf? Wel net zoals de regering van Portugal laatst nog zei is Portugal geen eiland en dus zijn er steeds invloeden van buiten de Portugese grenzen te voelen, de nieuwe maatregelen worden niet overal begrepen, het zorgt namelijk toch weer voor een terugval in klanten en toeristen voor ondernemers en vooral de horeca, zij hebben in 2020 wel steun gekregen van de overheid maar deze steun was niet zo heel hoog aangezien Portugal toch nog steeds een vrij arm land is, vergeleken met de rest van Europa, dit is tevens ook de reden waarom het land voor toeristen nog vrij goedkoop is en dus een populaire vakantiebestemming.

Lockdown na de feestdagen

Na de feestdagen wordt het echter iets vervelender, er gaat namelijk een tijdelijke gedeeltelijke lockdown aankomen na nieuwjaar. De restaurants en bars gaan een week dicht, de scholen krijgen een week langer vakantie en thuiswerken blijft zoals nu verplicht waar mogelijk. Wie dus na nieuwjaar naar Portugal op vakantie wil kan hier wel best rekening mee houden, hoewel je natuurlijk nog steeds op andere manieren kan reizen zoals kamperen en rondtrekken, op die manier heb je natuurlijk weinig last van de nieuwe maatregelen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie